"בשם הגזע והמדע"

בנובמבר 1944, כוחות בעלות הברית גילו 86 גופות מרוטשות במרתף של המכון לאנטומיה באוניברסיטת שטרסבורג. היו אלה גופות של יהודים שהומתו בגז במחנה הריכוז "נאצוויילר - שטרוטהוף", שנבנה בחבל אלזס על אדמת צרפת. עם הגילוי המזעזע נחשף כי קומץ של מדענים נודעים וחיילים פנאטיים שפעלו ישירות תחת הימלר, נתבקשו לאסוף שלדים ולפעמים לרצוח יהודים במיוחד לצורך הפרויקט שמטרתו להוכיח את תיאוריות "הגזע הנחות" של הנאצים. הסרט חושף את קיומה והפעלתה של שורה של מחנות ריכוז מלאים בחיות מעבדה אנושיות שהועמדו לרשותם של המדענים המפורסמים ביותר בגרמניה על ידי גוף מפחיד ומסתורי: "אננרבה", ארגון סודי הנחוש בדעתו להוכיח את התיאוריות הגזעניות של המשטר הנאצי ולהקים מוזיאון שילמד את "האמת על הגזע הנחות" לאחר שהושמד. 

(HOT8, 16:25)

"סיפורו של ניקולס וינטון"

אלבום ישן של גזרי עיתון התגלה בעליית הגג של ניקולס וינטון, וחשף את מעשיו המופלאים במהלך מלחמת העולם השנייה, שהצילו קרוב ל-700 ילדים ממוות ודאי בידי הנאצים. את הסיפור המורכב והמרגש מגוללים אחדים מהילדים הניצולים וסר וינטון בעצמו. סר ניקולס וינטון הוא יהודי בריטי שחילץ מאות ילדים, ערב מלחמת העולם השנייה. למרות זאת מעשי גבורתו לא נחשפו רק כעבור עשרות שנים לאחר מכן. רעייתו מצאה במקרה מחברת בה היו רשומים שמות הילדים שניצלו, פרטיהם ומידע על משפחת האומנה שלהם. עד מהרה זכה וינטון להכרה הראויה לו ואף זכה להיפגש עם חלק מהילדים אותם הציל.

(HOT8, 18:20)

סיפורו של ניקולס וינטון (צילום: באדיבות HOT, צילום מסך)
סיפורו של ניקולס וינטון | צילום: באדיבות HOT, צילום מסך

"יירד הלילה"

ב-1945, עם תום מלחמת העולם השנייה, תיעדו צלמי הצבא הבריטי את מחנה הריכוז ברגן-בלזן. הקולנוען סידני ברנשטיין תכנן להשתמש בחומרים הללו ביחד עם חומרים נוספים שצילמו בעלות הברית, כדי ליצור סרט המעמת את אזרחי גרמניה עם פשעי הרייך השלישי, ואלפרד היצ'קוק גויס למשימה. התמונות הקשות של הגופות והאסירים השדופים כוננו עדות מזעזעת של זוועות הנאצים, אך עקב שורה של נסיבות (בין השאר נטען כי הסרט עשוי לפגוע בתהליך השיקום של גרמניה שלאחר המלחמה), הפרויקט נגנז. כעת, 70 שנים לאחר מכן, עוקב "יירד הלילה" אחר סיפורו של הסרט ההוא. דרך חומרי ארכיון מרתקים ועדויות מניצולים ומשחררים כאחד, מגולל הסרט התיעודי שלפנינו את המאמצים שנעשו כדי לתעד את המציאות הבלתי נתפסת שמולה ניצבו בעלות הברית בעת שחרור המחנות. הסרט מכיל חומרים קשים לצפייה.

(HOT8, 23:05)

"אני זוכר"

סרטו של הבמאי המוערך אטום אגויאן ("המתיקות שאחרי"). שני ניצולי שואה קשישים מחליטים לצאת בחיפוש אחר הקצין הנאצי ששלח את משפחותיהם למוות וחי באמריקה תחת זהות בדויה. על אף שאינם בקו הבריאות, הם נחושים להוציא את תוכנית החיפוש לפועל ויוצאים למסע חוצה יבשת מדהים שיוביל לתוצאות מפתיעות. עם כריסטופר פלאמר, מרטין לנדאו ודין נוריס.

