"אל תתרגמו את זה לעברית, כל הערסים יבואו" – זה אחד מהסלוגנים של אתר ישראלי בשם 10GAG (תןגאג), ואם השם נשמע לכם מוכר אז כן, זו הגרסה הישראלית לאתר הפופולרי 9GAG. אז באו גם ערסים אבל לא רק.  

 

מה שנתן את ההשראה ל-10GAG הוא כאמור האתר הקומי 9GAG שבו המשתמשים מעלים תמונות משעשעות, ממים (memes) וכל תוכן הומוריסטי אחר שעולה להצבעת הגולשים. התמונות שזוכות למירב הלייקים הופכות לטרנדיות ומתפרסמות גם בעמוד הראשי של האתר.

 9GAG שהוקם בשנת 2008 על ידי שני אחים ממוצא סיני, ריי וכריס צ'אן, הפך ללהיט עולמי וזוכה בכל חודש למיליארד צפיות עם נוכחות מכובדת מאוד של ישראלים.

כלבה במטותא
כלבה במטותא (Bitch Please), אחד הממים היותר מוצלחים שקיימים בעולם

מי שעומד מאחורי הספין אוף הישראלי 10GAG, הם ארבעה חברים, אנטולי אלפונד (31) מפתח ווב במקצועו, יורי מיצ'ורין (26) מהנדס תוכנה, אלכס זזרין (30) שעובד כמעצב גרפי וקונסטנטין לאורי (26), קופירייטר דיגיטל במשרד פרסום.

הארבעה החליטו שגם לישראלים מגיע הומור ייחודי בסגנון של 9GAG, אבל חוץ מבדיחות על כמה חסרי הבעה פניה כריסטן סטיוארט וכמה גיי הוא ג'סטין ביבר, יש גם צחוקים שרק הישראלים יבינו, כמו הכאב של ביניזרי, הג'ובניק בקריה, הסמח"ט המכה ועוד (על זה נרחיב בהמשך).

"בוקר אחד, בערך לפני חצ שנה, אנטולי התקשר לאלכס ואמר לו "בוא נקים 9GAG ישראלי", מספר לאורי, "אלכס אמר לו 'תעזוב אותי רוסי משוגע, יש לי אישה וילדים!', אבל לבסוף השתכנע והם התחילו בהקמה". בדרך השניים צירפו את מיצ'ורין כדי שיעזור בתכנות, הבנייה ו"יספק את הסמים הקלים", מוסיף לאורי.

אז הערצתם את 9GAG לפני שזה היה קול?

"העניין הזה של הממים (memes), רץ באינטרנט כבר מספר שנים. נחשפנו לכל הדמויות והקומיקסים ברשת אבל לא באמת התייחסנו עד שגילינו את 9GAG והבנו את הפוטנציאל שיש לדבר הזה בארץ", מספרים הארבעה.

"אנחנו לא הראשונים, יש את 9GAG  ברזיל, ספרד, רומניה, רוסיה ועוד המון ארצות שלקחו את הקונספט והפכו אותו למקומי".

זה חוקי להעתיק כך אתר?

"יצרנו איתם קשר, כיסינו את עצמינו בשביל שלא יקברו אותנו בתביעות. בגדול קיבלנו אור ירוק מהסינים עם אזהרות קלות", הם מסבירים.

הגולשים מנהלים את האתר וקובעים מה מצחיק

באופן זהה למקבילה המקורית, 10GAG מורכב כולו מתכנים שהעלו הגולשים והם גם אלה שמצביעים לפוסטים שאהבו וקובעים את סדר הופעתם.

"יש לנו מערכת שיקלול מיוחדת שלוקחת את הפוסטים המוצלחים ביותר ושמה אותם בעמוד  YES (שזה כמו עמוד HOT ב-9GAG (הבנתם את התחכום?)", מספר לאורי. "את הפוסטים הטובים ביותר אנחנו גם מעלים לעמוד הפייסבוק של 10GAG והטוויטר שלנו, שכל העולם יראה, יהנה וישתף".

"ברמת העיקרון, האתר הוא רק פלטפורמה, הגוף של 10GAG. הנשמה של האתר היא הקהילה. כל אותם גולשים שחברים באתר, שמעלים ומצביעים לפוסטים, מגיבים, משתפים, אומרים את דעתם, נותנים הצעות לשיפור ולשימור, זה החלק החשוב בתןגאג, בלי הקהילה הקבועה והאוהדת, לא יהיה תןגאג". הוא מסכם.

ואיך התגובות בינתיים?

"קודם כל אנשים כותבים לנו על הוול "מה זה החרא הזה?! הלוואי תמותו! צריך לסגור את הדבר העלוב הזה! ישראלים חייבים להרוס כל מה שטוב בעולם! תמותו!!!1111" ואחרי שנכנסים לאתר ונרגעים מבינים שדווקא מצחיקים פה. ואז יושבים, חושבים, יוצרים גאג מצחיק ומעלים לאתר". אומרים הארבעה.

