השימוש התכוף והשוטף במזגנים בישראל מגביר את החשיבות של קניית מזגן אמין, שלא יתקלקל במהירות. אם כבר התקלקל המזגן, תיקונו עלול להיות כרוך בעלויות גבוהות, והדבר משמעותי במיוחד בעונת קיץ, שגם כך מכבידה על הארנק יותר מכל עונה אחרת.

לכן, ערך TheMarker, באמצעות אתר מידרג, את סקר המזגנים הגדול. הסקר התמקד בשני נושאים: הדגמים המומלצים והתקלות הנפוצות. בשלב הראשון ביקשנו המלצות מטכנאי מזגנים לגבי הדגם האמין ביותר; בשלב השני ביקשנו מהם למפות את התקלות הנפוצות ביותר במזגנים הקיימים ואת עלות תיקונן.

עוד ב-mako כסף:

הסקר נערך בשבוע שעבר על ידי אתר מידרג, שפנה לבקשת TheMarker ל-30 טכנאי מזגנים מהמובילים והמומלצים שברשומות האתר, שמטפלים בכלל דגמי המזגנים. כמו כן, אסף האתר 2,500 חוות דעת מלקוחות שמזגנם תוקן 
במהלך 2015.

בולטים לטובה

שני מותגים בלטו לטובה בקרב טכנאי המזגנים, בהפרש לא גדול במיוחד זה מזה: תדיראן, שנבחר על ידי 37% מהטכנאים למותג האמין ביותר, 
ואלקטרה - עם 33%.

המותג מיצובישי קיבל 20% מקולות הטכנאים והוגדר כמותג טוב ואמין. עם זאת, העלות הגבוהה שלו לעומת המותגים האחרים, כולל עלויות החלקים והתיקון, מיקמה אותו בדירוג 
במקום השלישי.

למקום הרביעי הגיע המותג פוג'יטסו עם 7% מקולות הטכנאים, ובמקום החמישי, בהפרש ניכר, דורג מזגן 
טורנדו - עם 3% בלבד.

הבחירה של טכנאי המזגנים בתדריאן עשויה להפתיע מעט, על רקע תחקיר המזגנים המתלקחים שפורסם באפריל בתוכנית "עושות חשבון" בערוץ 10. לפי התחקיר, עשרות דגמים של מזגני תדיראן, שיוצרו בשנים 2002–2008, נוטים להתלקח כתוצאה מתקלה בייצור, גם כשהם אינם פועלים. התחקיר מצא גם כי בעקבות תביעה משפטית תדיראן פירסמה בזמנו מודעות בעיתונות שהזהירו את הלקוחות מפני התלקחות - אך מאז הצניעה את המידע, ודאגה למנוע פרסום מקרים נוספים של התלקחות מזגנים מתוצרתה.

בתחקיר הוזכר מקרה אחד שבו ביולי 2008 נספו שני ילדים במושב קשת שבגולן לאחר שהמזגן בביתם עלה באש.

חשוב לציין כי מדובר בדגמים שאינם מיוצרים כיום. מזגנים אלה יוצרו כשהבעלות על תדיראן היתה של חברת Carrier האמריקאית, ולא משה ממרוד, בעל השליטה הנוכחי בתדיראן.

טכנאי המזגנים הרלי בן עמי, שקיבל באתר מידרג את הציון 9.667 מתוך 10, הסביר כי תקלת ההתלקחות לא גרמה לו לשנות את דעתו בנוגע לאמינות המזגן. "המזגנים של תדריאן הוכיחו את עצמם שנים רבות. אני מאמין שהבעיה היתה נעוצה בבעלים הקודמים של החברה, שמאז התחלפו", הוא מסביר. "בתור טכנאי שעובד בתחום 18 שנה אני יכול להגיד שבעיית ההתלקחות היתה שולית באופן יחסי. באופן אישי, לא נתקלתי הרבה בתופעה, ולכן, להערכתי, זאת לא בעיה נפוצה ביחס למספר המזגנים שיש בישראל".

הטכנאי זוהר נוטיק, שקיבל ציון 9.62, מסביר מדוע תדיראן זוכה בעיניו לדירוג גבוה: "אני ממליץ על המזגן מסיבה פשוטה - אפשר להשיג חלקי חילוף שלו בקלות ובפרישה ארצית. אני רוצה שהלקוח יהיה מרוצה מהתיקון שלי, ואם אין לי את החלק הנחוץ, או תואם לו, המזגן לא יעבוד כמו שצריך. יש מזגנים שקשה להשיג להם חלקי חילוף, או שהעלות שלהם גבוהה.

