אייפון 4 (צילום: האתר הרשמי)
משעמם בטוח לא יהיה פה | צילום: האתר הרשמי

ביום שני בערב שוחררה לעולם מערכת ההפעלה החדשה לאייפון ה-iOS4. מקריאת התגובות ברחבי הרשת ברור שרוב המשתמשים מרגישים שמדובר בקפיצת מדרגה משמעותית ביותר. אבל מה בדיוק עושה את השינוי? האם אלו הדברים הגדולים כמו מולטיטאסקינג? או שאולי מדובר בשינויים קטנים יותר שהופכים את החיים לנעימים יותר? ומבין השינויים הגדולים – למי יש את ההשפעה הגדולה ביותר? האמת היא שאת השינויים האמיתיים אנחנו נגלה רק בחודשים הקרובים, כאשר המפתחים יתחילו לעשות שימוש בכל 1,500 התוספות שנפתחו בפניהם ליצירת אפליקציות. בינתיים, בואו ונראה מה אפל הכינו לנו.

מולטיטאסקינג

כעת ניתן להפעיל מספר אפליקציות במקביל. תוכלו למשל לקבל הנחיות מתוכנת ה-GPS, ובמקביל לחפש מידע באינטרנט בדפדפן ספארי. ניתן יהיה להעלות תמונות ל-Flickr, ובמקביל לדבר ב-Skype. לא מדובר במולטיטאסקינג אמיתי. התוכנות מפעילות חלקים מסוימים ברקע, אבל עבור המשתמש הממוצע מדובר בדבר האמיתי. התכונה הזו לא עובדת באופן אוטומטי. המפתחים חייבים לאפשר לאפליקציות שלהם לעשות שימוש בתכונה החדשה. בנוסף לאפשרות להפעיל מספר אפליקציות במקביל, היכולת החדשה מספקת דרך נוחה יותר לעבור במהירות בין אפליקציות פעילות. כדי לעבור בין אפליקציה לאפליקציה לוחצים לחיצה כפולה על לחצן מסך הבית. מתחתית המסך תצוץ רשימת האפליקציות וניתן יהיה לעבור ביניהן.

מולטיטאסקינג (צילום: האתר הרשמי)
מולטיטאסקינג | צילום: האתר הרשמי

גם אם לא היה מולטיטאסקינג, האפשרות לעבור בצורה הזו בין אפליקציות שהפעלתם לאחרונה היא מעולה וחוסכת הרבה מאוד זמן. דבר נוסף (למרות שלא צריך ממש לדעת אותו), אם תלחצו לחיצה ארוכה על אפליקציה בתוך תפריט המולטיטאסקינג יופיעו סימני מינוס על כל האפליקציות. לחיצה על המינוס תכבה את האפליקציה. האייפון ינהל את האפליקציות לבד, ויכבה את אלו שלא נעשה בה שימוש זמן רב והן תופסות זיכרון, אבל אם אתם רוצים לשלוט בזה לבד, אתם יכולים.

לחיצה כפולה כבר לא גמישה כמו בעבר

מאחר וכעת לחיצה כפולה על לחצן מסך הבית מפעילה את המעבר בין האפליקציות, לא ניתן יותר לתכנת את הלחיצה לשימושים אחרים. במערכת 3.0 אפשר היה לקבוע שלחיצה כפולה תפעיל את המצלמה למשל, או תעלה את ממשק השליטה ב-iPod. את התכונה האחרונה אפל לא איבדו לחלוטין. אם אתם רוצים לשלוט ב-iPod (או בכל תוכנה המשמיעה מוסיקה ברקע, כמו Pandora שעובדת רק בארה”ב) הפעילו את המולטיטאסק והחליקו את האצבע לימין. השלט יופיע יחד עם תכונה נוספת – נעילת מצב מסך.

נעילת מצב מסך

נעילת מצב המסך משמשת כדי למנוע מהאייפון להציג מצב רוחבי. זה נוח כשרוצים לקרוא ספר או אתרי אינטרנט בלילה ונמצאים במצב שכיבה. נכון להיום ניתן לנעול את המסך רק למצב אנכי. כאשר תנעלו את המסך, תופיע צלמית של מנעול וסביבו חץ מעוגל. הצלמית תופיע בחלקו העליון של המסך.

