אף שאנחנו לפעמים מרגישים כי רק לנו זה קורה ושרק אנחנו מוציאים כל הזמן כסף על תיקונים ורכישות חדשות, למעשה, כמו בכל בית, מכשירי החשמל נוטים לשבוק חיים ובדרך כלל בזמנים הכי לא צפויים ולא מתאימים.

זה קורה בעיקר משום שאנו משתמשים באותם מכשירים בתדירות גבוהה. במקרים רבים אנחנו גם לא מקפידים להישמע להוראות היצרן ובכך מקצרים את חייהם. חייבים לקחת בחשבון שלמכשירי חשמל יש תאריך תפוגה, ממש כמו לירקות או לחלב שנמצאים בתוך המקרר שלכם.

אז במידה ונגמרו לטכנאי כל "תרופות הפלא" והקסמים, והוא מפנה אתכם לחנות מוצרי החשמל הקרובה לביתכם, בכל זאת ניתן לצמצם מעט את עוגמת הנפש והעלויות, על ידי קנייה חכמה של מוצר המתאים לכם ביותר.

גילה ליבנת, מנכ"לית שירות פל - מקבוצת פל, מסבירה מה בדיוק יש לבדוק לפני שקונים מכשיר חשמלי חדש, ואילו שאלות חשוב לשאול בעת הקנייה?

מה אתם צריכים באמת?

תחילה יש להבין לאיזה מכשיר אתם באמת זקוקים, שיכול לענות על הצרכים שלכם. האופציות המגוונות שקיימות בשוק עלולות לעיתים לבלבל ברגע קבלת ההחלטה וכך תקנו מכשיר שיכול להיות מאוד יקר ומשוכלל כאשר למעשה אין לכם כל צורך בפונקציות הרבות שלו. לכן, בירור צרכים הוא משמעותי ביותר.

במקום השני: חנויות מוצרי החשמל (ארכיון) (צילום: רויטרס)
אתם מחליטים, ולא החנות | צילום: רויטרס

למשל בקניית מדיח כלים, בדקו האם אתם זקוקים למכשיר גדול המכיל כלים רבים, או שניתן להסתפק במכשיר בעל נפח קטן יותר. או במכונת כביסה - התאימו את נפח המכשיר לכמות האנשים שחיים בבית וכמות הבגדים הזקוקים לניקוי באופן סדיר. בקניית מקרר, בדקו האם אתם שותים הרבה משקאות ממותקים בבית וזקוקים לתא קיוסק במקרר לאחסון נוסף של בקבוקים, או שעדיף לכם לבחור במכשיר בעל תא פריזר ההופך למקרר? האחרון יכול להתאים לאלו שמרבים בקניות או באירוח חברים ומשפחה לעיתים קרובות, שכן הוא מאפשר הגדלת שטח המקרר שהופך ל"גמיש" יותר.

כדאי שיהיה למכשיר אבא ואמא

לאחר מכן, יש לבדוק מספר פרטים חשובים נוספים כמו מי היבואן הרשמי בארץ. פרט זה חשוב מכמה סיבות. הסיבה העיקרית היא שבהשוואה ליבואנים מקבילים של מכשירי חשמל, האחריות שלו אמורה לכלול גם חלקי חילוף מקוריים. סיבה נוספת היא, שלרוב, היבואן משקיע כסף ותקציב רב על פרסום המכשיר, ויהיה לו יותר חשוב שהלקוח יהיה מרוצה. בנוסף, כאשר קונים מכשיר מיבואן רשמי, כמו טלוויזיות למשל, רוב הסיכויים שהמכשיר יגיע גם בשפה העברית וישנם אנשים רבים שנתון זה קריטי עבורם. 

חשוב גם לבדוק מי ספק השירות של המכשיר בארץ, בשביל לוודא כי קיים מוקד שירות בקרבתכם, למקרה הצורך.

טכנאי מקררים (צילום: Andrey_Popov, Shutterstock)
לא תמיד צריך טכנאי | צילום: Andrey_Popov, Shutterstock

אל תשכחו את האותיות הקטנות

חשוב לברר מה כוללת האחריות המורחבת של המכשיר ולקרוא את כל האותיות הקטנות בקפידה. למשל, האם במידה ויש צורך בטכנאי הדבר מצריך תשלום נוסף, או שכלול מתוקף האחריות; האם המוצר עדיין מיוצר; האם המפעל המייצר את המוצר עדיין קיים- למקרה שתצטרכו חלקי חילוף בעתיד.

לא לשכוח את התחזוקה

לאחר שבחרתם את המכשיר הטוב ביותר עבורכם ווידאתם שיש בידיכם את כל הפרטים, מומלץ לשמור על מספר "כללים" על מנת לתחזקו נכון, ובכך להאריך את חייו ולמנוע תקלות עתידיות.

רבים טועים לחשוב כי התחזוקה אינה שונה במיוחד בין היצרנים והמכשירים הקיימים בשוק ומוותרים על קריאת הוראות השימוש, בעוד שבפועל למכשירים שהפונקציה שלהם זהה יכולים להיות כללי תחזוקה והפעלה שונים. לכן, הדבר הנכון והחשוב ביותר הוא לקרוא היטב את הוראות היצרן, שם תוכלו למצוא פירוט, אזהרות, וטיפים ייחודיים למכשיר שרכשתם.

סיר שרוף על כיריים (צילום: Shutterstock)
לא עוזר לשמירה על הכיירים | צילום: Shutterstock

בנוסף, ישנם "חוקים" שעוזרים לשמור על תחזוקה נכונה התקפים לכל המכשירים, גם אם מדובר ביצרנים שונים. למשל: האם ידעתם שיש להעמיד את מכונות הכביסה והמייבש במקום יבש ומאוורר ולעולם לא בחדר אמבטיה? הסיבה לכך היא כיוון שחדר האמבטיה מלא באדים הגורמים להתפשטות חלודה בחלקי המתכת של המכונה ועל גבי הלוחות האלקטרוניים, דבר העלול לקצר באופן משמעותי את חיי המכונה.

כמו כן, יש להקפיד לנקות את מכשירי התנור והכיריים בתכשירי ניקוי ייעודיים להם בלבד, ובאופן שוטף. שימוש בחומרי ניקוי שאינם מתאימים או קרצוף חזק של המוצרים יכול לגרום לנזק חיצוני, ולהשפיע על תפעול המכשיר עצמו באופן ניכר.

לסיכום, כיום ישנן אופציות חדשות ומעניינות בשוק שיכולות להתאים לצרכיכם בצורה המיטבית. תקפידו לקנות מכשיר מחברה מוכרת בשוק אשר יש בידיה חלקי חילוף. תבדקו מה כוללת האחריות של המכשיר, וזכרו שלא פעם, כדאי לעשות גם אחריות מורחבת. לאחר הקנייה יש להישמע בכל העת להוראות היצרן, על מנת להבטיח את תקינותו לאורך זמן.