יממה לאחר שעלה מיזם "התו הליברלי" של יאיא פינק, הוסר מהרשת האתר שלו, לאחר שרשתות גדולות גילו שנכללו בו ללא אישורן. לאחר פרסום הכתבה האתר חזר לפעול, אבל עם עמוד הרשמה בלבד.

האתר ריכז, לטענת פינק, את "הבית של העסקים הדמוקרטים בישראל", והזמין עסקים ואומנים שתומכים במחאה ובישראל יהודית, דמוקרטית וליברלית, להירשם, כדי שהציבור יוכל לתמוך בהם. "זאת יוזמה שרצה כבר כמה חודשים", מספר פינק, מייסד לובי99 ודמוקרטTV. "היו הרבה קריאות בחודשים האחרונים לחרמות והתנכלויות של בעלי עסקים שתומכים במחאה בחסות ינון מגל ודומיו. היות שאני נגד חרמות, חשבתי איך מחזקים עסקים שאמרו שהם בעד הדמוקרטיה ובעד המחאה, או שסייעו לה בדרך זו או אחרת, ולהראות שגם לציבור הליברלי בישראל יש כוח ויש קווים אדומים".

אבל כש-mako פנה לחלק גדול מהרשתות הגדולות שמוזכרות באתר, נתקבלה אותה תשובה: "לא ידענו שאנחנו מוזכרים, ואיש לא ביקש את רשותנו". כל הרשתות ביקשו שלא נזכיר את שמן, אבל ביקשו לציין במפורש שאינן מכירות את הרשימה ושלא נתנו אישור להכניס את שמן אליה. "יש לציין כי אנו לא מגיבים על נושאים פוליטיים", הוסיפו.

בריאיון עמו פינק עצמו מודה שרוב בעלי החברות הגדולות והרשתות ברשימה הם עסקים שלא נתנו רשות אקטיבית אלא היו מעורבים בעבר או תמכו במחאה המשפטית. "יש שני סוגים של עסקים. יש עסקים שביקשו להצטרף בפועל. מאתמול בערב יש לנו בקשות של יותר מ-100 עסקים כאלו. הסוג השני הם עסקים שעשו פעולה אקטיבית לטובת הדמוקרטיה. השתתפו במחאה, נתנו יום חופש לעובדים, סייעו לצעדה לירושלים כו'. הרעיון הוא לתת איזשהו שירות לציבור וליידע אותם".

ומה קורה אם רשת גדולה הביעה תמיכה במחאה בדרך זו או אחרת בעבר אבל לא רוצה להיכלל בתו?
"אז הם כותבים לנו ואנחנו מסירים אותם. יש באמת כבר כמה בעלי עסקים שביקשו לצאת. חשוב להדגיש כי אלה שמבקשים שנוריד אותם לא עושים את זה כי הם לא תומכים בדמוקרטיה אלא כי הם חוששים שיחרימו אותם. אני יכול להבין את החשש.

"הנקודה החשובה לדעתי היא שיש 75 אלף איש שנרשמו שהם רוצים לתמוך בעסקים ליברליים ולכן הקמנו את הרשימה. אותם אנשים רוצים לפרגן לעסקים ולא יודעים למי כדאי. הרשימה הזו קמה על סמך עסקים כאלו ששחררו הודעות לתקשורת, ולכן חשבנו שראוי להמליץ עליהם. ושוב אני אומר - יש מבול של עסקים שרוצים להצטרף, וזה שהעסקים הגדולים חוששים - נוריד אותם. התמונה היא בעיקר של עסקים שרוצים מאוד להצטרף, ונרשמים באופן אקטיבי".

אתר התו הליברלי לפני שירד מהאוויר (צילום: צילום מסך)
אתר התו הליברלי לפני שירד מהאוויר | צילום: צילום מסך

כשביקשנו רשימה של בעלי עסקים שנרשמו, קיבלנו רשימה שכוללת בעיקר עסקים קטנים ובהם עסקי קייטרינג, קוסמטיקאית, סטודיו לקעקועים, עורכי דין, בתי דפוס וכדומה. שני שמות שבלטו הם של השף אייל שני ורשת המלונות אברהם הוסטל.

אברהם הוסטל לא היססו להסביר את הסכמתם למהלך: "כל קבוצת אברהם מאמינה בערכים הליברלים ביום יום הלכה למעשה. אנחנו לא מאמינים בליברליזם ודמוקרטיה רק כשהמצב לא טוב אלא כל השנה, ועל כן מתבקש שנצטרף ליוזמה כזו, שלא באה להזיק לאף אחד. זו מהות התו ולשם כך הוא נועד – להראות לאלו שמפחדים שיחרימו אותם שיש לא מעט כאלה שיתמכו בהם. כמובן שבתור המגזר העסקי הכי קשה לעמוד מאחורי העקרונות שלו ולהביע את עמדתו, כי בסופו של דבר מדובר בפרנסה של אנשים, אבל זאת גם אחריותו - לשפר את המצב שבו אנחנו נמצאים. אנחנו לא חוששים מחרם וסומכים על קהל לקוחותינו שיגע מה לעשות".

לאחר הסרת האתר מהאוויר פנה mako שוב לפינק, והוא מסר: "פעם ביום עושים עדכון עסקים לפני הדפסת התו וחלוקתו היומית. יש הרבה שנרשמו וגם כאלו שביקשו לרדת. נחזור בקרוב".