מהפכות טכנולוגיות תמיד מגיעות מהר משנדמה לנו: אם מכשירים כלפטופים, טלפונים ניידים ומערכות קולנוע ביתי היו בעבר נחלתם של העשירים, עתה אפשר למצוא אותם בכל תיק, כיס וסלון. עתה מגיע תורן של מערכות הבית החכם: מערכי חיישנים שמאפשרים לכם להפעיל מכשירי חשמל בבית באופן אוטומטי, לדעת מה קורה בו כשאתם בעבודה ולחסוך חשמל וזמן.

מערכות בית חכם קיימות בישראל כבר שנים רבות, אך הותקנו בעיקר בבנייני יוקרה, מלונות, בנייני משרדים וקניונים. מי שרצה לשלב יכולות חכמות בבית סטנדרטי היה צריך לקדוח בקירות או לתכנן חדרים מחדש, להוציא עשרות אלפי שקלים ולקחת בחשבון שההתקנה יכולה לארוך ימים ואף שבועות. הדור החדש שונה בתכלית: פשוט, נגיש ומתאים גם לבתים פרטיים ודירות מכל סוג.

במדריך השוואתי זה נבחן כמה מהמערכות הבולטות ביותר בישראל, אשר זמינות לצרכן במחירים שונים, במטרה לקבוע מהי המערכת המשתלמת ביותר, כדי שתוכלו גם אתם להתפאר בבית חכם בלי לבזבז זמן יקר או לקרוע את הכיס.

SMART HOME של IDIGITAL

מה חכם פה?
המערכת נשענת על מערך חיישנים חכמים ושל מתגים חכמים שכל אחד מהם כולל מעבד משל עצמו. כל מתג מפעיל באופן אוטומטי את הבית בהתאם לחיווי שהוא מקבל מהחיישן ומפעיל מכבה את מוצרי החשמל בבית בהתאם לשינוי טמפרטורה לגילוי תנועה ואפילו כמות האור בחדר. לדוגמה: המערכת מזהה היעדר תנועה בחדר ומכבה בעצמה את התאורה והמזגן בחדר ריק או מדליקה אוטומטית את המזגן כשהטמפ' בחדר מגיעה לרמה שהוגדרה ע"י הדייר.

בנוסף, מתאפשרת כמובן השליטה  והבקרה מרחוק, כמו גם יצירת תסריטים והפעלה מתוזמנת לפי שעות. למשל, להדליק את האורות בלילה כשאתם נוסעים לחו"ל כדי שהבית לא ייראה ריק.

התקשורת בתוך הבית אינה מבוססת על WIFI, אלא על שידורי רדיו בתדר נמוך, שפולט פחות קרינה מתשתיות אחרות. הטכנולוגיה הזו מאפשרת לבית החכם להמשיך לתפקד בלי תלות בחיבור אינטרנט – שכולנו יודעים שיש בו תקלות מפעם לפעם.

מה מספקת המערכת?
חיישני זיהוי תנועה, מדידת תאורה ושינויי טמפרטורה, ביחד עם מתגי חשמל חכמים שמחליפים את המתגים הרגילים שלכם. בנוסף, יש למערכת אפשרות לתכנת כל שלט רחוק לתוך המערכת ועל ידי כך להכניס את מכשירי הטלוויזיה ומערכות הסאונד הישנות בבית כחלק ממערכת הבית החכם. ללקוח יש אפשרות לרכוש לוח מגע חכם המאפשר להפעיל את כל הבית החכם ממקום אחד.

הבית החכם של IDIGITAL פועל באופן אוטומטי בהתאם להגדרות והצרכים של דיירי הבית: למשל, איך אתם רוצים שייראה הבית שלכם כשאתם חוזרים מהעבודה? תוכלו להגדיר אילו מנורות יפעלו, האם תרצו שהן תדלקנה רק כשאתם נכנסים הביתה או אולי רק כשמחשיך. האם התריסים יהיו פתוחים או סגורים, או שיפתחו לבד בהתאם לכמות האור. מה תהיה טמפרטורת כל חדר, האם התריסים ייפתחו בדיוק בשעה בה אתם רוצים להתעורר וכולי. בנוסף, תוכלו להפעיל את הדוד בזמנים קבועים, כל ההגדרות של האוטומציות, התזמונים והתסריטים מוגדרים ומופעלים מאפליקציית מובייל פשוטה וידידותית. בגלל שמדובר בתשתית חכמה, המבוססת על טכנולוגיית מתגים - כל אחד יכול להחליט איך הוא רוצה את הבית החכם שלו, האם הוא רוצה בית חכם רק בחלק מהחדרים או בכל הבית.

כמה זמן לוקח להתקין אותה?
ההתקנה מתבצעת על ידי צוות המתקינים של iDigital וכוללת עבודות חשמל של החלפה פשוטה של המתגים הקיימים בבית והגדרת הבית לתוך האפליקציה. ההתקנה כלולה במחיר ואורכת מספר שעות. המערכת לא מצריכה קידוח בקירות ואנשי המערך הטכני של iDigital תופרים את הבית החכם לצרכי כל משתמש בשטח.

