"הוורדים אדומים, אולי הטרנד נמאס, אבל רק עכשיו יצאתי משבי החמאס", כתבה השבה עלמה אור על גבי סרטון בכיכובה שהעלתה לטיקטוק. מעל 100 אלף לייקים ואלפי תגובות, כולל אחת מצחיקה במיוחד - "הוורדים אדומים, בחנוכה מדליקים נרות, ההורים שלי בחרו תמונה מזעזעת שלי לשים בחדשות". עלמה אור, כזכור, נחטפה מביתה ב-7 באוקטובר יחד עם אחיה ואביה. אביה עדיין בשבי, אמה נרצחה.

גם השבה גלי טרשצ'נסקי חזרה השבוע לטיקטוק, עם סרטון שבו כתבה: "שאומרים לי שזה יקר מדי, אבל אני בעצם יכולה לקבל הכל בחינם", בתיאור הסרטון היא מוסיפה "החיים דבש שחוזרים מהשבי", כי אף טראומה כבר לא תחזיר לבני הנוער את התחילית "כש". השב יגיל יעקב הגיב לה "אני מת" והיא הגיבה לו "שרופה עליך יגיל". גלי, שנחטפה מקיבוץ בארי, הייתה בשבי 54 ימים ואחיה בן ה-15, ליאור, נרצח בטבח. יגיל יעקב בן ה-13 ואחיו אור בן ה-16 שוחררו משבי החמאס לאחר 52 יום, אביהם עדיין בשבי.

או במילים אחרות: הוורדים אדומים, השושן הוא בודד, מי חשב שחטופים בטיקטוק יהיו כזה טרנד. בסדר, יש הפתעות. גם לא חשבנו שקריאה מחודשת ב"מכתב לאמריקה" של בן לאדן תוביל לגל של צעירים שמתקרבים לאיסלאם, אבל כמו ששמענו כבר פעם אחת השבוע - אלה החיים.

@1234user59 החיים דבש שחוזרים מהשבי#פוריו #עזהלאנד ♬ original sound - omotolaa

@alma_or_2 #עזה #פוריועולמי #עוטףעזה #עלמהאור #bringthemhomenow #קיבוץבארי @Ofirsharabi_ ♬ צליל מקורי - יהלולו

@sahar5985

אם לא נבכה נצחק

♬ son original - edslvtr

הצפייה בסרטונים מעוררת קשת של רגשות. מצד אחד, כששואלים את גלי בתגובות אם הערבית שלה השתפרה בשבי והיא עונה שהיא הולכת לעשות 5 יחידות, זה מצחיק ומרומם רוח. אי אפשר שלא להעריך את ההתמודדות מלאת ההומור של הילדים האלו - הם ישבו חודשיים בשבי, אנשים שהם אוהבים נרצחו או חטופים, לחלקם אין יותר בית והם עדיין מסוגלים לצחוק. יש יותר חוסן מזה?

מצד שני, מותר להודות גם שהתגובה הראשונית לסרטונים האלו, לפחות אם עברתם גיל מסוים, הייתה לאסוף את הלסת מהרצפה. כי וואו, זה היה מהיר. רגע אחד אתה במנהרה בעזה, רגע אחרי ישראל בידור שמים לך עוקב. מסוג הדברים שלפני עשור נהגו לומר עליהם שהם "כמו פרק של 'מראה שחורה'", אבל מאז המציאות כל כך הסלימה ש"מראה שחורה" כבר נראית כמו סדרה חביבה על העידן הוויקטוריאני. ואומנם כבר בשבוע שעבר חזינו את השתלבותם של השבים בתרבות, אבל לא תיארנו לעצמנו שהם יהפכו כל כך מהר למשפיעני שבי. מה עם קוד קופון hatuf30? כבר יש?

עוד העלו טיקטוקים: האחיות דפנה (15) ואלה (8) אליקים, ששהו מעל 50 יום בשבי החמאס, אביהן ובת זוגו נרצחו. סהר קלדרון בת ה- 16 שהוסיפה בתיאור הסרטון את המילים "כאילו הייתי בחופשה בחו"ל חודשיים וחזרתי". גם היא שהתה מעל 50 יום בשבי החמאס, אביה עדיין בשבי. יש גם ז'אנר שלם של סרטוני תספורות ראשונות אחרי השבי: נעם אור ואיתי רגב (שנחטף מהמסיבה ברעים) העלו סטוריז של התספורת הראשונה שלהם, וראינו גם את הפן הראשון של מייה שם, גם היא נחטפה מהמסיבה, בטיקטוק של עסק להחלקה אורגנית.

