כשמדברים על סקס - המסר שאליו הורגלנו הוא שעדיף לחכות מאשר למהר להיפטר מהבתולים. אבל האם יש דבר כזה לחכות יותר מידי? מחקר שנערך לאחרונה בארצות הברית מצא כי אנשים שמחכים לקיים יחסי מין עד לגיל מאוחר סובלים מסטיגמות שליליות שבאות לידי ביטוי באפליה שלהם בהזדמנויות ליצירת קשרים רומנטיים.

מבחינה היסטורית, שמירה על הבתולין עד לאחר החתונה הייתה בעלת חשיבות מוסרית וערכית שקבעה את הטון ביצירת יחסים רומנטיים ומיניים עתידיים. צעירים (בעיקר נשים) שקיימו יחסי מין לפני הנישואין נשפטו בחומרה עם סטיגמות שליליות הנוגעות למופקרות ופזיזות. לאור העובדה שכיום פעילות מינית לפני הנישואים נחשבת לנורמה אצל צעירים, ביקשו החוקרים האמריקאים לבדוק האם הניסיון המיני - או החוסר בניסיון שכזה - הוא עדיין פקטור בעל חשיבות בחיפושים אחר בן או בת זוג פוטנציאליים.

הגיל שכדאי להתחיל

בחלק הראשון של המחקר, החוקרים תשאלו 560 אמריקאים בין הגילאים 18-71, כאשר רבע מהם היו בתולים. תחילה התבקשו המשתתפים לענות על השאלה "באיזה גיל זה נורמלי להתחיל לקיים יחסי מין?" בהשוואה בין "הגיל הנורמלי" של נשים לזה של גברים. ממצאי השאלון הראו כי הנבדקים החשיבו את גילאי 16-18 כגיל שבו נשים וגברים צריכים להתחיל לקיים יחסי מין, לפי הנורמות החברתיות הקיימות כיום. הם לא טעו: לפי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, הגיל הממוצע של גברים ונשים לקיום יחסי מין בפעם הראשונה הוא 17.

סקס בגידה (צילום: Shutterstock)
איך צריכה להיות הפעם הראשונה? להרבה צעירים היום זה כבר לא משנה | צילום: Shutterstock

בהמשך התבקשו המשתתפים לקבוע כיצד הם מרגישים שהחברה רואה אותם בהתייחס לניסיון או לחוסר הניסיון המיני שלהם. למרבה ההפתעה, חסרי הניסיון המיני העידו שהם מרגישים שיש עליהם יותר סטיגמות שליליות מאשר אלו בעלי הניסיון המיני. משמעות הדבר היא שלמרות שאנחנו נוטים לחשוב בצורה שלילית על גברים ונשים שמתנהגים בצורה מופקרת, עדיין חסרי ניסיון מיני מרגישים שהסטיגמה השלילית כלפיהם חזקה יותר.

"העולם המערבי עבר שינוי דרמטי בכל הקשור למין ומיניות", אומרת ד"ר סוזי קגן, מטפלת זוגית בכירה ובעלת מרכז לטיפול רגשי. "נוצר היפוך בנורמות החברתיות שהיו מקובלות בעבר. כלומר אם בעבר סקס בגיל צעיר הפך את הנערה בעיני החברה למופקרת מינית, הרי היום נחשבת בתולה לחסרת סיכוי. בעבר היה נהוג לעשות סקס רק אחרי החתונה, ואילו היום מוערכים אלו שיש להם ניסיון בתחום. כל אלו ועוד יוצרים שינוי תפיסתי לגבי קיום יחסי מין בגיל צעיר".

מדיניות "אל תשאל, אל תספר"

בחלק השני של המחקר, בחנו החוקרים כמעט 5,000 רווקות ורווקים הטרוסקסואליים בגילאי 21 ומעלה, כדי לקבוע את הפוטנציאל שלהם ביצירת קשר רומנטי בהתייחס לרקע המיני שלהם. ממצאי המחקר הראו שלחסרי ניסיון מיני יש פוטנציאל נמוך יותר למצוא זוגיות, במידה והנושא של הניסיון המיני עולה על הפרק. החלק המפתיע ביותר בממצאים הללו הוא שצעירים חסרי ניסיון מיני בעצמם טענו שלא היו רוצים לצאת עם חסרי ניסיון מיני אחרים. מבין כל המשתתפים שנבדקו, נמצא כי מין וגיל היו שני גורמם משפיעים ביותר באשר לאפליית חסרי הניסיון המיני. כלומר, גברים צעירים היו אלו שהפלו לרעה בצורה המשמעותית ביותר את חסרות הניסיון המיני באפשרות ליצירת קשר רומנטי ביניהם.

במסגרת החלק השלישי והאחרון של המחקר התבקשו 353 סטודנטים אמריקאים בגילאי 18-26 לבחון פרופילים באתר דייטים מדומה. הפרופילים שנבחנו לא כללו תמונה של המועמד או המועמדת, אבל כן הציגו נתונים כמו מין, סטטוס משפחתי וגיל, במקביל להתייחסות למספר תכונות אופי, תחביבים, קשרים רומנטיים בעבר וניסיון מיני. במסגרת הניסוי נמצא כי הניסיון הרומנטי הוא דווקא הגורם המשפיע ביותר על מידת האטרקטיביות של המועמד. במילים אחרות, כמעט כל המשתתפים בניסוי טענו כי הם מעדיפים לצאת עם אנשים שיש להם ניסיון רומנטי קודם נרחב. בנוסף, ממצאי המחקר הראו שלניסיון המיני יש השפעה מסוימת על האטרקטיביות של בני הזוג הפוטנציאליים, בעיקר אצל אלו שאין להם ניסיון מיני בעצמם.

לסביות במיטה (צילום: lesbea.com)
ניסיון עם בני או בנות אותו המין? גם נחשב | צילום: lesbea.com

"השינוי התרבותי בימינו מעביר מסר חברתי שמעודד נוער לצאת מ'מעגל הבתולין' ולהתקדם לזוגיות מנוסה, מגוונת ופתוחה" מסבירה קגן; "הלחצים החברתיים הללו גורמים ליותר צעירים לקיים יחסי מין למרות שהם לא מרגישים מוכנים לכך או לחילופין אינם מרגישים קשר אינטימי אוהב עם אותו אדם איתם הם שוכבים לראשונה. כיום אפשר גם לראות שהצפייה החברתית היא לא רק לקיים יחסי מין עם בני המין השני אלא להתנסות, ולו פעם אחת, עם בני מינם".