"לדוגמה, בטורנדו עלות החלפת השלט היא 400 שקל ללקוח, לעומת 100 שקל בתדיראן. ביקור טכנאי עולה 200 שקל, וכך קורה שהלקוח שילם מחיר מופקע עבור תיקון קטן".

העלות של חלקי החילוף היא גם אחת הסיבות לכך שמזגן טורנדו דורג במקום נמוך יחסית על ידי הטכנאים: "אחת הבעיות בטורנדו היא שהדגמים הוותיקים יותר הם בעלי רכיבים יקרים להחלפה", מסביר אשר הטכנאי, שקיבל ציון 9.61. "בשנה הראשונה הוא מזגן מצוין, אבל הוא מתקלקל באופן יחסי מהר יותר ממזגנים אחרים".

חשוב לזכור שהמזגנים שהטכנאים נתקלים בהם בדרך כלל הם בני כמה שנים, שכן התקלות לא מופיעות מיד עם הקנייה. כך שאם יוצא לשוק מותג חדש - ייתכן שהטכנאים עדיין לא טיפלו בו, והוא לא יקבל ייצוג ראוי בשאלון מסוג זה.

אין דבר כזה מזגן זול

ומה לגבי המלצות לפני רכישה של מזגן חדש? הטכנאים סבורים כי כמו הרבה דברים בחיים, מזגן זול עלול בסופו של דבר לעלות ביוקר - ולכן הם לא נוטים להמליץ על מותגים סיניים. "אם אתם מתכוונים לרכוש מזגן לדירה, לשימוש סביר, ואתם מעוניינים שיחזיק יותר משלוש שנים, אל תקנו את המותגים הזולים ביותר", מסביר יוסף הטכנאי. 
"אמנם לכל חברה יש דגמים אמינים יותר ופחות, אך החברות הסיניות מייצרות לרוב חלקים קלים מדי, שכורעים תחת הנטל של השימוש הישראלי התכוף במזגן. עדיף להשקיע 10% יותר במחיר, ולא להתמודד עם 
מזגן מקולקל שצריך החלפת מדחס אחרי שנתיים".

עוד המלצה של הטכנאים היא לחשוב פעמיים לפני שקונים מזגן בטכנולוגיית אינוורטר. מדובר בטכנולוגיה חדשה יחסית שמטרתה חיסכון בחשמל, והיא נכנסה לשוק הישראלי במהלך חמש־שש השנים האחרונות. בניגוד למזגנים רגילים שתפוקת החשמל שלהם קבועה, טכנולוגיית האינוורטר מאפשרת תפוקת חשמל משתנה, בהתאם לצורך. התוצאה היא חיסכון בחשמל, טמפרטורה יציבה ושקט יחסי בהפעלת המזגן.

מזגנים (צילום: ניר כפרי, TheMarker)
צילום: ניר כפרי, TheMarker

לדעת הטכנאים, אכן מדובר בחיסכון, אך עלות התיקון גבוהה באופן משמעותי. "אם בוחרים במזגן עם טכנולוגיית אינוורטר - הייתי קונה את אחד הדגמים היקרים, למשל מיצובישי", אומר אחד הטכנאים. "עלות התיקון כל כך גבוהה, שעדיף מראש לקנות מזגן עם תוחלת חיים ארוכה יותר, ובעל האמינות הגבוהה ביותר", הוא מדגיש. לדברי הטכנאים, מזגנים עם טכנולוגיית אינוורטר יקרים בערך ב-30% ממזגנים רגילים, וכדאי לבחור בהם בעיקר אם אתם מפעילים את המזגן באופן קבוע ורציף.

כמה עולה לתקן?

החלק השני של סקר המזגנים עסק בתקלות הנפוצות ובעלות של תיקונן. על מנת להבין מהן התקלות הנפוצות ביותר, מידרג ריכזו 2,500 חוות דעת של לקוחות, שפנו לטכנאי מזגנים באמצעות האתר במהלך 2015.

בשלב השני, נערכו שיחות עם הטכנאים שקיבלו את הציונים הגבוהים ביותר בתחום כדי לקבל עצות לשמירה מיטבית על מזגן תקין.

מניתוח חוות הדעת עולה כי המחיר הממוצע לתיקון מזגן ב-2015 היה 485 שקל (המחיר החציוני היה 350 שקל). כלומר, במקרים רבים מדובר בתיקון לא יקר במיוחד.

