נתחיל מהסוף: דניאל חן לא נמצא כאן כי הפריצה הגדולה כבר מאחוריו. גם אסף יצחקי ועידו קציר. אסף מור יוסף? הוא בכלל השלים את המעבר למסך הטלוויזיה, והחל מהשנה לא עונה יותר לתואר "תגלית". במקום להתעכב על סטנדאפיסטים וסטנדאפיסטיות שנמצאים על המסלול המהיר להצלחה, סיום השנה האזרחית הוא הזדמנות מצוינת להאיר זרקור על השמות העולים שצריכים להצטרף אליהם ב-12 החודשים הקרובים. מערכת mako תרבות התכנסה, התלבטה, ירדה לשטח (אבל בעיקר לטיקטוק) - ולבסוף הכריעה: אלה 10 הסטנדאפיסטים שחובה להכיר השנה, מחזור 2024.


מתן פרץ
בן 35, חולון

143 אלף משתמשים עוקבים אחרי מתן פרץ באינסטגרם, שם הוא מעלה בימי שגרה בעיקר תכנים מהופעות הסטנדאפ שלו. אלא שרפרוף בעמוד שלו מאז 7 באוקטובר מציג תמונה מעט אחרת: מדים, מילואים וסרטונים באנגלית שמכוונים לקהילה הבינלאומית. "אני כרגע בחברון, משתדל להופיע בסופ"שים כשאני יוצא", הוא מספר. "לא חשבתי שזה יתאים, אבל הקהל שכנע אותי שהגיע הזמן, בקטע טוב, ויש היענות מטורפת. הייתי אמור להופיע בנתניה מול 200 אנשים, ובסוף היו 300. אנשים פשוט רוצים לצחוק. אחרי ההופעה אנשים כתבו לי 'תודה על שעה וחצי של אסקפיזם'".

פרץ התחיל לעשות סטנדאפ בשנת 2018, והציף את התכנים שלו גם בטיקטוק. "כל הסטנדאפיסטים אמרו לי שזו טעות, אבל שנתיים אחרי כולם כבר היו שם. היום הגעתי למצב שאנשים די מכירים אותי. ולא כי אני איזה חתיך על, אלא כי אני עושה עבודה ברשת". ומבחינתו, תכני ההסברה שהוא מעלה כרגע ממש לא אמורים להשפיע לו על מכירות הכרטיסים בשטח: "אני לא חושב שאנשים מאלבמה יגיעו להופעות שלי, אבל זה חשוב לי הרבה יותר מהסטנדאפ, בעיקר כמישהו שגר פה וגדל פה ומתברר שיש לו אנגלית מעל הממוצע. אנשים כתבו לי ש'אנחנו מבינים רק את מה שאתה מעלה', זה מה שדרבן אותי להמשיך".

על ההופעות בצל המלחמה פרץ מספר ש"התוכן הוא פחות או יותר אותו תוכן. אני לא עושה גסויות וכאלה, אז הקהל זה או דתי, דתי לשעבר, או חבר'ה שלא אוהבים הומור גס. אני מדבר על זוגיות, על החיים האישיים שלי, על יציאה בשאלה ודת, אבל אני כן מדבר קצת על המלחמה. זה אומנם אסקפיזם, אבל אני לא מנותק. כולנו חיים במדינה הזו. כשאתה מצחיק אתה מוצא הומור בכל מקום, זו חלק מהעבודה ומההוויה שלנו. אנשים פה טוחנים את החיים ולא רואים את המשפחות שלהם. אנשים פה נשואים עם ילדים וזה פי אלף יותר קשה. אז להצליח להצחיק אותם בזמן שכולנו באותו חרא, זה חשוב לי מאוד".

