משבר התרופות הגלובלי הביא לחוסרים של תרופות נפוצות גם בארץ, ובעקבות כך לעליות מחירים של תרופות סטנדרט כמו משככי כאבים, ותרופות לחורף.

מדובר בתופעה בינלאומית שכן כיום מעט מאוד מדינות מייצרות את כל התרופות באדמתן. אין כמעט מדינה, לרבות ישראל, שמייצרת את התרופה בשלמותה, ולכן התלות בסחר העולמי ובעיקר התפקוד תקין של שרשראות האספקה היא קריטית

המלחמה באוקראינה ומשבר האנרגיה בעקבותיה, וכמובן גם הקורונה גרמה למחסור קריטי בחומרי גלם.  תוסיפו לכך את העובדה ששוק הסחורות באירופה מייקר את היצור האירופי או חוסם אותו לחלוטין, מה שמחייב חברות להעתיק את הייצור למקומות חדשים, ותקבלו מחסור ענק בתרופות שמוביל בין היתר לעליית מחירים.

החשש הגדול של משרד הבריאות הוא, שהמצב החדש יתורגם לעליית מחירי התרופות, מה שישחק את תקציב סל הבריאות וסל התרופות.

בפברואר האחרון פרסמנו בתוכנית חיסכון כי בקופות החולים ובבתי המרקחת הפרטיים מדווחים על מחסור חמור בתרופות חורף. בין התרופות החסרות שעליהם מצביעים בקופות: אקמול, תרופות צינון ושיעול, תרופות לכאבי גרון ועוד.  במרבית הסניפים או באתרי האונליין לא ניתן היה להשיג חלק מסוגי האקמול ושאר התרופות.

גם החודש, לאחר שקופות החולים ובתי המרקחת דיווחו בתחילת השבוע שעבר על מחסור חמור בתרופות, בהסתדרות הרוקחים מיהרו להתריע: "ציבור המטופלים נפגע ונגרם נזק כלכלי נוסף כתוצאה מהחוסרים". עוד הוסיפו בהסתדרות, כי חברות התרופות הודיעו על הפסקת שיווק של 15 תרופות נוספות ביניהן תרופה לסוכרת, להפרעות קשב וריכוז, לשיכוך כאבים ועוד.

בתגובה משרד הבריאות שלף את תקנה 29 המאפשרת קיצור דרך ביבוא תרופות שבמחסור, ואמורה להקל בבירוקרטיה המסורבלת הכרוכה ביבוא תרופות לארץ. אלא שבכיר במערכת הבריאות טוען: "הצעד רחוק מלספק את המענה הדרוש" .בנוסף, האישור הוא לחצי שנה בלבד.

חברת טבע, שאחראית מאות תרופות ומוצרים במגוון רחב של תחומים טיפוליים, הסבירה כי היא ממודדת עם אתגרי אספקה רציפה של חומרי גלם ואריזה, כחלק ממשבר עולמי, הנובע ממגפת הקורונה, וממחסור בכוח עבודה מקצועי וייחודי עימו מתמודדות חברות רבות בענף ומחוצה לו.

עם זאת גם הם מיהרו להרגיע כי למרות העיכובים בהפסקות לוגיסטיות- הדבר צפוי להיפתר בהקדם", הוסיפה החברה. "באופן ספציפי אין מחסור באקמול טבליות והקפליות חזרו למלאי ובימים הקרובים יגיעו לבתי המרקחת".

על רקע הדברים הללו בדקנו 3 תרופות מרכזיות שהכרחיות לתפקוד תקין ביום יום: משככי הכאבים: אדוול, נורופן, וסוכריות המציצה לכאבי הגרון: סטרפסילס.

בבתי המרקחת של הקופות, ניתן לראות שכללית הכי זולה בשתיים משלוש התרופות שבדקנו: נורופן וסטרפסילס. בגזרת האדוויל אומנם כללית נראית הכי זולה אבל שימו לב לכמות: מחצית מבשאר הקופות. לכן, במבחן האדוויל דווקא קופת חולים מאוחדת הכי זולה: 54 שקלים ל- 80 טבליות. התמחור של שלושת המוצרים בקופת חולים מכבי הכי יקר.

בקופות החולים הפרטיות התמונה כמעט זהה. 2 קופות החולים מוכרות את משככי הכאבים אדוויל ונורופן באותו מחיר – יקר משל קופות החולים. דווקא במבחן הסטרפסילס סופר פארם יותר זולה משופרסל BE, והתמחור שלה כמעט זהה לתמחור של קופת חולים כללית- הזולה בקטגוריה.

לעומת הארץ בחו"ל המצב שונה לחלוטין. בדקנו את 3 התרופות באנגליה, יוון וספרד, וגילינו מחירים שונים לחלוטין.

ביוון לדוגמה, המחיר לאדוויל הוא 89 שקלים, כמעט זהה לזה שבבתי המרקחת הפרטיים בארץ, אבל כמות הכדורים היא כפולה. כך גם באנגליה- המחירים לאדוויל ונורופן עדיין יותר דולים משמעותית מאלו שברץ, לכמות גדולה יותר.

אז איפה יותר זול לקנות? התשובה היא ברורה, אך יש לזכור דבר אחד: למרות המחסור, לא כדאי לרכוש כמויות בבתי המרקחת כרגע משתי סיבות: כמות גדולה של כדורים שמוחזקת בבית נוטה להתקלקל, ואז בזבזתם כסף לחינם. שנית, קנייה ללא צורך יוצרת מחסור שמעלה את המחירים עוד יותר.