הבחירה לגדל חיית מחמד יכולה לנבוע משיקולים רגשיים, ביטחון בבית וסיבות אחרות, שאינן בהכרח נובעת משיקולים כלכליים של עלות ותועלת. אבל לגידול כלב או חתול בבית יש עלויות לא מבוטלות - שכדאי להקדיש להן מחשבה לפני שמאמצים חבר חדש על ארבע.

כדי לגדל כלב או חתול, תצטרכו להוציא סכום של 2,300 שקל לפחות בשנה לכלב קטן (עד 10 ק"ג), 4,700 שקל לכלב גדול (מעל 25 ק"ג), או 1,300 שקל לחתול - כך עולה מבדיקה שנערכה בשיתוף אגודות צער בעלי חיים ותנו לחיות לחיות, וטרינרים וחנויות חיות. סכומים אלה יכסו רק את ההוצאות השוטפות ההכרחיות, ובהן חיסונים, טיפולים נגד פרעושים וקרציות, רישיון, מזון וציוד בסיסי כמו חול לחתול.

תוספות כמו אילוף, צעצועים, פינוקים וטיול על ידי דוג ווקר לכלבים - או במקרה של חתולים, חול משובח המונע ריחות רעים או משטחי גירוד משוכללים - ייקרו את החבילה באלפי שקלים נוספים. השמים הם הגבול לעלויות של מי שירצה לפנק את חיית המחמד שלו. כדאי לזכור לקחת בחשבון עלות נוספת של אלפי שקלים במקרים של מחלות קשות או פציעות מורכבות.

על פי סקר של משרד הכלכלה מספטמבר, שליש ממשקי הבית בישראל מגדלים חיות מחמד. החיות הפופולריות ביותר הן כמובן כלבים וחתולים. לפי נתוני מרכז רישום הכלבים במשרד החקלאות, בישראל 380 אלף בעלי כלבים, שמתוכם 335 אלף מחזיקים כלב אחד, ו-45 אלף מגדלים שני כלבים או יותר. לגבי חתולים אין נתונים מדויקים, מפני שגידולם אינם מחייב רישיון, אך לפי הערכות, כ–260 אלף איש בישראל מגדלים חתולים.

עוד מגלים הנתונים שנאספו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, סקר TGI ומינהל מחקר וכלכלה במשרד הכלכלה, כי שוויו של שוק חיות המחמד הישראלי הוא כ-1.9 מיליארד שקל בשנה; ההוצאה הממוצעת על חיית מחמד במשק בית היא 280 שקל בחודש - כלומר 3,360 שקל לשנה.

הדרך ללב הכלב עוברת דרך קיבתו

“מעולם לא נתקלתי בלזניה שלא אהבתי", אמר גארפילד, החתול המצויר, שהתאפיין בחיבה יתרה ללזניה והמבורגרים. אבל לעומתו, רוב חיות המחמד אינן אוכלות מהצלחת המשפחתית, אלא צורכות מזון מיוחד שנקנה בחנויות החיות או במרכולים. רכישת המזון היא אחת ההוצאות המרכזיות בטיפול בכלב או חתול. המבחר רחב מאוד, וקיימים פערים גדולים באיכות המזון ובמחיריו.

לפי סקר מחירים שערכנו דרך אתר מייסופרמרקט וחנויות חיות, המחיר של אוכל יבש מתחיל ב-8.3 שקלים לק"ג במותג זול יחסית לכלבים, כדוגמת בונזו, ו-15.1 שקל לק"ג למותג לחתולים כדוגמת לה קט או המותג הפרטי של שופרסל. בקצה הגבוה של טווח המחירים, אפשר למצוא מזון במחירים של 20–30 שקל לק"ג לכלבים ו-40 שקל לק"ג לחתולים למותגים פופולאריים כמו רויאל קנין, פרו פלאן ויוקנובה - ומזון רפואי עולה אף יותר.

