חמש שנים עברו מאז שמחאה על מחירי הקוטג' הובילה למחאה על מחירי הדיור, שהובילה למחאה של מאות אלפים על יוקר המחייה הכולל. הקשיים הכלכליים של מעמד הביניים עמדו במוקד, ומובילים מאז את השיח הציבורי, גם אם בפועל נדמה שהממשלות שקמו לאחר המחאה עשו הכל כדי להתעלם מדרישותיה.

אמנם לא חסרות לישראלים סיבות אובייקטיביות לחלוטין לקטר, וכל פסיכולוג מתחיל יגיד לכם שלשחרר קיטור מידי פעם זה חיובי ואפילו חיוני להישרדותנו, אבל הפעם החלטנו לשם שינוי לקחת שיעור קטן בלחפש (ולמצוא) את חצי הכוס המלאה ולהתמקד דווקא תחומים שהעלות שלהם זולה באופן משמעותי במחוזותינו. טיפה קטנה של אופטימיות, עד הפעם הבאה שתסתכלו בחשבון הבנק שלכם.

>> רוצים בכל זאת להסתכל החוצה? 9 מדינות זולות שאתם יכולים לחיות בהן כמו מלכים

אישה מזריקה זריקה בטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קשה, אבל זול יותר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

טיפולי פוריות

בעיות פוריות הן אחת הבעיות הכואבות והנפוצות שנשים (ובני זוגן) נאלצות להתמודד איתן. בשנים האחרונות שיעור אי הפריון עלה בשיעור ניכר ביחס לדורות הקודמים, בין היתר כתוצאה מעליה בגיל הנישואין. נשים רבות מוצאות עצמן נזקקות לשירותי הטיפולים הללו על מנת להביא ילדים. ישראל היא אחת המדינות הידידותיות ביותר בתחום ומרבית הטיפולים נעשים דרך קופות החולים שמספקות ייעוץ רפואי ומעקב צמוד אחר הביוץ שכולל אולטרא סאונד ובדיקות דם. גם הליך ההתעברות עצמו שכולל הזרעה או שאיבת ביציות לצורך הפריה חוץ גופית (הליך כירורגי בהרדמה מלאה) נכלל בטיפולים המסובסדים של קופות החולים.

בארצות הברית עלות הטיפולים תלויה בסוג הביטוח הרפואי - ככל שהביטוח מקיף יותר, כך עלות הטיפולים הולכת ומצטמצמת אולם בכל מקרה היא אינה מתאפסת לחלוטין וגם מי שזכתה בביטוח בריאות איכותי במיוחד תידרש לשלם עבור כל אחד ממרכיבי הטיפול סכום לא מבוטל. ביטוח מקיף ואיכותי עולה מאות דולרים לאדם לחודש. מי שאין ברשותה ביטוח מקיף שכזה תיאלץ לשלם עשרות אלפי דולרים על אותם טיפולים ולכן נשים רבות המתגוררות בחו"ל מגיעות לארץ לתקופה ארוכה לצורך ביצוע הטיפולים.

"שיעורי אשפוז גבוהים מהממוצע הארצי", ארכ (צילום: החדשות)
מסובך יותר בשוויץ | צילום: החדשות

בריאות

אם עברתם גיל 40 ייתכן שגם אתם מצאתם את עצמכם מתלוננים ש"היום משלמים יותר עבור פחות" בנושא הבריאות. עם נוסטלגיה קשה להתווכח, אבל לעומת מדינות העולם השונות, התנאים בארץ לא רעים בכלל.  בשוויץ ביטוח בריאות לזוג מתחיל בעלות של 5,500 יורו עם השתתפות עצמית של כ-2,500 יורו. הביטוח אינו כולל ביקורים אצל רופא או בדיקות דם ובדיקות תקופתיות. בדיקה פשוטה אצל רופא משפחה מתחילה בעלות של 150 יורו ובדיקות דם מתומחרות לפי דקות (כ-15 יורו ל-5 דקות). אם הרופא נדרש גם לכתוב העלות מתומחרת פר שורה. שוויץ אף אינה מספקת סל בריאות ועלות אנטיביוטיקה מגיע בקלות ל-80 יורו.

