האם זה מה שיביא להורדת מחירים במוצרי הטואלטיקה? שר הכלכלה אלי כהן חתם היום (ד') על צו המורה לרשתות המזון והפארם לפרסם בסניפים את מחיריהם של מוצרי טואלטיקה שונים בחו"ל, וזאת כדי שהצרכן יוכל להשוות אותם למחירים בישראל.

חובת ההצגה תחול בינתיים רק על שבעה מוצרים שהוגדרו על ידי הרשות להגנת הצרכן – שלוש משחות שיניים של קולגייט (אותן מפיצה חברת שסטוביץ), שני דאודורנטים של ספיד סטיק (שסטוביץ) ואחד של ג'ילט (פרוקטר אנד גמבל), ודאודורנט לנשים של דאב (יוניליוור) – שלגביהם נמצא פער מחירים של 50%-107% לעומת חו"ל. החובה תחול על כל קמעונאי המוגדר גדול לפי חוק המזון, לרבות רשתות הפארם.

לדברי משרד הכלכלה, מדי רבעון תעודכן רשימת המוצרים – כאשר מוצרים חדשים ייכנסו לרשימה ומוצרים שיוזלו במהלך התקופה החולפת ייצאו ממנה. לרשתות ניתן פרק זמן של 20 יום עד שיצטרכו לפרסם את המחירים הבינלאומיים, כאשר מדובר בהוראת שעה התקפה לשלוש שנים.

פרסום מחירי המוצרים בחו"ל ייעשה באתר של הרשות להגנת הצרכן, ויתעדכן מדי רבעון. המחירים יתבססו על נתוני הקופות של נילסן ב-12 מדינות השוואה - בהן רומניה, בריטניה, יוון, צרפת, בולגריה והולנד, פורטוגל, גרמניה וארה"ב. המחירים הנוכחיים מתבססים על המחיר הממוצע בין יולי 2016 עד יולי 2017.

 

במשרד הכלכלה מקווים כי השילוט לעיני כל ירתיע הן את היבואנים והן את רשתות המזון והפארם, ויגרום להם להוריד מחירים.

ברשתות המזון התרעמו על הצו החדש והרגולציה הנוספת שהוא מטיל על הרשתות, שלדבריהן לא יביאו להורדת מחירים: "אני מציע שראש הממשלה, בנימין נתניהו, יבחן את הצו החדש של השר שלו. מדובר בעוד תקנה, אחת מיני רבות, שאין בה שום היגיון ולא תהיה לה שום השפעה חיובית אפקטיבית, שרק תעמיס עלויות על הרשתות ותגרום לתביעות ייצוגיות ובסוף תייקר את יוקר המחיה -  וזאת בניגוד להחלטת הממשלה על הפחתת הרגולציה בישראל", אומר עדי כהן, מנכ"ל רשת טיב טעם.

לדבריו, "הרי זה לא יגרום לי לשנות את מחיר המכירה לצרכן. אני לא פתאום אמכור בפחות ממה שאני קונה או ארוויח פחות. הרגולציה האינסופית בישראל, חסרת הפשר וההיגיון, שנעשית על גבן של הרשתות הקמעונאיות מתוך מחשבה שזה ייצור לחץ על היצרנים או היבואנים – פשוט מייאשת.

"אז עכשיו אני, הרשת, צריך להיות לוח המודעות למחירים באירופה במקום שמשרד הכלכלכה יפרסמו אותם בעצמם". לדבריו, אם שר הכלכלה מעוניין באמת שהמחירים יירדו, עליו לבטל את המכסים ואת ההגבלות על ייבוא, את המכסות ועוד. "שייתנו לשוק להיות חופשי ואז תראה איך הכל יורד". גם לדברי בכיר ברשת מזון גדולה אחרת, מדובר ברגולציה מיותרת: "קודם כל שהמדינה תעשה השוואה בין הרגולציה והמיסוי בישראל על אותם מוצרים מול אותן מדינות בחו"ל, ואז היא תוכל לבוא בטענות. נאה דורש, נאה מקיים".

תוקף. שר הכלכלה כהן (צילום: רובי קסטרו, חדשות)
ח כ אלי כהן | צילום: רובי קסטרו, חדשות