הופעות | יוטיוב | טיקטוק | אינסטגרםפייסבוק | הפודקאסט "נכנסים לפינות"


טל ראשון
בן 32, ראשון לציון

טל ראשון בכלל לא היה בכיוון של סטנדאפ רוב חייו. "עשיתי תואר בהנדסה תעשייה וניהול, והתגלגלתי עם לימודים בלי באמת לחשוב על מה אני אעשה בחיים", הוא מסביר. "המשכתי במסלול אקדמאי קונבנציונלי עד שהבנתי שאני לא יכול. הייתי צריך למצוא משהו שאני באמת אעוף בו. לקח לי הרבה זמן לתפוס אומץ, וההופעה הראשונה שלי הייתה כשהייתי בן 26, שזה יחסית מאוחר לסטנדאפ. מה שכן, אני מרגיש שככל שאתה מתחיל מאוחר יותר אתה יותר מבושל עם הסיי שלך על הבמה. התחלתי מאוד חסר ביטחון, ולאט לאט זה תפס תאוצה".

היום ראשון מעלה לא מעט תכנים, שאליהם נחשפים עשרות אלפי העוקבים שלו, אבל הוא מעיד בשם קהילת הסטנדאפיסטים ש"קשה לנו לגשת לרשת". "כשאתה כותב בדיחה לבמה, אתה מנסה להביא אותה בגורמה. אתה עובד עליה, מספר אותה כמה פעמים, מחזיר אותה אחורה, מתקן, מוציא שוב. הרשת זה פאסט פוד. אתה מגיש ומוצא, לא מתאהב בתוכן, לא חושב יותר מדי. גדלתי בתקופה שלפני הרשתות. אז היו תוכניות אירוח והיו מגלים קומיקאים במועדונים. זה נשמע מאוד רחוק, אבל התחלתי במחשבה שאני אעשה סטנדאפ, ומתישהו משהו יקרה".

@talrishon כשהחמאסניק שכיר ומושיקו מור עושה תקרית בינלאומית @Pacho Bar #ליבנת #שכיר #חטופים #סטנדאפ #חרבותברזל ♬ צליל מקורי - talrishon

וזה אכן מתחיל לקרות. לאחרונה ראשון מילא את הסטנדאפ פקטורי בדרום תל אביב, בהופעה ראשונה מאז תחילת המלחמה. בהופעות שלו מדברים על יחסים עם ההורים, יחסים *של* ההורים, בנות זוג לשעבר ובת הזוג הנוכחית, קשיים בקריירה, זיכרונות מחיי ההוללות - וגם המלחמה, מטבע הדברים. "אני כותב דברים שקשורים למצב בידיעה שאלו בדיחות שרלוונטיות לעכשיו", הוא אומר. "אני תוהה מה ייכנס להופעות כשנצא מזה. יש בדיחות שקורות ממש עכשיו, ואם היום זה אייטם - עוד שבוע זה כבר לא מעניין. עם המלחמה אני בודק דופק, אבל המטרה היא להצחיק, לא להיות אדג'י. בסוף הקהל הוא זה שהחזיר את הסטנדאפיסטים, לא אנחנו החזרנו את הסטנדאפ".

הופעות | יוטיוב | טיקטוקאינסטגרם | פייסבוקהפודקאסט "יושבים על עוגה"


כרמל צאיג
בת 30, תל אביב

"סטנדאפ זה זה תחום שייקי, לא יציב", אומרת כרמל צאיג, "לא כמו גילמן, שזה המתכון להצלחה". עם כנות שובת לב, חריפות יוצאת דופן ואמירות מורכבות ורגישות על החיים, צאיג בת ה-30 פועלת כבר שנים בתחום ומעולם לא זכתה לפריצה הגדולה שהיא ראויה לה. "לפני כמה שנים הייתי אצל הפסיכולוגית שלי. הייתי בכמה פגישות ואמרתי דברים באמת חמורים, ואני כזה בוכה ובוכה והיא אומרת לי, 'את יודעת? את נורא מצחיקה. אולי תעשי סטנדאפ?'. ואז התחלתי לעשות".

