סלולר/ צילום: יחצ

אם עד לפני שבועיים שילמו לקוחות סלקום על אייפון 4S יותר מ-4,380 שקל ב-36 תשלומים - הרבה יותר מאשר בחנויות פרטיות - הרי שהיום הם יכולים לשלם על המכשיר הזה 3,417 שקל בלבד, אם ישלמו במזומן או עד 3 תשלומים. מדובר בהוזלה משמעותית של 963 שקל שסלקום טוענת שתמיד הייתה שם, אך באורח פלא היא נחשפה לציבור הרחב רק כאשר פרצו לחיינו חברות הסלולר החדשות.

אייפון (וידאו WMV: Chris Hondros, GettyImages IL)
אייפון 4S , כמעט באלף שקל פחות | וידאו WMV: Chris Hondros, GettyImages IL

סלקום לא לבד. שנים רבות משווקות חברות הסלולר מכשירים במודל של פריסה ל-36 חודשים, שיטה שבה הלקוח נשאר מסונדל לאותה חברה, בעקבות זיכויים חודשיים ורצון לסיים את התשלום על רכישת הטלפון, לפני שהוא רוכש סמארטפון חדש.

בעקבות כניסת חברות הסלולר החדשות, שלא תמיד מבססות את עסקת המכירה על פריסה ל-3 שנים, החלו חברות הסלולר להתאים גם הן את הצעות המחיר למכשירים במזומן. עם זאת, הן עדיין יקרות יותר ברוב המקרים.

פלאפון שינתה לאחרונה באתר האינטרנט שלה את מחיר המכשירים, כך שניתן לרכוש אותם במחיר נמוך יותר בעסקת מזומן שיכולה להתפרס עד ל-6 תשלומים. אייפון 4S (בנפח 16 ג'יגה) עולה ב-36 תשלומים 4,680 שקל, ויורד ל-4,210 שקל למשלמים עד 6 תשלומים. נוקיה C201 עולה 1,080 שקל ב-36 תשלומים, ו-810 שקל במזומן.

גם סלקום מספקת הנחה על מחיר המחירון למשלמים במזומן או עד 3 תשלומים. גלקסי W עולה באתר שלה 2,844 שקל, ואילו במודל התשלומים החדש ירד מחירו ל-2,160 שקל. Sensation XL של HTC יעלה 3,250 שקל במזומן או עד 3 תשלומים, ואילו 4,285 שקל ב-36 חודשים - יותר מ-1,000 שקל הפרש.

אתמול (ג') הסתבר כי אורנג' יישרה קו עם פלאפון וסלקום ומציעה מכשירים במזומן ועד 3 תשלומים במחיר נמוך: גלקסי W עולה במחיר החדש 2,017 שקל, במקום 2,305 שקל ב-36 תשלומים. את אייפון 4S (גרסת 16 ג'יגה) היא מוכרת ב-575 שקל פחות לקונים במזומן: 4,070 שקל במקום 4,645 שקל - פער של 12%.

מחיר התחרות

3 החברות מנסות להוות אלטרנטיבה למכירות המכשירים ברשתות כמו באג, בסט מובייל, hMobile ואופיס דיפו, שלא תמיד מציעות עסקאות ב-36 תשלומים, ולכן המחיר שלהן נמוך יותר.

שיטת התשלום החדשה אולי הופכת את התשלום החודשי לגבוה יותר, אבל הלקוח מבין בדיוק את עלות המכשיר, מבלי לחשוב שעלות המכשיר היא 100 שקל, כי זה מה שהוא משלם לחודש. ברשת הוט מובייל, שהחלה למכור טלפונים רק החודש, מציעים עסקת רכישה ב-36 תשלומים, כאשר המחיר נשאר זהה גם בתשלום אחד.

חלק מהחברות טוענות כעת כי מודל התשלומים הזה היה קיים כל הזמן, אבל משום מה הוא לא קודם. השיטה הנוכחית מקרבת את תנאי הרכישה אצל חברות הסלולר למה שנעשה גם ברשתות האלקטרוניקה.

מצד שני, לחברות הסלולר יש פריסה ארצית של חנויות, אספקה של מכשיר חלופי ושירותי עדכון תוכנה דרך הרשת, שיעזרו להן לבדל את עצמן מול חלק מהרשתות, אם לא רובן.

גלקסי S2 בתשלומים: ריבית של כ-10% בשנה

עד כה התקשו הצרכנים לאמוד את הריבית שהם משלמים עבור החלוקה לתשלומים שכפו עליהן חברות הסלולר. עכשיו יש להם הזדמנות מצוינת לעשות זאת, ומדובר בריביות נאות. במקרה של גלקסי S2, למשל, מדובר בריבית שנתית של 9.5% על פני 3 שנים.

כך הרוויחו חברות הסלולר על גבם של הצרכנים 3 פעמים - פעם אחת בזכות הריבית האסטרונומית שגבו על המכשיר, כאשר מחירו במזומן בחנות פרטית היה מגיע אפילו ל-2,000 שקל פחות ממחירו ב-36 תשלומים לחברת הסלולר; פעם שנייה בגין היותם של הצרכנים כבולים אליהם למשך 3 שנים - נצח במונחי סלולר, ופעם שלישית בגלל מסלולי החיוב-זיכוי, שאילצו את הצרכנים לדבר בלי סוף.

ואולם, גם המהלך הנוכחי של חברות הסלולר לרוב לא הופך את המחיר אצלן לכדאי יותר, ומוטב לצרכנים לעשות סקר שוק לפני קניית מכשיר.

סלולרי במזומן?