ועדת המחירים המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר המליצה אתמל (ג') להכניס לראשונה את כל מחירי הפירות והירקות הבסיסיים לפיקוח. מטרת המהלך היא לבחון את סוגיית פערי התיווך בשוק הפירות הירקות - על פי נתוני משרד האוצר, בשנים האחרונות נצפית מגמה רב שנתית של עליה בנתח השוק של רשתות השיווק לעומת השווקים הפתוחים וחנויות הירקות והפירות הפרטיות.

עוד ב-mako כסף:

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בעשור האחרון גדל נתח השוק של הרשתות ב-15% לכדי 50% מהקמעונאות בפירות ובירקות טריים. זאת לצד עלייה בכוח הקנייה של הרשתות שמחזיקות בבעלתן סיטונות פירות וירקות או שרוכשת באמצעות סיטונאי גדול.

שר האוצר משה כחלון ושר החקלאות אורי אריאל סוברים כי מדובר בצעד שמטרתו להיאבק ביוקר המחייה ולהוזלת מחירים. על פי המלצת הוועדה, רשתות השיווק, הסיטונאים הגדולים ועוסקים נוספים בתחום, יחויבו לדווח על נתוני הרווחיות של מכירת הפירות והירקות למפקח על המחירים. הוועדה תצא לשימוע שלאחריו יגובש הצו שיובא לחתימת השרים בזמן הקרוב. כרגע מדובר בחובת דיווח בלבד, ולא בצעד אופרטיבי המגביל את המחיר המקסימאלי לצרכן.

ההמלצה גובשה לאור ממצאי בדיקה מדגמית שהראתה שהרווח הגולמי והתפעולי במחלקת הפירות והירקות ברשתות גבוה במידה ניכרת מהרווח הכללי של הרשת. כמו כן, נמצא כי שיעור המכר ברשתות נמצא במגמת עלייה, וכי קיימת ריכוזיות במקטע הסיטונאי הקשור לרשתות השיווק. הפיקוח בשלב זה יהיה ברמת דיווח מחיר, עלויות רכישה ונתונים נוספים שתבקש הועדה.

משה כחלון ואורי אריאל (צילום: אוליבייה פיטוסי, TheMarker)
משה כחלון ואורי אריאל | צילום: אוליבייה פיטוסי, TheMarker

על פי משרד האוצר, כיום מעט סיטונאים גדולים שולטים ביותר ממחצית מכמות הקנייה מהחקלאים. בשימוע ציבורי שערך משרד החקלאות בנושא רישוי סיטונאים נשמעו טענות רבות על פרקטיקות מסחר לא הוגנות בסחר בפירות וירקות, כגון: שינוי תנאי העסקה בדיעבד ובאופן חד-צדדי, עסקאות ללא מחיר (ללא שקיפות כלפי החקלאי לגבי אופן קביעת התמורה) והפחתת פחת מובנה - שמעידות על ניצול לא הוגן של כוח שוק.

הפיקוח יופעל באמצעות צו לזמן מוגבל ויחול עד לסוף שנת 2017. לאור הממצאים שיעלו מן הבדיקה, תשקול הוועדה להמליץ לשרים על נקיטת צעדים נוספים שיועילו להפחתת יוקר המחייה ולצמצום פערי התיווך.

מהלך זה נותן תוקף לטענות של ארגוני צרכנים שסברו לאורך שנים כי מחירי הפירות והירקות גבוהים מידי כתוצאה מפערים שנקבעו על ידי רשתות השיווק על פירות וירקות. הרשתות מצדן הדפו טענות אלו ולאורך שנים סברו כי רווחיהם אינם משקפים מחירים מוגזמים. הפיקוח כעת יוכל  לתת משנה תוקף לטענות הצרכנים ובהמשך אף לטפל בנושא.

רמי לוי, בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה, סבור כי הפתרון הוא לא בפיקוח: "אם הם רוצים להוריד את יוקר המחיה, הם צריכים לעשות דבר אחד פשוט - להוזיל את העלויות של החקלאים על התשתיות - מים, חשמל - ולהקל עליהם בתשלומים על העובדים".

לוי ממשיך: "משרד האוצר צריך לנתח מה העלות של גידול עגבנייה וממה זה בנוי - אם זה מים או זרעים או כל דבר אחר, ואז צריך לדאוג לתת להם מים בחינם ולא במחיר מופקע. ברגע שיורידו להם את עלויות התפעול - הם יהיו יותר תחרותיים גם מול העולם ואז יוכלו למכור כמויות יותר גבוהות".

לדבריו, הוא אינו זקוק לפיקוח: "אני צריך לדאוג לצרכן ושפירות וירקות יהיו למעמד הביניים ולא לעשירים בלבד. האסטרטגיה שלי היא למכור הרבה ולהרוויח קצת. אני מבחינתי שיכנסו לפיקוח כי אנחנו עובדים על רווח גולמי נמוך. אני נותן מחיר הגון לחקלאי והוא צריך לדאוג שאקבל את הסחורה הכי טובה ובמחיר הכי טוב שהוא יכול למכור לי, ובסופו של דבר אני צריך לשרת את הלקוח ולמכור במחיר הכי הגון שיכול להיות. אני משרת את ההלקוח והחקלאי משרת אותי".

יו"ר התאחדות חקלאי ישראל ומזכ"ל תנועת המושבים, מאיר צור, דווקא סבור כי הצעד הוא נכון: "פערי התיווך במדינת ישראל הם לא סבירים, ויש כאן עבודה משותפת ורצינית של משרד האוצר והחקלאות כדי לפתור את סוגיית המחירים".

עם זאת, צור גם מסכים עם לוי בסוגיית הסבסוד: "המדינה צריכה לעזור לחקלאים גם בסבסוד המים, החשמל והעובדים. בלי קשר, יש פער גדול מדי בין המחיר שהחקלאי מקבל בשער המשק לבין המחיר שהצרכן קונה בו. בדבר הזה צריך לטפל ואני שמח שסוף כל סוף גם שר האוצר וגם שר החקלאות נרתמים לסוגיה בכל הכוח".

נשיא התאחדות האיכרים והחקלאים, דובי אמיתי אמר כי "מאבקינו הצודק בפערי התיווך באמצעות הצעת החוק שהגשנו בעניין ובאמצעות המכירות הישירות לצרכן, מצליח לבקוע את עקשנותה של הממשלה לא לגעת ברשתות השיווק. כל פעם במהלכים קטנים אנחנו מורידים עוד עז מהחקלאים, כפי שעשינו בהוצאת רמי לוי מקרטל תימורים. אמנם הפיקוח באמצעות ועדת המחירים יהיה כרגע ברמת הדיווח, אך אני סמוך ובטוח שרשתות השיווק יתחילו להבין לבד שכדאי להם להוריד את הרגל מהגז".

יש לכם תלונה צרכנית? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
"חשד שהמכרז למנהל רשות המים נתפר למועמד ידוע מראש"
מסתמן: ועדת שטרום לא תכריע בעניין הפיקוח על חברות כרטיסי האשראי