mako
תרבות
מגזין סוף השבוע

בחירה טבעית: תמונות הטבע היפות של השנה

בסוף השבוע תיפתח במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב תערוכת "טבע עולמי, טבע מקומי" המקבצת את צילומי התערוכה הבינלאומית היוקרתית "Wildlife Photographer of the Year" לצד התערוכה הישראלית "תמונת טבע". צפו בעשר מהתמונות הזוכות

מערכת ערוץ התרבות | mako | פורסם 14/04/16 12:52 


גן עדן עלי אדמות-  מרינה קנו, ספרד /  מחנה אוקאקג'ו, הפארק הלאומי אטושה, נמיביה

הג'ירפות הגיעו לבור המים לאחר שקיעה, ועצרו לשתות לצד קרנף צר-שפה. באור הנמוג נראו רק הצלליות המשתקפות  במים. בתקווה לתפוס את האווירה החלומית, אך להימנע מ"סתם עוד צילום של שקיעה", מרינה הפכה את התצלום כדי להראות את בעלי החיים בכיוון הנכון –כלפי מעלה, וכך הוסיפה עניין לתמונה.

השתייה מבור מים היא עניין מסוכן לג'ירפות. עמידתן המוזרה – רגליהן הקדמיות פשוקות וצווארן מורכן –  גורמת להן להיות פגיעות לתקיפות טורפים. כאמצעי זהירות הן שותות לעתים קרובות בקבוצות, כשכל אחת שומרת על האחרות בתורה. ג'ירפות שותות רק אחת לכמה ימים, ומקבלות את רוב המים שהן צריכות מהצמחים שהן אוכלות. 

הרהור בשחור - פטר במבוסק, הרפוליקה הצ'כית / הפארק הלאומי טאנגקוקו, סולאווסי, אינדונזיה

אחרי שעות של מעקב אחר קבוצה של כ-75 קופי מקוק שחור, זכר זה מצא מסתורבאזור מוצל וסיפק לפטר דיוקן אינטימי זה. "הייתה זו ההבעה בעיניו שריתקה אותי", נזכר פטר, שצילםבחשיפת-חסר והכהה את התצלום כדי להדגיש את העיניים, כשהוא מעורר את הקשר שיש לנו עם פרימטים אחרים.

המקוק השחור ניצוד למאכל, מכיוון שבשרו נחשב למעדן מקומי. מין זה נמצא בסכנת הכחדה חמורה. הוא אנדמי (ייחודי) לאזור קטן באינדונזיה,ובית הגידול שלו שם – יער גשם–  הולך ונעלם. זכר זה איבד חלק מזרועו לאחר שנלכדה במלכודת ציפורים.

שורד מדברי - סרגיי גורשקוב, רוסיה / נהר קוננה, נמיביה

בשנת 2013, כאשר סרגיי טס מעל הדיונות המדבריות של צפון נמיביה, הוא הבחין בראמי צבי רבים – רובם מתים, בעקבות הבצורת הקשה ביותר באזור מזה דור. כאשר הטייס הבחין בראםחי, לסרגיי היו שניות ספורות לצלם את בדידותו של השורד הקשוח אל מול אדוות המשי של הדיונות.

ראמי צבי מותאמים להפליא לסביבות מחיה צחיחות, ומסוגלים לשרוד במשך שבועות ללא מים. הם מסוגלים להעלות את טמפרטורת גופם עד 45°C, כדי להתמודד עם טמפרטורות סביבה קיצוניות. רקמות בחוטמיהם הארוכים חושפות שטחים גדולים של רקמות עשירות בכלי דם לאוויר הסביבה, וכך מקררות את הדם הזורם מלמטה.

הזינוק האחרון - וים ון דן חבר, דרום אפריקה / הפארק הלאומי אטושה, נמיביה

במשך שלושה ימים עקב וים אחר נמר זה, שניסה להשיג ארוחה.נמרים נוהגים לצוד ממארב, ולכן וים הופתע לראות את הנמר צד במישורים הפתוחים. כאשר דלגן זה התקרב, רק עשב נמוך הסתיר את המתקפה הפתאומית. "אז, למרבה תדהמתי, הנמר זינק על הדלגן  בזריזות ובכוח מדהימים", הוא נזכר.

