כשאתם הולכים לסופר ונתקלים במדפים במוצר מסוים, ולידו אותו מוצר באריזה מוגדלת, שעולה קצת יותר, אך מנגד מכריז באותיות מאירות עיניים שמדובר ב"אריזת חיסכון" - במה אתם בוחרים? במוצר ה"רגיל" או במוצר המוגדל?

בעזרת המועצה לצרכנות בדקנו  56 מוצרים מקטגוריות שונות, והשווינו בין מחירי אריזות חיסכון, לאותם מוצרים באריזות קטנות.  בשורה התחתונה, אריזת חיסכון אכן "חסכוניות" –הן עולות פחות בכל הקשור למחיר ליחידת מידה, כלומר, הן יעלו לנו יותר עכשיו, אך יחסכו לנו כסף בעתיד.

בבדיקה (מתאריך 3.11.22) הושוו מחירי מוצרים מכלל הרשתות המדווחות לפרייסז כולל רשתות פארם (סופר-פארם, בי, וגוד פארם). במרבית המוצרים שנבדקו, המחיר ליחידה במארז יצא זול יותר ממחיר של אותו מוצר כשנמכר בבודד. הפערים יכולים להגיע עד ליותר מ-70 אחוזים בהפרש במחיר לטובת המוצר במארז. מתוך 56 מוצרים שנבדקו, ב- 53 (95 אחוזים) מתוכם, המחיר ל-100 גרם/מ"ל/יחידות יותר זול יותר ומשתלם באופן מובהק מאריזה הקטנה יותר.

מחירי המוצרים שנבדקו כוללים מבצעים למעט מבצעי אשראי. ההשוואה נעשתה על בסיס ממוצע כללי, ויש לזכור כי לא בהכרח באותו הרשת יש את כל הגדלים שבהשוואה. בגדלים שונים\ בבודד מול מארז על בסיס מחיר ל- 100 גרם \ 100 מ"ל או יחידה אחת של מוצר.

 

עם זאת, לפני שאתם קונים אריזת חיסכון יש לקחת מספר דברים בחשבון:

  • עלות - למרות שבחישוב מחיר ליחידת מידה, אריזת ענק משתלמת - המוצר הגדול עולה יותר. החיסכון יבוא לביטוי רק בחודש הבא, כשלא נצטרך לרכוש עוד מאותו מוצר, אבל כרגע, נוציא יותר. לכן, חשוב לבדוק האם המצב שלכם מאפשר להשקיע עכשיו כדי לחסוך בעתיד. לא משתלם לקנות "אריזת חיסכון" במחיר גבוה ולזרוק המוצר התקלקל.  
  • מקום – בדקו האם יש לכם מספיק מקום אחסון לאריזות ענק של אבקות כביסה ומארזי נייר טואלט אדירים? האם אתם מסוגלים להתמודד ביום יום עם אריזה גדולה וכבדה שעלולה להקשות ולהביא לבזבוז ופחת?
  • האם מדובר במוצר שאתם צורכים באופן שוטף?  גם כשבמשפחה צורכים מוצר מסוים, חשוב לוודא שהאריזה מהווה הצטיידות לזמן סביר.  שתי כפיות מרסק עגבניות, לא מצדיקות רכישה של אריזת חסכון של 500 גרם שתיזרק לפח. קחו בחשבון שעל פי מחקרים 37 אחוזים מהמזון נזרק לפח, לאריזות החיסכון יש השפעה על כמות המזון שנזרקת.
  • לא כל מוצר באריזת חיסכון כדאי לקנות - יכול להיות שזול יותר לקנות חטיפים וממתקים 3 ב-10, אבל יש להכניס את השיקול הבריאותי- והאם כדאי לנו לאכול כמות גדולה (וזולה יותר) יש מוצרים שמומלץ שלא  להתפתות להנחות.
  • משקל - השינוי בהרגלי הקנייה שלנו מאז הקורונה,  והמעבר לרכישה און ליין מטשטשת את גודל המוצר בפועל, ולמעשה כבר לא מכניס לתוך השיקול את הנושא של סחיבת המוצרים הביתה. לכן לפני שמוסיפים מוצר לעגלה – בדקו אם יש מקום לאחסן אותו, והאם אתם צורכים אותו באופן שוטף.  שווה לשקול דברים נוספים חוץ מהמחיר.
  • תאריך תפוגה - לפי נתוני המשרד לאיכות הסביבה כמחצית מהאשפה בישראל מורכבת ממזון ראוי למאכל. אנחנו מרבים לזרוק מוצרים שתאריך התפוגה מתקרב, קופסאות אוכל חצי גמורות או מזון שלילדים נמאס לאכול אותו. במקום לזרוק – תקנו פחות.
  • מספר אנשים - גם לאריזות חיסכון אורך חיי מדף. מה שמשתלם למשפחות גדולות פחות מתאים לזוגות.  לכאורה נראה משתלם יותר לרכוש מארז גדול יותר במחיר שנמוך מזה של שני מארזים רגילים – אבל אם מועד התפוגה יגיע עוד לפני שסיימתם חצי מהתכולה, זה יהיה הרבה פחות משתלם.