(yes4, 22:00)

"הסודות של איידה" 

שבעה עשורים של שקרים והסתרות מגיעים לקיצם. כשהבמאי אלון שורץ מגלה לדוד שלו יצחק סוד ששמר מפניו במשך 40 שנה – חיי המשפחה במושב הפסטורלי מתהפכים על פניהם. מתברר שלדוד יצחק - שנולד במחנה העקורים בֶּרגן-בֶּלזן בשנת 1945 והגיע כתינוק יתום לאימוץ בישראל - יש אח בקנדה, שֶׁפְּסֶל, עליו מעולם לא ידע.אך האיחוד בין שני האחים הוא רק תחילתו של מסע מלא תפניות מפתיעות, שבמרכזו עומדת אישה מסתורית אחת – אַיְידה, אמם של השניים. הסרט זכה בפרס הקהל בפסטיבל "דוקאביב" 2016 ונבחר לאחר מחביבי הקהל בפסטיבל 2016. 

 (yes דוקו, 22:05)

"הבובה הזאת הצילה אותי"

סדרת סרטונים תיעודיים לרגל יום השואה. גיבורי הסרטים הם ניצולי שואה שבזמן המלחמה היו ילדים. עבורם המשחק, הצעצוע היה צורך כמו אוכל ושינה כדי לשרוד. חלקם מודים שבזכות הצעצוע שלהם הם שרדו.

(חינוכית 23, 22:30)

"פעמוני בוכנוואלד"

אילזה קוך שהייתה ידועה גם בכינויים ''הגברת עם האהיל'' או ''המכשפה מבוכנוואלד'', נרשמה בספרי ההיסטוריה בתור האדם המתועב ביותר בגרמניה הנאצית. סרטו התיעודי של לאוניד מלצ'ין.

(ערוץ 9, 22:50)

"ונזכור את כולם?"

הארגון שבראשו עמד פאבל פרנקל מנה מאות לוחמים והיה חמוש טוב יותר משאר הקבוצות הלוחמות בגטו. האצ"י ניהל את הקרב הגדול והעיקש ביותר במרד - הקרב בכיכר מורנובסקי. את הדגל כחול לבן שלוחמיו הניפו בשמי הגטו לא הצליחו הגרמנים להסיר במהלך 4 ימים. לעומת סיפורו של הארגון היהודי הלוחם (אי"ל) בהנהגת מרדכי אנילביץ' שהונצח בעשרות סרטים, ספרים, מחקרים ושמות של רחובות וישובים - סיפורם של לוחמי האצ״ נותר על רצפת חדר העריכה של ההיסטוריה. הסרט נעשה בהשראתם האקדמית ובעזרתם האישית של ד״ר תמר קטקו, אוצרת מוזיאון הלוחם היהודי, ופרופ׳ משה ארנס, שר החוץ והביטחון לשעבר, מחבר הספר ״דגלים מעל הגטו״. יוצרים: יובל חיימוביץ זוסר וסימון שכטר.

(ערוץ 2, 23:00)

"הסרט האחרון של דונקל"

סיפור מרתק על פרד דונקל - צלם ומפיק גרמני שהיה חבר במפלגה הנאצית וברח בשנות ה-30 לפלסטינה. בארץ ישראל הפך לצלם ובמאי מגויס לתעמולה הציונית. בתו רותי, שלא הכירה את אביה, מגלה בסרט מידע חדש עליו וחושפת בפנינו לראשונה את עבודתו הייחודית. הסרט מכיל חומרי ארכיון נדירים מתקופת ההתיישבות בארץ ישראל משנות ה-30 ועד קום המדינה.

(ערוץ 20, 23:40)

"הניצול האחרון"

בכל יום נפטרים ניצולי שואה. לחלק ממעשי העזרה והגבורה, שחלקם מוכרים לנו, נותר כעת עד אחד ויחיד. הסרט הזה מתעד כמה מהם, ומה יקרה ביום שבו האנשים שידעו על בשרם את האמת לא יהיו עוד איתנו.

(ערוץ 2, 00:05)