"את מגיעה לצומת..."
"אני מגיעה לאן שאת צריכה, אל תדאגי מותק. את מזל דגים נכון"?
"כן, וואו. איך ניחשת? אף פעם לא מנחשים עלי"
"ישר ראיתי, רואים עליך. למה את נראית נטושה, איפה ההורים"?
"הפליגו לשיט, בעולם"
"למה לא? אנשים מפליגים. אבל אל תדאגי, יהיה בסדר. רק יש לך אחות אחת שמזה את צריכה לשים לב אליה"
"זה ממש נכון. כאילו, את קוראת במשהו"?
"אני קוראת בקלפים, הילות, הכל. איך קוראים לך"?
"את זה את לא יודעת? מור"
"לא טוב לך השם הזה, זה השם הזה שמביא לך את כל הבלבלה שלך בעולם. את חייבת להוסיף א' דחוף. א-מור. אמור. את צריכה שיקראו לך אמור".
הדיאלוג הזה מופיע בפרק האחרון של "האחיות המוצלחות שלי", הקומדיה הישראלית הדי חדשה של yes. האחות הצעירה מור (טס השילוני) היא חיילת שבורחת מהבסיס בשבת כדי לפגוש את אחיותיה בתל אביב. אישה מבוגרת (עינת שרוף) עוצרת לה טרמפ, וזו השיחה ביניהן. שרוף ממלאת פה תפקיד יפה ומוכר: היא עוברת האורח היודעת כל, זאת שמגיחה לרגע בחייה של מור ומחלקת לה אמיתות מדויקות על החיים בעזרת קצת מסתורין והרבה מונחים מתחומי המיסטיקה, ובמיוחד האסטרולוגיה.
"האחיות המוצלחות שלי" כבר סומנה על ידי רבים כסדרה שמצליחה לבטא קול נשי ועכשווי שמדויק לישראל של 2016. ולא במקרה הקול הזה כולל גם זווית אסטרולוגית. התחום העתיק, שעובר איתנו גלגולים שונים כבר אלפי שנים, זוכה לאחרונה לקאמבק מפואר במתכונת חדשה שפונה בדיוק לאנשים כמו האחיות מ"האחיות" – בני ובנות דור ה-Y, שנולדו בין 1980 ל-1995, וגם סתם מי שרגיש מספיק לתנודות הטרנדים. עבורם, אסטרולוגיה היא כבר פחות הורוסקופים חמודים בעיתונים היומיים או חכמת הכוכבים בתוכניות צהריים כמו "זמן מיסטיקה", אלא גרסה היברידית ומחודשת שלה, כפי שצמחה ברשתות ובאתרי האינטרנט. או אם תרצו: פחות "איזה יום מתאים להשקעה כספית" ויותר "איזה להיט של טיילור סוויפט מתאים למזל שלך".
גם את האסטרולוגים המפורסמים של פעם מחליפות פרסונות מעודכנות קצת יותר. קחו למשל את סוזן מילר, אסטרולוגית ניו יורקית שהפכה בשנים האחרונות לאימפריה מרובת זרועות. לאתר שלה, AstrologyZone.com, נכנסים יותר מ-6 מיליון קוראים בחודש, עמודי הפייסבוק והטוויטר שלה מפוצצים במאות אלפי עוקבים והיא כותבת תחזיות חודשיות באינספור מגזיני ואתרי אופנה, לייף סטייל, רוחניות ונשים. קהל המאמינים שלה כל כך גדול, עד שכשאיחרה בפרסום התחזית החודשית ליולי 2014, המעריצים שלה פתחו במחאה קולנית, כולל קבוצת הפייסבוק "ננטשנו על ידי סוזן מילר", שנזנחה רק כאשר הודיעה האוראקל שהיא סובלת ממצב בריאותי קשה.