חנות החיות Pet Buy , תל אביב (צילום: עופר וקנין, TheMarker)
חנות החיות Pet Buy , תל אביב | צילום: עופר וקנין, TheMarker

"ההבדל במחירים של המזון הוא באיכותו - ככל שהמזון פחות איכותי הוא זול יותר, אך גם הכלב יהיה רעב מהר יותר וייתן יותר צואה", מסביר אלי קליינשטיין, הזכיין בחנות Pet Buy שבפלורנטין בתל אביב, המשתייכת לרשת שמונה 19 סניפים. לדבריו, "ככל שיש במוצר יותר מרכיבים של בשר ודגים, הוא טוב יותר ויקר יותר. מה שהופך את האוכל לאיכותי הוא שימוש מופחת בדגנים ותירס, אותם בעלי החיים אינם מעכלים היטב. המזון הזול הוא כמו צ'יפס ובמבה לבני אדם - זה ג'אנק פוד. בנוסף, ככל שהמזון זול יותר, הכמות שבעל החיים צריך לאכול כדי לשבוע גדולה יותר, וכך שק המזון ייגמר מהר יותר. במקרה של חתולים גם יתבזבז יותר חול, מפני שכמות הצואה תגדל".

נעמה רולניק, יועצת אימוץ והתנהגות בעלי חיים מאגודת צער בעלי חיים, אומרת כי רוב בעלי החיות רוכשים את מותגי הביניים. לרולניק שלושה כלבים - מיקה, חבר ולייני - והיא מוציאה כ–400 שקל בחודש על מזון בעבורם. "בחירת המותג של המזון נעשית לפי היכולת הכלכלית, אבל אני ממליצה לקנות את המזון האיכותי יותר כי זה בריא לפרוות הכלב, לשיניים שלו ולמצב הבריאותי הכללי", מייעצת רולניק.

 

לילך, דוג ווקרית במקצועה והבעלים של קסיה, כלבה בגודל בינוני, מוציאה על מזון כ–150 שקל בחודש. "אני בוחרת במזון שאני יודעת שהוא איכותי", היא אומרת. "עם כלב חדש אני מנסה לבדוק מה מתאים, כי מרכיבים שונים מתאימים לכלבים שונים. המזון יכול להיות מאוד איכותי אבל לא להתאים לכלב מסוים - למשל, הוא עלול לגרום לרגישויות בקיבה".

עטרה קינן, שמוציאה יותר מ-100 שקל לחודש על מזון לכלבתה, פוליאנה, מסכימה: "פוליאנה מגיבה למזון בצורה שונה. היו סוגים פחות איכותיים שהיא סירבה לאכול. עכשיו אני קונה מותג שנקרא פלטזור. בחרתי בו לפי הרכיבים - זה מוצר שמכיל בשר, ופחות אורז ותירס. היא מעכלת אותו טוב יותר".


חתולים בדרך כלל קטנים מכלבים, ולכן אוכלים פחות - וגם ההוצאה על מזונם קטנה יותר. עם זאת, לחתולים שאינם יוצאים מהבית צריך לקנות חול לעשיית צרכים. גם כאן יש מגוון והבדלים מהותיים בין המותגים: חול פשוט עולה מ–30 שקל ל-10 ק"ג (או 3 שקלים לק"ג), ואילו חול מתגבש ומבושם נמכר ב-125 שקל ל-14 ק"ג (8.9 שקלים לק"ג).

אנה דרמן, שלה שלושה חתולים, עובדת בסניף של רשת "חוות רוטוויל": "אני מוציאה על החתולים 225 שקל לחודש על מזון ועוד 89 שקל על חול בחודש". לדבריה, רוב בעלי החתולים שהיא מכירה בוחרים מוצרים מאמצע טווח המחירים.

מירב אריאלי מחולון מגדלת שני חתולים ביתיים, אהובה ולוציפר, ומאכילה שני חתולי רחוב נוספים בקביעות. היא מוציאה בממוצע כ–400 שקל בחודש על חול ומזון: "אני קונה מזון יבש שאני מזמינה מהאינטרנט, והוא מגיע עד הבית וחול קריסטל שסופח ריח. כל הסיפור הזה די יקר".

אנה דרמן, עובדת ברשת חוות רוטוויל (צילום: עופר וקנין, TheMarker)
אנה דרמן, עובדת ברשת חוות רוטוויל | צילום: עופר וקנין, TheMarker

מה עושים כשהכלב לא מרגיש טוב

על פי סקר TGI שהתפרסם ב"הארץ" בספטמבר, 5.8% ממגדלי חיות המחמד אמרו שיוותרו על גידול החיה אם ייתקלו בקשיים כלכליים. "בכניסה לבית החולים הווטרינרי בבית דגן יש שלט המזהיר כי מי שייתפס נוטש את בעל החיים שלו ישלם קנס כספי, ושהאזור מתועד במצלמות", אומרת יעל ליאור, וטרינרית מתל אביב. לדבריה, השלט הוצב מפני שאנשים רבים נוטשים את בעלי החיים שלהם ברגעים קשים, כשמתברר שהטיפול בהם יהיה יקר. נטישה של חיית המחמד היא צעד קיצוני, אבל גידול חיית מחמד אינו מסתכם רק ברכישת מזון ובטיולים מסביב לשכונה. חיסונים וטיפולים רפואיים הם חלק מהוצאות החובה על בעלי חיים - ומדובר בהוצאה לא קטנה בכלל.