צאיג, אז בת 22 בלבד, נרשמה לבמה פתוחה ב"ערב הסטנדאפ המיותר" של מועדון האוצר המיתולוגי בתל אביב. בשנת 2016 היא החלה לפרסם בפייסבוק את הקומיקס "במקום להתאשפז", ובשנת 2022 הוציאה יחד עם חברה את ספר הקומיקס "תודה אבא". באותה שנה היא גם התחילה להגיש את הפודקאסט "זינוק לאתמול" יחד עם איתי בן-שמחון, והשיקה הופעת סטנדאפ מלאה תחת השם "מצחיקה אובייקטיבית". "'תודה אבא' זה פאן-פיק שאני וחברה עשינו, כשניסינו לחשוב מה היינו עושות אם היה מותר לנו לעשות הכי כדי להשיג את הבנים שהיינו אובסס עליהם. זה קצת יצא משליטה והפך להיות ספר קומיקס של 300 עמודים שעבדנו עליו חמש שנים".

בעמוד האינסטגרם שלה, "במקום להתאשפז", מפרסמת צאיג פוסטים שיגרמו כמעט לכל רווקה ישראלית להזדהות. מה זה אומר כשבחור לא עונה לי, למה נתחפש למסיבה של הקראש, ונושאים ברומו של עולם כמו אסטרולוגיה מדויקת (וצינית) להחריד, הודעות מאמא ודייטים ביום האהבה. "כן נו, עכשיו חזרו ההופעות", היא אומרת. "יש בדיחות על המצב, בעיקר כי זה פשוט מרגיש לי הזוי לדבר על דברים שהם לא המלחמה. זה מרגיש כאילו מישהו מחיים אחרים עושה את זה. פעם היו לי מלא בדיחות שעכשיו אסור לספר. אני צריכה להמציא את עצמי מחדש".

אינסטגרם | פייסבוק | העמוד "במקום להתאשפז"הפודקאסט "זינוק לאתמול"


אמיר גליקמן
בן 31, תל אביב

הסיפור של אמיר גליקמן יכול להישמע כמו סיפור סינדרלה קלאסי - אבל כשהוא מספר אותו, אי אפשר שלא לצחוק. "הייתי בן 23 והייתי חבר של אסף הראל בפייסבוק", הוא נזכר, "הוא כתב שהוא מחפש כותבים לתוכנית חדשה שהוא עובד עליה, ושאין צורך בניסיון. שלחתי איזו בדיחה במייל, היה עוד מבחן, והתחלתי לעבוד כתסריטאי. מאפס למאה. די נדיר בתחום הזה".

לדבריו של גליקמן, מדובר היה בתוכנית שהייתה "דלת תקציב לחלוטין", מה שהפך את התסריטאים לחברי קאסט של ממש. "תמיד אני מרוויח מאילוצי תקציב", הוא צוחק, "עבדתי שם כל העונה הראשונה והכרתי מלא קומיקאים טובים שחלקם עובדים איתי עד היום, ואז התחלתי להופיע ב'ערב הסטנדאפ המיותר', זכרונו לברכה. הייתי הכי טוב בעולם ואהבו אותי ממש. כל הבנות רצו אותי כי הייתי סטנדאפיסט, וזה, כידוע, המקצוע הכי נחשק". היום, מלבד ההופעות, הוא כותב ומופיע בתוכנית הסאטירה של ליאור שליין במיזם התקשורת "רלוונט". לאורך השנים הכיר גליקמן גם את יונתן עמירן, ויחד הם התחילו להקליט את הפודקאסט "צחוק בצד". "אנחנו מארחים קומיקאים, מוזיקאים ובימאים, ובחצי השני יונתן עושה דמות שאנחנו מארחים - וזה מה שמייחד אותנו", הוא מסביר.

מאז 7 באוקטובר השניים שינו את הפורמט, ועברו - כמו רבים וטובים - לדבר בעיקר על המלחמה. "אנחנו לוקחים את הדברים המשעשעים בשגרה המוזרה שלנו וצוחקים קצת על המצב. כאילו, החות'ים מוציאים קליפ עם ריקוד שלהם, וואט דה פאק. גם ההופעות השתנו. לפני המלחמה הייתי מופיע לפחות פעמיים בשבוע, ועכשיו הופעתי רק מול חיילי צה"ל שלנו. צה"ל הבין שהוא יכול להביא את מי שהוא רוצה, אז היו הרבה פניות, וחבר שלי הרכיב צוות ונסענו להופיע בבסיס של חיל האוויר. אני לא גורי אלפי או אדיר מילר, אבל הם ממש זרמו והיו ממש אחלה ואפילו הביאו לי תעודה שתרמתי במלחמת חרבות ברזל. רק כדי להבהיר כמה אני לא מפורסם, בתעודה היה כתוב אמיר גליגמו. כאילו, היה איתנו אביעד לוטבק, ואת השם שלו אייתו פרפקט, אבל גליקמן? לא".