הורוסקופ, אבל בגיפים
האסטרולוגיה, שמוגדרת בוויקיפדיה כ"אמונה שקיים קשר בין מצבם של גרמי השמים ובין מעשיהם ותכונותיהם של בני אדם", מבוססת על חלוקה ל-12 מזלות המסומנים על ידי סמלים פשוטים שמעלים אסוציאציות אינטואיטיביות, ובתורם מחולקים ל-4 יסודות שכולנו מכירים. המקורות שלה עתיקים במיוחד, וההישג הגדול שלה הוא בכך שהצליחה לעשות מה שתורות פסאודו מדעיות רבות אחרות כשלו בו, ולהישאר חלק מהתרבות המודרנית גם בתקופה שבה כולם רודפים אחרי ההיגיון. עיתונים בריטיים התחילו לפרסם תחזיות אסטרולוגיות (הורוסקופ) כבר בשנות החמישים, וההיפים שוחרי תרבות המזרח מהסיקסטיז רק הידקו את החיבוק סביב המיסטיקה וגלגל המזלות. מאז כידוע נותר גרעין יציב של אנשים שמאמינים באסטרולוגיה, וההורוסקופים נותרו מוצר תוכן פופולרי, למרות כל ההשמצות. אלא שבדיוק כשהיה נדמה שקהל היעד שלהם יישאר לנצח דודות עם רוגלעך ביד, פתאום גם צעירים משכילים מתחילים לצרוך אותם. הפורמט המוכר אולי מפנה את דרכו לווריאציות חדשות ומתוחכמות באווירת באזזפיד, אבל התמצית זהה למדי והיא משמשת עבור רבים כדרך אחרת לדבר על עצמם, על החיים שלהם, על הרגשות ועל מערכות היחסים שלהם.
אתרים הפונים לנשים, שלפי מחקרים שונים מתעניינות יותר באסטרולוגיה, נמצאים בחזית החדשנות בתחום הזה, והם דואגים להציג לעולם את הדור החדש של ההורוסקופים.Broadly , אתר הנשים מקבוצת Vice, מפרסם הורוסקופ באווירה משוחררת שכולל משפטים כמו "אסטרולוגים נוטים לומר שיש לך רגשות קרים כקרח, אבל שנינו יודעות שהרגשות שלך עמוקים וחמים" (מזל גדי, 18 במרץ). גם באתר האופנה TheCut מקבוצת הניו יורק מגזין מציעים מאז 2014 הורוסקופ שבועי המלווה בגיפים (ומכונה "אסטרולוגיפס"). בטאמבלר, רשת חברתית שמבוססת על עולם ויזואלי מותאם אישית, תוכלו למצוא מגוון עצום של עמודים המתמקדים באסטרולוגיה מזווית חדשה: הבילוי המושלם לדייט לפי המזל שלכם (קריוקי לאריה, הופעה מוזיקלית לדלי, שיעור בישול לבתולה); קולאז'ים אמנותיים של מזלות לפי שבעת החטאים בנצרות (אריה וסרטן גאווה, עקרב ותאומים תאוות בשרים); ואפילו מדריכי אופנה וביוטי לפי מזלות.
מגזין הנשים Bustle לוקח את השילוב בין אסטרולוגיה לסגנון הבאזפידי של שאלוני אישיות צעד נוסף קדימה ומציע אינסוף כתבות כמו "המקום הטוב ביותר לעשות סקס בהתאם למזל שלך" ו"הרומן הגרפי שאת צריכה לקרוא לפי המזל שלך". בטוויטר פועלים המון חשבונות שמצייצים הורוסקופ, חלקם פרטיים ומתהדרים בשם ופרצוף של אסטרולוג מוכר, אחרים הם חשבונות עלומים שמצייצים אמיתות אסטרולוגיות גנריות, כמו ZodiacFact, עמוד טיפשי למראה שמצייץ ללמעלה ממיליון וחצי עוקבים משפטים כמו "בתור בן מזל עקרב, לא אכפת לך אם זה רק שקר קטן, לעולם לא תביט באדם הזה באותה הצורה". גם האינסטגרם והסנאפצ'אט מלאים ביוזרים שמוקדשים אך ורק לחובבי אסטרולוגיה צעירים, וביוטיוב הם ממש פיתחו ז'אנר משל עצמם. כך למשל, בערוץ הפופולרי של אליסה שארפ היא משלבת חוש הומור ואווירה קלילה עם הורוסקופים מפורטים, והערוץ KRS Astrology של האסטרולוג ההודי קפיאל ראאג' מתמקד בתחומי הקריירה וזוכה למאות אלפי צפיות.
As a #Scorpio you don't care if it's just a little lie you will never look at that person the same way again.
