אגירת כסף מזומן כבר לא תוכל לסייע בעסקאות גדולות/ אלה לוי־וינריב

אחד השינויים הדרמטיים הצפויים להתחולל ב-2019 הוא כניסתו לתוקף ב-1 בינואר של חוק צמצום השימוש מזומן. החוק אמור להגביל את היכולת של כלל הציבור להשתמש בכסף מזומן מעל תקרה מסוימת, ואמור לשנות את הרגלי הצריכה של כולנו, במובן זה שהוא מנסה לעודד את הציבור לעבור לאמצעי תשלום דיגיטליים.

החוק קובע מגבלה על השימוש במזומן בכל עסקה שערכה עולה על 11,000 שקל לעוסק או על 50 אלף שקל לאנשים פרטיים. העיצום יחול רק על הסכום ששולם במזומן, כאשר קרובי משפחה יוחרגו מהחוק.

איך ישפיע החוק החדש על הכיס שלנו? לדברי מומחה המס, רו"ח ועו"ד רמי אריה, "כל בעלי העסקים צריכים להקפיד שהתשלום שהם מקבלים על עסקה שהערך שלה מעל התקרה הקבועה בחוק לא יעלה על 10% משווי העסקה במזומן ובכל מקרה לא יותר מ-11 אלף שקל, אחרת הם צפויים לעיצום כספי. רשות המסים כבר הודיעה שהיא תבדוק את הקבלות והפירוט על אופן התשלום".

ההשלכה המשמעותית ביותר של החוק היא שאין טעם לצבור מזומנים יותר לצורך תשלומים על עסקאות גדולות, בהם תשלומים לשיפוץ הבית למשל. "אלה שצברו מזומנים נמצאים בבעיה כעת", אומר אריה, "כי הם לא יכולים להשתמש במזומן בסכומים גבוהים, למשל בעסקאות בין אנשים פרטיים למכירת רכב לא ניתן לשלם מעל 50 אלף שקל במזומן, וגם בעסקת מקרקעין צריכים לדווח איך שולם התשלום. הקושי המשמעותי שלהם הוא שאם הם רוצים ללכת לבנק ולהפקיד את המזומן שצברו, אז על כל הפקדה מעל 50 אלף הבנק חייב לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון".

כסף מזומן (צילום: Vegas_il, shutterstock)
כסף מזומן | צילום: Vegas_il, shutterstock

בשורה התחתונה: מילות הקסם היום עבור מי שיושב על הר מזומנים הן כנראה "הליך גילוי מרצון אנונימי". אבל יש להם חלון מצומצם מאוד להשתמש בהליך הזה, במסגרת תשלום כופר (10%-25% מהסכום) שתוקפו פג ב-31 בדצמבר.

דירוג אשראי אישי: טוב לצרכן? לא בטוח/ עמירם ברקת

כמו באמריקה, החל מאפריל 2019 יהיה לכל אזרח ישראלי דירוג אשראי אישי שיישמר במאגר נתוני האשראי החדש שמקים בנק ישראל. מאותו רגע, כל מי שיבקש בבקשת אשראי לבנק או לגוף אשראי מוכר אחר - יישאל האם הוא מוכן לחשוף את דירוג האשראי שלו. לאחר קבלת תשובה חיובית יפנה אותו גוף לאחת משלוש לשכות האשראי וזו תשלוף ממאגר נתוני האשראי את הדירוג. כל הפעולה אמורה להימשך לא יותר מכמה דקות ולעלות סכום חד-ספרתי של שקלים.

במאגר נתוני האשראי של בנק ישראל יישמרו נתונים על כל ההלוואות שלקחתם - ובמיוחד על תשלומים וחובות שלא פרעתם בזמן. את הנתונים מעבירים למאגר הבנקים וגופי האשראי לצד רשויות הגבייה והאכיפה, שמעבירות מידע שלילי על חייבים. בעתיד ייתכן שגם העיריות, תאגידי המים וחברת החשמל יעבירו למאגר מידע על אי תשלום חשבונות בזמן. לצורך הלוואה יוכלו לשכות האשראי לשלוף מהמאגר את הרקורד של מבקש האשראי שלוש שנים אחורה. לצרכים אחרים, שאינם כרוכים בזיהוי אישי, ניתן יהיה למשוך מהמאגר נתונים חמש ואף עשר שנים אחורה.

