אילן לוסקי (צילום: אורן אלבז)
אילן לוסקי | צילום: אורן אלבז

way2go, מיזם שעוזר לאתר עסקים נגישים לבעלי מוגבלויות, התחיל כמעט במקרה. "המיזם התחיל עם חברה יקרה בשם רונית, אימא ל-6 ילדים", מספר המייסד, אילן לוסקי. "לפני כשש שנים היא הייתה בהריון שבמהלכו חלתה והפכה להיות מרותקת לכיסא גלגלים. פתאום היא גילתה שיש מציאות אחרת בחיים ושקשה מאוד לשמור על ספונטניות כשאתה יושב על כסא גלגלים". רונית ואילן הכירו במעגלים החברתיים של בעלי המוגבלויות ולפני כשנתיים החליטו לחבור יחד כדי למפות את העסקים הנגישים לבעלי מוגבלויות, על מנת להחזיר את הספונטניות לחייהם.

"בעבר, אם הייתי מתקשר למקום שהייתי רוצה לבלות בו כמו בית קפה לדוגמא ושואל אותם אם הם נגישים, הם היו עונים שכן אך כשהייתי מגיע, הייתי נתקל בחמש מדרגות בכניסה", מסביר לוסקי את המוטיבציה מאחורי המיזם. "כשהייתי מסב את תשומת לבו של בעל המקום שזה לא נחשב למקום נגיש הוא היה מציע בשמחה להרים אותי. הבנו שידע הוא כח ואם יהיה לבעלי מוגבלויות את הידע והיכולת לבחור אילו בתי עסק נגישים בסביבה שבה הוא נמצא, הוא יוכל להחליט בעצמו לאן ללכת מבלי לעשות בכל פעם מחדש את התחקיר ולקבל מידע שהוא ברוב המקרים גם שגוי".

מספר קריטריונים בסיסיים ומהותיים קובעים אם מקום הוא נגיש:  כניסה, חנייה, התנהלות כללית במרחב, ושירותים נגישים.  "יצאנו לשטח וכיתתנו גלגלים, אני באזור תל אביב ונתניה, רונית בצפון, ולמפות עסקים, בהמשך הצטרפו מתנדבים ופעילים בעלי מוגבלויות. לא פתחנו את מיפוי העסקים לחוכמת המונים, משום שרצינו להיות פיזית בכל המקומות ולבדוק שהם אכן עומדים בקריטריונים".

איך הגיבו בעלי העסקים?
"הם חיבקו אותנו, רוב בעלי העסקים מבינים את הנושא של נגישות, ורואים את הפן החיובי של way2go. עד עכשיו הם קיבלו קנסות בגלל נושא הנגישות אך לפעמים להנגיש את העסק יכול להיות הוצאה של מאות אלפי שקלים. אנחנו במיזם לא שופטים ולא מעריכים את רמת הנגישות, אלא רק מודדים את הפרמטרים שהחלטנו לבדוק. הגישה שלנו היא  שנגישות היא עניין סובייקטיבי, נגישות שמתאימה לי, לא מתאימה לאחר. לצערי הדבר יצר הרבה אנטגוניזם כלפינו מגורמים רשמיים בעולם הנגישות, הם טוענים שאין דבר כזה נגישות אפורה או שמקום נגיש במאה אחוז או שלא". 

רונית way2go (צילום: אלבום פרטי)
רונית | צילום: אלבום פרטי

מה הופך מקום להיות נגיש במאה אחוז?
"אם ניקח לדוגמא בית קפה, קריטריונים כמו גודל השולחנות, סוג השולחנות, כסא בלי ידית לא נחשב נגיש, אחוז מסוים של שולחנות בגובה של שולחן בית קפה, ולא רק שולחנות בר, שולחן ללא רגל, אם בשירותי נכים אין ידית אחיזה שמחוברת לקיר הם לא נחשבים נגישים, ועוד. הטענה שלנו היא שיש נגישות אפורה, אם יש שירותים נגישים שאני יכול להיכנס אליהם הם נגישים גם אם אין ידית אחיזה. לבעלי מוגבלויות צריך לתת את המידע הזה והם יוכלו להחליט אם זה מתאים להם או לא, אך אין סיבה שאני אפסול מקום ואציין שהוא בכלל לא נגיש בגלל ידית אחיזה".  