— ZodiacFact (@ZodiacFacts) March 27, 2016
להרגיש כמו הפאוור ריינג'ר האדום
למה כל זה קורה עכשיו? יכול להיות שמדובר פשוט בתופעת נגד. לפני כמה עשורים, העולם המערבי התחיל לדבר על עצמו בפסיכולוגית. טוני סופרנו הלך לטיפול, הארי פוטר נאבק בשדים של הוריו המתים, אסי דיין הנהן בהבנה בפריים טיים וכולם התחילו להדחיק, להשליך ולנבור בתת-מודע. כמו עם כל תופעה שמגיעה לשיא, נראה שהיום אנחנו עדים לתנועת מטוטלת בכיוון ההפוך. הפסיכולוגיה נתפסת בעיני רבים - בצדק או שלא - כשדה אפור, מגביל ושלילי. במילים אחרות - הפסיכולוגיה היא קצת דאונרית, בעידן בו כולם רוצים להרים, וזה מוביל צעירים רבים לחפש שפה חדשה לדבר בה על עצמם, על הרגשות שלהם ועל מערכות היחסים שלהם. כאן נכנסת לפעולה האסטרולוגיה, שמציעה מערכת שלמה ופשוטה של מונחים וסמלים שכולנו מכירים. ובניגוד לפסיכולוגיה, כמעט כל מה שקשור באסטרולוגיה הוא חיובי.
"אני זוכרת את הפעם הראשונה שגיליתי שיש מזלות ושאלתי את אמא שלי איזה מזל אני", מספרת שיר ראובן, עיתונאית וקומיקאית בת מזל אריה, חובבת אסטרולוגיה ומפעילת עמוד הפייסבוק "הורוסקופים בין חברים לפני שמשתגעים כי לא יודעים איך להרגיש". "אני מזל אריה וזה המזל הכי טוב. בתור ילד יש בזה משהו נורא נחמד, זה כמו לראות 'פאוור ריינג'רס' ולחשוב 'אני הפאוור ריינג'ר האדום', זה יוצר שייכות בצורה כיפית וחיובית".
את מרגישה שזה עוזר לך גם בהתמודדות עם בעיות אמיתיות, כמבוגרת?
"תראה, העמוד שיצרתי הגיע בדיוק בשלב שלא רציתי ללכת לטיפול פסיכולוגי", היא מספרת, "כשאתה מתמודד עם הקשיים שלך בכלים פסיכולוגיים יש בזה משהו מאוד בודד. אתה יכול להכנס לפורומים של אנשים מסכנים באינטרנט ולמצוא מישהו שסובל מאותם דברים כמוך, אבל באסטרולוגיה אתה ישר יכול ללכת למישהו שהוא מהמזל שלך ולהגיד לו 'איך אנחנו פוחדים להיות לבד'. זה מנחם. אוקיי, אני עצובה. למה אני עצובה? אני לא רוצה לחשוב על זה. ואם כתוב בהורוסקופ שאני עצובה אז סבבה, זה תקופה כזאת וזה יעבור".
גם האסטרולוגית ג'וי לרנר בת ה-60, שעסקה כל חייה ביהלומנות והפכה את תחביב האסטרולוגיה לקריירה שנייה בגיל הפנסיה, מצביעה על פתיחות גדולה יותר לתחום בקרב בני הדור הצעיר. "אנשים צעירים הרבה יותר פתוחים לזה. אני חושבת שהדור הצעיר מודע לזה שיש הרבה דברים בעולם שאנחנו לא יודעים, המדע והרפואה לא נותנים תשובות להכל והם רוצים להאמין שיש יותר. הם רואים את ההורים שלהם משיגים את המטרות שהציבו בחיים: מעמד חברתי, כסף, משפחה - אבל אלה חיים של הישרדות, והם רואים שזה לא מביא אושר, שזה לא מספק אותם. הם רוצים יותר".
"אני מרגישה שזה קשור למיאוס מהתפיסה שתמיד אפשר להבין הכל, ושהכל עובד על פי חוקים ותמיד באותה דרך", אומרת עמית הרשקוביץ, קומיקאית ותסריטאית בת מזל קשת. "הרעיון הוא שהעולם מאוד כאוטי והסברים מדעיים מפספסים את השוליים שלו, את הדברים האפורים יותר. כל שבוע מתפרסם מחקר חדש שסותר את המחקרים הקודמים לו, ויש אולי מיאוס מהצורה שבה המדע מסתכל על בני אדם ועל העולם בצורה של נתונים. האסטרולוגיה ותורות אחרות מציעות דרך מורכבת יותר לעשות את זה. אני לא נגד המדע, אני נגד אתאיזם יהיר וקיצוני - כי אדם רציונלי אמור להבין שכמו שאי אפשר להוכיח את קיומו של אלוהים, גם אי אפשר באמת להפריך אותו. זה תמיד מרגיש כאילו זה סתם עוד דרך של אנשים להרגיש עליונים, ממש כמו עוד סוג של דת, ואז אנחנו באות עם האסטרולוגיה וזאת קצת דרך להגיד: 'אנחנו לא משחקות במשחק הזה'".