טיקטוקאינסטגרם | פייסבוק | טוויטרהפודקאסט "צחוק בצד"


נועם אונגר
בן 32, נס ציונה

נועם אונגר חזר מטיול במקסיקו ישר לשירות מילואים בגדוד תותחנים. "הטיסה שלנו חזרה הייתה לא פחות ולא יותר ב-7 באוקטובר", הוא משחזר, "ב-10 בלילה שעון מקסיקו התחיל הבלגן בארץ, אבל מבחינתנו זה היה רק אזעקות, אז הלכנו לישון. כשהתעוררנו בבוקר הבנו כמה המצב חמור. הטיסה בוטלה, קיבלתי צו 8, אבל התעכבתי שבוע וחצי בלי טיסה. חזרתי והגעתי ישר לגדוד".

הוא התחיל להופיע כשהיה בן 24, חימם את הקומיקאים המובילים בישראל, ואחרי שהיה בהיכלי תרבות, מועדוני סטנדאפ, ברים והופעות פרטיות - החליט לפני שנה וחצי להשיק הופעה משלו. "צריך לזה המון סבלנות, כי זו לא רק התפתחות מקצועית, אתה מתפתח בתור בן אדם", הוא מסביר, "להחזיק קהל דורש מין בגרות כזו. כל סטנדאפיסט שהצליח יגיד לך שלקח מינימום עשור עד שהוא הרגיש שכדאי לראות אותו". בהופעות הוא בעיקר אוהב לספר על עצמו: "אני רוצה שאנשים יצאו מההופעה ולא רק יצחקו, אלא ירגישו שהם מכירים אותי. נורא קל להיות מקורי כשאתה כותב על עצמך, ואין סיכוי שלא תהיה מקורי - כי זה אתה. אני גם מדבר הרבה על המצב, כי זה מה שקורה. הכל סביב זה. גם אם יש דייט, אז זה דייט מלחמה. מרגיש די מנותק להעלות משהו לרשת בלי הקשר למלחמה".

@noam_unger

הסתדרתי במילואים

♬ צליל מקורי - noam_unger נועם אונגר

"בשבועיים הראשונים הייתי בדאון מטורף, אבל אתה מבין שיש לך תפקיד: גם כלפי עצמך, וגם לשמח אנשים שעוקבים אחריך", הוא מסביר כשנשאל על השילוב בין סרטונים הומוריסטיים מהמילואים למילואים עצמם. "בכל פעם שאני מעלה סרטון זה מדהים לראות כמה אנשים צריכים את זה. אנחנו תוהים אם זה מתאים, ואז אנחנו מבינים שזה לא רק מתאים - זה נחוץ. יש המון קטעים על המילואים ועל המצב שאני כבר בודק בהופעות".

הופעות | יוטיוב | טיקטוק | אינסטגרםפייסבוק


עידו בלאו
בן 20, תל אביב

עידו בלאו הוא צעיר החברים ברשימה - וגם היחיד שנולד במילניום הנוכחי. "בכיתה י' פרשתי מבית הספר ועבדתי בקפה של המשפחה, ואז דרך לקוח הגעתי למכינה והשתנו לי החיים", הוא מספר על צעדיו הראשונים והלא מאוד רחוקים. "המשכתי לשנה ב', ובאמצע השנה קיבלתי שיבוץ נוראי, להיות אפסנאי של טנקים או משהו. הייתי במקום ממש נמוך ורק חיפשתי דרך לצאת משם, ובמכינה אנשים אהבו אותי וקיבלתי הרבה גב, אז החלטתי לעוף על הסטנדאפ ועל הטיקטוק והאינסטגרם, די מחוסר ברירה. התחלתי לכתוב קטעים, והבנתי שאני מצחיק. תמיד חלמתי ותמיד אהבתי את זה, אני רואה מופעי סטנדאפים בריפיטים. אבל אף פעם לא חשבתי שזה יקרה".

