אם גם אתם עצרתם על יד מדפי הממתקים בסופר בתקופה האחרונה, ותהיתם מתי תחזרו לראות פסק זמן, מקופלת או טורטית - אתם לא לבד. כמעט חודשיים עברו מהיום בו חברת שטראוס-עלית הודיעה על ריקול לכלל מוצרי השוקולד שלה, ועדיין אין ממש תאריך יעד לחזרתם המלאה של המוצרים לרשתות השיווק.

גורמים בחברה טוענים כי המפעל עדיין נמצא בתהליך של ניקוי. בנוסף, בשטראוס ניצלו את ההזדמנות כדי להקדים שיפוצים שהיו אמורים להיערך בעתיד. "משרד הבריאות הקציב לעניין שלושה חודשים ואנחנו עדיין בטווח הזמנים", אומר אחד הגורמים.

אלא שגם כאשר משרד הבריאות יאשר לפתוח מחדש את המפעל, הוא לא יחזור לפעילות מלאה בבת אחת. לאחר הפתיחה צפויה תקופת הרצה שבה יוודאו בחברה שכל הקווים עובדים כמו שצריך והמוצרים תקינים גם מבחינה בריאותית וגם מבחינת איכות המוצר. רק אז יוחלט איזה מוצר ישוב קודם למדפים.

"נפתח את שערי המפעל רק כשנעמוד בסטנדרטים"

ב-25 באפריל עדכנה שטראוס, כי במפעל השוקולד של עלית התגלו מספר דגימות עם סלמונלה בקו הייצור במפעל ובשוקולד המשמש כחומר גלם ליצור החטיפים השונים. במוצרים שבהם עולה חשש להימצאות סלמונה: טבלאות שוקולד פרה, חטיפי פסק זמן, טעמי, כיף כף, מיני עדשים וחטיפים שונים. בשטראוס מיהרו לציין כי עם גילוי הבעיה, נחסם יצוא השוקולד מהמפעל וייצורו הופסק לאלתר. כמו כן, המפעל חסם להפצה מוצרים נוספים, עד שיאתרו את מקור התקלה.

כמה ימים לאחר מכן, לאחר ביקורת של משרד הבריאות נמסר מטעם המשרד כי "נמצאו ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה". מהממצאים עלה כי הזיהום נוצר ככל הנראה מחדירה של יונים לתוך המפעל, ובמקביל התגלה שבוצעו עבודות תחזוקה במקביל לייצור השוקולד, ושלקוח של המפעל התלונן על ערכי סלמונלה גבוהים מהמותר - אך התלונה לא טופלה כנדרש. בתגובה התייחסה עופרה שטראוס: "מתנצלים על הטעות. נפתח את שערי המפעל רק כשנעמוד בסטנדרטים".

במאי האחרון שטראוס התייחסה להפסדים הכבדים, בשל אירוע הריקול והשבתת המפעל. ההערכה היא שצפויה פגיעה משמעותית ברווח הנקי של החברה לשנת 2022 בהיקף של 170-230 מיליוני שקלים. בנוסף לאומדנים הרלוונטיים ביחס להשפעות על התוצאות הכספיות ברבעון הראשון לשנת 2022, האומדנים לשנת 2022 בכללותה כוללים אומדנים בדבר עלויות השבת המפעל לכושר יצור מלא, אובדן רווחים בהתאם לתחזיות בדבר מועד סיום השבתת המפעל וחזרה לייצור ומכירות המבוססות על תרחישים אפשריים שונים, עלויות נלוות נוספות וכן בהתחשב בהערכת החברה בדבר קיומו של כיסוי ביטוחי לחלק מהנזקים שנגרמו לחברה.

החברה גם מציינת שני גורמים שעלולים להיות משמעותיים אך כרגע אינה יכולה להעריך את מידת חומרתם. ראשית ההשפעה העתידית על נתחי השוק של החברה במוצרי הממתקים. בשטראוס מוסרים כי הפגיעה בנתח השוק תלויה בין היתר במועד סיום השבתת המפעל וחזרתו לפעילות מלאה וכן בהשפעות עקיפות של אירוע הריקול על תוצאות החברה אם וככל שיהיו.

כמו כן, החברה ציינה את ההליכים המשפטיים המתנהלים נגדה בגין הריקול. "יודגש כי נכון למועד דוח זה, החברה אינה יכולה להעריך את ההשלכות בגין הליכים משפטיים בקשר לאירוע הריקול ולהשבתת המפעל וכן להליכים משפטיים שכבר הוגשו כמפורט בדיווחי החברה והליכים או דרישות נוספים אם יוגשו".

מחברת שטראוס נמסר: החזרת מפעל לייצור הוא תהליך מורכב הכולל בין היתר ניקיונות, שיפוצים והשקעות חדשות. החזרה לייצור עצמה תתבצע באופן הדרגתי בהתאם לתוצאות תכנית הרצה. שטראוס היא חברה ציבורית, ובהתאם לכך תעדכן בכל התפתחות מהותית.