במקביל לשמחה האדירה שבלראות את הילדים בריאים ושמחים מספיק בשביל לדהור על חינמים ולהתלהב ממספר העוקבים שלהם, נשמעים גם קולות שתוהים אם כל חגיגות הטיקטוק האלו הן בכלל לעניין. כלומר, מעבר לתהייה על שבי כמקפצת עוקבים, יכול להיות שיש פה גם נזק הסברתי פוטנציאלי? שהעולם, שגם ככה בטוח שלא היה טבח, עכשיו יראה את הילדים המשגעים והעולצים האלו וישתכנע שגם לא היו חטיפות והחמאס סתם ארגן חילופי סטודנטים לעזה?

@katzav.barber0 וואלה אחי 50 יום שהיינו בלחץ וכמעט כל יום שלחתי לך הודעה חיכיתי שתענה, לא יאמן כמה התגעגעתי אליך והיום שבו חזרת היינו כל החברים באופוריה מרוב שהיינו מאושרים, היה לי העונג לספר אותך חבר יקר❤️ @noam_or2 #שבעהבאוקטובר #מסכניםמהעוטף #חמאסננצחאותכם❤❤ ♬ כמה טוב שבאת הביתה - Arik Einstein

@snirmeir אתמול קרה לי משהו מרגש מאוד … כאשר הייתי בצפון במילואים קיבלתי טלפון שאיתי רגב החטוף ששוחרר רוצה שאני אגיע לספר אותו . כמובן שמיד ניגשתי להגיד למ״פ שהוא היה נרגש ומחויך ואישר לי לצאת לספר את איתי בבית החולים . זכיתי להכיר ילד גבר ואבא מדהים והייתה לי הזכות #snirmeir #foryou #איתירגב #barbershop #עםישראלחי #barber ♬ צליל מקורי - Yoni added

התהיות לגיטימיות, אבל לא באמת משנות כלום. אף אחד לא יגיד לשבים איך ואיפה להתבטא. החמאס יכול להנדס סרטונים ולכפות על החטופים תסריטים, כאן הם חופשיים, איזה מזל. גם אם החופש הזה בא לידי ביטוי בריקוד טיקטוק עם האשטאגים כמו #חזרהמהשבי או #עזהלאנד, כי בכל זאת חייבים מזכרת קטנה מאירוע גדול.

ובכלל, מה ההבדל בין הסרטונים בטיקטוק לגבי הסיקור האינטנסיבי שהשבים חווים מהרגע שחזרו הביתה? תמונות שלהם במכוניות הצלב האדום, סרטוני איחוד משפחות, קבלות פנים בערים השונות שאליהן הם חוזרים. השבוע דניאל אלוני העלתה לפייסבוק וידאו של אמיליה הקטנה חוזרת לגן, בטח בכיתם מולו בפעם האלף כשהוא צץ לכם בסטטוסים מצייצים. אז הטיקטוק היא פלטפורמה דורית, אבל הסיקור הוא כללי, חוצה גילים וכל כך רציף, שמה כבר ההבדל? 

הסרטונים בטיקטוק הם גם הדרך של השבים לתקשר אחד עם השנים, במיוחד הילדים. רואים שם שהם מחפשים אחד את השני, מגיבים זה לזה, שיש ביניהם קשר מיוחד. אולי יש תדר מיוחד שהם משדרים עליו, שרק ילדים שעברו את מה שהם עברו יכולים לשמוע. כי חלק מההתמודדות היא גם קשר עם אנשים שעברו את הדברים האלו, שמבינים אחד את השני יותר משהמשפחות או שפסיכולוגים אי פעם יצליחו. הטיקטוק הוא אחת הדרכים לשמר את הקשר הזה, את התדר הזה.

אבל יותר מהכל, הסרטונים האלו בעיקר נותנים לנו את התקווה או את האשליה שהם בסדר. שאחרי כל מה שהם עברו, הם עדיין נראים שלמים. שאולי הנפש שלהם אלסטית ושילדים מחלימים מהר, כל מה שאנחנו מספרים לעצמנו. ושאם הם מצליחים לזכור את העולם הקודם ולשאוף לרסיסים של נורמליות, אולי גם אנחנו נגלה שזה אפשרי?