מיקום

המולטיטאסק הביא איתו עוד שינוי חשוב. יש הרבה אפליקציות שמשתמשות ביכולת זיהוי המיקום. תוכנות כמו GPS עושות בו שימוש כדי לנווט, אבל גם תוכנות כמו המצלמה עושות בתכונה הזו שימוש כדי לאפשר Geo-tagging (היכולת לזהות היכן תמונה צולמה). כדי שתדעו שיש תוכנה שעושה שימוש במיקום נוסף לחלק העליון של המסך חץ קטן, הפונה צפון מזרח. בנוסף, ניתן ללכת ל-Settings ושם לבחור ב-General ושם לבחור ב-Location Services כדי לראות אילו תוכנות עושות שימוש במיקום. במסך הזה תוכלו גם למנוע מאפליקציות גישה לזיהוי המיקום (מה שיגרום לתוכנה לשאול אתכם בפעם הבאה שתפעילו אותה אם היא יכולה לגשת למיקום שוב).

תיקיות

תיקיות (צילום: האתר הרשמי)
תיקיות | צילום: האתר הרשמי

במערכת 3.0 יכולתם להתקין ולהציג 180 אפליקציות על המכשיר. בזכות התיקיות תוכלו להציג 2,160 אפליקציות. איך זה? ניתן לאגד אפליקציות לתיקיות. כל תיקייה יכולה להכיל עד 12 אפליקציות. כדי לאגד אפליקציות:

לוחצים לחיצה ארוכה על אחת האפליקציות עד שכולן מתחילות לרקוד.

גוררים אפליקציה אחת על השנייה.

התיקייה נוצרת באופן אוטומטי.

כאשר התיקייה נוצרת המערכת נותנת לה שם בהתאם לסוג האפליקציות ששמתם יחד. אגדו שני משחקים ולתיקייה תקראו, נניח, Games. ניתן לשנות את השם בזמן היצירה. אם תרצו לשנות את השם מאוחר יותר:

לחצו לחיצה ארוכה על אפליקציה או תיקייה עד שכל הצלמיות רוקדות.

כעת לחצו על תיקייה והיא תפתח ושדה שינוי השם יופיע שוב.

בעוד שמאוד נוח ליצור תיקיות וזו דרך נהדרת לארגן את כל המשחקים וכל הכלים השימושיים שיש לכם על המכשיר, יש בעיה אחת עם התכונה הזו – שינוי מיקום של אפליקציות הפך לאתגר.

במערכת 3.0 גררתם אפליקציה אל מעל לאחרת ומה שקרה הוא שהאפליקציה זזה ופינתה מקום. כעת, עם התיקיות, קשה יותר לשנות מיקום של אפליקציות בלי שתיקיות חדשות ייווצרו, או שאפליקציות יכנסו אל תוך תיקייה קיימת. אחרי מספר ניסיונות כנראה שתצליחו לבצע את הפעולה הפשוטה הזו. זה מעצבן ומציק אבל אין ברירה אלא ללמוד להסתדר עם הדרך החדשה בה דברים עובדים.

יכולת חיפוש חזקה יותר

מעט אנשים עשו שימוש ביכולת של האייפון לבצע חיפוש באפליקציות השונות. מי שעשה שימוש בחיפוש יודע שניתן בקלות למצוא אנשי קשר, אימיילים, אפליקציות, שירים ועוד. במערכת 4.0 נוספו עוד שלוש תוספות חשובות.

הדבר הראשון – ניתן בצע חיפוש גם במערכת הסמס. זהו שינוי מבורך ושימושי במיוחד בארץ בה הרבה מאוד מהתקשורת היומיומית מתבצעת בהודעות טקסט. בנוסף לאפשרות הזו, ניתן כעת להגדיר לאייפון היכן לחפש ובאיזה סדר להציג את התוצאות. מה זאת אומרת?

פנו ל-Settings, שם בחרו ב-General ואז ב-Spotlight Search. במסך הזה תוכלו לראות היכן בדיוק האייפון מחפש. תוכלו גם להקיש על כל נושא שלא מעניין אתכם לחפש בו כדי להסיר את סימן ה-V. אם תרצו לשנות את הסדר של הנושאים פשוט לחצו לחיצה ממשוכת על שלושת הפסים שמימין והזיזו את המיקום למעלה או למטה.

התוספת השלישית לחיפוש באייפון היא אפשרות חיפוש ברשת ובוויקיפדיה ישירות ממסך החיפוש. במקום ללכת לדפדפן, להקיש על שדה החיפוש ולהקליד את המילה שאתם רוצים לחפש פשוט מגיעים למסך החיפוש, מקלידים שם את המילה ואז בוחרים ב-Search Web. אם אתם יודעים שאתם מחפשים ספציפית בוויקיפדיה, פשוט בוחרים ב-Search Wikipedia.