למרות זאת, ההמלצה הראשונה של הטכנאים היא לבדוק את המכשיר באופן עצמאי לפני שמזמינים טכנאי. בדיוק כמו במכשירים אלקטרוניים אחרים, מחשבים וטלפונים סלולריים, מרבית האנשים פונים מיד לטכנאי במקרה של תקלה, בלי לבדוק לפני כן כמה דברים בסיסייים. "לפני שאתם מתקשרים לטכנאי - בידקו את המסננים של המזגן. שטיפה פשוטה בכיור יכולה לגרום למזגן לעבוד", אומרת הדס ברוש, מנהלת השיווק והתוכן באתר מידרג. "צאו החוצה לארון החשמל - פעמים רבות הפיוז בארון החשמל קפץ, ותוכלו לטפל בזה לעצמכם. כמו כן, בידקו את הסוללות בשלט וודאו שהוא מכוון על המצב הנכון. אם ניסיתם את כל אלה והמזגן עדיין לא עובד, נסו להתייעץ עם הטכנאי בטלפון.

"7% מהתקלות שמדווחות אצלנו נפתרות בשיחה טלפונית של כמה דקות. זה שיעור לא קטן של תקלות", מסבירה ברוש. ביקור טכנאי עולה שתוכלו לפתור בעצמכם.

אם אחרי יישום העצות, המזגן עדיין אינו תקין, אין מנוס מלקרוא לטכנאי מזגנים. לשם כך ריכזנו את רשימת התקלות הנפוצות ועלויות התיקון שלהן.

1. מחסור בגז

מחסור בגז הוא התקלה הנפוצה ביותר בתחום המזגנים והיא הופיעה ב-39% מחוות הדעת שנבדקו. בריחת גז דרך חיבורים היא תופעה טבעית, ולא תקלה, אך כשמדובר בכמות ניכרת של גז, ייתכן שיש צורך בתיקון נוסף, כמו חיזוק הברגים או לעתים ריתוך של חיבורים. ודאו שבעל המקצוע שמגיע אליכם אינו מסתפק במילוי גז, אלא בודק גם חשד לדליפה כדי שהתקלה לא תחזור על עצמה כעבור כמה ימים.

מילוי גז בלבד עולה בממוצע 250–450 שקל, בהתאם לסוג המזגן וכמות הגז שיש למלא. תיקון מזגנים שפועלים על גז "ישן", מסוג R22, יקר בכ-50 שקל בממוצע מתיקון אלה שפועלים על הגז החדש יותר, מסוג R410. תיקון של ברגים או ריתוך ייקר כמובן את העבודה.

בנוסף, נמצא כי בלפחות 20% מהתקלות שדרשו מילוי גז, אותרה תקלה נוספת בקבל או במערכת החשמלית, שגררה עלויות נוספות.

2. החלפת קבל

התקלה השנייה הנפוצה - 21% מכלל התקלות - היא החלפת קבל. הקבל הוא רכיב חשמלי שתפקידו לסייע בהתנעה של מנועי המזגן. במזגן סטנדרטי קיימים שלושה קבלים, שהעיקרי (והיקר) שבהם הוא קבל מנוע המדחס. העלות של החלפת הקבל אמורה להיות נמוכה יחסית. המחיר הממוצע הוא 350–450 שקל, תלוי בסוג הקבל.

3. נזילות מים

כ-17% מהלקוחות שנבדקו, התלוננו על מזגן מטפטף. יש שני סוגים של נזילות מהמזגן: נזילה של מים ונזילה של הגז המקרר. נזילת מים היא פשוטה וזולה יותר לתיקון. הנזילה נפוצה בקיץ מכיוון שהיא נובעת מהחלק שאחראי על הקירור במזגן (בניגוד לחלק המחמם). במקרה פשוט של נזילת מים מהמזגן שנגרמת מסתימה בצינור הניקוז, עלות התיקון תסתכם במחיר ביקור של 250–400 שקל.

הנזילה יכולה להיגרם מסתימה בסוללת המאייד, תעלת ניקוז שבורה ועוד. במקרים מסובכים אלה יש צורך במרכיבים נוספים לתיקון התקלה, כמו משאבת מים, שמייקרים את התיקון. מקרים מורכבים יותר יעלו 700 שקל ויותר.

לעתים, במקרה של סתימה פשוטה, תוכלו לפתור את הבעיה בעצמכם באמצעות ניקוי של המסננים. במקרה כזה עדיף להיעזר בייעוץ טלפוני של טכנאי.

4. תקלה במנוע

מנוע מקולקל הוא אחת התקלות היקרות ביותר שיכולות לקרות במזגן שלכם, אך רק 9% מכלל הפניות לטכנאים נבעו מתקלה כזאת. בכל מזגן יש כמה מנועים שאחראים לחלקים השונים שבו. אם אחד מהם מתקלקל, תאלצו לשלם מאות, ולעתים אף אלפי שקלים.

