למרות המשבר בענף, ואולי בגללו, בהייטק מעדיפים השנה מתנות לחג ולא תווי קנייה. רגע לפני ראש השנה מועדון הלקוחות הייטקזון מפרסם את המתנות שמקבלים ההייטקיסטים לחג, וההיצע שווה במיוחד.

"בחג הזה 95 אחוזים מהחברות בוחרות לתת לעובדים מתנה פיזית, או מתנה פיזית בשילוב שובר דיגיטלי כלשהו, כשממוצע המתנות עומד בחג על 530 שקלים, עלייה של 4 אחוזים מהשנה שעברה", אומר דגן רונן, מנכ"ל ומייסד שותף, הייטקזון.

במקום הראשון נמצאים המחשבים הניידים, שהביקוש אליהם השנה עולה במאות אחוזים ביחס להזמנות המתנות משנה שעברה. אחריהם מעדיפים ההייטקיסטים שעונים חכמים, ורונן חושב שהוא יודע למה: "השעונים החכמים עוברים תהליך דומה למה שעברו הטלפונים החכמים לפני שני עשורים. כבר לא מדובר בדגם אחד – אלא במספר דגמים. יש היצע ענק של צבעים, של תוספים, רצועות וזהויות. זה מייצר שוק פנימי של שעונים, שמגבירים ביקושים ועניין. אפשר לראות שזו השנה הכי חזקה של הזמנות שעונים חכמים כמתנות חג ובכלל."

גם מכונות קפה מקצועיות מדורגות בראש הרשימה, עם גידול בהזמנות של 50 אחוזים, כשאניני הטעם מחפשים מכונות הטוחנות פולי ולא מכונות המופעלות על ידי הקפסולות.

עובד שמחפש להשתדרג עוד יותר יכול לבחור להוסיף כסף ולקבל מתנה שווה יותר. "יש גידול משמעותי בכל המוצרים הדורשים תוספות תשלום", אומר רונן. "כלומר, עובדים מעדיפים לקחת מוצרים מהשורה הראשונה, כמו דייסון, נינג'ה, שואב אבק רובוטי וכו', ובמקום לרכוש אותם בחוץ במחיר המלא, הם משתמשים בתקציב החג הארגוני. מחג לחג אפשר לראות שיותר עובדים מעדיפים להשתמש באופציה הזאת, והשנה חל גידול של 55  אחוזים ברכישת מתנות לחג בתוספת תשלום בהשוואה לשנה שעברה".

שואב אבק רובוטי (צילום: Olga Miltsova, shutterstock)
"הסטארטאפים הקטנים וחברות ההייטק המסורתיות מחזיקות בתקציבי רווחה די זהים" | צילום: Olga Miltsova, shutterstock

מה המוצר הנבחר ביותר בתוספת תשלום?
"
ללא ספק זה הנינג'ה גריל, במקום השני שואב אבק שוטף רובוטי של חברת  EUREKA, ובמקום השלישי תמצאו את מכונות הקפה הטוחנות. לעומת זאת המוצר הנבחר ביותר מתוך המתנות שלא בתוספת תשלום: השואב האלחוטי של מג'יק מאסטר. במקום השני – מצלמות דרך לרכב, ובמקום השלישי בתיקו – אוזניות אלחוטיות ומוצרי חשמל טכנולוגיים למטבח".

איפה יותר שווה? בחברה גדולה או בסטארטאפים?
"הסטארטאפים הקטנים וחברות ההייטק המסורתיות מחזיקות בתקציבי רווחה די זהים", מודה רונן. ״הסיבה לכך להבנתנו ומהניסיון שלנו כבר תקופה ארוכה, היא בצורך לשמור על העובדים בחברה, ולכן גם החברות הקטנות יותר בענף ההייטק, למדו להתיישר לתקציבים כפי שהם מוצעים בשאר החברות בענף״. לטענתו, נתוני החברה מעידים על כך שאין הבדל או אפילו קשר בין תקציב המתנות או בחירת המתנות בין חברות המתמחות בתחום אחד על פני השני, וגם לא בהתאם למיקום משרדי החברה.

הסקטור המפתיע שמקבל מתנות שוות במיוחד

אבל לפני שאתם שוקלים מעבר, דעו כי גם אלו שלא עובדים בהייטק יכולים להגיע למתנות שוות במיוחד. דו"ח של מותג המתנות BUYME לרגל חגי תשרי 2023, מגלה שהשווי הממוצע של מתנת החג מהמעסיק עומד השנה על 548 שקלים. קצת פחות מאשר בראש השנה ב- 2022, אז המתנה הממוצעת הייתה 568 שקלים.

במקום הראשון מובילות חברות המתמחות בסביבה וקיימות עם שווי ממוצע למתנה של 1,145 שקלים, במקום השני חברות הסייבר עם שווי ממוצע של 750שקלים למתנה, במקום השלישי חברות מתחום המשפטים עם שווי ממוצע של 680 שקלים, במקום הרביעי משרדי ראיית החשבון עם שווי ממוצע של 610 שקלים, במקום החמישי חברות מעולמות הפיננסים עם שווי ממוצע של 600 שקלים. וחברות ממשלתיות שמדורגות בהמשך, מעניקות מתנה ממוצעת בגובה 560 שקלים.