גם בספארי החיפוש השתכלל

אם אתם משתמשים ביכולת החיפוש של גוגל, תשמחו לגלות שכעת כאשר אתם מבצעים חיפוש אתם תקבלו מיד הצעות מ-Google Suggest. זוהי תכונה שקיימת כבר זמן מה בגוגל כאשר מבצעים חיפוש דרך דפדפן על המחשב, כעת יש לכם אפשרות לנצל את הכלי השימושי הזה גם על האייפון. למה זה טוב? קודם כל זה חוסך הקלדה, התחילו לכתוב את המילה iPhone 4 והחיפוש ישלים לכם את ההקלדה לבד. בנוסף, אם אתם רוצים לדעת מה אנשים מחפשים תוכלו להתחיל להקליד מחרוזת חיפוש ולראות מה גוגל מציג.

אייפון 4 (צילום: האתר הרשמי)
מבחוץ: אייפון 4. מבפנים: עולם ומלואו | צילום: האתר הרשמי

מייל משוכלל יותר

האפליקציה שזכתה לשדרוג הגדול ביותר היא אפליקציית ה-Mail. משתמשים העובדים בחברות יהנו מאבטחה גבוהה יותר, היכולת להתחבר למספר שרתי Exchange, תמיכה בשרתים Exchange 2010, ועוד. האפשרות לעבוד עם מספר שרתי Exchange מאפשרת למשתמשי Gmail שיש להם מספר חשבונות להתחבר לכולם. חיבור ל-Gmail דרך Exchange מספק מספר יתרונות:

אפשרות לקבל אימיילים ב-Push (כלומר לקבל את האימייל ברגע שהוא מגיע במקום לחכות שהאייפון יבדוק אם הגיע אימייל).

סנכרון כתובות.

סנכרון לוח שנה.

סנכרון רשימות (נגיע לכך מיד).

השדרוג המשמעותי הנוסף שהאפליקציה זכתה לה הוא תיבת inbox מאוחדת. אם יש לכם מספר חשבונות תוכלו לראות את כל האימיילים במקום אחד במקום לנוע בין מסכים הלוך ושוב כדי לקרוא את האימיילים, ואז לצאת החוצה למסך החשבונות, לבחור חשבון חדש, לנווט פנימה אל ה-inbox וחוזר חלילה.

השינוי המשמעותי השלישי באימייל הוא שכעת אימיילים שנשלחו כתגובה לאימייל מסוים מאוגדים יחד. עד כה אם שלחתם אימייל ו-20 איש ענו, תיבת האימייל שלכם הייתה מציגה כל אימייל בנפרד כאשר האחרון הוא העליון ביותר. כעת אם יש לכם שיחת אימייל כזו אתם תראו אימייל אחד עם מספר לצידו שמציג כמה תגובות יש שם. לחיצה על האימייל הזה תציג את רשימת כל האימיילים בצורה שנוח לקרוא.

סוף סוף Archive

אם אתם משתמשים ב-Gmail אתם יכולים ליהנות מעוד תכונה אחת - אפשרות לבצע Archive במקום למחוק אימיילים. זו תכונה טובה למי שלא מוחק אימיילים ב-Gmail אלא שולח אותם לארכיון כדי לנקות את ה-Inbox, ולהשאיר את ההודעה זמינה לעתיד. מי שרוצה לסלק את התכונה הזו ולקבל חזרה את היכולת למחוק אימיילים:

היכנסו ל-settings.

בחרו ב-Mail Contacts Calendars.

בחרו בחשבון ה-Gmail שתרצו לשנות לו את ההגדרות.

בתחתית המסך החדש תוכלו לכבות את תכונת Archive Messages.

רשימות

אם השתמשתם ברשימות עד כה תשמחו לגלות שגם האפליקציה הזו זכתה לשדרוג. תמצאו כעת שניתן לשייך רשימות לחשבונות אימייל ו-Gmail. גוגל הוסיפו אפשרות לרשימות בתוך תיבת האימייל שלכם וכעת ניתן לסנכרן את הרשימות עם הרשימות של האייפון. כל חשבון Gmail שתגדירו זוכה אוטומטית לאפשרות סנכרון רשימות.

היכנסו לאפליקציית הרשימות, כתבו לעצמכם הערה, סיכום פגישה, רשימת קניות או מה שלא תרצו ותוך שניות הרשימה תשמר גם לחשבון Gmail שלכם.

