מזמן יהלום הוא לא רק אבן חן – הוא סמל סטטוס מבוקש, בין אם לטבעת הנישואין ובין אם כאבן המעטרת טבעות, עגילים ועוד.

בעבר לא היו הרבה אופציות לרכישת יהלומים – הולכים לחנות התכשיטים או הבורסה ליהלומים, בודקים היטב את סוג היהלום הרצוי ורוכשים. אבל הקורונה הביאה גם לעולם היהלומים את מספר מהפכות, אחת מהן היא האונליין, וכיום אפשר לקנות לא מעט יהלומים ותכשיטים גם ברשת. המהפכה השנייה שמתהווה בימים אלו היא קניית יהלומי מעבדה.

ישראל הפכה בשנה האחרונה גם למרכז של ייצוא יהלומים לחו"ל. מנתוני אתר המכירות eBay עולה כי הישראלים הכפילו פי 2 את כמות המכירות שלהם כשמדובר ביהלומים על טבעות אירוסין דרך האתר. דווקא כשלא ניתן היה להתחתן, זוגות רבים בחרו לקנות טבעות אירוסין מושקעות כדי לפצות על ההמתנה הארוכה.

רק בחצי הראשון של שנת 2020 נמכרו יותר מ- 32 אחוזים יהלומים מישראל לייצוא לחו"ל מאשר בכל שנת 2020 כולה, והאבן הכי יקרה שנמכרה השנה מישראל היא אבן אמרלד שעלתה לרוכש כ-27 אלף דולרים.

המגמה החדשה: יהלומי מעבדה

למי שעדיין חושש לרכוש יהלומים אונליין, או לא יכול לעמוד במחיר של יהלומים רגילים, תחום יהלומי המעבדה הינו שוק מתפתח ששווה לשים אליו לב.

 "בבניגוד ליהלומי כרייה, יהלומי מעבדה נוצרו מתוך מחויבות חברתית וסביבתית, והם זהים לחלוטין בהרכבם הכימי, הפיזי, והאופטי ליהלומי הכרייה. ההבדל היחיד ביניהם הוא האופן בו נוצרו. טכנולוגיה מתקדמת מאפשרת את שחזור החום והלחץ המתקיימים בבטן האדמה בתנאי מעבדה כך שניתן לגדל יהלום אמיתי בתוך מספר שבועות בלבד", מסבירה חגית כץ שינובר, מנכ"ל ובעלים רשת יהלומי המעבדה X LAB DIAMONDS.

יתרונות התהליך מהווים מהפכה פורצת דרך בתחום היהלומים – בעוד שאת יהלומי המכרות מחלצים מבטן האדמה תוך הרס נוראי של הסביבה והטבע, ניצול רב של אנרגיה והעסקת בני אדם בתנאים מחפירים, את יהלומי המעבדה מגדלים במהירות ומונעים פגיעה בטבע ובאדם.

מה עם המחיר?

"יהלומי המעבדה נסחרים בבורסות היהלומים הגדולות בעולם ומסווגים על פי הפרמטרים הגמולוגיים של גודל, ניקיון וחיתוך ואופן ייצורם בא לידי ביטוי גם במחירם הנוח המגיע עד כמחצית מהמחיר של יהלומי הכרייה", מסבירה כץ שינובר.  "תליון המשובץ יהלום בגודל חצי קראט בעל ניקיון גבוה, נמכר במחיר של כ 2,500 שקלים בלבד, בעוד שתליון זהה המשובץ יהלום כרייה בעל אותם מאפיינים יעלה כ 5,000 שקלים ויותר".   

אם האיכות אותה איכות, איך זה יותר זול?

"נסו לדמיין את ההבדל בין קוביית קרח שהוצאה מן המגש במקפיא הביתי ובין קוביית קרח שחולצה מן הקרח בסיביר, ההרכב הינו זהה לחלוטין אולם קוביית הקרח הסיבירית עברה מרחק רב, ידיים רבות וניצלה אנרגיה רבה בדרכה ולכן מחירה יהיה גבוה יותר אך מיותר", היא מסבירה. 

איך זה עוד לא "שבר" את השוק בישראל?

"המהפכה בישראל נמצאת אמנם בתחילת דרכה ואנחנו משקיעים מאמצים רבים בחשיפה ובחינוך השוק, אולם ברחבי העולם כבר מודעים ליתרונות "היהלומים הירוקים" ומובילים חברתיים כגון ליאונרדו דיקפריו, מייגן מרקל, ליידי גאגא ורבים אחרים תומכים במעבר ליהלומי המעבדה והתחום נמצא בנסיקה מתמדת", היא טוענת. "אנו מאמינים כי ככל שרמת החשיפה לתחום תגדל כך יגדל גם קהל הצרכנים של יהלומי המעבדה. ציבור הלקוחות הישראלי נבון ויודע להשוות מחירים וכך יקרה בסופו של דבר גם בשוק יהלומי המעבדה".

