כמעט אף אחד מאתנו לא משתמש עדיין בארנקים דיגיטאליים בישראל, וגם אם משתמשים אז במשורה ובנקודות מכירה ספציפיות. אבל אז הגיעה תוכנית הריאלטי "2025", שאמרה לכולנו – אנחנו בונים עיר ובעיר הזו לא צריך ארנק.

 את הכסף שיש להם בבנק יכולים התושבים  לראות בכל רגע נתון, בשעון שלהם ,להשתמש מתי שהם רק רוצים  ולשלם בו באיזו חנות שרק יחפצו – בבר, בבית הקפה, בחנות הבגדים או בבית המלון. האם החזון של 2025 כ"כ מופרך? כנראה שלא. אז למה הוא כרגע מתממש רק בתוכנית טלוויזיה עתידנית?  זה לא קורה היום בישראל?

"בישראל של שנת 2019 אין היום ארנק דיגיטלי, אלא יותר 'דמוי ארנקים', מסביר יניב ברק, מנכ״ל iGroup . "הראשונים והמוכרים הן האפליקציות של הבנקים, שמאפשרות בעיקר העברה של כספים מאדם לאדם, אך עדיין לא מאפשרות לנו באמת לשלם בחנויות, בעסקים וברשתות השונות".

"חלופה נוספת ומוכרת היא שורה של אפליקציות המאפשרות לשלם בחנויות, אך הן בדרך כלל מוגבלת לרשת שייצרה את אותו הארנק", אומר ברק, " לדוגמה הארנק הדיגיטלי של סונול שהושק השבוע דרכו ניתן לתדלק ולשלם בחנויות הנוחות sogood. אין  עדיין  ארנק רוחבי, חוצה רשתות שיכול לגרום לך לצאת מהבית ללא הארנק" .

החלופה השלישית המוכרת בשוק הישראלי, היא טעינה של כסף מראש ואפשרות תשלום עם אותו הכסף ברשימה מוגבלת של עסקים כמו בכרטיסי מתנה, תווי שי או אפליקציות כמו עזריאלי גיפטקארד .

לכל אחד מהמפורטים, יש יתרונות וחסרונות. אך האם מי מהם הוא ארנק דיגיטאלי-סלולארי במלוא מובן המילה כמו שמוצג לנו ב-2025? האם מי מהמפורטים יכול להחליף עבורנו כיום את כרטיס האשראי שלנו? התשובה היא ממש לא.

למה בעצם אין ארנקים דיגיטליים בישראל?

"צריך להגיד את האמת הנוחה לכולנו – כרטיסי האשראי עדיין מאוד חזקים במדינת ישראל, הן מסיבות רגולטוריות והן מהסיבה שהם פשוט נוחים לנו לשימוש" אומר ברק. "היתרונות של כרטיס האשראי הם בדיוק הסיבה שארנק דיגיטלי עדיין לא חדר לישראל בצורה טובה: הפריסה של כרטיסי האשראי נהדרת וניתן לשלם איתם היום כמעט בכל מקום, רובנו מחזיקים לפחות אחד בארנק, מועד החיוב שלהם מותאם למועד שנוח לנו וכן הלאה".

מנגד היתרון המובהק של הארנק הדיגיטלי הוא בעיקר הנוחות, המהירות והקדמה. "הרבה יותר נוח וקל לשלם עם הטלפון מאשר להסתובב עם ארנק מלא בכרטיסים, שטרות ומטבעות בנוסף לטלפון", מסביר ברק. "הרבה יותר מהיר לעשות צ'ק-אאוט בקופה מאשר לפתוח את הארנק, לחפש את כרטיס האשראי, לחכות שהמוכר ימצא את חבר המועדון, שההטבות יתעדכנו ואז להמתין לסיום חשבון וקבלת חשבונית. הרבה יותר נוח להתקין אפליקציה של ארנק שתכיל בתוכה הכל ותקצר את התהליך לסריקת ברקוד קצרה ופשוטה", הוא מדגים.

"כאשר הרגולציה והתשתיות בישראל מקשות על החדירה של ארנקים דיגיטאליים, מגיעה התוכנית ומבלי לשים לב (או שכן) מיישרת קו עם המגמה בעולם, עושה חינוך שוק ומייצרת תודעה אצל הקהל בישראל לארנקים דיגיטאליים", הוא מסביר.

אז איך צופי 2025 יכולים להביא את השינוי? "מאוד פשוט", אומר ברק. "כשייצא הארנק הדיגיטלי הראשון בישראל שיאפשר לשלם בכל הרשתות, ללא טעינה של כסף מראש או חלופות דמויות ארנק אחרות, פשוט לשאול בכל חנות - "אתם מכבדים ארנק דיגיטלי?". מכאן, הדרך של 2025 עשויה להפוך להיות מהר מאוד 2020".