המיזם בדק בין 700 ל-800 בתי עסק הכוללים בתי קפה, מסעדות, אתרי תיירות, אטרקציות, בתי מלון צימרים וחנויות. כיוון שלא היה גורם מממן מאחורי העסק, גבו היזמים סכום סמלי מהעסקים, תמורתו הם קיבלו קידום בפייסבוק. "לאורך הדרך ראינו את הנכונות של בעלי העסקים להנגיש והם הבינו שגם אם החוק היבש לא מגדיר אותם כעבק נגיש הם עדיין יכולים באמצעותנו להיפתח לקהלים שעד כה נמנעו מלהגיע אליהם".

מומחי הנגישות

נגישות לא מתחילה ונגמרת באוכלוסיית בעלי מוגבלויות, גם אימהות עם עגלות נתקלות באותן בעיות, כאשר הן נמצאות במבנים ללא מעלית, או בתי עסק שהכניסה אליהם היא באמצעות גרם מדרגות. "הפרויקט שלנו מעניין ברמה רחבה ופונים אלינו קהלים שונים. בהמשך חשבנו על שת"פ עם איזי, האפליקציה שממפה את כל העסקים בארץ. פניתי אליהם ונוצר חיבור. Way2go הם מומחי הנגישות של איזי, יש לנו מדור מומחים עם כתבות שהעלינו על מקומות שהיינו בהם, ושיתוף הפעולה ימשיך ויתקדם. אם בשלב הראשון התמקדנו בעיקר בנושא עסקי פנאי פנאי ונופש המטרה הבאה היא למפות חנויות ובתי עסק מכלל התחומים עם תו תקן שהמקום נבדק על ידי way2go  כלומר שהוא נגיש ברמה בסיסית ומעלה. אנו פחות מתמקדים במגזר הציבורי משום שמוסדות גדולים, קניונים ובנקים הם לרוב נגישים. ייתכן שבשלב הבא נפתח לחוכמת ההמונים ונדאג שאנשים יוכלו לדווח לנו ולצלם".

Way2go חברו לאפליקציית איזי על מנת להרחיב את מנעד אפשרויות הסינון והמיפוי של עסקים נגישים לבעלי מוגבלויות. פרויקט הנגישות של איזי החל לפני כשלוש שנים במטרה למפות עסקים נגישים בישראל. הרחבנו את אפשרויות סינון הרשימות באפליקציה כך שיתאימו לצרכים הייחודים של המשתמשים. מאז החל הפרויקט סווגו עשרות אלפי עסקים אודות מאפייני הנגישות שלהם (בעזרת חכמת ההמונים של 2 מיליון משתמשים), כך שמשתמשי איזי יכולים לבחור לאן ללכת על סמך מידע כמו כניסה נגישה, שירותים נגישים, חניית נכים נגישה, חדר הלבשה נגיש ועוד. 

שיתוף הפעולה עם מיזם way2o נוצר בכדי להעמיק את איכות התכנים באיזי אודות נגישות העסקים בישראל. כתבות העומק מעניקות רובד איכותני לאפשרויות הסינון הקלאסיות ואף תמונות להמחשת המצב במדויק. אנחנו רוצים לאפשר לאוכלוסיה גדולה מאד בישראל לצאת מהבית בחופשיות באמצעות תכנון נכון והבנת מצב הנגישות בעסקים אליהם הם מגיעים בין אם זאת מסעדה, בית מלון או מסלול טיול בארץ.  

את כתבות הנגישות אפשר למצוא באתר איזי מומחים או ברשימת העסקים בהם ביקרו אנשי way2go.

בכדי להעצים את השפעת הפרויקט, נשמח לשמוע מאנשים נוספים המוכנים להשקיע מזמנם בכדי לכתוב כתבות על עסקים נוספים. להגשת מועמדות ניתן למלא את הטופס הבא