כמה עולה?
המחיר משתנה בהתאם לגודל הבית ולכמות המתגים: מחיר כל מתג או חיישן הוא 549 ש״ח. הערכה גסה לדירת 4 חדרים הוא כ-9,000 שקל הכוללת אוטומציה ב-4 חדרים, תאורה, מזגנים, דוד חשמלי, תריס חשמלי ומערכת מוליטמדיה. המחיר כולל התקנה והדרכה בבית הלקוח.

מהו היתרון המרכזי?
מערכת שלמה של בית חכם  ואוטומציה הם שני הדברים העיקריים שמייחדים את המערכת: בית שעובד לבד לפי חיישן חכם וכך שמכשירים כמו מזגן, דוד ותאורה יעבדו רק כשאתם צריכים אותם יכולה לחסוך עשרות אחוזים בהוצאות החשמל. העובדה שמדובר במערכת שהיא תשתית חכמה שלמה הנותנת פתרון לתאורות, מזגנים, תריסים, דוד חשמלי ומערכות סאונד וטלוויזיה.

BHOME של בזק

מה חכם פה?
לבזק יש ליין רחב של שירותים מקוונים, אפליקציות והתקנים למיניהם - והבית חכם היא השלב הבא שלה. החברה מציעה סט של מוצרים חכמים, תחת מערכת BHOME. המערכת של בזק נשלטת רק דרך האפליקציה ודורשת הפעלה באמצעות דייר הבית.

בלב הערכה של בזק עומדת מצלמה חכמה. מצלמת BHOME הייתה אחת מההשקות הראשונות תחת הבית החכם בישראל, בתחילה רק עם חיישני זיהוי פתיחת דלתות וחלונות ובהמשך עוד מוצרים, דוגמת שקע חכם שמתקינים בתוך השקע הקיים או נורות חכמות אשר מחליפות נורות קיימות.

מה מספקת המערכת?
מצלמת BHOME יכולה להציג לכם את החדר בו מוקמה במספר רמות זום, למקרה בו תרצו להתבונן במשהו ספציפי. החיישנים שלה יודעים מהי הטמפרטורה בחדר, כמה הוא מואר והאם מישהו נכנס אליו.

הרעיון מאחורי BHOME הוא בעצם פלטפורמת שליטה למתאמים אליהם ניתן לחבר גאדג'טים חכמים למיניהם – נורות חכמות, מתאמי שקעי חשמל ובקרי מזגן. התקנת המוצרים פשוטה אבל לא תמיד נוחה, משום שלפעמים השקעים נמצאים מאחורי רהיטים או ארונות (במיוחד באזור המטבח). התקשורת מתבססת על WIFI וצריך למקם את המצלמה במרחק של עד 15 מטר מנתב האינטרנט. הגלאים מצוידים בטכנולוגיית MASH, וכך מעבירים מידע ביניהם ומגדילים את הטווח במקרה הצורך.

אפליקציית השליטה מציגה הרבה מאוד מידע שלא כולו שימושי לכל אחד, כמו שיעורי לחות, רעש וכו' ותומכת בעד חמש מצלמות BHOME למשתמש. מערכת הגדרת התרחישים והכללים שלה פשוטה ונגישה ומזכירה יישומים דומים של מפתחות אפליקציות פקודות מאקרו לסמארטפונים. 

כמה זמן לוקח להתקין אותה?
תלוי בכם. לפי בזק, BHOME היא פלטפורמה להתקנה עצמית. התקנת הרכיבים, הסנכרון שלהם ותחילת הפעולה יכולה לקחת מספר שעות – בהתאם להבנה שלכם בגאדג'טים. באתר בזק יש הסברים מפורטים למדי, אבל לא בטוח שהם יספקו משתמשים לא-טכנולוגיים בלי סיוע משירות הלקוחות.

כמה עולה?
המערכת מיועדת ללקוחות בזק. התשלום עבור המצלמה (המרכיב ההמרכזי) הוא בשכירות בתשלום קבוע חודשי של 24.9 שקל ומתבצע כל עוד מחוברים למערכת. שקע חכם ונורה חכמה עולים 212 שקל כל אחד ואילו בקר למזגן – 360 שקל. כל מכשיר שתרצו לחבר יצריך שקע חכם, כך שהמחיר הסופי תלוי בכמה מהבית תרצו שיהיה מקוון. לבית של 4 חדרים שבו 15 גלאים (בין 2 ל-5 בכל חדר) העלות לשלוש שנים תהיה כ-4,658 שקלים. כל שנה נוספת תעלה עוד 300 שקל.


מהו היתרון המרכזי?
פשטות. הערכה של בזק היא מאוד פשוטה ויכולה להתאים למי שמחפש מוצרי בית חכם שניתן להפעיל בפלטפורמה אחת או למי שהצורך שלו בבית החכם זה לראות מה קורה בבית ולשלוט מרחוק.