עוד ב-mako כסף:


בת 4 במצב קשה מאוד, אילוסטרציה (צילום: Vereshchagin Dmitry, 123RF)
יש לכם 1,800 דולר לגן? | צילום: Vereshchagin Dmitry, 123RF

גני ילדים

מחאת העגלות ב-2011 הובילה למהפכה לפיה גני העירייה החלו לקבל ילדים מגיל שלוש. בעוד אתם ממשיכים לשלם את מיטב כספכם על משפחתונים וגני ילדים, תוכלו למצוא נחמה קטנה בעובדה שיש לא מעט מקומות שבהם עלות הגנים גבוהה הרבה יותר כמו למשל בלונדון שם עלות גן פרטי ממוצע נעה בין 1,200 ל-1,900 פאונד לחודש. בלונדון כמו בארץ המסגרת הציבורית המסובסדת מתחילה בגיל שלוש. יחד עם זאת לגנים בלונדון יתרון המתבטא בגמישות היקף השעות – ניתן לרשום את הילדים רק לחלק מהימים או לכל הימים או לחצי יום שיכול להיות החצי הראשון של היום או החצי השני החל משעות הצהריים.  

בארה"ב המנעד רחב יותר וניתן אמנם למצוא גנים פרטיים בעלות נמוכה יותר מגן בארץ (600 דולר) אבל בקפיטליזם כמו בקפיטליזם האיכות של הגן נמדדת בעלות וגן איכותי יותר יגיע בקלות לעלות של 1,800 דולר. איכותו של גן מתבטאת במספר אנשי הצוות ביחס למספר הילדים, בפעילויות ובתכנים המועברים לילדים. בארצות הברית מערכת החינוך הציבורית מתחילה בגיל חמש כך שבהסתכלות כוללת גם מי שמשלם על הגנים הזולים נושא בסופו של דבר בעלות גבוהה יותר מאשר על גן פרטי בארץ.

יום הסטודנט בגן סאקר, ארכיון
יום הסטודנט בירושלים | צילום:

השכלה גבוהה

כבר שנים שאנו שומעים על מאבק הסטודנטים להפחתת שכר הלימוד באוניברסיטאות ועל המלצות ועדת וינוגרד להפחתת שכר הלימוד. נכון לשנת הלימודים תשע"ו (2015-2016) עמד שכר הלימוד לתואר ראשון על כ- 10,200 שקלים לשנה. בארצות הברית המנעד רחב והוא כולל קולג'ים מקומיים שהלימודים בהם בחינם לתושבי המקום וקולג'ים פרטיים כשהיוקרתיים ביותר הם אלו המשתייכים ל"ליגת הקיסוס" המונה בין היתר את הרווארד, פרינסטון, ייל וקולומביה. מטבע הדברים אוניברסיטאות אלו הן הנחשקות ביותר ולסטודנטים הלומדים בהן ישנם הסיכויים הגבוהים ביותר למצוא עבודה בתחומם. שכר הלימוד באוניברסיטאות אלו נע סביב ה-40,000-50,000 דולר לשנה אחת. כך שתואר ראשון מלא (שנמשך ארבע שנים) עולה כרבע מיליון דולר.

הוצאות אלו אינן כוללות את הוצאות המחיה והדיור במתחם הקמפוס. עלות זו מובילה לכך שחלק ניכר מהצעירים משועבדים בהלוואות לשנים רבות לצורך כיסוי הוצאות הלימודים. ענין זה מוביל לכך שצעירים רבים בארה"ב חוששים להחליף מקום עבודה משום שהם משועבדים להחזר הלוואת הסטודנט שפעמים רבות מהווה מרכיב בחוזה העבודה שלהם.