למה זה טוב? מאגר נתוני האשראי נועד לאפשר תחרות אמיתית בין גופי האשראי. הרקורד של מי שמבקש אשראי הוא השיקול המרכזי שלפיו אפשר לתמחר את הסיכון שבמתן ההלוואה ולפיו נקבעת הריבית או במחיר שמבקשים מהאזרח לשלם תמורת האשראי. כל גוף שנותן אשראי בישראל (ולא מדובר רק בבנקים) מנהל היום מאגר כזה על לקוחותיו שלו, אבל התוצאה היא שלבנקים הגדולים יש יתרון עצום על פני כל יתר השחקנים פשוט מכיון שיש להם הרבה יותר לקוחות. החשיבות של מאגר נתוני האשראי היא בכך שהוא מאפשר תנאי משחק שווים לכל השחקנים, מתוך הנחה שינצלו זאת כדי להתחרות על מחיר האשראי.

הניסיון מארה"ב לא מבשר טובות. כל ידיד שחי בארה"ב יספר לכם שה-credit scoring שלו יכול להיות צרה צרורה. כל עוד אין בעיה, זה לא ממש עוזר לקבל אשראי זול, אבל אם חלילה תאחרו בתשלום אחד קטן - תיקלעו לבעיות, לא רק בהשגת הלוואות ומימון אלא שבאינספור גופים אחרים שמתנים את השירות שלהם בדירוג האישי. בבנק ישראל מבטיחים שכאן זה יהיה אחרת. רק מי שיבקש אשראי יידרש למסור את הדירוג שלו - וגם אז תעמוד בפניו אפשרות לסרב.

כמה קל לרכוש באשראי של אחרים? צפו בכתבה המלאה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

חשבונות החשמל והמים עולים: הצרכן ישנה הרגלי צריכה, ועדיין ישלם/ יובל אזולאי

במקביל לזרם הדיווחים על מבול ההתייקרויות שצפוי במשק בתחילת 2019, פרסמו משרד הכלכלה והתעשייה ומשרד האוצר את המלצות הוועדה לשיפור התחרותיות במגזר העסקים הקטנים והבינוניים והעצמאיים. הוועדה ישבה במשך כשנה, שקדה על המלצות והניחה המלצות בהיקף של כ-600 מיליון שקל שיש ביישומן כדי להיטיב עם רבבות במגזר העסקי.

"אני מוותר על כל ההטבות האלה, שלא יעשו לי טובות עם מצגי שווא ועם בלופים", אמר השבוע בשיחה עם "גלובס" נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי. "מה עוזרות כל ההטבות האלה, אם אני קם בבוקר ורואה שהמדינה סידרה גל של עליות מחירים שאני ועמיתי לא נוכל לשרוד? ההתייקרויות האלה יעלו למגזר העסקים הקטנים והבינוניים כמעט 200 מיליון שקל בשנה, רק בגלל התייקרות החשמל והארנונה".

ההתייקרות הצפויה במחירי החשמל, בשיעור של יותר מ-8% מעוררת דאגה רבה בקרב התעשיינים. ראש אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, נתנאל היימן, נותן את הדוגמה האישית שלו. "עבורי, כבעל עסק בראשון לציון, עליית מחירי החשמל תוביל להגדלת ההוצאה ב-16 אלף שקל בשנה". עליית מחירי החשמל צפויה להוביל לעלייה של 4.5% גם במחיר המים. הסיבה: מחיר החשמל שדרוש להפקת מים מותפלים מגולם במחיר המים שכולנו משלמים.  כשברקע גובר החשש ממבול של התייקרויות שיורגשו בכיס של כל אחד ואחד, גם במערכת הפוליטית נשמעים קולות הדורשים לפעול - אם כי נראה שהסוסים כבר ברחו מן האורווה. 

מסמכים וחשבונות (צילום:  SORANAT7, ShutterStock)
מסמכים וחשבונות | צילום: SORANAT7, ShutterStock