לפטופ וספר פתוח (צילום: marcelmooij, Istock)
ספר אלקטרוני זה אקולוגי. וחינם. | צילום: marcelmooij, Istock

ספר הוא בסופו של דבר אוסף של מילים, ואפילו המחשב החלש ביותר מסוגל להתעסק עם טקסט בקלות, אז למה לסחוב ילקוט מלא ספרים כבדים, כאשר על כרטיס זיכרון ששוקל שלושה גרם אפשר לדחוף כמות טקסט המקבילה לכ-30 מיליון ספרים? הספר האלקטרוני הוא אחד השימושים הראשונים שתוכננו לעידן הממוחשב שאנחנו חיים בו, אבל כמו המכונית המעופפת והמסעות למאדים, יותר קל לדמיין פיתרון מאשר לגרום לאנשים להשתמש בו. שנים מנסות כל מיני חברות טכנולוגיה לייצר ספר אלקטרוני שיהיה נוח מספיק. אבל את הספרים אי אפשר להחליף באותה קלות שבה אנחנו מוותרים על ווקמנים ונגני דיסקים. יש משהו בתחושה הפיזית של ספר שקשה מאוד לוותר עליו. המאבק לייצר ספר אלקטרוני שיתחבב על הקוראים מייצר הצלחות רק לאחרונה. אבל הוא עבר דרך ארוכה כדי להגיע.

הולדתו של הספר הדיגיטלי

בעצם, גם ספרי הנייר שאנחנו קונים היום הם דיגיטליים. במשך מאות השנים הראשונות להולדתו, הספר היה תוצאה של עבודת דפוס מפרכת. סדר הדפוס, פועל קשה יום שהסתובב עם כתמי דיו עצומים על הידיים, היה מסדר את האותיות על גלופת הדפוס אחת-אחת. אם נשכחה מילה היה צריך לעצור את ההדפסה ולהזיז ידנית את כל האותיות של כל הדף. אבל מאז שנות החמישים החלו בתי הדפוס בעולם להחליף את סדר הדפוס במחשב, שעורך את הגלופות האלו כמו שאתם עורכים מסמכי וורד. את הפורמט הנפוץ ביותר לדפוס אתם אולי מכירים – זה תקן PDF, שאימא שלו, אדובי, היא גם אימא של הפוטושופ. ה-PDF יכול לשמש אותנו גם כקבצים נוחים לקריאה על המחשב.

ניתן ליצור קבצים כאלה המכילים גרפיקה כגון תמונות או שרטוטים, טקסט או כל שילוב שלהם. למעשה, כל יצירה ויזואלית הנוצרת על גבי המחשב ניתנת לשמירה בתקן הזה – תמונות, ספרים, מגזינים (כולל מיקום התמונות ועיצוב הטקסט). יתרון נוסף של תקן PDF הוא שאת הקובץ ניתן לקרוא בכל מחשב, על גבי כמעט כל מערכת הפעלה, והכל ייראה על המסך של כל משתמש בעולם בדיוק אותו דבר, גם אם מדובר בקובץ בשפה הסינית והמחשב הוא בכלל בדרום אמריקה.

תקן PDF, בלי כוונה, הפך לאחת מאבני היסוד של הספרים האלקטרוניים. כיום, רוב חברות ההוצאה לאור מוציאות כל ספר גם בצורה מודפסת כמקובל מאז שנת 1400, בערך, וגם כקובץ מסוג זה שאותו ניתן להציג על מסך המחשב ולקרוא את התוכן משם במקום מספר עב-כרס. לפעמים הקבצים הללו מחולקים בחינם לקוני הספר המודפס, ואחרים נמכרים בפני עצמם במחיר כלשהו (לרוב נמוך ממחירו של אותו ספר כשהוא מודפס). הרבה ספרים כאלה גם נפוצים באינטרנט באתרי שיתוף קבצים, אם כי שם נמצא בעיקר ספרים על המחשבים וטכנולוגיה.

ספר על המחשב

הדרך הכי קלה לקרוא ספר אלקטרוני היא על המחשב שלכם: קודם כל, להבדיל מכל מיני מכשירים יעודיים לקריאת ספרים, מחשב כבר יש לכם. חוץ מזה, יש לו זיכרון גדול, חיבור לאינטרנט ומסך שיכול להציג טקסט באיכות נורמלית. אם נוח לכם לשבת ליד המחשב – או אם גם אתם מתכרבלים במיטה עם מחשב נייד – מחשב זה הבחירה שלכם.

כדי לקרוא ספר אלקטרוני על המחשב שלכם, כל מה שצריך זה תוכנה להצגת קבצי PDF, ואחת כזו ניתן להוריד ללא תשלום מהאתר של חברת אדובי. בעלים של מחשבים חלשים יעדיפו את Foxit PDF, גם היא ללא תשלום. ניתן להציג את הספר על המסך בכל מיני גדלים וצורות, בהתאם לנוחות האישית. ניתן גם להדפיס את הקובץ במלואו או חלקו, למי שרוצה לקרוא כמו פעם או חושב שמחשבים הם מלאכת השטן.

מלבד זאת, חברת מיקרוסופט שמה עינה על התחום ופיתחה תקן לספרים אלקטרוניים משלה, שהם קבצים בסיומת LIT. נכון לרגע זה, ספרים בפורמטים של מיקרוסופט מהווים נתח אפסי של השוק, אך אולי המצב ישתנה ביום מן הימים. ניתן למצוא גם ספרים בפורמטים אחרים, כגון קבצי טקסט נקי (TXT), קבצים בפורמט של וורד (DOC), קבצי RTF ואפילו קבצים בפורמט העזרה של חלונות (CHM).

איפה מוצאים?

ספר קשור בכבל (צילום: Devonyu, Istock)
ספר אלקטרוני שוקל פחות. וחינם. | צילום: Devonyu, Istock

ספרים אלקטרוניים זמינים ברשת באלפיהם, אם רק יודעים איפה לחפש. באתרים מסחריים כגון אמזון ישנם המונים, אבל רובם בתשלום. מלבד זאת, קיימים מאות פרויקטים שלקחו על עצמם להמיר ספרות קלאסית לקבצי מחשב. המוכר בהם הוא פרויקט גוטנברג, המציע 25 אלף ספרים להורדה, מהקמה-סוטרה ועד האקלברי פין של מארק טויין. פרויקט ענק אחר הוא של חברת גוגל, העוסקת בסריקה ממוחשבת ואוטומטית של ספרים בשיתוף עם אוניברסיטאות. לא ידוע כמה ספרים מוצעים במאגר של גוגל, אך החברה טוענת שהם סורקים מעל 3,000 ספרים ביום. בישראל פעילה חברה בשם "ליטרטורה" המפעילה אתר ובו ספרים אלקטרוניים, חלקם בתשלום וחלקם בחינם. באתר אפשר למצוא מגוון ספרים מהתנ"ך ועד שירי רחל. מעבר לכך, ספרים אלקטרוניים הם לרוב בפורמט PDF ולכן אפשר לבצע חיפוש במנוע החיפוש הרגיל של גוגל תוך הוספת המילה filetype:pdf לחיפוש, וזה מחזיר אך ורק תוצאות שהן קישורים לקבצים מסוג זה. ספרות מסחרית לא תמצאו ככה, אך בהחלט אפשר לאתר ספרים מעניינים אחרים בכל נושא שבעולם.

מה שבטוח הוא שלקרוא את הספרים האלה מעל גבי מסך המחשב זה לא נוח במיוחד – צריך לשבת זקוף ובמרחק גדול, ביחס להרגלי הקריאה שלנו. ובינינו... זה לא כל כך נוח לשבת ככה, בטח לא למשך שעות ארוכות. אפילו ישיבה כזו עם מחשב נייד לא תהיה נוחה במיוחד עקב החום הגבוה שיוצרים התקנים אלה, משקלם המסיבי והצורך לטעון את הסוללה מדי כמה שעות. לשם כך פותחו קוראי ספרים מיוחדים – ועל כך בפעם הבאה.