יוני 2023 היה חודש יוני החם ביותר מאז 1950. שלושה ימים לאחר שהוא הסתיים, ב-3 ביולי, נרשם היום הכי חם על פני כדור הארץ אי פעם עם טמפרטורת פני שטח גלובלית של 17.1 מעלות צלזיוס – שבירת השיא הקודם שנרשם במהלך האל-ניניו ב-2016. יום למחרת השיא נשבר שוב – 17.18 מעלות. למחרת – אותו הנתון. ביום הרביעי זה הגיע כבר ל-17.23 מעלות. והחום עדיין לא אמר את מילתו האחרונה: פרופ' ג'וזף לודסטר ממכון פוטסדאם לחקר האקלים אמר ל-CNN ש"2024 תהיה כנראה השנה הכי חמה שתתועד".

איך זה נראה במעלות? 

בסין נרשם ביום ראשון שיא של 52.5 מעלות, כשבייג'ין עומדת לשבור עוד שיא ולסגור חודש שלם של יותר מ-35 מעלות. בעמק המוות בקליפורניה הגיעה הטמפרטורה ל-53.3 מעלות – רק שלוש מעלות פחות מהטמפרטורה הגבוהה ביותר שתועדה אי פעם. בפניקס עברו 19 ימים ברציפות תחת חום של יותר מ-43 מעלות. באיראן נרשם ביום שני מדד עומס חום שווה ערך ל-66.7 מעלות (40 מעלות ו-90 אחוזי לחות). בדרום איטליה מפרסמים אזהרות חום קיצוני בערים רבות ומתכוננים לשבירת השיא האירופי מ-2021 שעומד על 48.8 מעלות (בסיציליה, שכבר הגיעה ל-47 מעלות). שיאים נוספים נשברו באלפים הצרפתיים (29.5 מעלות) ובאזור הפירנאים (לראשונה – מעל 40 מעלות).

איך זה נראה בנפשות? 

במקסיקו מתו לפחות 112 בני אדם בין מרץ ליוני בגלל החום הקיצוני. בהודו דווח באמצע יוני על כמעט 200 מתים באוטאר פראדש ובביהאר. ביוון ובספרד מתמודדים כעת עם שריפות ופינוי אלפי תושבים. ב-4 ביולי, יום העצמאות האמריקאי הלוהט, דיווח "הוושינגטון פוסט" ש-57 מיליון אמריקאים נמצאים בסכנה בגלל החום. נכון להיום, אגב, המספר עומד על 86 מיליון אמריקאים – אחד מהם הוא זמר הקאנטרי ג'ייסון אלדין, שנטש את הופעתו בקונטיקט בעיצומה בעקבות תשישות והתייבשות. בגרמניה, שמצבה טוב יחסית, הציע איגוד רפואי לעבור לעבודה מוקדמת וסייסטה בצהריים. "זאת לא הצעה רעה", אמר שר הבריאות הגרמני, ודובר רשמי מסר שיש להתייחס ליוזמות כאלו ברצינות.

מגזין "טיים" שוחח עם מומחים כדי להסביר "איך לשמור על הבית קר בחום קיצוני" (לחסום כניסת אור, לפתוח חלונות בלילה, לדעת מתי מאוורר איננו יעיל). "הניו יורק טיימס" שוחח עם מומחים כדי להסביר איך לשמור על המבוגרים שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר בגלל החום (כ-90% מקורבנות הקיץ החם של 2022 באירופה היו בני 65 ומעלה).

באתר "The Conversation" (שמשלב עבודת חוקרים ועיתונאים) מסבירים "כמה חם זה חם מדי עבור גוף האדם" ומספרים שהמחקרים מראים כי ייתכן שהרף העליון לא עומד על 35 מעלות ב-100 אחוז לחות (או 46 מעלות ב-50 אחוז לחות) אלא על 38 מעלות ב-60 אחוז לחות – מצב שגם בישראל אנחנו מכירים היטב.

ב"ווקס" מציינים שלוש סיבות לכך שהקיץ הזה חם באופן חריג: "כיפות חום" שנוצרו באזורים אחדים בעולם; סימנים לאל-ניניו; וההתחממות הגלובלית.

אין מי שלא מתייחס – ה"ניו יורק טיימס" מפרסם מעקב יומי, מלווה בגרפים, על מצב החום בעולם; מרשים יותר: "הוושינגטון פוסט" מפרסם מדד יומי מתעדכן על סכנת החום בארצות הברית המבוסס על נתוני החום והלחות. אפשר לראות בעמוד המדד את מפת החום בצפון אמריקה ואת אחוז האוכלוסייה הנתון בסיכון ברמות שונות, לקבל נתונים על עיר ספציפית, דירוג הערים ועוד.

אישה עם גלי חום (צילום: shutterstock)
גם התייבשות, דופק מהיר, סחרחורת או עילפון בסיכונים | צילום: shutterstock

וכמה זה עולה?