שנה וחודשיים אחר כך - כן, זה כל הזמן שבו בלאו משתפשף בעולם הסטנדאפ - הוא כבר צבר לו קהל מעריצים ענק. "התחלתי בבמות פתוחות ואז אמרו לי לפתוח טיקטוק. פתחתי, ומשם זה התפוצץ במהירות שלא יכולתי לתאר. בצבא שאלו אותי אם אני רוצה להיות מש"ק טיקטוק באגף תקשוב, הייתי בטוח שעובדים עליי. זה נשמע הכי מונפץ בעולם. בכל מקרה, זה מה שאני עושה עכשיו".

@idoblau בקיצור מישהו רוצה סקינידיפינג? #סטנדאפ #קומדיטוק #הכלבהומור #פוריו ♬ צליל מקורי - עידו בלאו

על מה בחור בן 20 צוחק בהופעות שלו? לבלאו יש תשובה מוכנה: "התכנים הם פשוט מה שמצחיק אותי באותו רגע. רובין וויליאמס אמר שאפשר לצחוק על הכל, אז אני בזה, ומאז שהתחילה המלחמה אנחנו בעיקר נוסעים להופיע מול חיילים. אני נוסע עם צוות רוח מאגף תקשוב, והסתובבנו בכל הבסיסים בארץ. יצא לי להשתפשף על החומרים ועל הסטנדאפ באווירה של טור באירופה. חוץ מהנוף ומהמחבלים". 

במהלך המלחמה חתם בלאו על עוד הישג משמעותי - סולד אאוט ראשון לקריירה. "זה מרגש מאוד", הוא אומר, "אם יש משהו שסטנדאפיסטים בני 40-30 אומרים לי, זה תמיד 'למה לא התחלתי בגיל שלך'. לפעמים אני נלחץ שלא עשיתי מספיק, ואז אני נזכר שאני רק בהתחלה. אני חושב שמצאתי את הייעוד שלי בחיים. אני אהיה על במות עד שאני לא אוכל לעמוד עליהן יותר. אני מקבל כל כך הרבה אהבה רק על להיות מי שאני - משהו שכל כך התאמצתי להסתיר. פתאום הבנתי שאם יש לי אפשרות להיות מי שאני, ושזו תהיה הקריירה שלי והחיים שלי, אני לא אוותר על זה כל כך בקלות. אני הולך להיות הסטנדאפיסט הכי גדול בארץ".

יוטיוב | טיקטוק | אינסטגרם


נופר סויסה
בת 28, תל אביב

אי אפשר להתעלם מהאנרגיות של נופר סויסה. לבמות היא מגיעה עם חיוך ענק וקופצנות ממכרת, וגם לשיחת הטלפון שלנו היא עונה בצחוק גדול. "אני עושה את מה שאני אוהבת - אני משמחת אנשים", היא אומרת. "תמיד הייתי על הבמות, אבל הסטנדאפ בחר בי. הלכתי לראות הופעות בבמה פתוחה, והבחור שהופיע שאל אותי מה אני עושה בחיים. אמרתי שאני סטנדאפיסטית והוא הזמין אותי לבמה. עליתי, הסתכלתי על הקהל, והתפוצצתי מצחוק. אמרתי לעצמי אין, אני חייבת לעשות סטנדאפ. שבוע אחרי הופעתי בבמה פתוחה, ומאז התגלגלתי עד שהגעתי לקומדי בר, שזה הבית שלי".