לדברי הטכנאים, לא תמיד משתלם להחליף מנוע של מזגן - בעיקר בגלל העלויות הגבוהות של התיקון. ההמלצה היא להתייעץ קודם עם טכנאי אמין, לקבל הצעות מחיר, ורק לאחר מכן לבדוק את ההצעה מול מחירו של מזגן חדש.

5. תקלות חשמליות שונות

כ-8% מהתקלות שדווחו הן תקלות חשמליות שונות, כמו חוטים שרופים וחיווטים לא נכונים. לא כל הבעיות החשמליות יכולות להיפתר על ידי טכנאי מזגנים, ולעתים יש צורך בחשמלאי לצורך תיקון התקלה. תקלות החשמל הפשוטות נפתרות לרוב במחיר ביקור של כ-350 שקל. תקלות מורכבות יותר יקפיצו את מחיר העבודה.

6. תקלות במדחס

הסבירות לתקלה במדחס של המזגן היא אמנם נמוכה יחסית, כ-6% מכלל התיקונים, אך המחיר שלה הוא הגבוה ביותר. המחיר להחלפת מדחס מתחיל ב-1,000 שקל ומטפס עד ל-5,000 שקל - תלוי בגודל המזגן והדגם. גם כאן, כמו בהחלפת מנוע, צריך להשוות מחירים ולשקול רכישת מזגן חדש במקום תיקון יקר.

הטכנאים מסבירים:
 כך תשמרו על המזגן

תקלה במזגן באמצע יום חמסין אינה חוויה נעימה במיוחד, והתיקון שלה יכול גם לעלות לא מעט כסף. לכן יש חשיבות לשמירה על המזגן באמצעות תחזוקה השוטף. הטכנאים ממליצים כיצד לעשות זאת:

1. נקו את הפילטרים באופן קבוע

רוב הטכנאים מסכימים שיש לנקות את הפילטרים אחת לכמה חודשים כדי לשמור על פתחי יציאת האוויר. כשלא מנקים את הפילטרים, העוצמה של זרם האוויר עלולה להיחלש עד למחצית מהתפוקה המלאה. במזגן מיני־מרכזי יש שני פילטרים: חיצוני ופנימי. הפילטר הפנימי אמנם נגיש פחות, אבל הניקיון שלו הוא החשוב ביותר. במקרים של התקנה לא מקצועית, הפילטר הפנימי לא נגיש או כלל לא קיים, ואז יש צורך לקרוא לטכנאי.

2. קבעו טמפרטורה בהתאם להמלצות חברת החשמל

הטמפרטורה המומלצת היא 24–25 מעלות בקירור; 26–27 מעלות בחימום. שמירה על הטמפרטורה הנכונה מסייעת לחסוך בעלויות של הפעלת המזגן, וגם שומרת על תקינותו. בנוסף, רצוי להקפיד לסגור את החלונות בכל הבית כדי למנוע כניסה של אוויר חם מבחוץ - מה שגורם לפעולה מאומצת יותר 
של המזגנים.

3. היו ערים לרעשים חריגים

רעש חריג שנשמע מהיחידה הפנימית או החיצונית של המזגן מרמז על תקלה קרובה. אם ממשיכים להפעיל מזגן מרעיש, הנזק עלול להחמיר - ובהתאם לכך תעלה גם עלות תיקון המזגן.

כך בדקנו

אתר מידרג פועל מאז 2013 והוא מדרג בעלי מקצוע ב-50 ענפים, לפי חוות דעת של לקוחות שמאומתות על ידי צוות האתר. לצורך הכתבה, ראיינו נציגי האתר 30 טכנאי מזגנים, שדורגו על ידי הגולשים כאמינים ביותר. כדי להימנע מהטיות, לא השתתפו בדירוג טכנאים שעובדים עם מותג מזגנים מסוים, אלא רק טכנאי מזגנים שמטפלים בכל הדגמים.

כל מרואיין נשאל מהם שני מותגי המזגנים האמינים ביותר בעיניו, והתבקש לדרגם. מאוחר יותר פנינו בטלפון לחלק מהטכנאים, כדי לקבל המלצות לגבי תיקון המזגנים וניתוח רחב יותר של התוצאות. לצד הסקר, אסף האתר 2,500 חוות דעת מלקוחות שמזגנם תוקן במהלך 2015, כדי לאתר את התקלות הנפוצות ביותר במזגנים קיימים, ולהבין מה טווח העלות של תיקונם.

יש לכם תלונה צרכנית? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
מה היה קורה אם דן חלוץ לא היה מוכר את תיק המניות שלו במלחמה?
המשבר הבא שעלול לחסל את גוש היורו