גל החום הקיצוני מזיק לבריאות האדם ומוביל לעלייה באשפוזים בגלל מחלות לב וכלי דם, כליות ודרכי הנשימה, במיוחד בקרב העניים העירוניים, שלעתים קרובות אין להם גישה למיזוג אוויר ולשטחים ירוקים. לאשפוזים האלה יש תג מחיר גבוה. הערכה שנוגעת לארצות הברית שהתפרסמה כעת יכולה לתת אינדיקציה למספרים גם בישראל ובעולם בכלל.

דו"ח חדש של קבוצת המחקר למדיניות ציבורית Center for American Progress מעריך שהחום הקיצוני יגרום לעלויות של מיליארד דולר הקשורות לשירותי בריאות בארצות הברית בקיץ הקרוב. הניתוח צופה כי גל החום יוביל לכ-235,000 ביקורים במחלקה לרפואה דחופה ויותר מ-56,000 אשפוזים בבתי חולים בשל מצבים הקשורים לעלייה בטמפרטורת הגוף ברחבי ארצות הברית בקיץ הקרוב.

"ככל שמספר הימים שבהם יהיה חום קיצוני יהיה גדול יותר, ההסתברות שאנשים ימהרו לחדר מיון או יאושפזו עולה וניסינו לכמת את הסיכון", אמר אחד ממחברי הדוח, סטיבן וולף מבית הספר לרפואה של אוני' וירג'יניה קומונווולת.

וולף וקבוצה של אקדמאים, מדענים ורופאים מאוניברסיטת וירג'יניה קומנווולת' ניתחו תביעות ביטוח בריאות בווירג'יניה במהלך 80 ימי החום הקיצוניים שהתרחשו במדינה, בממוצע, בכל קיץ מ-2016 ו-2020. התביעות הוגשו עבור ביקורים בחדר מיון, אשפוזים וטיפול רפואי אחר. הם השתמשו בנתונים האלה כדי לקבוע כמה תושבי וירג'יניה פנו לרופא במהלך גלי החום האלה בהשוואה לימים אחרים. המחברים סיכמו "מחלות הקשורות לחום", שכללו התכווצויות חום, תשישות חום ומכת חום, כמו גם התייבשות, דופק מהיר, סחרחורת או עילפון.

בווירג'יניה, החום הקיצוני גרם לכ-400 אשפוזים במרפאות חוץ בשל מחלות הקשורות בחום, 4,600 ביקורים בחדר מיון ו-2,000 אשפוזים הקשורים לחום בכל קיץ. סביר להניח שמדובר בהערכות חסרות, ציינו מחברי הדו"ח, מכיוון שחולים רבים שמשקלם גבוה או שסובלים ממחלות לב, למשל, חווים סיבוכים במהלך גלי חום שלא מאובחנים כמחלות חום ידי רופאיהם, וכן אנשים רבים אינם פונים לעזרה רפואית כלל.

מנתונים אלה הסיקו המחברים כי חום קיצוני ינפח את עלויות שירותי הבריאות ברחבי המדינה במיליארד דולר בכל קיץ בעתיד הנראה לעין, הערכה שכנראה תשתנה ככל שהמחקר בנושא זה יתרחב. העלויות האלה יורגשו בצורה החריפה ביותר בקהילות בעלות הכנסה נמוכה ובקהילות שבהן הגישה למשאבי קירור כגון מיזוג אוויר חלקית ושלהן שטחים ירוקים מועטים. הדוח מציע שורת פתרונות אפשריים לכך, למשל הפיכת שכונות לעמידות יותר לחום, שימוש בחומרי בניין וקירוי המשקפים חום, העברת חוקים המסבסדים את חשבונות החשמל לתושבים בעלי הכנסה נמוכה, ושתילת עצים - התערבות זולה יחסית שיעילה מאוד בהורדת הטמפרטורות ברחובות.

הדו"ח, אגב, אינו מביא בחשבון את השפעת החום על עסקים, תשתיות, בתי ספר והיבטים אחרים של החיים, ובטח שלא את התייקרות המזון הצפויה, כך שהנזקים חמורים רבה יותר. אחד ממבקריו טען כי "ההשלכות הקולקטיביות של מזג אוויר קשה הן באמת מפחידות למדי".

165 מיליארד ב-2022

בשנה שעברה ספגה ארצות הברית 18 אסונות נפרדים, שנזקיהם עלו על מיליארד דולר, ואילו הסכום הכולל הגיע ל-165 מיליארד דולר, על פי דו"ח של המינהל הלאומי לאוקיאנוס והאטמוספירה (NOAA).

בחמש מתוך שש השנים האחרונות, העלויות של אסונות הקשורים לאקלים ומזג האוויר עלו על 100 מיליארד דולר בשנה. המספר הממוצע של אסונות של מיליארדי דולרים עלה גם במהלך הזמן הזה, מונע על ידי שילוב של חשיפה מוגברת של אנשים שחיים באזורים מסוכנים ועוברים לאזורים מסוכנים, פגיעות עקב סיכונים גדלים כמו מהירות הרוח ועוצמת האש והתחממות האקלים, נכתב בדו"ח.