כשמאמצים גור כלב או גור חתול יש הוצאה התחלתית של כמה מאות שקלים - העלויות משתנות מעט בהתאם לעמותה שממנה בחרתם לאמץ, וגדלות מעט אם תחליטו לעשות זאת באופן פרטי דרך הווטרינר.

"בעיקרון, צריך לחסן גור נגד מחלות ויראליות כי המערכת החיסונית שלו לא מספיק חזקה ומפותחת", מסבירה רולניק: "לגור חתולים נותנים חיסון מרובע, ולכלבים חיסון משושה נגד מחלות, חיסון נגד תולעת הפארק וכדורי תילוע שלוש פעמים בשנה הראשונה. בנוסף, יש שמעקרים או מסרסים את החיה. על פי החוק, כלבים צריכים שבב תת־עורי ורישיון דרך העירייה. כל אלה כלולים בסל האימוץ - אם מאמצים את החיה דרך עמותות. אם בוחרים לטפל באופן פרטי אצל וטרינר, המחירים בדרך כלל גבוהים יותר".

גם לכלב בוגר מעל שנה ישנם חיסונים וטיפולים שוטפים שצריך לדאוג להם, כגון חיסון שנתי נגד כלבת, טיפול מונע בפרעושים וקרציות וחידוש רישיון שנתי, שמחירו משתנה - 53.5 שקל לשנה לכלב מסורס או כלבה מעוקרת ו-370 שקל לכלב שאינו מסורס או כלבה שאינה מעוקרת. "מחיר הרישיון עולה אם החלטתם לא לעקר או לסרס את הכלב או הכלבה, משום שהמדינה מעודדת סירוס ועיקור", מסבירה רולניק.

נעמה רולניק וכלב (צילום: שירן כרמל, TheMarker)
נעמה רולניק וכלב | צילום: שירן כרמל, TheMarker

לעומת זאת, כשמדובר בחתולים, אחרי השנה הראשונה, התחזוקה זולה יותר וכוללת בעיקר מזון, חול, טיפולים נגד פרעושים וקרציות וחיסונים שנתיים (אין חובה חוקית לחסן חתולים, אם כי הווטרינרים ממליצים לרוב לחסן אותם, במיוחד אם הם יוצאים מהבית).

אם הכלב או החתול שלקחתם בריא באופן כללי, ואינו נוטה להסתבך בצרות ובתגרות המובילות לפציעות וחבלות, העלות תסתכם בחיסונים ההכרחיים. אבל כשהכלב או החתול חולה או נפצע - העלויות הכלכליות מזנקות.

"רוב בעלי החיים בעיר אינם סובלים ממחלות קשות. יש לפעמים שלשולים והקאות, ובקיץ לפעמים התייבשויות - לא אסונות", אומרת ליאור. לדבריה, רבים מבעלי הכלבים מעדיפים לרכוש מינוי שנתי לווטרינר עבור חיית המחמד שלהם. מחיר המינוי כולל את עלות הרישיון השנתי לכלב, החיסונים הנחוצים ובדיקות בלי הגבלה. מחירי המינויים השנתיים מתחילים ב-270 שקל בשנה לחתול ו-480 שקל בשנה לכלב במרפאות שנחשבות זולות, ומאמירים עד ל-500 שקל לחתולים ו-1,300 שקל לכלבים. למי שבוחר לא לרכוש מינוי, ומסתפק בביקורים נקודתיים כשיש בעיה - ביקור אצל וטרינר יכול לעלות 150–200 שקל (לא כולל בדיקות מיוחדות), והמחיר יטפס ככל שהבעיה מסובכת ודורשת בדיקות נוספות.