בעזרת הסוואה והתגנבות, נמרים אורבים לטרפם לפני שהם מזנקים עליו ממרחק של עד שישה מטרים, ומנסים לנשוך נשיכה מהירה בצד האחורי של הצוואר. ארוחה כמו דלגן בוגר זה יכולה להספיק לנמר למשך שבועיים.

עבודה מבפנים - צ'ארלי המילטון ג'יימס, בריטניה / הפארק הלאומי סרנגטי, טנזניה

צ'ארלי רצה לצלם את התגודדות האכילה של הנשרים האפריקניים כפי שהיא נראית מבפנים, ולכן הציב מצלמה שהותאמה לכך במיוחד בתוך מצבור פגרים. לאחר שלושה שבועות ואלפי תמונות, "זה  היה הצילום היחיד שעבד", הוא אומר. הזווית הנמוכה תפסה את העופות בפעולה –נשרים לבני-גב ונשרים דרומיים, שני מינים הנמצאים בסכנת הכחדה, סועדים את לבם בבשר הפגר ובעצמותיו.

נשרים משתמשים בשיטות ערמומיות כדי לאתר פגרים, למשל חיפוש רמזים בהתנהגותם של נשרים אחרים. הם גם פוקחים עין על עיטים, שלרוב מבחינים ראשונים בפגר, ואז עוקבים אחריהם עד לפגר.הנשרים מתחילים לאכול מהפגר לאחר שהעיטים ביצעו בו את החתך הראשון בעזרת מקורם החד.

קרב ג'ודו - אנדריי גודקוב, רוסיה 

שני זכרים מפילי אימה מהמין כוח קומודו (הנקרא גם דרקון קומודו) נאבקיםלצד חופוהיפהפה של הפארק הלאומי קומודו. אנדריי ביקר בפארק פעמים רבות, בתקווה לצלם את קרבות הזכרים המרהיבים הנערכים בתקופת הרבייה הקיצית. לאחר כמה ניסיונות עקרים הוא חזר בדצמבר, והיה עד לקרב לא צפוי זה, שהתרחש על ראש גבעה. "היה זה מחזה בלתי נשכח", הוא נזכר.

כוחי הקומודו, שמשקלם מגיע עד 150 ק"ג והם מצוידים בטפרים ענקיים ובשיניים משוננות, נעמדים על רגליהם האחוריות כדי להיאבק זה בזה. סביר להניח שבמקרה זה הייתה זו מחלוקת על טריטוריה. למתחרים מפילי אימה אלה יש שכבה חיצונית מגנה: קשקשיהם מחוזקים בעצמות זעירות, הפועלות כשריון קשקשים טבעי. כוחי הקומודו הם הלטאות הגדולות ביותר בעולם.

אמנות חסידות - פרנסיסקו מינגורנס, ספרד / מוזיאון פוסטל-מלפרטידה, מלפרטידה דה קסרס, ספרד

פסל מתנשא זה, של האמן הגרמני וולף פוסטל, כולל מטוס רוסי מסוג מיג 21, שתי מכוניות, פסנתרים, צגי מחשב, וכעת גם שלושה קני ענק שנבנו מענפים ועשב. פרנסיסקו השתמש בחשיפה ארוכה כדי לצלם זוגות אלה של חסידות לבנות ישנות מתחת לשמים זרועי הכוכבים, מצהירות בשקט על מקומן בעולם המודרני שהציג פוסטל.

חסידות לבנות מרגישות בנוח על מבנים מלאכותיים בדיוק כמו על עצים, ומקננות על כל דבר שהוא שטוח דיו כדי לשאת קן. למרות שהחסידות יוצרות זוגות מונוגמיים בעונת הרבייה, בני הזוג נודדים בנפרד לאזורי החריפה בדרום אפריקה, וחוזרים ומתאחדים באביב באתר הקינון שלהם באירופה.

במסגרת סדרה זוכה - ברנט סטירטון, דרום אפריקה

ציד לא חוקי של פילים הוא אחד השווקים השחורים הרווחיים ביותר בעולם. מדי שנה, עד 154 טון שנהב מוברחים ממזרח אפריקה, וכ-25,000 עד 35,000 פילים נטבחים.

שנהב בלתי חוקי מהווה מקור מימון מתאים לקבוצות פשע חמושות, שמתעמתות באופן קבוע עם הגורמים הרשמיים האחראים על שמירת טבע במרכז אפריקה ובמזרחה. ברנט ביקש למקד את תשומת הלב העולמית על האנשים שמרוויחים ממלחמת השנהב ועל  אלה הנמצאים בחוד החנית- פקחי השמורות המסכנים את חייהם כדי לעצור את ההרג.