האייקון של המחשבון השתנה

כן, זה לא שינוי גדול, אבל הוא מספיק מוזר כדי להזכיר אותו. אפל משנים את האייקון הזה בכל פעם שהם משדרגים מערכת. רק את האייקון הזה, לא שום דבר אחר. ניתן לחשוד שזו בעיה נפשית קלה של אחד מהמעצבים.

הוספת רשימות השמעה באייפוד

פלייליסט (צילום: האתר הרשמי)
פלייליסט | צילום: האתר הרשמי

אם אתם בדרכים ואתם רוצים לייצר לעצמכם רשימת השמעה, אין בעיה. היכנסו ל-iPod ובחרו Playlists. כאן תמצאו שנוספה האפשרות Add Playlist. לחצו שם, תנו שם לרשימה החדשה ותוכלו לבחור את השירים שתרצו, אבל לא רק שירים.

מה שמגניב ביצירת רשימות שמע כאן, היא העובדה שאפשר להוסיף שירים, פודקאסטים, ספרים, קטעי וידאו או כל מדיה אחרת שיש לכם באייפוד. למי שיש ילדים זו דרך נהדרת להעסיק אותם – פשוט הכינו רשימה של סרטים וסדרות, ואם יש אז גם אודיובוק בעברית והם יעזבו אתכם במהלך הנסיעה/הטיסה. כמובן שאז לא תראו את האייפון שלכם יותר בחיים, אבל בשביל מה יש ילדים אם לא כדי לתת להם צעצועים יקרים ולראות אותם מנגבים עליהם שוקולד?

מראה אלבומים נחמד יותר

זה לא שינוי גדול, אבל הוא נחמד. אם תבחרו במראה אלבומים ותבחרו את אחד מהאלבומים תוכלו לראות את הכריכה וקצת יותר מידע מאשר המראה שהוצג במערכת 3.0. זה לא שינוי גדול אבל זו נגיעה קטנה שמעלה חיוך על פניו של מי שמעריך ממשק טוב.

מצלמה משוכללת

מצלמת 5 מגהפיקסל נקבל רק בספטמבר, בינתיים תוכלו ליהנות מאפליקציה משוכללת יותר למצלמה שיש לכם. השינוי הראשון הוא שינוי מטופש – תוספת של זום דיגיטלי. למרות שהוא מטופש מיליוני משתמשים רכשו אפליקציות צילום שונות בשביל התכונה הזו. למה מדובר בשינוי מטופש? זום דיגיטלי לא באמת מגדיל את התמונה, הוא מבצע הגדלה לא דרך עדשה אלא דרך עיבוד תמונה. התוצאה הסופית – תמונה מפוקסלת.

עדיף, תמיד, לצלם תמונה בצורה מלאה בלי זום, ואחרי זה להשתמש במחשב או באחת מאפליקציות העריכה של האייפון כדי להגדיל את החלק שאתם רוצים. אתם תקבלו את אותה התוצאה אלא שבצילום רגיל תוכלו להתחרט ולהגדיל חלק אחר של התמונה. אם לא השתכנעתם ואתם חושבים שאתם ממש צריכים זום אז הנה, יש לכם. לחצו לחיצה כפולה על המסך והזום יופיע.

אפשרות נוספת ויותר מעניינת תמצאו בווידיאו. התחילו לצלם ותוכלו להקיש על המסך בכל מקום, ובכל זמן, כדי לשנות את המיקוד ואיזון הצבע תוך כדי צילום הווידואו. במערכת 3.0 יכולתם להתמקד בנקודה מסוימת ואז לצלם. אם האור השתנה או שהאובייקט זז לא יכולתם לשנות כלום. כעת במערכת 4.0, הצילום דינאמי יותר וטוב יותר. זהו שדרוג רציני שכדאי מאוד להתנסות בו.

תמונת מסך

אנשים פרצו את האייפון שלהם רק בשביל להשיג את התכונה הזו במערכות ההפעלה הקודמות. אתם יכולים עכשיו לבחור בתמונה לא רק למסך הנעילה (המסך שאתם רואים כאשר המכשיר, ובכן, נעול) אלא גם למסך הבית. זה נחמד כי אפשר להתאים את האייפון לטעם האישי שלכם. יחד עם זאת, יש תמונות שפשוט הופכות את השימוש לבלתי אפשרי. תמונה צבעונית מאוד ועליה אייקונים צבעוניים של אפליקציות? לא שילוב טוב במיוחד. אבל אם אתם רוצים אז אפשר.