TaHoma של סומפי

מה חכם פה?
סומפי היא יצרנית ומשווקת ותיקה של מנועים לתריסים ולחלונות חשמליים לבית. מערכת TaHoma היא הכניסה שלה לזירת מוצרי הבית החכם בישראל: ערכה שכוללת בקר בעל חיישני תאורה ששולט אלחוטית במוצרים אחרים. הרעיון הוא לחבר את מוצרי סומפי למרכזיה אחת, שתנהל אותם לפי תרחישים שהגדיר המשתמש באפליקציית מובייל פשוטה.

מה מספקת המערכת?
TaHoma מאפשרת שליטה במוצרי סומפי בהם היא תומכת: תריסים חשמליים, שערים, סוככים למיניהם ותאורה. המערכת מאפשרת שילוב חכם ויעיל ביותר בין המוצרים הללו – אך תוכננה לפעול בצמוד להם ולא עם מכשירים של יצרנים אחרים (ללא הוספת רכיב שליטה מתווך).

המומחיות של סומפי היא בתחום התריסים והחלונות ולכן זה גם הדגש המרכזי שלה – הגדרת פעולות התקנים אלה, בהתאם לציר זמן באפליקציה. המשתמש יכול להחליט מה יעשו התריסים והאורות באיזו שעה ובהתאם לשינויים שמתחוללים בחדר בו נמצאת המערכת. למשל, כאשר נפתחת דלת, ייסגרו התריסים. לצד מערכת TaHoma נמכר רכיב אזעקה שכולל סירנה אשר מופעלת כשמתבצעת פתיחה לא מתוכננת של תריס או חלון. עלותו של הרכיב - 1,200 שקלים.

כמה עולה?
בקר TaHoma עולה 1,500 שקל. לפי סומפי, ההתקנה יכולה להתבצע עצמאית. התקנה מקצועית תעלה 500 שקל לערכה הראשונית, במסגרתה יחוברו חמישה מכשירים לבחירתכם. כל מכשיר נוסף יעלה לכם 40 שקל לחיבור. אם תרצו לחבר חיישנים נוספים, יעלה כל אחד 80 שקל לחיבור. עלות לבית של 4 חדרים הכוללת התקנה, 4 מקלטי תאורה, 2 מקלטי תריסים וחיבור לדוד שמש תהיה 5,763 שקלים.

מהו היתרון המרכזי?
תאימות למוצרי סומפי. אם יש לכם כמה וכמה מוצרים מבית החברה, בקר TaHoma  יסנכרן אותם עם חיישנים ויהפוך את הבית שלכם לחכם. המערכת פחות מומלצת למי שמחפש פתרון של מערכת שלמה לבית הקיים ולמי שאין לו מוצרי סומפי בבית.

ומה עם מערכות בית חכם קלאסיות?

אחרי שעברנו על המוצרים החדשים הבולטים בשוק, הבה נבחן אותם מול חבילות בית חכם מהסוג הוותיק, שמתבסס על התקנת סט נרחב מאוד של בקרים, כלי שליטה ומערכות ממשק שמוגדרות כתפורות לצורכי הלקוח. במקרים רבים, יש צורך בשדרוג תשתית החשמל בבית, לרבות הוספת ארון מיתוג למערכות חכמות ועוד. חברות כטופ אודיו ודומות מציעות חבילות שכאלה, שהיכולות שלהן דומות למה שפורט לעיל: שליטה בתאורה, תריסים, דוד, מצלמות ושערים על בסיס שלטים בדמות טאבלטים ואפליקציות לסלולרי, כולל בניית תרחישים ופעולות אוטומטיות.

החסרונות במערכות אלו: המערכות מצריכות התקנה מקצועית ממושכת, שיכולה לארוך גם כמה ימים ואף יותר; התקנת המערכת דורשת שיפוץ וחיווט של הבית והקמת ארון תקשורת; רמת המחיר מכוונת לעסקים כחללי תצוגה של סוכנויות רכב, סוויטות במלונות פאר, בנייני משרדים ועוד – ולא לצרכן הקטן; המחירים הספציפיים ויכולות המערכות המלאות לא מפורסמות באתרי החברות. המשווקים הללו מציעים את המוצרים שלהם גם למשתמשים פרטיים, אולם במחירים שיכולים להגיע בקלות לעלותה של מכונית חדשה.

לסיכום:
המערכות שסקרנו מציגות יתרונות שונים ושלוש גישות שונות בתכלית: בזק הלכה על מבנה תכל'סי ופשוט, של חיבור גאדג'טים למרכזיית שליטה דרך מתאמים. סומפי בחרה בגישה שמרנית – חיבור מרכזיית שליטה למוצרים הקיימים שלה עבור לקוחותיה. IDigital בחרה בפתרון מלא ומתקדם של החלפת המתגים במקום שימוש במתאמים או בהחלפת תשתית החשמל כולה כפי שנהגו חברות בית חכם לעשות בעבר. איזו גישה היא המתאימה עבורכם?