השף ז'יל צ'סנאו ממסעדת ספרינ, פריז (צילום: Craig Barritt, GettyImages IL)
השף ז'יל צ'סנאו ממסעדת ספרינג, פריז | צילום: Craig Barritt, GettyImages IL

סטאז' במסעדה

מי מחובבי הבישול לא חולם על סטאז' במסעדה יוקרתית בבירת האוכל העולמית פריז? אם אתם בדרך להגשמת החלום כדי שתחשבו פעמיים או לפחות תחסכו מספיק כסף מראש להגשמת החלום. בבירת המסעדות העולמית קיימת תרבות סטאז'ים בעייתית: החודשיים הראשונים של סטאז' נחשבים "לימוד" לכל דבר וענין ולכן תידרשו לעבוד בחינם. ולא סתם לעבוד – אלא במשך 9-11 שעות ביום במשך חמישה ימים בשבוע. אם שרדתם את החודשיים הראשונים תרוויחו החל מהחודש השלישי כ-500 יורו לחודש.  בארץ, לשם השוואה, טבח מתחיל יכול להרוויח כ-6,000 שקל.

אם הגעתם עד פריז בוודאי תזדקקו גם למקום מגורים. עבור דירת סטודיו תדרשו לשלם בין 700 ל-1,500 יורו כאשר דירות המתומחרות בפחות מ-900 יורו הן לרוב דירות שהתנאים בהן מחפירים. דירה גדולה יותר – למשל דירת ארבעה חדרים יכולה להגיע בקלות לעלות של 5,000 יורו.

ואם באוכל עסקינן דעו שמחירו של בשר בארץ נחשב סביר ואפילו זול ביחס ללא מעט מדינות אחרות. בגרמניה למשל שהפכה לפופולארית מאוד בשנים האחרונות מחיר קילו בשר אנטריקוט הוא כ-200 שקל.

בנוסף, ישראל נחשבת מדינה בעלת תרבות סלטים ייחודית. עלות מנת סלט במסעדה ממוצעת בארץ אמנם אינה זולה יותר ממנה ממוצעת של סלט במרבית מדינות אירופה אולם בעוד שבאירופה תקבלו סלט שמורכב בעיקר מעלים, עגבניה מחולקת לרבעים, ומלפפון אחד בארץ תיהנו משפע של ירקות, קטניות ומגוון תוספות לתפארת החיך.

מניקור בפסטיבל סמירנוף (צילום: Rick Diamond, GettyImages IL)
מניקור בפסטיבל סמירנוף | צילום: Rick Diamond, GettyImages IL

מניקור

אלוהים נמצא בפרטים הקטנים. במניקור למשל. שיק פריזאי היה מאז ומעולם מילה נרדפת לסטייל והפריזאיות ידועות בכך שהן מוקפדות מכף רגל עד ראש. פריזאית מוקפדת לעולם לא תיתפס עם ציפורניים מוזנחות ועל השיק הזה הן נדרשות לשלם לא מעט. מניקור אצל מניקוריסטית שכולל שיוף וניקוי סביב הציפורן עולה בפריז כ-80 יורו בעוד שבארץ מחירו נע בין 40 ל-80 שקלים. אם ברצונכן להפחית את העלות עומדת לכן האפשרות להגיע לאחד מסניפי רשת הקוסמטיקה "ספורה" ולשלם על מריחת לק בלבד (של ספורה כמובן) ללא שיוף וניקוי 50 יורו.

בטרם תתחלנה סקילות הטוקבקיסטים בעגבניות (שעלותן בארץ דווקא נחשבת סבירה) נדגיש כי הסתכלות פרטנית על מימד אחד בהתעלם מגורמים אחרים כמו גובה ההכנסה ויוקר המחיה בכללותו באותן מדינות היא הסתכלות שרחוקה מלהיות מדויקת. אבל אגב דיוק, גם מחאת המילקי לא התבססה על עקרונות כלכליים אקדמאיים, אלא על העצבים מול תג המחיר.

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il