"הבעיות מתחילות ככל שהכלב מתבגר ומגיעות המחלות שקשורות לזקנה", מסבירה ליאור. "צריך לקחת בחשבון מצב שבו הכלב או החתול שלכם יצטרך טיפול רפואי מעבר לצרכים הבסיסיים - בין אם זה כשל כליה או גידולים סרטניים. במקרים כאלה המחירים עולים. במקרה שהכלב או החתול זקוק לאשפוז או ניתוח, מחיר הטיפול יכול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים", היא מציינת.

"כשלוקחים כלב או חתול, צריך לדאוג להם גם כשצצות עלויות גבוהות ובלתי-צפויות", מדגישה ליאור. "בעיני, תמיד עדיף לא לקחת מאשר להיקלע למבוי סתום שיכול להוביל לנטישה".

מיטת כלב ב-600 שקל, רצועה ב-200

אחרי העלויות ההכרחיות של טיפול בסיסי ומזון, יש עוד אינספור אפשרויות להוציא כסף על חיות המחמד שלכם - קולרים ורצועות, צעצועים, בגדים, תספורות גזע, דוג ווקר שיוציא את הכלב לטיול כשאתם בעבודה, פנסיונים כשאתם בחופשה או חטיפים המשמשים לאילוף ופינוק.

לדברי לילך הדוג ווקרית, "את יכולה להוציא על הכלב או החתול שלך מאות או אלפי שקלים. יש לי לקוחות שקונים לכלב מיטות בד מפונפנות ב-600 שקל ויש שפשוט ישימו לו מזרן בד שמצאו ברחוב. אותו דבר עם צעצועי נשיכה ומשחקים - את יכולה לקפוץ למקס סטוק ולקנות צעצוע גומי ב-5 שקלים או לקנות צעצועי קונג שמחזיקים לאורך שנים בעשרות או מאות שקלים. גם בקולרים וברצועות יש פשוטים ב–15 שקל או עמידים וחזקים ונוחים לכלב ב-200 שקל".

חנות חיות, תל אביב (צילום: עופר וקנין, TheMarker)
חנות חיות, תל אביב | צילום: עופר וקנין, TheMarker

דרמן מוסיפה: "זה כמו עם ילד. לעתים אני הולכת לחנות ולא קונה בשבילי דבר כי זה יקר, ואז רוכשת צעצועים וחטיפים במאות שקלים לחתולים".

בעלי כלבים רבים בתל אביב עובדים במשרות היי־טק יותר מ-10 שעות ביום, מציינת לילך, ולכן הם משתמשים בשירותיה כדוג ווקרית: "טווח המחירים של הדוג ווקרים הוא בין 35–60 שקל לטיול אחד ביום, בן חצי שעה. זה יכול להשתנות בהתאם לגודל הכלב, או אם יש לו צרכים מיוחדים. לדוגמה, כלב שלא יכול לצאת לטיול עם כלבים אחרים וצריך טיול נפרד, או כלב שצריך להוציא יותר אנרגיות ולכן זקוק לטיול ארוך מהרגיל".

ליאור מוסיפה: "הכל תלוי ביכולות הכלכליות של האנשים. בלב תל אביב אנשים משקיעים הרבה בבעלי החיים שלהם. שירותי דוג ווקר יכולים להסתכם בכ-1,000 שקל בחודש, ואני רואה הרבה בעלי כלבים שמשתמשים בשירות הזה. לכך נוספות עלויות של פנסיון כשיוצאים לחופשה - גם כאן העלויות משתנות בין פנסיון בבית או פנסיון במושב - כשהמחירים מתחילים מ-70 שקל ליום ומטפסים גם עד 150 שקל".

מעבר לעלויות ההכרחיות, ההחלטה כמה להוציא על חיית המחמד שלכם תלויה רק בכם. לדברי קליינשטין, "כל המוצרים האלה הם בעיקר בשבילנו. לחתול או לכלב לא ממש אכפת מרובם, הם רק רוצים לאכול ולהוציא אנרגיה".

אריאלי מדגישה כי לא את כל התועלות שבגידול חיוית מחמד אפשר למדוד בכסף ובחישובים של עלות מול תועלת: "חתולים שווים את משקלם בזהב - וגם כלבים. הם מצחיקים, חמודים והגרגור שהם משמיעים כשהם יושבים עליך ידוע כמשרה שלווה וגם מרפא - בחיי".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
תארזו: טיסה מאירופה לניו יורק ב-250 שקל
יותר מחצי ק"מ: צפו בגשר הגבוה בעולם