יהלומים באפריל (צילום: אינסטגרם)
אותם יהלומים, בחצי מחיר | צילום: אינסטגרם

איך מזהים יהלום אמיתי?

ובכל הטירוף הזה, אי אפשר שלא לחשוב על הקלות בה אפשר ליפול בפח – גם כשרואים את היהלום במציאות קשה לעין לא מיומנת לדעת האם מדובר ביהלום אמיתי או שלא. אז איך אפשר להימנע מהונאות כשקונים יהלומים? אספנו לכם כמה טיפים חשובים.

הפרמטרים שמשפיעים על מחיר היהלום. "חשוב לשים לב ל-4 פרמטרים מרכזיים כשרוכשים יהלום", אומרת מנהלת השיווק של רשת "הבורסה לתכשיטים", מרב ברזילי, "משקל, צבע, ניקיון וחיתוך היהלום. מבחינת הנראות, יש חשיבות גדולה יותר לצבע, למרות שרוב האנשים מייחסים יותר חשיבות לניקיון היהלום".

רכשו ממקום אמין. כמו כל מוצר, זהות המוכר כאן חשובה לא פחות מהמוצר עצמו. "בעידן הזרקונים והחיקויים, אסור לסמוך על אף אחד בעיניים עצומות. חשוב לרכוש אצל מישהו בעל מוניטין ושם טוב", אומר מוני ליוי, בעלי חנות "מירי דיימונדס". "כשאתם נכנסים לאתר חשוב שתבדקו שיש עם מי לדבר – טלפון, מייל, ווטסאפ – כך ניתן להבין טוב יותר אם מדובר בחנות אמינה".

"לרוב הצרכנים אין את הידע המקצועי כדי לבדוק לבדם אם היהלום טבעי", מוסיפה ברזילי, "והאם הנתונים שלו נכונים. לכן החשיבות לקנות בחנות אמינה גדל".

לא רק הקנייה בחנות האמינה חשוב, אלא כדאי גם לבדוק מהם התנאים במידה ומשהו לא כשורה. באיביי מדיניות ההחלפות וההחזרות מציינת כי במידה והיהלום מתגלה כמזויף, ניתן להחזירו ולקבל את הכסף בחזרה לאחר יצירת קשר עם האתר.

בדקו את התעודה הגמולוגית. אחד הדברים החשובים ביותר ביהלום, שגם מוכיחים את האותנטיות שלו, הוא התעודה הגמולוגית שלו. זוהי למעשה תעודת הזהות של היהלום, שמוכיחה שאכן מדבר ביהלום אמיתי, מוצאו וסוגו, ולרוב היא מופקת על ידי מכונים גמולוגיים, בין אם פרטיים או של המדינה.

"תעודה גמולוגית ניתנת ליהלום בודד בלבד והיא לא מיועדת לתכשיט", אומרת ברזילי, "היא נעשית עבור יהלומים גדולים יחסית. לרוב היא גם מחוייבת בעלות בדיקה והוצאת התעודה על ידי המכון הגמולוגי. מכונים גמולוגיים שמתעדים את היהלומים ביחד עם התכשיט נותנים תוצאה פחות מהימנה".

יהלום במפעל יהלומים בלגי (צילום: Paul O''Driscoll, GettyImages IL)
חשוב לשים לב ל-4 פרמטרים מרכזיים כשרוכשים יהלום | צילום: Paul O''Driscoll, GettyImages IL

עם זאת, גם במקרה שמוצגת לכם תעודה גמולוגית יכול להיות שהיא אינה מקורית. "חשוב לבדוק שהתעודה הגמולוגית מתקבלת ממעבדה חיצונית, כלומר לא מהמקום שמוכר לכם את התכשיט", אומר ליוי, "ובמקרה של מעבדות גדולות ומוכרות ניתן להזין את המספר הסידורי של הבדיקה באתר וכך לבדוק האם מדובר בבדיקה מהימנה או שלא".

פקחו עיניים. כמו בכל עסקה אינטרנטית, נסו לשים לב לתמרורי האזהרה – כי אם זה טוב מדי, זה כנראה שקר. אם מחיר היהלום נמוך מדי, כך גובר הסיכוי שמדובר ביהלום מזויף. 

באיביי, לדוגמה, כשמקישים את המילה DIAMONDS מקבלים תוצאות החל מ-4 שקלים ועד למיליונים רבים. גם תליון לדוגמה שנראה מדהים באתר, וכולל אבן בגודל 2 קראט, נמכר בכ-1,300 שקלים בלבד. כשנכנסים לפרטי המכירה, מגלים שמדובר ביהלום שנוצר במעבדה. לכן כדאי לבדוק בשבע עיניים. "כדאי לעשות בדיקה והשוואת מחירים בין כמה וכמה מקומות", מסכם ליוי, "ועדיף בשלושה אתרים לפחות".