אז מה באמת הוביל לסגירתו החלקית של שוק צפון, למרות שנהנה מתנאי פתיחה חלומיים והשקעה של מיליוני שקלים מצד הבעלים במשך השנים?

אם תשאלו אלברט עמית, בעלי קבוצת יובלים, שניהלה את שוק צפון המתרוקן על סוף ינואר השנה, האשם הוא במהפכה המשפטית שהובילה לבלימה של פעילות ההייטק בישראל והגבלה של הוצאות העובדים, שבתורה הובילה לירידה בהכנסות של העסקים בשוק באחד מאזורי העבודה המבטיחים בישראל.

עמית תלה תקוות רבות בהשקעת המיליונים שלו בשוק, שאותה ביצע בתחילת 2022. אבל אחרי ההפסדים שהשוק הסב לו, הוא עזב והעביר את ניהול המתחם לחברת סמלת, בעלת השטח, שברחוב ראול ולנברג בשכונת רמת החייל בתל אביב.

ב-30 בינואר שלח עמית "מכתב פרידה" לדיירי המתחם לפיו חלה "ירידה משמעותית במוסר התשלומים של שוכרי חנויות המזון ומשקאות ודוכני האוכל במתחם", כאחת הסיבות לעזיבה של המקום והבהיר לשוכרים שעליהם לעזוב את המקום.

כתבות נוספות בכסף >>

"קבוצת יובלים מתמחה בפיתוח קניונים ומרכזים מסחריים. ב-30 שנה האחרונות פיתחנו כ-76 קניונים ומרכזים מסחריים עבור יזמים. ב-2022 רכשנו את שוק צפון מידי מיכל אנסקי ורועי חמד (הגרוש שלה)", מספר עמית בשיחה עם mako.

אפשר לדעת בכמה?
"לא. אבל אני יכול לומר שזו הייתה השקעה של מיליונים. במהלך השנה פיתחנו את העסק באופן מקצועי, החלפנו דיירים, הוספנו דיירים, השבחנו את מערכות התחזוקה שלא טופלו. בספטמבר 2022 היינו כבר עם 21 חנויות רשומות, חלקן פעילות.

"על פי התוכנית העסקית היינו צריכים להגיע לאיזון ואפילו רווח בסוף 2023. אבל בתחילת 2023, עם המהפכה המשפטית, חלה נסיגה גדולה מאוד בפעילות בשוק, גם בפדיונות, בגלל ירידה בהיקף הרכישות של עובדי ההייטק באזור, שהגבילו להם את הסיבוסים וכדומה.

"ואז הגיע המלחמה בתחילת אוקטובר. חלק מהלקוחות היו במילואים תקופות ארוכות, חלק מהעובדים היו במילואים, והחלה סגירת עסקים. אנחנו, מצדנו, העמדנו בחודש אחד 200 אלף שקל לטובת בישול לחיילים".

מה קרה ל-21 העסקים שהיו לכם בשוק?
"היו ונעלמו. נשארו בערך שמונה. ראיתי שזה לא הולך למקום לא טוב, ואם תתרחש מלחמה בצפון, המצב יהיה עוד יותר גרוע. אמרתי לעצמי - השקעתי כך וכך וחבל להעמיק את הבור. עזבתי משיקול עסקי טהור. בתחילת השנה פניתי לסמלת והסכמנו על העברת השוק וניהולו אליה.

כאיש מקצוע המלצתי לסמלת מקצוע לחלק את השוק לשתי מנות גדולות. להשאיר בכ-400 מ"ר את העסקים הקיימים, שיכולים לשרת את מספר הלקוחות וההייטקיסטים ברמת החייל. את שאר השטח (כ-1,200 מ"ר הפונים לחזית של ראול ולנברג), הצעתי לסמלת להפוך לשטח של דיירים עצמאיים – אולי מינימרקט בחלק מהשטח, סוכנות רכב של סמלת, כל מה שקשור לרכישות של מוצרי פנאי, לא אופנה, או כיחידה אחת, שקשה יותר להשכיר".

