אחרי טרה, ובעקבות התייקרות מוצרי החלב שבפיקוח, הודיעה היום תנובה על התייקרות מוצרי החלב המפוקחים, אבל גם על שורה של עליות מחירים מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8%. אבל האם מדובר בהתייקרות מוצדקת? לפי הנתונים, כלל לא בטוח.

תנובה, כמו חברות רבות אחרות, מציינת את עלות חומרי הגלם כסיבה העיקרית לעליות המחירים ומצהירה שספגה עלויות במשך זמן רב. אלא שזו גם הייתה הסיבה שנתנה החברה לעליות המחירים בדיוק לפני שנה. אז הודיעה החברה על עדכון מחירוני מוצרי מעדנות, מאמא עוף ואוליביה בשיעור של עד 9%, רגע אחרי שהעלתה ב-9% את מחירי החלב. חצי שנה לפני כן, מחירי החלב עלו ב-5%.

מוצרי החלב בפיקוח מתייקרים על פי מנגנון אוטומטי במסגרת הסכם שנחתם עוד בימי ממשלת בנט-לפיד. אלא שמשרד האוצר התעלם מהבעיה בשנה שעברה עד ימים ספורים לפני ההתייקרות המתוכננת. השנה נדמה שלא נעשו כמעט צעדים למנוע את ההתייקרות.

המוצרים שאינם בפיקוח הם סיפור אחר. כאן החברה לא מחויבת לדבר. בדיקה של עלות חומרי הגלם מגלה שבחלק מהם חלה דווקא ירידה. איך אפשר להצדיק את התייקרות של מוצרי מעדנות כאשר מחירי החיטה ירדו ב-2% בשנה האחרונה ומחיר שמן הקנולה ירד בלא פחות מ-18%?

אולי התשובה טמונה דווקא במספר אחר. חצי שנה לאחר שהעלתה מחירים, ובדומה למתחרה שטראוס, חילקה בינואר האחרון תנובה דיבידנד ענק של 200 מיליון שקל לבעלי המניות. ברייט פוד הסינית, שמחזיקה ב־73% ממניות תנובה, קיבלה 146 מיליון שקל מהדיבידנד ואת היתר קיבלו הקיבוצים שמחזיקים ב־23% מהמניות. על פי הפרסומים, הכנסות החברה בשנה שעברה עלו ל־7.8 מיליארד שקל לעומת 7.2 מיליארד ב־2022. אז, אגב, גם חילקה החברה דיבידנד דומה.

מדף מוצר חלב בסופרמרקט בראשון לציון (צילום: ShU studio, shutterstock)
החלב המפוקח מתייקר לפי מנגנון אוטומטי | צילום: ShU studio, shutterstock

"תנובה, מגה מונופול דורסני המנצל את הריכוזיות בשוק המזון לחגיגה על גבו של הצרכן הישראלי, מצטרפת לשורה ארוכה של חברות שמנצלות את העדר הקשב הציבורי עקב המלחמה ומודיעה על עליית מחירים", הגיב ארגון לובי 99 מגיב על עליית המחירים. "החברה, לכאורה, מתרצת את עליית המחירים כחוסר ברירה לאור עליית מחיר החלב המפוקח אבל בפעול היא מנצלת את ההזדמנות לעלות מחירים של מוצרים שבכלל לא קשורים לתחום החלב בהם ירקות קפואים, בצקים ושניצלים. חברת תנובה, קונצרן המזון הגדול בישראל השולטת בכ-13% משוק המזון, היא חברה פרטית הנשלטת על ידי הסינים ורמת הרווחיות שלה אינה ידועה לציבור.

"רק לפני שלושה חודשים חילקה החברה דיבידנדים בסך 200 מיליון שקל, ובכך לא קשה להסיק כי העלאת המחירים הלא מידתית והלא מוצדקת הזו, לצד ניצול המצב המלחמתי, מוכיחה שוב כי הפתרון היחיד שהממשלה חייבת לבצע הוא פירוק המגה מונופולים ופתיחת השוק לתחרות".

רק אתמול (ג') הודיעה החברה המרכזית למשקאות (שבעליה מחזיק גם בקשת) על העלאת מחירים במוצרי החלב של טרה, במוצרי המשקאות הממותקים והמוגזים ובמשקאות האלכוהול. מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2%. ההעלאה תיכנס לתוקף ב-19 במאי.

לאור העובדה שבשנה שעברה העלייה המתוכננת במחירי החלב המפוקח סימנה עליית מחירים של כל החברות, ניתן להניח שבימים הקרובים נראה עוד גל של עליית מחירים.

בתנובה סירבו להגיב לדברים.