קניית רכב היא הוצאה גדולה מדי כדי להגיע אליה לא מוכנים. כדי ליהנות מכל היתרונות ברכישת רכב יד שניה, יש לבצע אותה נכון כדי שהיא תהיה כדאית ומשתלמת ותכיל מינימום סיכונים. לכן, ריכזנו עבורכם את הטיפים הכי חשובים לפני שקונים רכב מיד שניה:

1.      איזה רכב לקנות?

מפתה לקנות רכב שאנחנו רוצים או אוהבים אבל זו לא בהכרח ההחלטה הנכונה. רכב הוא הוצאה לא קטנה, גם בקניה וגם בשוטף, ולכן מומלץ להתחיל בתעדוף צרכים כמו: אורך וסוג הנסיעות, פקקים, חניה, מי נוהג, מי נוסע ברכב, צריכת דלק, הספק מנוע וכיו"ב. כך יהיה ברור מה קטגוריית הרכב ואילו מודלים מועדפים בהתאם למסגרת התקציב.

2.      ממי קונים רכב יד שניה ואיפה מחפשים?

רכב יד שניה אפשר לקנות מבעלים פרטיים, מגרשי טרייד-אין, מגרשי ליסינג, סוחרי רכב (להקפיד על בעלי רישיון בלבד) וחברות השכרה. לפני שמבצעים את הרכישה חשוב לבדוק מהי הבעלות של הרכב שאתם מתכננים לרכוש (הבעלות מצוינת ברישיון הרכב). יש יתרונות וחסרונות לכל אחת מהאפשרויות וזה תלוי בזמן שביכולתכם להקדיש, סדר העדיפויות ומסגרת התקציב. בשוק הנוכחי מרבית המכוניות נמכרות במחיר נמוך יותר ממחיר המחירון הרשמי, מה שפועל כמובן לטובת הקונים ומאפשר התמקחות. חיפוש רכב נעשה בעיקר בלוחות דיגיטליים ובמגרשי המכירה השונים. ככלל חיפוש רכב מבעלות פרטית לרוב דורש יותר זמן, חיפוש דגמים פופולריים לרוב יהיה יעיל יותר במגרשי ליסינג.

3.      שאלות חשובות בשיחת הבירור הראשונה

כשמספר הטלפון במודעה פרטי, תמיד כדאי שתציגו את עצמכם כמתעניינים ברכב בלי לציין את סוגו. אם התשובה תהיה "איזה רכב?", סביר להניח שהמוכר אינו הבעלים ואולי הוא סוחר. אפשר לשאול מפורשות אם הוא בעלי הרכב ומדוע הוא מנהל את המכירה.

אמנם חשוב לראות את הרכב, לנסוע בו וגם לקחת אותו לבדיקה, אבל לפני כן מומלץ לשאול סדרת שאלות, אם כי לא תמיד תקבלו תשובות מלאות:

  • מה המחיר המבוקש?
  • איזו יד הרכב?
  • האם הרכב מליסינג או השכרה?
  • כמה קילומטראז' עבר (ממוצע עומד על כ-20,000 לשנה)?
  • מתי מועד הטסט?
  • למה מוכרים?
  • האם היו תאונות?
  • תקלות שחשוב לדעת עליהן?
  • מה תדירות הטיפולים?
  • איפה הרכב מטופל?
  • האם יש משהו נוסף שכדאי לדעת על הרכב?

 4.      פגישה ראשונה

אם מצאתם רכב שעומד בדרישות שלכם, זה הזמן לראות אותו ולהיפגש עם הבעלים (עדיף באור יום). כדאי להתרשם מהרכב מבחוץ, לבחון אם אין פגמים נראים לעין ולבדוק:

מסמכים: לבדוק שהבעלים הוא מי שרשום ברישיון הרכב. ברישיון הרכב יש לבדוק: שם, מספר הידיים שעבר הרכב וכדאי לוודא שמספר השלדה ברישיון זהה לזה ברכב.

טיפולים: כדאי לבקש את ספר הטיפולים ולהבין אם מרבית הטיפולים שגרתיים או שיש בעיות חוזרות שכדאי להיות ער להן.

בדיקה ראשונית ונסיעת מבחן: התניעו את הרכב ובדקו מערכות מידיות: חשמל, מיזוג, אורות ומצב הרכב בכלל. מומלץ לפתוח מכסה מנוע, להקשיב לרעשי מנוע, לבדוק את מדבקת המצבר (יש להחליף מצבר כל 3-5 שנים) ומצב כללי. זמן לנסיעת מבחן כדי להרגיש את הרכב: נוחות המושבים, הגה, בקרה, בלמים, שדה ראיה וכו'. 