סויסה מדברת על כל הנושאים שמעסיקים אותה בכנות שובת לב. "כל מה שאני אומרת בהופעות שלי אמיתי. רוצה לשמוע איך באתי לעולם? אבא שלי היה בליין רציני והכיר את אמא שלי בבר. הוא אמר לה, 'תגידי, מה את אומרת, את באה לקפה?'. אמא שלי הלכה ויצא לה נ"ס - נופר סוויסה. יצרה מפלצת עם שמונה ראשים", היא צוחקת. "כשאני על הבמה אני מתמודדת עם כל מה שהיה לי קשה. אני מספרת על החיים שלי וצוחקת על הדברים העצובים והקשים, וככה אני מתמודדת. היה לי אקס שאמא שלו לא אהבה אותי ולא רצתה שהוא ייצא איתי. התנהגו אליי מאוד לא יפה, ולא קלטתי כמה אני מושפלת. עשיתי על זה קטע, ואני צוחקת על זה עד עכשיו. אני מנסה להראות את הכל מהצד המצחיק של החיים".

רגע לפני המלחמה, סויסה הייתה אמורה לקבל פינה באחת מתוכניות הבידור של ערב שישי. "ביום שני אמור היה להיות האודישן שלי, וביום שבת התחילה המלחמה. הייתי באילת, אז לא קלטתי את גודל האירוע והתקשרתי לסוכן שלי לשאול אם הולכים. הוא ניתק לי בפנים", היא נזכרת. "זה נוגע בכולם, ואני פשוט נכנסתי להלם. אני מפצה על המצב הנפשי בזה שאני עוברת מבסיס לבסיס, ומצחיקה את החיילים ואת המפונים". ומהו הטיפ העיקרי שלה לנשים שרוצות להיכנס לתחום? "תהיו נשים אמיתיות ותאהבו את עצמכן. הסטנדאפ מרפא. הוא גרם לי לאהוב את עצמי יותר. בסטנדאפ צריך להיות אמיתיות, אז תעופו על עצמכן ושימו את הלב על השולחן. אני מרגישה שרק בגלל שהלב שלי על השולחן קורים לי דברים טובים. כשהקהל צוחק ממני אני מקבלת אהבה. זו אומנות הדיבור הכי חזקה שיש בעולם".

הופעות | יוטיוב | טיקטוק | אינסטגרםפייסבוק


קובי בלולו
בן 34, תל אביב

"אני עושה רק שני דברים: אוכל וסטנדאפ", מבהיר קובי בלולו, "ואז אני עושה גם פודקאסט, שזה אוכל וקומדיה. אבל בגדול אני שף וסטנדאפיסט, זו ההגדרה". ובלולו, בן 34, צבר לא מעט ניסיון בשני התחומים: הוא התחיל לעשות סטנדאפ בגיל 15 וחצי, שירת כסטנדאפיסט בלהקה צבאית, טס לטייל בעולם, למד קולינריה בקורדון בלו, ואחרי עשור בלי הופעות - חזר לבמות. "כשהופעתי בגיל 15 הייתי ילד שמן ותזזיתי, ורציתי משהו אחר, בוגר יותר", הוא אומר. "בשנת 2017 התחלתי להופיע בלונדון באנגלית, ואז חזרתי לארץ, עבדתי במסעדות והופעתי בעברית. במהלך 2018 הקמתי את העסק שלי, 'פאני פיין דיין', שזה ארוחת שף עם סטנדאפ, ופה הדברים מתחברים. תמיד תהיתי איך הם ישתלבו וזו נראתה לי כמו הזדמנות, אבל זה שילוב שהוא אחד הקשים בעולם, כי זה לא סטנדאפ פר אקסלנס. אתה יושב בסלון, בגובה של האנשים, אין במה וספוט ואת כל הפסיליטיז הרגילים. אם לא הצחקת אותו אתה מיד מבין שלא הצחקת אותו, ואם פגעת בו זה ברור מיד".