לא מן הנמנע שהשטח יושכר אולי לחנות קמעונאית אחת גדולה, אולי רשת פארם. עמית עדיין מאמין שיש ביקוש לשוקי איכרים כמו ששוק צפון ביקש להיות בתחילת הדרך. "אנחנו בונים היום שניים-שלושה מרכזים קטנים כאלה, כי זה העידן החדש; למרות שאני לא מזלזל בקניונים או במרכזים מסחריים גדולים, היום צריך להביא נישות אחרות שנשענות על פנאי ובילוי".

מה אתה אומר על הדרך שבה פונתה "נוי השדה"? ניתקו לעובדים את החשמל ואמרו להם לפנות את הסחורה.
"אם לדבר בשם עצמי - אני לא איש של מלחמות. למרות שהחברה לא שילמה לי דמי שכירות על חודש ינואר, ניסיתי לשכנע את נוי השדה להישאר שם כחנות עצמאית בשטח הגדול יותר, כי החנויות שלה יפות וטובות, הסחורה טובה והשירות טוב. לא יודע מה היה בינה לבין סמלת".  

נוי הדס, מנהל ובעלי חברת "נוי השדה", רואה את הדברים מעט אחרת, והיא יוצאת מהשוק עם בטן מלאה על כל המעורבים. "שילמנו באוקטובר, בנובמבר, בדצמבר, למרות הפגיעה בהכנסות בגלל המלחמה – היינו היחידים ששילמנו בכל התקופה! בינואר לא היה פינוי זבל, לא היה מזגן וזרקתי עשרות אלפי שקלים של סחורה. קבענו פגישה עם אלברט עמית, והוא לא הגיע אליה.

"נכון שהציעו לנו חנות חלופית בחוץ 180 מ"ר ב-100 שקל למ"ר. אבל גם אמרו לנו שייתכן שיהיו שינויים בפעילות המתחם לאחר שנה. להקים חנות חדשה דורש ממני השקעה של 1 מיליון שקל. אני לא מתכוונת להשקיע סכום כזה כשאני לא יודעת מה יחליטו בסמלת בעוד שנה. אני יודעת שהם מביאים חנות פירות וירקות במקום נוי השדה – כנראה מישהו מקורב לחברה, שחשוב להם יותר מאיתנו. נוי השדה הייתה בשוק צפון מהיום הראשון שלו. לא סגרנו אפילו ליום אחד! לא הגיע לנו היחס המחפיר שקיבלנו – עשו לי 'הרצחת וגם ירשת'". לדבריה, בחברת נוי השדה שוקלים הגשת תביעה נגד סמלת בעניין זה.

בסמלת דוחים את טענות נוי הדס וטוענים שהוצעה לה הצעה הוגנת להשתלב בחנויות העצמאיות החדשות שיקומו: "אין שום מקורב לחברה שיקבל את השטח. השיקולים הם ענייניים", נמסר מהחברה.

ההודעה של נוי השדה שעוררה את זעם החנויות בשוק צפון (צילום: צילום מסך)
ההודעה של נוי השדה שעוררה את זעם החנויות בשוק צפון | צילום: צילום מסך

"מתסכל מה שקרה לשוק, אבל אני אופטימי"

בעלי החנויות שנותרו במתחם שפעם היה שוקק הרבה יותר דווקא אופטימיים לגבי ההמשך. כזה הוא איתי עדיקה, שמפעיל זה שנתיים וחצי את מסעדת "עדיקה מטבח ירושלמי". עדיקה הוא נכד למשפחת עזורה הירושלמית (שלה בין היתר מסעדת עזורה הידועה בשוק מחנה יהודה), ולפני שנתיים וחצי העבירה את מסעדת עדיקה שלו משוק הנמל לשוק הצפון.

"אנחנו מאוד נהנים בשוק צפון; הסרוויסים טובים ובסך הכל אני מרוצה. יש נסיגה בפעילות העסקית של השוק לאחר תקופה קשה, כולל המלחמה. אני מאמין שעסק שסוגר כי הוא לא מרוויח חודשיים-שלושה, אין לו זכות קיום מלכתחילה. אני עצמי אופטימי לגבי השוק, גם לנוכח התוכנית שסמלת מגבשת למקום. אז במקום שוק צפון יהיה מיני-שוק צפון, אבל העסקים שנשארו כאן יפרחו", הוא מסכם.