בכל כמה חודשים אנחנו נתקלים בכותרות של "מחסור בחמאה", וגם בימים אלה. אלא שלפי נתוני משרד החקלאות, יש מספיק חמאה על המדפים, אבל רובה כיום מיובאת.

החל ממרץ 2020 הורדו המכסים על יבוא חמאה, שהפך ליבוא חופשי. מנובמבר 2021 גם הוצאה החמאה מפיקוח מחירים. עד אז, היה מחיר החמאה לצרכן היה 3.94 שקלים ל-100 גרם חמאה מייצור מקומי.

"אין מחסור בחמאה – יש יבוא חופשי של חמאה כבר שלוש שנים", טוען אורי צוק בר, סמנכ"ל מחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות. "יש מחסור בחמאה של תנובה, כי היא המבוקשת ביותר, גם האיכותית וגם הזולה ביותר".

לפי הנתונים של צוק בר, תנובה העלתה את הייצור המקומי של חמאה בחפיסה מ-4,500 טון ב-2021 ל-5,500 טון ב-2022, בלי לייקר את המוצר. לעומת זאת, מחירי החמאה (הבסיסית) המיובאים לצרכן קפצו בשנה האחרונה מ-41.4 שקל לק"ג ל-66 שקל לק"ג, אף שעלות מחיר היבוא ליבואנים עלתה הרבה פחות – מ-16.8 שקלים ל-31.2 שקלים לק"ג.

מחירי החמאה (הבסיסית) המיובאים לצרכן קפצו בשנה האחרונה מ-41.4 שקל לק"ג ל-66 שקל לק"ג, אף שעלות מחיר היבוא ליבואנים עלתה הרבה פחות – מ-16.8 שקלים ל-31.2 שקלים לק"ג

"התיאוריה הכלכלית המקובלת שפתיחת שוק מביאה להורדת מחירים, מה שהביא את האוצר להוריד מכסים על יבוא חמאה, לא תופסת במקרה זה, ובעצם נכשלה, בגלל היבואנים עצמם שייקרו מאוד את המחירים שלהם", מסכם צוק בר.

על פי נתוני משרד החקלאות, בשנת 2022 הסתכמה צריכת החמאה בחפיסות בכ-5,600 טון, לעומת כ-4,500 טון ב-2021 – גידול של 22%. ב-2022 תנובה ייצרה כ-3,500 טון, טרה כ-100 טון וחמאה מיובאת הסתכמה בכ-2,000 טון.

 

"המחירים עלו כי אין מספיק חמאה מקומית"

הקמעונאים טוענים גם הם שאין מחסור בחמאה על המדפים, אבל הצרכנים שואלים רק על החמאה של תנובה. "היבואנים פשוט חזירים. הם העלו את המחירים בלי פרופורציה בכלל, בגלל שאין מספיק חמאה מקומית," אומר אחד מהם.

תנובה שולטת בשוק החמאה בחפיסות עם נתח שוק שעומד כיום על מעל 65%. עד שנפתח השוק ליבוא חופשי, היא הגיעה גם לנתח של 80%. הבעיה היא שהצרכן הישראלי מעדיף את החמאה של תנובה על המיובאת. טרה, המתחרה המקומית, כמעט ולא מהווה כבר שחקן בשוק זה. החמאה של תנובה נחשבת לאיכותית וזולה; המחיר שלה כמעט ולא השתנה בשלוש השנים האחרונות והוא עומד כיום על כ-4 שקלים ל-100 גרם, (6.90-8.90 שקלים לחפיסת 200 גרם, תלוי ברשת הקמעונאית, לפי אתר Pricez).

למה תנובה לא מגדילה את ייצור החמאה

אז למה שתנובה לא תגדיל את ייצור החמאה שלה? על פי תגובתה הרשמית: "תנובה מייצרת את מקסימום החמאה שהיא יכולה בהתאם לכמויות השומן הזמינות, ואף הגדילה את אספקת החמאה בשנתיים האחרונות ב-13%, בעוד אספקת החמאה על ידי הרוב המכריע של שאר הספקים בשוק קטנה. כמו בעולם גם בישראל, ישנו ביקוש צרכני גדול מאד למוצרים עתירי שומן וקיים חוסר בזמינות שומן החלב על מנת לספק את הביקוש".

בענף החלב מסבירים, כי תנובה אינה יכולה להגדיל את כמות החמאה שהיא מייצרת, משום ששומן החלב משמש לכל שאר מוצריה, ובהם גבינות צהובות, שמנות, גבינות למריחה ועוד, שהיא לא יכולה להפחית את היקף הייצור שלהם.

תנובה גם לא מעלה את מחיר החמאה ומייצרת אותה "על גבול ההפסד", משום שבחברה זוכים את סיפור הקוטג' לפני כעשור

עוד מסבירים בענף, כי תנובה גם לא מעלה את מחיר החמאה, ומייצרת אותה "על גבול ההפסד", משום שבחברה זוכים את סיפור הקוטג' לפני כעשור, והחברה מקפידה מאז על מחירים סולידיים בכל הקשור למוצרי בסיס.

למה הכוונה במילים "זמינות שומן החלב" בתגובתה של החברה? שומן החלב הוא המרכיב הבסיסי בחמאה (כ-82% מהחמאה הם שומן חלב). בעקבות המלחמה באוקראינה יש מחסור בגרעינים למספוא, שמשמש מזון עיקרי לפרות, ולכן יש פחות תנובת חלב ופחות חלב עם שומן רב. זה גם הביא לעלייה במחירי שומן החלב באירופה וגם בארה"ב.

רוב שומן החלב נרכש על ידי תנובה בישראל, אך יש הבדל בתנובת החלב של הפרות בין עונת החורף לקיץ. בחורף הפרה נותנת יותר חלב ועמו גם יותר שומן. הבעיה בימים אלה, שדצמבר האחרון היה חודש חם עם ימים של שרב אפילו, וגם ינואר היה חודש חם יחסית. רק בימים אלה יש חורף אמיתי בישראל. לכן, יש תקווה שהחל מנובמבר הקרוב, בחורף הבא, לא יהיה מחסור בחמאה של תנובה.