מוסך (צילום: shutterstock By Pavel L Photo and Video)
כדאי לקחת את הרכב לבדיקה מקיפה במוסך | צילום: shutterstock By Pavel L Photo and Video

5.      הבדיקה

אם הרכב עומד בקריטריונים שקבעתם מבחינת תקציב ומצב ולפני הצעת המחיר, כדאי לקחת את הרכב לבדיקה מקיפה במוסך לפי בחירתכם – כדי להבין אילו טיפולים חשוב לעשות, מה עלותם ולהורידם מהמחיר. חשוב לזכור כי אם מתגלות תקלות מהותיות עליהן הבעלים לא דיווח מראש, עלות הבדיקה תחול על הבעלים וחשוב לתאם את זה מראש עם בעל הרכב, זה גם עשוי לדרבן אותו לדווח.

איך מחשבים הצעת מחיר?

מספר הבעלויות על הרכב ואופי הבעלות (השכרה/ליסינג/פרטי) משפיעים על המחיר וניתן לברר במדויק באמצעות מחשבונים שונים ברשת. חישוב הצעת המחיר צריך להתייחס גם לטיפולים ולהוצאות מידיות:

אגרת רישוי רכב: מתעדכנת ויורדת הדרגתית עם השנים. לדוגמה: על רכב בן 15 שנים לעבור תקינות בלמים (עלות נוספת) ורכב מעל 19 שנים צריך "טסט" פעמיים בשנה.

טיפולים: לפני קניית רכב כדאי לדעת מהן הנחיות היצרן לגבי טיפולי הרכב ולזכור שההנחיות האלה מתייחסות לנסיעה ממוצעת, מי שנוסע יותר מהממוצע צריך להתאים את החישוב. חשוב לוודא את מצב הרכב הספציפי ולוודא שטופל כראוי ובהתאם להנחיות היצרן להבטחת האחריות וגם להבין לפני הקניה האם צפויים טיפולים גדולים וכמובן לשקלל זאת בהצעת מחיר: טיפול תקופתי, טיפולי בלמים (חשוב לברר אם ומתי הוחלפו בלמים, רפידות, דיסקים ולהבין מה מצבם בפועל), רצועת טיימינג (אם יש, צריך לברר מתי הוחלפה ומה הוראות יצרן), צמיגים (לבדוק בלאי, להבין אם יש צורך בהחלפת גלגלים וכמה), מצבר (לבדוק האם ומתי הוחלף), תיקוני פח וכיו"ב בהתאם לבדיקה. יש יתרון לרכב שנמצא תחת אחריות יצרן במקרה של תקלות, אך לא בלאי.

לחיצת ידיים (צילום: shutterstock By Antonov Roman)
הרגע שחיכיתם לו: סגירת העסקה | צילום: shutterstock By Antonov Roman

6.      הרכישה: מימון קניית רכב מיד שניה

במצב אידיאלי מימון קניית רכב נעשה, במלואו או בחלקו על ידי חסכונות, אך ישנם פתרונות נוספים, בעיקר הלוואות במסלולים שונים ובתנאים אטרקטיביים. הלוואות לקניית רכב יד שניה ניתנות על ידי גופים פיננסיים שונים, כמו: בנקים, חברות מימון חוץ-בנקאיות, חברות הליסינג (במקרה של רכב מחברת ליסינג), או יבואני רכב במקרה של טרייד אין. הלוואות למטרת קניית רכב יד שניה ניתנות לרוב בפריסת תשלומים נוחה שנעה בין שנה לכ-8 שנים. בתנאים האטרקטיביים בהם ניתנות הלוואות לקניות רכב, בהחלט שווה לשקול את השארת החסכונות באפיקי השקעה ולקחת הלוואה למימון קניית הרכב. אין תשובה חד משמעית מה הכי כדאי, זה תלוי במצב הפיננסי הפרטני. מרבית ההלוואות לרכב מיד שניה מועמדות בכפוף לשעבוד הרכב לטובת הגורם המממן עד לפירעונה המוחלט של ההלוואה.

עכשיו רק נשאר לבדוק אם הרכב לא משועבד אצל רשם המשכונות, לשלם ולבצע העברת בעלות. שיהיה במזל!

* אין בפרסום הכתבה משום המלצה, חוות דעת, הבעת דעה או מתן עצה מצד מימון ישיר, ואין לראות באמור תחליף לייעוץ מקצועי ו/או ייעוץ משפטי. כל החלטה בדבר השימוש בתכנים ובמידע תיעשה על אחריותך בלבד ומומלץ ללוותה בייעוץ מקצועי פרטני.

* מס' רישיון 54414.