"תורי ענק באיקאה" בישרו לנו הכותרות אתמול. ממשלת ישראל התירה את פתיחתה של רשת הרהיטים לבית ועם ישראל ניצל את ההזדמנות, לאחר שבועות ארוכים של סגר, ונהר בהמוניו למקום. עשרות ומאות קונים המתינו בצפיפות בתורים ונדחקו אל תוך המבנה הסגור, תוך סיכון ממשי להדבקה בקורונה והפצת המחלה.

מן הצד, צפו בעיניים כלות הסוחרים בשווקים הפתוחים ושאלו את עצמם, היכן אסטרטגיית היציאה שלנו??? השווקים האלה, שוק מחנה יהודה, שוק הכרמל, שוק רמלה, שוק התקווה ועוד, שהפוליטיקאים שלנו כל כך אוהבים להתבשם בצבעוניות ושמחת החיים שלהם לקראת בחירות, עומדים כעת סגורים ואין בא בשעריהם, זאת למרות שהם מהווים עבור אזרחים רבים ערוץ הצטיידות קריטי במוצרים חיוניים, באוויר הפתוח ובמרחב גדול שבו אין כל בעיה ליישם את הנחיות משרד הבריאות. במקומם מוצע לאזרחי ישראל להצטופף בקניות במבנים סגורים וכמובן, למהר לאיקאה.

אלי שריר, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים בישראל (צילום: אודו ג'נסן)
אלי שריר, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים בישראל | צילום: אודו ג'נסן

לא רק הסוחרים הם הנפגעים מההחלטה להשאיר את השווקים סגורים, בעוד שרשתות השיווק נשארו פתוחות לאורך כל תקופת הסגר וכעת אושרה גם פתיחתן של חנויות רחוב. ההחלטה לסגור שווקים אלה גרמה לבעליהם, לסוחרים ולספקים, ביניהם גם החקלאים, הפסדים בהיקף של למעלה מ- 100 מיליון שקלים וגם כעת האור בקצה המנהרה רחוק מאוד. פרנסתן של מאות ואלפי משפחות תלויה בחזרה של שווקים אלה לעבודה והן זקוקות לכך כמו אוויר לנשימה, שאם לא כן יקרסו כלכלית והנזק יהיה בלתי הפיך.

מיותר לציין שגם אזרחי ישראל, המוצאים עצמם תלויים כעת במקורות הצטיידות מוגבלים במחירים גבוהים יחסית, שאף האמירו עוד יותר בתקופת משבר הקורונה, ייהנו מפתיחת השווקים, שתביא להיצע מחירים רחב יותר ותאפשר להם לבחור את ערוץ הקניות המותאם למצבם הכלכלי ולחוסר הוודאות המאפיין את העתיד בתקופת קורונה.

ישנה דרך פשוטה וישימה לפתיחה מבוקרת של השווקים הפתוחים. ניתן להציב אכיפה בכניסות אליהם ולווסת את כניסת הקונים בדיוק באותו האופן שבו מתבצעת האכיפה ברשתות השיווק. ראשי רשויות רבים כבר נרתמו ליוזמה והביעו נכונות ליישם את האכיפה הזו. כעת נדרשת הנהגה אמיצה שתקבל החלטה ותאפשר להשיב את השווקים הפתוחים לפעילות. אני קורא לממשלת ישראל – פתחו את השווקים לאלתר ומנעו קריסה כלכלית של אלפי משפחות בישראל.