אחלה אח אמיר (מימין) ו-Good guy Greg
הגוד גאייז. מימין, אחלה אח אמיר ומשמאל המקור, אחלה אח גרג
אחלה אח אמיר והכאב של בניזרי

בעיון מהיר באתר ניתן לראות שמלבד כל דבר מצחיק שהגולשים מפרסמים, יש חלוקה די ברורה של הפוסטים לשלושה סוגים עיקריים, המתורגמים (כאלה שנלקחו מחו"ל אבל נוספו להם טקסטים בעברית), המעוברתים (אלה שזכו לדמויות ישראליות בהשראת הבינלאומיות) והמקוריים, כשמם הם, גאגים שנוצרו בישראל ועם דמויות מהארץ.

דוגמה למם שעבר ישראליזציה הוא  "אחלה אח אמיר" שהוא המקבילה הישראלית של "Good Guy Greg".

מהרייג' קומיקסים המתורגמים יש את Bitch please שהפך ל"כלבה במטותא", שלדעתם של מייסדי 10GAG הוא הרייג' המתורגם המוצלח ביותר. עוד אחד שקיבל שם בעברית הוא פרצוף ה-Forever Alone שהפך בישראל באופן בלתי רשמי ל"בדד לעד". 

הארבעה מזכירים גם את הילדה עם הפיגור המוזיקלי או בשמה המקורי (Musically Oblivious 8th Grader), הבחור הפוטוגני בצורה מגוחכת ואת וילי וונקה המתנשא  שעשו עלייה ממש לאחרונה וזכו לתגובות חיוביות מאוד.

לגבי הממים המקוריים גם הם לא מעטים באתר: "היה את הכאב של בניזרי שעשה רעש ברשת ועדיין מהדהד לו בכל מיני פינות ואת מם הילדה הפלסטינית  שגם עשה בלאגן ואפילו הגיע לחדשות מעבר לגבולות ישראל", מספרים הארבעה.

הם מוסיפים: "ספרות ילדים שאחד הגולשים יזם. האסמיון שנופל, גם הוא נוצר על ידי הגולשים. "שימי תבורי שר שירים לועזיים בתרגום חופשי בעברית והפעם:"  גם המם הזה נוצר אצלינו וכמובן יש את "זה אני!!" של אייל גולן, שזה היה המם הראשון שנולד אצלנו באתר".

 עולם הממים בישראל, יש תקווה?

"תחום הממים בארץ עוד בחיתוליו לחלוטין. אולי רק 5% אם לא פחות, מכלל הגולשים בארץ יודעים מה זה מִם אינטרנטי, LIKE A BOSSScumbag Steve ושאר הירקות". הם מספרים.

"אבל, יש תקווה" הם מוסיפים, "בזכות הפייסבוק, יותר ויותר ישראלים נחשפים לקומיקסים של 9GAG  ו-4chan ומתחילים ליצור בדיחות בעברית עם הממים העולמיים. וכאן אנחנו נכנסים לתמונה, המטרה של 10GAGבסופו של דבר, להיות אתר הממים הישראלי הגדול בעולם ובאירופה שנותן במה לכל הגאגים העבריים וליצירה ישראלית מקורית". הם מסכמים.

ובכל זאת, יש מם ישראלי כלשהו שהרשים אתכם במיוחד?

"ביבי גאמפ", קובע לאורי. "זה לא היה המם הראשון, אבל בהחלט היה המחולל הגדול, הוא כמו המרטין לותר קינג של המם הישראלי". הוא מוסיף.  "המם סחף את כל המדינה ובעצם גרם לאנשים להבין שיש פה סוג חדש של מדיום עם צורה ושם. ואם טיפה להרחיב על עניין הממים, אז כמו שאנחנו רואים את זה יש 2 סוגים: מחאתיים ותרבותיים.

אין תמונה
"הביבי גאמפ, זה לא היה המם הראשון, אבל בהחלט היה המחולל הגדול, כמו המרטין לותר קינג של המם הישראלי"

המחאתיים נוצרים בלהט האקטואליה, עולים מהר ומתים מהר (ביבי-גאמפ, הילדה הפלסטינית, התינוק של במבה, בנזירי) הם מבטאים את זעקת ההמון ובעצם מעבירים ביקורת על האירוע ספציפי המתרחש בארץ.

התרבותיים צומחים מתוך החברה. הם בעיקר מייצגים סטריאוטיפים ודמויות בתרבות שלנו ולא באמת מעבירים ביקורת. הממים האלו בעלי חיי מדף ארוכים במיוחד, כי הבדיחות פשוט לא נגמרות לעולם וגם אם כן, כל הזמן יש התפתחויות חדשות".

 >> אתם שלחתם: התמונות המשובשות והמשעשעות של גוגל סטריט וויו בישראל - ההמשך

>> וגם: האנשים שמסננים לכם את הטוקבקים מדברים