עוז זהבי - יום הולדת לעוז זהבי (צילום: אלעד דיין)
עוז זהבי. חברותי באופן מיידי | צילום: אלעד דיין

אפילו בעידן הפייסבוק, המאפשר לנו בלחיצת כפתור להיות חברים של הכוכבים הגדולים ביותר בישראל, אפשר להיתקל במכשולים מעיקים כגון פרופילים מזוייפים, עמודים רשמיים שלעיתים המוערץ כלל אינו שמע עליהם, ואפילו סלבס שאומנם מחזיקים דף פייסבוק אישי אבל סביר שיאגנרו אתכם מיד ולאלתר, כשהם מקבלים מאות הצעות חברות ביום.

איך נזהה אותם? אם מדובר בסלב אשר נוהג לטרוק את דלת הוואן היוקרתית שלו מיד בסיום הופעה ולא מחלק ולו חתימה אחת, סביר להניח שיחס דומה תקבל גם בעמוד האישי שלו בפייסבוק, בהנחה שאכן מדובר באמת בו. אומנים שיודעים להעריך את הקהל שלהם ויהיו מאוד נחמדים וסבלניים, יאשרו אותך אחר כבוד וביום טוב אפילו יענו לך להודעה בצאט הפייסבוק המקרטע. לעומתם, חקרנו, בדקנו ומצאנו סלבס שבמידה ואין לך חוזה של מיליונים להציע להם, או לפחות דואט עם דוגמנית, עדיף שתוותר כבר עכשיו.

טל ברמן למשל, איש הרדיו שהשתדרג לאחרונה במשרה נחשקת בערוץ 1 בעקבות שידורי המונדיאל, לא אישר אותנו בשלושה פרופילים בעלי גיל, תמונה וסגנון שונה. פייר? נעלבנו. כוכב "עספור", אביב אלוש, לא אישר שני פרופילים של בחור ובחורה בגילאים שונים וזאת, למרות שהוא מציע בעמוד האישי שלו שיעורי משחק פרטיים. איך אנחנו אמורים ליצור איתו קשר בדיוק?

על כוכב הזמר הים תיכוני, שמאשר בקביעות אך ורק בחורות ועם עדיפות לבחורות טובות מראה, לא נרחיב. מתוך שש בקשות חברות שנשלחו, שלוש בחורות אושרו מיד ושלושת הגברים הנחמדים שזכו לאיגנור עצבני, יזכו לראות אותו רק בהופעות.

בין היותר נחמדים שאישרו אותנו מיד, אפשר למצוא את עוז זהבי (המקורי!), שחיפוש קצר מעלה כי לפחות עשרה פרופילים בפייסבוק שייכים לו. גם שרון אלכסנדר סבבה עם חברים וירטואלים וקיבלנו במהירות הצצה לסטטוסים השנונים למדי שלו. הפרסומאי ספי שקד, שמתלונן לא אחת על כמות החברים הבלתי נסבלת שלו (4,977 נכון לשעה זו, כשהמקסימום עומד על 5,000), היה נחמד מספיק להכניס אותנו לעולם שכולו תהילה, עם עדת מעריצים מטורפת לה הוא זוכה כשהוא מצידו סוגד באופן קבוע ללוקה, אשתו. ישי לפידות, מגיש הטלוויזיה וכוכב הזמר החסידי, אישר אותנו מיד אבל זו לא חוכמה, יש לי משום מה המון חברים משותפים איתו. גם נדב אבוקסיס אישר ואפילו הגיב לנו בסטטוס. כנ"ל לגבי איתי שגב, נתן דטנר, גל אוחובסקי ואיתן פוקס (שמחזיקים בפרופיל משותף) ועוד רבים וטובים.

הפתעת הפייסבוק היא גיא פינס, שמעדכן סטטוסים בקביעות, מעלה תמונות מהעבודה, עונה לכולם בנחמדות יתר ובאופן כללי ניכר כי גם בפייסבוק הוא נלחם על כל נקודת רייטינג.

כאן לא גר רן דנקר

הופעה של הצמד שווים - רן דנקר (צילום: אורי אליהו)
דן דנקר. קופץ מדי פעם לפרופיל שלו | צילום: אורי אליהו

אם כבר התאמצת וכתבת את שמה של דנה אינטרנשיונל למשל, באנגלית או בעברית ודאי התאכזבת לגלות ששום פרופיל לא מתקבל, מקסימום איזה דף מעריצים קטן המכיל קצת יותר מ5,000 איש. ארז טל אמנם לא פוסל הצעות, אבל גם לא מאשר כמעט בכלל. עוד מבין אלה שחייהם המציאותיים מלאים מדי בשביל להיכנס לשטח הוירטואלי: אביב גפן, יהודה לוי וזוגתו נינט, עדי אשכנזי, שלמה ארצי, רן דנקר ואחרים.

