מי שמסתובב בימים אלו בבתי החולים ברחבי הארץ, לא יכול שלא לשים לב למחירים בעמדות הקפה ובתי הקפה הפועלים בשטח בית בתי החולים. בדיקה מדגמית של התוכנית פאולה וליאון ב-3 בתי חולים ברחבי הארץ: נהריה בצפון, אסף הרופא במרכז, ואסותא אשדוד בדרום, מעלה תמונת מחירים שונה, וברוב המקרים יקרה.

מפעילת הקפטריה בבית החולים בנהרייה היא רשת קפה קפה. תוכלו למצוא שם קפה קטן ב-12 שקלים, מים מינרליים ב-9 שקלים, מאפה - 15 שקלים וכריכים יעלו 39-47 שקלים. בבית החולים אסף הרופא תמצאו הפוך קטן ב-13 שקלים, בקבוק מים מינרליים ב-9 שקלים, כריך - 26 שקלים ומאפה ב-12 שקלים. באסותא אשדוד המפעילה היא קפה ליון. הפוך קטן ומים מינרלים יעלו 9 שקלים, מאפים - 15 שקלים וכריכים יעלו 31-35 שקלים.

עם המידע הזה פנינו לשני גופים מרכזיים: משרד הבריאות ומשרד הכלכלה, ושאלנו אותם מי מהם הגוף שמפקח על המחירים ברשתות הפועלות בבתי החולים. להפתעתנו נאמר לנו כי אף אחד מהם לא מפקח על המחירים, מה שמסביר את פערי המחירים בין בתי החולים – כל אחד עושה לפי ראות עיניו, ומתמחר בהתאם למה שהוא חושב שהקהל יספוג.

"נסיבות השהות בבתי החולים הופכות את קהל המאושפזים  והמבקרים לקהל שבוי, וגם אם יש בקרבת בית החולים, קניון או חנות - לא תמיד אפשרי ללכת ולרכוש", אומרים במועצה לצרכנות. "לזכיינים משתלם לפתוח עמדות בגלל שקיימת תנועה רבה, ובהעדר תחליף הולם, הם לא משאירים הרבה ברירות".

יש לציין כי בתוך כל בית חולים פועל ארגון י.ע.ל המתופעל על ידי מתנדבים, ומספק לחולים ולבני משפחותיהם קפה, שתייה קלה וכריכים במחירים סבירים: שתייה קלה או קפה יעלו לכם 10 שקלים, וכריכים יעלו לכם 17-30 שקלים. הבעיה היא שלוקח זמן למצוא את הקפטריה המתופעלת על ידם, והיא לא ממוקמת בדרך כלל במרום מרכזי. בנוסף, מי שמעוניין במזון מעט יותר משודרג - נתקל בקרטל מחירים. 

"בתי החולים מגלגלים את האשם על הזכיינים, אך הכוח בידם - הם אלו שקובעים את תנאי המכרז ויתרה מזו, הם אלו שמקבלים מהזכיין הפוטנציאלי את המחירים מראש", טוענים במועצה לצרכנות.

ב-2014, בעקבות תחקיר של כלכליסט, בו נטען כי בתי החולים בוחרים את מפעילי עמדות המזון בהתאם לגובה התשלום שיעבירו אליהם, וגובים מהם בממוצע כמחצית מההכנסות שלהם - מה שמגביל את האפשרות שלהם להפחית מחירים - מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו הנחה את חשב המשרד לבדוק את מחירי המזון בבתי החולים.

בתחקיר אז. ממשרד הבריאות נמסר אז כי "נושא זה ייבחן, בין השאר, תוך שקילת כלל המוסדות במערכת ולא רק מוסדות ממשלתיים".

בנתב"ג ובחופים הצליחו. בבתי החולים אין אינטרס

גם שר הכלכלה לשעבר אלי כהן נדרש לסוגיה והחליט לפקח על מחירי המזון במקומות ציבוריים. באתר של עיריית תל אביב למשל ניתן למצוא מחירון מפוקח של מוצרי מזון הנמכרים במזנונים במוסדות ובתאגידים עירוניים, כמו בקבוק מים מינרלים חצי ליטר - 6 שקלים, שלגון – 4 שקלים, כריך ב-12 שקלים, קפה ב-5 שקלים ועוד.

גם בנתב"ג, לאחר סערה, הוצבו בנוסף למתחמי המזון, גם דוכן המגיש קפה, מאפים, שתייה וכריכים במחירים מפוקחים.

אבל במתחמי ההסעדה, המספקים מקור הכנסה משמעותי לבתי החולים, אין בתנאי המכרז כל התייחסות למחיר לצרכן.

"הפתרון הוא לצמצם את תקופת הזכיינות על מנת לעודד תחרות , ולבחון מתן הנחיה להוסיף למכרזים קריטריון הנוגע לגובה מחירי המוצרים לצרכן, ולתת עדיפות לזכיין שיציע מחירים נמוכים לצרכנים", טוענים במועצה, והתחייבו לפנות בעניין לרגולטורים ביניהם רשות התחרות על מנת להביא להסדרת הנושא.

"בכוח בתי החולים לשנות את תנאי המכרז, להפריד בין המכרזים השונים, לאפשר הצבה של מכונות מזון ומשקה במקומות רבים בבית החולים, לאפשר כניסת שליחי מזון, ולהציב רף של מחיר מקסימלי -   תוך השוואת המחיר למחיר של מוצרים ברשתות הקרובות".