נמצא מאגר גז טבעי בישראל (תמונת AVI: חדשות)
לא כל יום תמר. קידוח דלית | תמונת AVI: חדשות

נפח הגז הטבעי הצפוי בקידוח דלית מול חופי חדרה צפוי להיות נמוך מהתחזיות הראשונות שנקבו בכמות פוטנציאלית של כ-20 מיליארד מ"ק (BCM), כך מעריכים במשק האנרגיה. הערכות אלו עולות בקנה אחד עם התחזיות המוקדמות שפורסמו כבר לאחר הכרזתה של דלית כתגלית גז בסוף חודש מרץ 2009.

השותפות בקידוח "דלית" בראשות נובל אנרג'י מארה"ב, קבוצת דלק וישראמקו, צפויות להשלים השבוע את מבחני ההפקה ערכו באתר הקידוח שיתנו אינדקציה לגבי נפח הגז המדויק ואת קצב ההפקה האפשרי של הגז מהמאגר. למרות שנפח הגז, ככל הנראה, נמוך מהציפיות המוקדמות, עדיין מדובר במאגר איכותי, והקידוח צפוי לעמוד בקריטריונים של תגלית מסחרית.

הנתון שייספק אינדיקציה האם הפקת הגז תהיה כדאית מבחינה מסחרית הוא קצב זרימת הגז מהקידוח. לפי הערכות, השותפות בקידוח זקוקות לכמות של כ-10-15 מיליארד מ"ק לפחות על מנת להצדיק הפקה מסחרית.

השותפות בקידוח דיווחו לפני שבועיים באופן רשמי כי מדובר ב"תגלית גז", לאחר שהבדיקות הלוגים החשמליים שבוצעו בקידוח הוכיחו את קיומו של מאגר גז טבעי באיכות גבוהה, שכולל שכבות חול רוויות גז טבעי בעובי כולל של 33 מטר לפחות.

בעקבות זאת, החליטו השותפות - נובל אנרג'י (36%), ישראמקו (28.75%), אבנר חיפושי נפט (15.625%), דלק קידוחים (15.625%) ודורגז (4%) - לערוך מבחני הפקה בעלות של 15 מיליון דולר.

השותפות בקידוח מסרו בעבר כי הן שוקלות להפיק תחילה את הגז ממאגר "דלית" אם יהיה מסחרי, ולדחות את ההפקה מתמר זאת על מנת שיוכלו לתת מענה למחסור הצפוי בגז במשק הישראלי ולהקדים האספקה ל-2012.

לפי הערכות, עלות הפקת הגז ב"דלית" נאמדת בכ-300-400 מיליון דולר, זאת לעומת יותר ממיליארד דולר בקידוח "תמר" הנמצא במבנה גיאולגי גדול יותר.

בכירים במשק האנרגיה ציינו כי "למרות שמדובר ככל הנראה בתגלית מסחרית, לשותפות בקידוח תהיה דילמה אמיתית האם להפיק את הגז מדלית לפני תמר. אם יש בדלית פחות מ-20 BCM זו תהיה השקעה מהותית להוציא את זה. מהיכול להיות שיהיה כדאי להם דווקא להקדים את ההשקעה בתמר על ההשקעה הכבדה הכרוכה בכך". הבכירים ציינו כי "המטרה של השותפות היא להיות מוכנים לאספקת גז כבר ב-2012 בכמות שנתית של 4 מיליארד מ"ק בשנה, ובהתאם לכך הם יקבעו את שיקולי הפיתוח".

קידוח האקספלורציה הימי "דלית 1" מרוחק 60 ק"מ מחופי חדרה ומצוי כ-40 ק"מ דרומית-מזרחית למאגר "תמר". הקידוח תוכנן לעומק של כ-3,800 מטר (מהם 1,380 מטר מים. היקף הגז המשוער בקידוח "דלית" נמוך לעומת הפוטנציאל המדווח בקידוח "תמר" (142 מיליארד מ"ק). לאחר סיום מבחני ההפקה, אסדת הקידוח צפויה לחזור ל"תמר" כדי להתחיל בקידוח האימות "תמר 2".