יש גם כאלה שמוכנים להשקיע מזמן ומרצם כדי לטפח בכל זאת עמוד פייסבוק למופת לאותם סלבס. אוראל היא בחורה שמכירה את כל שגרת יומו של רן דנקר ומנהלת את העמוד שלו כבר למעלה משנה. "אפשר למצוא בעמוד הכל עליו" היא מסכמת, "אנחנו מקבלים מאות הודעות, בקשות והצעות מגונות בשבוע מאנשים שבטוחים שרן דנקר עצמו קורא הכל. אנחנו לא מנסים לעבוד על הגולשים שמדובר בדף שרן מנהל, למרות שהוא מכיר את הפייסבוק הזה ואפילו מבקר בו לפעמים".

גם רותם מנהלת בנאמנות כבר כמה חודשים פרופיל לנינט טייב, רק שבניגוד לרן, נינט שותפה פעילה בעמוד ואפילו מעלה סטטוסים ומגיבה לגולשים. "אנחנו מקבלים המון פניות, בעיקר ממוזיקאים שרוצים חוות דעת או שיתופי פעולה", מספרת רותם.

יהודה לוי חוגג 31 עם נינט טייב 7 (צילום: אלעד דיין)
נינט ויודה. לכו חפשו ת'חברים שלהם | צילום: אלעד דיין

והנה מגיע החלק הטריקי: כמעט על כל ידוען אפשר למצוא כמה וכמה פרופילים שונים, כשרוב הסיכויים הם שאף אחד מהם לא קשור אליהם בכלל. וכמו בכל דבר, ככל שאתה מוכר יותר, כך גם התופעה רחבה יותר. אם ניקח לדוגמה את יהודה לוי: עשרות עמודי פרופיל מפוזרים בשמו ברחבי הפייסבוק. אם תחפשו יהודה לוי, yeuda levy, yuda levi ואפילו hvusv kuh, (יהודה לוי כששוכחים את ה"קפס לוק"), כמה משעשע, תקבלו תוצאות שכמובן מפוברקות לחלוטין.

איך יודעים מי מזויף ומי לא? הנה 5 כללי ברזל:

1. יהודה לוי לא באמת יציע לך חברות, אין לו שום סיבה. אל תתפתו לאשר כל שם שנשמע לכם מוכר, כי חוץ מלהפוך פרופיל מזוייף לגדוש ומלא בחברים, לא עשיתם דבר. אפילו תפקיד ב"הבורר" לא יצא לכם מזה.

2. פרופיל ממוצע ואמיתי של אדם מוכר, כמעט ולא יכלול תמונות וסרטונים מהתוכניות או הפרוייקטים בהם הוא משתתף. ככה זה, לא מערבבים ביזנס עם פלז'ר. כדי לדעת שהפרופיל אכן שלו, חפשו את התמונות שדווקא לא מפורסמות בשום מקום אחר - מאחורי הקלעים בהופעה, בבית קפה, במשחק סנוקר עם חברים וכו'. סביר להניח שתמונות כאלה יהיו באמת רק למצולם עצמו.

3. שום סלב שמכבד את עצמו ופותח פייסבוק לא יצטרף לקבוצות מטופשות כמו: "אתם חייבים לראות את מעיין חודדה בגיל 18 פחחחחחח XD" וכו'. בכלל, סלב גדול שכבר הואיל לפתוח פייסבוק, ימעט בדיבורים ובסטטוסים ואם כבר ישתף במשהו, זה בהופעה הבאה שלו או בעובדה שגלעד שליט חייב לחזור הביתה.

4. כמות החברים - אם אתם החברים ה-38 של יהודה פוליקר, דעו שמשהו כאן ממש לא בסדר. מדובר כנראה בפרופיל חדש שסביר להניח שנפתח על ידי ילד שגילה רק לאחרונה את השיר "דברים שרציתי לומר". במידה ולאותו פוליקר יש 3,888 חברים, סביר שאם כבר נפלתם בפח, אתם לפחות לא היחידים.

5. אמור לי מי חבריך: כשברשימה של סלב יש סלבס נוספים והרבה, סביר להניח שאתם בחברה טובה ומדובר בפרופיל אותנטי. כאן כבר אפשר להאנח ברווחה שהגענו לנחלה. כל מה שנשאר הוא להציע חברות ולצרף הודעה ממש משכנעת על כמה אתם אוהבים, מעריכים וסוגדים לו. זו דרך קלה להגיע לליבו ולרשימתו של הסלב ובעצם, למי לא.

>>דיאנה גולבי כבר הופיעה במסך הקטן