השילוב של הבישול והסטנדאפ הוליד את הפודקאסט "בטן מלאה", שבו משלב בלולו בין שתי האהבות הכי גדולות שלו. "זו תוכנית בישול באודיו, מגיעים אורחים, אני מבשל להם מנה, ואנחנו מדברים. זה עוד שילוב בין אוכל לסטנדאפ. גם עכשיו, במלחמה עצמה, בעיקר התנדבתי בבישול ובסטנדאפ. נסענו לכל מיני בסיסים והופענו במקומות מלחיצים, חוויה מיוחדת וסוריאליסטית שאני לא אשכח בחיים. אתה מופיע ויורים עליך פצמ"רים, הזיות חבל על הזמן. ניסיתי לייצר כמה שיותר תוכן קומי שקשור למלחמה. ברור שכלום לא מצחיק, אבל זה הייתה דרך לברוח מעצמי ולתת איזו פרספקטיבה. היום אני כבר מרגיש שאנשים מאוד רוצים לצחוק ולשמוע תובנות חדשות על מה שכולנו מכירים. סטנדאפיסטים מביאים משהו מרענן, מחשבה אחרת, מעודדת. טיפה מה מצחיק בתוך כל החרא הלא-מצחיק הזה".

@kobibalululu מחשבות על התקופה #סטנדאפ #מלחמה #להפמיליה #ישראל #קומדיטוק ♬ צליל מקורי - קובי בלולו - Kobi Balulu

בין הפעילות הענפה שלו בעולמות הבישול והקומדיה, בלולו גם מעלה לא מעט סרטונים לקהל עוקביו. בין הסרטונים המוכרים שלו: תיעוד עצמי מדהים של אביו מבשל חביתה בזמן שברקע מתרחשת תאונת דרכים. "הסרטון ישן, אבל העליתי אותו עכשיו והוא תפס", מספר בלולו, "אני מעלה דברים מאז ומתמיד, אבל לאחרונה אני מרגיש שקצת מצאתי מה אני אוהב. אני מגיב על מתכונים ויראליים בעצמי וקוטל אותם בחמידות, ואנשים אוהבים את זה. הרשת גורמת לך להתחדד על מה מצחיק, או על מה אנשים חושבים שמצחיק, במין ניסוי וטעייה ארוך. זה קצת כמו במה, רק לא על הבמה".

הופעות + ארוחות | יוטיובטיקטוקאינסטגרםפייסבוק | טוויטר | הפודקאסט "בטן מלאה"


קנדי אבלסון
בת 68, תל אביב

קנדי אבלסון חגגה לא מזמן את יום הולדתה ה-68, אבל הגיל ממש לא מפריע לה לעשות את מה שהיא הכי אוהבת. "להיות אישה זקנה עם מבטא, עם קול כמו שלי, זה… בהחלט זוכרים אותי", היא מסבירה. "עשיתי כל כך הרבה, והייתי בכל מצב ובכל מקום, שאין משהו שמזיז אותי. אולי אני לא כמו הצעירים, אבל אני מדברת לצעירים: וויד וסקס זה הכי נפוץ, כי זה מה שיש לנו במשותף, אבל בגדול אני מדברת על הכל. מה שכן, אני מאוד מעריכה את הילדים של היום, שלא עושים חשבון אם הם טובים ואם יש להם חומר. גם אם אין להם מה להגיד זה לא עוצר אותם. אני, אחרי 37 שנה על הבמה, עדיין דואגת כל פעם שיהיה מושלם לכולם. זה סטייל אחר. אני אולדסקול".

אבלסון נולדה בקנדה וחיה כל חייה מעבר לים. כשהייתה בת 29 היא סגרה את העסק שניהלה למכירת שואבי אבק, ועם תואר שני בהפקת סרטים התחילה לעשות סטנדאפ. "לא ידעתי שזה אפשרי בכלל, זו לא הייתה הדרך. התחלתי את הקריירה בקנדה ואז עברתי לארה"ב. הייתי כל הזמן בדרכים - 50 שבועות מתוך 52. בשלב מסוים בעלי רצה לעלות לישראל, והגענו לפה בשנת 2007. הייתי כבר זקנה, וכולם אמרו שאני לא אמצא עבודה, אז הלכתי לעבוד במקום היחיד שראיתי זקנות עובדות: המשביר לצרכן. תכננתי ללמד עברית פיקס, וכשאדע את כל המילים - ביי. בשלב מסוים אמרתי 'יאללה, למה שאני לא אעשה סטנדאפ בעברית?'".