סיפור על שני שועלים - דון גוטוסקי, קנדה

דון גדל באזור כפרי בקנדה, ומאז שהיה נער הייתה בו תשוקה לעולם הטבע ולצילום. למרות שהוא עובד כרופא בחדר מיון, הוא מבלה את כל זמנו הפנוי בצילום חיי הטבע, בעיקר התנהגות בעלי חיים, הן באזורי טבע בראשיתי בקנדה והן מעבר לים. הוא חי בדרום אונטריו, מוקף ב-400 דונם של שמורת טבע שהוא עצמו יצר.

ממרחק, דון יכול היה לראות שהשועל המצוי רודף אחרי משהו על פני השלג. כאשר התקרב, התחוור לו שהטרף, מת כעת, היה שועל שלג. במשך שלוש שעות, בטמפרטורה של C°30 ,-דון נשאר במקום, עד שלבסוף שבע השועל, הרים את שרידי הפגר וגרר אותו משם, כדי לאחסן אותו ולאכול ממנו מאוחר יותר.
בטונדרה הקנדית, ההתחממות הגלובלית גורמת להרחבת תחום המחיה של השועל המצוי צפונה, שם דרכו מצטלבת יותר ויותר עם קרובו הקטן ממנו, שועל השלג. עבור שועל השלג, השועל המצוי מהווה כעת לא רק מתחרה עיקרי - שניהם צדים בעלי חיים קטנים דוגמת למינג - אלא גם טורף עיקרי. עד כה נצפו מקרים בודדים בלבד של ציד שועלי שלג על ידי שועל מצוי, אך סביר להניח שהעימותים בין שני יונקים אלה יהפכו שכיחים יותר.

מסגרת טבעית - מורקל ארסמוס, דרום אפריקה / הפארק הלאומי אטושה, נמיביה

כשהשקיף מורקל מתוך מחבוא חפור ליד בור מים מרוחק, הוא יכול היה לשמוע כל קול שהשמיעו הפילים ואפילו להריח אותם. "אתה מתחיל לחפש את הרגע שבו הופך התוהו ובוהו לסדר", הוא אומר. הרגע של מורקל הגיע כאשר פילה אם מסגרה את התמונה ברגליה, בדיוק כשהפילון שלה פסע אל תוךשדה הראייה ומסגר את הג'ירף.

הבצורות שכיחות באפריקה, אולם מחסור ממושך במים עלול להוות סכנה של ממש. בתקופות כאלה, עדרי הפילים פונים לעזרתהשל הפילה המבוגרת בעדר. לעדרי פילים המובלים על ידי נקבות מבוגרות יש סיכוי לשרוד תקופות יובש עם פחותנפגעים, מכיוון שסביר להניח שנקבות מבוגרות התנסו במהלך חייהן בבצורות קשות ויודעות היכן למצוא בורות מים.

גולש הכריש - תומאס פ' פשק, גרמניה / דרום אפריקה / אליוול שואל, דרבן, דרום אפריקה

כריש שחור-שוליים סקרן שוחה לצד שחיין על גלשן. אתר צלילה פופולרי זה הוא המקום המושלם לבחינת אב טיפוס של גלשן המצויד במרתיע כרישים אלקטרומגנטי. "רציתי להמחיש גישה לא קטלנית להקלת הקונפליקט שבין כרישים לגולשים",  מסביר תומאס, שהשתמש בחלופה כדי להציע דו-קיום בשלום.

על חרטומו של הכריש יש נקבוביות המלאות בחומר דמוי מקפא (ג'לי). באמצעות נקבוביות אלה, הנקראות אמפולות לורנציני, יכול הכריש לחוש בחשמל, ואפילו להבחין בהתכווצות שרירים קטנה ביותר של הטרף המתכונן לברוח. הגלשן שבתמונה, הבנוי בטכנולוגיה מתקדמת, מנסה לנצל ערוץ חושי זה על ידי יצירת שדה חשמלי שדוחה את הכריש וגורם לו להימלט למרחק בטוח. 

תערוכת "טבע עולמי, טבע מקומי" תיפתח היום (ה') ותציג עד ה-31 באוגוסט במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב

תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן