כאילו לא הספיקו עליות המחירים של סחורות חקלאיות רבות, עכשיו גם מתברר כי מחירי הקפה מזנקים כתוצאה מפגעי מזג האוויר. כך עולה מסקירה שפרסמה היום חברת ARK TRADE המפתחת פלטפורמה דיגיטלית למסחר בסחורות, המבוססת בינה מלאכותית. מהסקירה של החברה עולה כי בחודש האחרון בלבד זינק מחיר פולי הקפה בכ-12% ובכך השלים עליה של כ-25% בתוך כשנה. ואם אתם מעדיפים את הקפה שלכם עם חלב, גם הוא התייקר לאחרונה, כידוע.

ARK TRADE, שהוקמה על ידי היזמת אורית שיפמן, הינה פלטפורמה דיגיטלית, המבוססת על בינה מלאכותית, לביצוע מסחר בינלאומי בכל סוגי הסחורות והמוצרים. הפלטפורמה סורקת ומנתחת בזמן אמת כמות גדולה של מקורות מידע המשפיעים על מחירי הסחורות השונים וזמינותם בשוק, וביניהם גם מקורות שאינם שמישים לאנליסטים. בכלל זה, מנתחת הפלטפורמה נתונים פיננסיים, חדשות, רשתות חברתית, שינויי מזג אוויר ומשבר האקלים, השפעת משברים עולמיים, אירועים פוליטיים, משברים פנים מדינתיים ובינלאומיים ועוד.

"בחודשים האחרונים, אנו עדים לעלייה חדה במשקל שנותנת מערכת הבינה המלאכותית של החברה להשלכות פרמטרים כמו  'משברים עולמיים' ו'מזג אוויר' על מחירי הסחורות החקלאיות. זיהינו זאת כבר לגבי סחורות כמו סויה, אורז וחיטה וכעת מערכת הבינה המלאכותית מתריעה על כך גם לגבי סחורות כמו קפה וקקאו המגיעות מאזורים אחרים בעולם", אומרת שיפמן.

"הזינוק במחיר מחשש לירידה בתוצרת מברזיל"

הקפה נסחר בבורסת ה-ICE בלונדון תחת שני זנים עיקריים, הרובוסטה, שמקורו במערב אפריקה,  והערביקה שמקורו בתימן ובחצי האי ערב. הערביקה נחשב לזן האיכותי והנפוץ יותר וכיום מרבית גידולו בברזיל. כ-60% מתצרוכת הקפה העולמית היא מזן זה.

מנתוני ARK TRADE עולה כי ב-12 החודשים האחרונים חל זינוק של כ-25% במחיר פולי הקפה מזן הערביקה, מרמה של 1.9 דולר לפאונד (כחצי קילו) בספטמבר 2021 לרמה של 2.39 דולר לפאונד נכון לסוף אוגוסט 2022. יתרה מכך, בחודש אוגוסט בלבד חל זינוק של כ-12% במחירו של קפה הערביקה בשוק הסחורות. לדברי שיפמן, "הזינוק במחיר, ובמיוחד בחודש האחרון, נובע ככל הנראה מחשש לירידה בהיקף התוצרת בברזיל ומפגיעה באיכות הפולים בשל בעיות מזג אוויר באזורי הגידול".

גידולי הערביקה רגישים לקור. בשנה החולפת סבלה ברזיל מהשפעות של קור עז ובמקביל בצורת קשה, דבר שפגע קשות בהיקף גידולי הקפה במדינה. יש המשייכים זאת לתופעת "לה ניניה" ולפיה התקררות באוקיינוס השקט גורמת לתופעות קיצוניות במדינות השונות, ובכללן בצורת בברזיל ובמדינות נוספות.

פולי קפה קלויים (צילום: Joe Raedle, GettyImages IL)
פולי קפה. הייצור בברזיל במשבר | צילום: Joe Raedle, GettyImages IL

לדברי שיפמן, נראה כי ההשלכות של התופעות האקלימיות על מחירי הקפה בטווח הקרוב צפויות להיות גבוהות. "מניתוח מערכת הבינה המלאכותית של החברה נראה כי השפעות הפרמטרים 'משברים עולמיים' (כגון תופעת ה"לה ניניה" והבצורת) ו'מזג האוויר' על מחירי הקפה העתידיים גבוהות מאוד - 25.4% ו-14.2% בהתאמה. להערכתי,  ככל שתופעות אלה ימשכו, מחירי הקפה עלולים להמשיך ולעלות," אומרת שיפמן.

לא יהיה מנוס מהעלאת מחירים בקרוב גם במוצרי הקפה לצרכן

גם בחברת המידע העסקי Coface Bdi עולה תמונה דומה. לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברה: "בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במחירי פולי הקפה, בעקבות שינויי אקלים בברזיל, שהינה היצרנית המובילה בעולם, וכן במדינות נוספות, ביניהן קולומביה ומכסיקו. כמו כן, שיבושי האספקה תורמים להתייקרות מחירי פולי הקפה. עם זאת, נכון להיום הצרכן הישראלי טרם חווה את השפעות התייקרות פולי הקפה, כאשר טרם נרשם שינוי משמעותי במחירי הקפה לצרכן. נראה כי בעתיד הקרוב לא יהיה מנוס מלהעלות מחירים גם בגזרת מוצרי הקפה".

פולי קקאו (צילום:  Sergey Saulyak, shutterstock)
פולי קקאו. יציבות בשוק | צילום: Sergey Saulyak, shutterstock

אם אין קפה, תשתו שוקו

לעומת ההתייקרות של הקפה, במחירי הקקאו נרשמה בשנה האחרונה דווקא ירידה. נכון לסוף אוגוסט נסחר טון קקאו במחיר של 2,413 דולר. ירידה של כ-11% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. אולם, מניתוח מערכת הבינה המלאכותית של ARK TRADE נראה כי גם מחיר הקקאו רגיש מאוד להשלכות של הפרמטר "משברים עולמיים" ו-"מזג אוויר" וגם הוא אינו מושפע רק ממהלך עסקים רגיל של היצע וביקוש. מניתוח הבינה המלאכותית עולה כי השפעת הפרמטרים "משברים עולמיים" ו"מזג האוויר' על מחיר הקקאו בטווח הקרוב עומדת על  35% ו- 27% בהתאמה. השפעה  זו באה לידי ביטוי כבר בחודש האחרון, במהלכו חלה עלייה של כ-3.5% במחירי הקקאו.

שיפמן מסבירה כי בהקשר של מחירי הקקאו, פרמטר "משברים עולמיים" נוגע בעיקר להשלכות המלחמה באוקראינה ומשבר האקלים הפוגע בגידולים שונים בכל רחבי העולם. "רוסיה הינה אחת מיצואניות הדשנים הגדולות בעולם" מסבירה שיפמן. "ככל הנראה, בשל הסנקציות, חל מחסור עולמי בדשנים ומחירם עלה, דבר המשליך ופוגע גם על היקף הגידולים של הקקאו ועל איכותם. לזאת מתווספת הבצורת בחלק ממדינות אפריקה. כך למשל גאנה, שהיא מיצואניות הקקאו הגדולות בעולם, דיווחה שהיקף גידולי הקקאו שלה ירד במחצית הראשונה של 2022 בכ-35% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. זאת בשל המחסור בדשנים והבצורת".

אולם, ב- ARK TRADE מעריכים כי נראה שלא צפוי מחסור בקקאו וזו, ככל הנראה, הסיבה המרכזית בגינה המחירים שומרים על יציבות יחסית. 

בחברה מסבירים כי גאנה וחוף השנהב מחזיקות יחד בכ-60% מהיקף גידול וייצוא הקקאו העולמי, כאשר חלקה של חוף השנהב גדול פי שלושה מזה של גאנה. גאנה הודיעה לאחרונה כי היא צופה התאוששות ועלייה של כ-30% בהיקף היבול בשנה הקרובה. במקביל, חוף השנהב, שכמעט ולא נפגעה. דיווחה דווקא על גידול בהיקפי התוצרת בשנה החולפת.