העברת קבצים וקריאת ספרים

iBooks (צילום: האתר הרשמי)
iBooks | צילום: האתר הרשמי

כעת שמערכת 4.0 בחוץ, תוכלו להוריד את iBooks ולרכוש ספרים מחנות ה-iBookstore של אפל. ספרים בעברית לא תמצאו שם, אבל יש מבחר לא רע של ספרים באנגלית, והאפליקציה גם קוראת קבצי PDF בצורה נוחה. כדי להעלות ספרים ו-PDF לאייפון פשוט גררו את הקבצים (PDF או ePub) אל אייטונס על המק, או בחרו ב-file ו-add מהתפריט כדי להוסיף את הקבצים. בסנכרון הבא של האייפון הקבצים יעלו אל המכשיר.

אם אנחנו מדברים על העברת קבצים, כדאי לדעת שכעת, תחת לשונית apps באייטונס (בחרו במכשיר שלכם מהרשימה בתוך אייטונס ואז בחרו בלשונית apps) תוכלו לראות אפליקציות שניתן להעביר אליהן קבצים. פשוט גוררים קבצים פנימה (במק) או לוחצים על add files ותוכלו להעביר מצגות ל-Keynote, מסמכים ל-quickoffice, מסמכי PDF ל-GoodReader ועוד.

עוד שינויים קלים

אם יש וידיאו בתוך אתר ניתן לנגן אותו בתוך אותו העמוד במקום שהווידיאו יתפוס את כל המסך. זו תכונה הקיימת באייפד ועכשיו יש אותה גם באייפון. אפשר להגדיל את הווידיאו למסך מלא, ואפילו מסך מלא במצב אנכי ולא רק אופקי.

עוד תכונה שהביאו מהאייפאד – מילון טוב יותר ואפשרות לתקן מילים ולהחליף אותן. בחרו במילה שהאייפון מסמן כבעייתית ותראו שבנוסף לאפשרות Copy ו-Paste יש גם Replace. בחרו בה ותראו את המילים שהאייפון מציע במקום המילה שכתבתם.

אם תכנסו ל-Settings ותבחרו ב-General ואז ב-Network אתם תראו שאפשר לכבות את חבילת ה-Cellular Data. זו אפשרות חשובה אם אתם יודעים שחציתם את מגבלת ה-Data שלכם ואתם רוצים לחסוך כסף.

אייפון 4 (צילום: האתר הרשמי)
איזה חיים מרתקים ונפלאים צפויים לנו | צילום: האתר הרשמי

אם תרצו, תוכלו לחבר דרך ה-Bluetooth גם מקלדות. זה נחמד, אבל אני לא רואה אנשים יושבים ומתחילים להקליד על מקלדת תוך שהם מסתכלים על מסך האייפון. עם ה-iPad זה עובד כי הוא גדול יותר. מצד שני הכרתי אנשים שהשתמשו ב-Palm עם מקלדת, אז אולי זה משהו שאנשים כן משתמשים בו.

איך מורידים את זה?

תוכלו למצוא מדריך מפורט פה, אבל הנה מדריך מקוצר. חשוב לגבות את האייפון (sync) לפני שאתם מבצעים את הסנכרון.

חברו את האייפון למחשב.

הפעילו את אייטונס.

בחרו במסך summery ב-Check for Upadtes (או Update, הלחצן משתנה).

אייטונס תראה לכם שיש עדכון מערכת, אשרו זאת.

המערכת תעבור שדרוג באופן אוטומטי, האייפון יעבור אתחול ואחרי זה יש לכם מערכת חדשה.

זהו זה – אין מה להסתבך.

המערכת עברה שינוי משמעותי מאוד ואתם תגלו שהמכשיר שלכם מהיר יותר. יש סיכוי שתרגישו שיש לכם מכשיר חדש לחלוטין, כל עוד יש לכם אייפוד טאצ’ דור שלישי או אייפון 3GS. בעלי אייפודי טאצ’ קודמים ואייפון 3G יוכלו להתקין את המערכת אבל לא להפעיל את כל התכונות (כמו מולטיטאסקינג). בעלי אייפון 2G (האייפון הראשון) ובעלי אייפואד טאצ’ מהדור הראשון לא יכולים להתקין את המערכת החדשה בכלל. באסה.

יש בוודאי עוד שינויים קלים בעיצוב, בכפתורים וכדומה אבל אלו הדברים הקטנים והגדולים שיש להם משמעות תפקודית. כאמור, בחודשים הקרובים יצאו אפליקציות חדשות או עדכונים לאפליקציות ישנות ובהם תוספות לכלים החדשים שאפל ספקה למפתחים. לא משנה מה יקרה, משעמם בטוח לא יהיה לכם.

 >> רגע לפני שהוא יוצא: האם שווה לחכות לאייפון 4?