@comedybartv יש גבול | קנדי אבלסון #קומדיבר #סטנדאפ #קומדיטוק ♬ סאונד מקורי - ComedyBarTV קומדי בר

היא הלכה מדי יום לקאמל קומדי קלאב, וכשהרגישה מוכנה - עלתה עם חומרים עצמאיים. היא גם שיתפה פעולה עם שחר חסון, שהיה זה שהכניס אותה רשמית למועדון. "זו הייתה תעשייה מאוד גברית. כשאני הייתי צעירה היו עושים לי פרצופים בגלל שאני אישה, אבל עבדתי מאוד קשה כדי שבארץ זה יהיה אחרת, ושיכניסו וישלבו סטנדאפיסטיות טובות", היא אומרת, "בגדול אני חושבת שכדאי להכיר אותי עכשיו, כי אני כבר זקנה ואי אפשר לדעת כמה זמן יש לי. יש לי אנרגיה לבוא לכל מקום בארץ, ואני מאוד אוהבת סטנדאפ, כי הוא משאיר אותך צעיר".

הופעות | יוטיוב | אינסטגרםפייסבוק


צח רוקח
בן 34, תל אביב

"תמיד כל כך קשה לספר על עצמך, כי אתה לא יודע איזה פרטים לתת", אומר צח רוקח בתחילת השיחה איתו, "מה, לספר לך על תחביבים? אני בן 34, גרוש פלוס ילדה בת 12. אולי עדיף שאני לא אכנס לסיפור הזה, כי כשאני נכנס לדברים הם נכנסים להיריון".

קצת אחרי לידת בתו החל רוקח להופיע, אבל את עולם הקומדיה הוא חי למעשה כל חייו. "תמיד הייתי זה שעושה צחוקים בכיתה, והייתי כותב בפנקס רעיונות מצחיקים שעלו לי לראש. בצבא גיליתי את ההומור מתוך מרמור. פשוט שנאתי להיות שם, אבל קלטתי שרק כשאני מדבר על מה קורה סביבי אנשים צוחקים. לא ניסיתי להצחיק, רק התעצבנתי כשהרס"ר ביקש ממני לתלות שלט שכתוב עליו 'נא לא לתלות שלטים', אז… כן". את ההופעות שלו הוא מגדיר כמשהו "בין סטנדאפ מסורתי להרצאת טד", ואף נושא לא נחשב לטאבו מבחינתו. "בגלל שאני ערס אני יודע לדבר בשפה הזו על נושאים שהם גם יותר עמוקים. המלחמה עצרה אותנו לגמרי, וגרמה לי לתהות למה לא פתחתי מכולת. המכולות תמיד עובדות וסטנדאפ תמיד נעצר, שמתי לב. בשבועיים הראשונים הייתי בהלם ולא הצלחתי לצחוק על כלום, ואחרי שבועיים התחלתי לרוץ בין בסיסים".

@tzahrokah

חתיכוס

♬ צליל מקורי - צח רוקח Tzah Rokah

ומה לגבי הפעילות שלו ברשתות? "אני מרגיש שעקצו אותי עם הרשת", הוא אומר. "כשהתחלתי לעשות סטנדאפ אמרתי, 'טוב, כותבים בדיחות, עומדים על במה, ואז איזה מנחה סטייל יאיר לפיד מגלה אותך, וזהו. פתאום נכנס מקצוע נוסף ושונה לחלוטין, שזה הרשת. לא אמרו לי שצריך פאקינג לעבוד בזה. יש חוקים, והאלגוריתם זה כמו אלוהים. צריך להקריב לו סרטונים, ואחרי יומיים-שלושה הוא כועס ומתחילים לרדת עוקבים. אז אני די מקריב סרטונים לאלגוריתם, בעיקר סטנדאפ, אבל בינינו - אני ממש לא אוהב את זה והייתי רוצה רק להופיע על הבמה. אני והבת שלי באותו גיל כמעט, אז שנינו כזה 'כמה עוקבים יש לך'".

הופעות | יוטיוב | טיקטוק | אינסטגרםפייסבוק