חודש נובמבר הפך בשנים האחרונות ל"חודש השופינג" גם עבור מי שלא נוהג לבצע קניות מקוונות. "יום הרווקים הסיני", ה"בלאק פריידי", וה"סייבר מאנדי" הפכו את החודש הזה לחודש הקניות המקוון. אלא שבחגיגת הקניות וההנחות הזאת לא תמיד הכל ורוד. מנתוני המועצה הישראלית לצרכנות, עולה כי משנת 2020 חלה עליה משמעותית בתלונות צרכנים בנושא עסקאות מכר מרחוק- עליה של כ-230 אחוזים (19,896 תלונות של צרכנים לעומת 8,347 ) לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019.

מהנתונים עולה כי עיקר התלונות מתרכזות בעסקים בתחומי אמצעי התקשורת, התיירות, מכשירי החשמל וריהוט ומטבחים. 77 אחוז מהתלונות- מוצדקות (לעומת 56 אחוז בשנה שעברה), לפי המועצה לצרכנות.

 חשוב לזכור כי אתרי המכירה שבחו"ל לא כפופים לחוק הגנת הצרכן הישראלי, אבל בעקבות המבצעים באתרים בחו"ל, גם אתרים ישראליים משתתפים במבצעים והנחות בחודש זה. עם זאת ברכישה באתרים ישראליים או בעלי נציגות ישראלית, אתם מוגנים על ידי החוק: בכל רכישה מקוונת יש לכם 14 יום להחזיר את המוצר ולקבל את כספכם חזרה (בתנאים מסוימים רשאי העוסק לדרוש דמי ביטול בסך 5אחוזים או 100 שקלים - הנמוך מבניהם) הספירה מתחילה מיום ביצוע העסקה (קבלת מסמך הגילוי מן העוסק) או מיום קבלת המוצר – המאוחר מביניהם. בנוסף, אם המוצר לא הגיע, אתם זכאים לקבל את כספכם בחזרה.

חוסר ידיעת הזכויות הבסיסיות בעת רכישה ברשת, משפיע בעיקר על בני הנוער בישראל, המהווים חלק גדול מהסחר המקוון. על פי חברת  e-bay  כ –85 אחוזים מבני הנוער (בגילאים 12-17) עושים קניות דרך האינטרנט. התחומים המובילים הם גאג'טים, מוצרי אלקטרוניקה, מוצרי בידור ופנאי. הקניות הללו מאופיינות במידה רבה של ספונטניות ושל חוסר תכנון. בנוסף כ -62 אחוזים מבני הנוער לא מכירים את מדיניות החזרת המוצר ואת האפשרות לקבל את כספם בחזרה במקרה של ביטול עסקה, ו-38 אחוזים מבני הנוער לא יודעים למי  להתקשר במקרה של תקלה, אי קבלת המוצר ולא פונים  לספק במקרה הצורך.

"השנה, יותר משנים קודמות, כדאי לקחת בחשבון שקנייה בארץ הרבה יותר משתלמת לפעמים מקנייה בחו"ל", אומר יוסי כץ, סמנכ"ל השיווק של אתר SHOP5. "קודם כל צריך להבין שיש בעייה עולמית בזמני השילוח וכתוצאה מכך המחירים גם עולים, כך שאם אתם רוכשים דברים דחופים- כדאי לשקול לרכוש אותם בארץ. שנית לקנייה מאתרים ישראלים יש יתרונות שאין במקבילים בחו"ל כמו: אחראיות יבואן רשמי, יעוץ ותמיכה טלפונית במידה ורוכשים מוצרים יקרים, וכמובן- בארץ לא תשלמו מיסים, המרות מט"ח, מע"מ ועוד- מה שעלול לייקר את הקנייה בחו"ל. גם תנאי תשלום נוחים משחקים כאן תפקיד- פריסות תשלומים הם לא דבר שתוכלו לצפות לו בחו"ל לעומת הארץ".

על מנת שתבצעו קנייה חכמה, אספנו 5 טיפים מרכזיים, איך לא תיפלו בפח:

זה לא באמת מבצע

כדאי לדעת שחובה  על מי שמקיים  מבצע, לפרסם בנוסף על  מחירו של כל מוצר,  את שיעור ההנחה על המוצר,  ואת המחיר החדש שלאחר ההנחה.  ה"מחיר קודם" הוא המחיר שהיה נהוג אצל העוסק לפחות 21 ימים לפני המבצע, גם אם היה זה מחיר שניתן במסגרת מבצע קודם.  

אם לדוגמא, אם מחירו של מוצר היה 100 שקלים ובמסגרת מבצע לפני המבצע המוצע כעת, נמכר המוצר ב-50 שקלים ולאחר מכן עלה מחירו ל-70 שקלים, משמעות הדבר כי מחיר זה איננו מחיר מבצע.  על כן – במצב דברים כזה, אין להציגו כמבצע, הואיל והמחיר של המוצר עלה למעשה.

כמו כן, ככל שמחיר "המבצע" בתוקף למעלה מ-35 ימים, אין מדובר עוד ב"מבצע", כי אם מחיר חדש המוצע לצרכן. לכן אין להציגו כמבצע. בנוסף, המוכר מחויב להחזיק מלאי סביר של המוצרים בהנחה ולציין את הכמות.

אל תרוצו לקנות כל דבר

 זכרו – קנייה אינה פעולה אוטומטית. גם אם זה מוצר שכולם כבר קנו, גם אם זה נראה במבצע מדהים שלא יחזור (ספויילר – המבצעים תמיד חוזרים) אל תקנו אם אתם לא חייבים.

ערכו השוואת מחירים עם אתרים אחרים, באתרים להשוואת מחירים ועם מחירים בחנויות רגילות. לא תמיד הרכישה המקוונת היא הזולה ביותר..

שימו לב שהאתר מאובטח

 לא בכל אתר כדאי לכתוב את מספר כרטיס האשראי שלכם, או אפילו לתת כתובת למשלוח חבילה. כדי לדעת שאתם נמצאים באתר מאובטח – בדקו בשורת הכתובת בדפדפן שני סימנים חשובים:

  1. הכתובת צריכה להתחיל ב https://
  2. חפשו את סימן המנעול בשורת הכתובת עצמה (בכל מקום אחר בדף אין לו משמעות).

כשאתם רושמים פרטי אשראי באתרים השונים, אתם מעמידים את האשראי שלכם בסכנה. ישנן  דרכים בטוחות יותר כמו רכישה דרך pay pal  או רכישה עם כרטיסים נטענים הנרכשים בדואר.

בדקו ממי אתם קונים

כלל, העדיפו את אתרי הקניות הגדולים והמוכרים – אלו אתרים בטוחים יותר. בנוסף, בדקו את דירוג בית העסק של האתר בו אתם קונים, וודאו שבאתר מצוינים פרטי התקשרות, טלפונים למקרה של בעיות וצורך בפנייה אליהם.

המבצע טוב מידי? יש קאצ'

אין מבצעים טובים מידי – מוצר זול הוא מוצר חשוד. הוא עלול להיות פגום או לא מקורי.

קופון שווה המון?  קראו  היטב את האותיות הקטנות. האם את הארוחה בקופון אפשר לאכול גם בסופי שבוע? האם את האירוח שמציע הקופון ניתן לממש במשך כל היום? מנעו מעצמכם אכזבות.