הרשקוביץ היא דוגמא טובה לחובבי האסטרולוגיה החדשים. היא לא מדברת על חיזוי יומיומי ומדויק של אירועים ולא מתייחסת לאסטרולוגיה כאל מדע מדויק ומושלם, אלא כדרך אחרת לראות את העולם, את עצמה ואת האנשים שסובבים אותה. "תמיד הייתה לי משיכה לתחום אבל קצת התביישתי בזה כי זה מפגר ואני בנאדם ציני, אבל עם השנים ראיתי מתאם הולך וגדל בין אנשים לבין המזל שלהם", היא מסבירה. "אני רואה את זה יותר כמו מטאפורות, זה לא מדע, זה יותר כמו שירה. זו דרך טובה להגדיר בני אדם ולדבר על עצמי ועל אחרים. אני לא יודעת מה הסיבה שזה עובד, אבל אני אדם פרקטי ואני רואה בזה הגיון".
חוקר הדתות ד"ר תומר פרסיקו, עמית מחקר במכון שלום הרטמן והמנהל האקדמי של מדרשת עלמא שמתמחה בנושאים הקשורים בניו-אייג', מזהה גם הוא את המיאוס של הדור הצעיר מכל מה שמתיימר להיות מכריע מדי. "יש ערעור על הסמכות של כל שדה מדעי. התופעה שדומה לזה היא היציאה האדוקה נגד כל סוג של חיסון לילדים - המדע הוא בכלל לא סמכות בשבילנו, אנחנו לא סומכים על חברות התרופות אבל גם לא על ההיגיון המדעי כי הוא לא הוליסטי, כי הוא מערבי", הוא אומר.
האסטרולוגים ידעו שזה מה שיקרה
האם הנהירה המחודשת לאסטרולוגיה היא בסך הכל עוד שלב באובססיה הישראלית לניו אייג'יזם? קשה למצוא צעיר מקומי שגדל כאן בעשרים השנים האחרונות ולא מטפח פינה חמה בלב לטיול הגדול שעשה להודו ולתובנות האוריינטליות שאיתן חזר מהמזרח. ובכל זאת, נדמה שהאסטרולוגיה המודרנית יוצרת גשר בין בין מה שנתפס כקדום וקסום לבין תפיסות מערביות. סוד ההצלחה שלה, כך נדמה, הוא בכך שהיא זורעת אמונה, אבל לא משאירה עלייך ריח של קטורת.
"האסטרולוגיה התאימה את עצמה למה שיכול לעלות על הדעת", אומר פרסיקו. "היא פונה לציבור הרחב, מחלקת את האוכלוסייה ונותנת תחזיות כלליות - וברור מהבחינה הזו שהיא חלק מהרוחניות העכשווית. זה התחיל לפני אלפי שנים בתור ניחוש רצון האלים דרך הכוכבים, אבל ברור שאנחנו כבר לא חושבים ככה. מי שמדבר על אסטרולוגיה היום מדבר על דרך שבה היקום, בכל נקודת זמן, נושא מטען ערכי, אנרגטי, או כל מילה כללית אחרת - ולפי ההיגיון הזה, מרגע שאנחנו נולדים קיים מטען אותו אפשר לפענח ולחזות. למעשה, האסטרולוגיה התאימה את עצמה למה שיכול לעלות על הדעת. הוגים כמו יונג (בכיר תלמידיו של פרויד ואבי הלא-מודע הקולקטיבי) יצרו גשרים בין האמונות האלה לבין תפיסות מודרניות לגבי נפש האדם. יש פה קריאה יותר אינטואיטיבית של המציאות, כאילו שאנחנו מסתכלים על כתם רורשאך לא מקרי ומצליחים להעלות ממנו משמעות אמיתית לרגע הזה".
אפשר להמשיך ולחפש הסברים חברתיים לתופעה, אבל לפעמים פשוט צריך להסתכל לשמיים ולהבין שהגיע הזמן לשינוי. "זה היה ידוע לנו מראש שאלה שנולדו בשנות ה-80 וה-90 יהיו הרבה יותר מיסטיים, כי הכוכבים מסודרים ככה", מסבירה מרים בנימיני, מי שמכונה "האסטרולוגית של המדינה" וכותבת ההורוסקופ של "ידיעות אחרונות". "מכיוון שפלוטו הגיע לעקרב, והוא השליט של המזל הזה, ידענו שזה יעניק לאנשים כוחות מיסטיקה שהם על גבול הנבואה. היה לנו ברור שהם יהיו מאוד אינטואיטיביים וטלפתיים".