ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שנחקר בשבועות האחרונים בחשד לקבלת טובות הנאה מאיש העסקים ארנון מילצ'ן, טוען בחקירתו כי המתנות שקיבל מהמפיק ההוליוודי — בעיקר סיגרים, אלכוהול ותכשיטים — נמסרו לו על בסיס חברות ארוכת שנים. לפי פרסומים קודמים, שרה נתניהו רכשה בתמורה מתנות למילצ'ן ואשתו.

כאשר נתניהו נטל לידיו את סמכויות משרד התקשורת, הוא נדרש לדווח על מערכת קשריו וניגודי העניינם הפוטנציאלים שיש לו עם השחקנים השונים בשוק. ואולם ל–TheMarker נודע כי נתניהו לא דיווח בשום שלב על מערכת הקשרים הקרובה של עם מילצ'ן.

מילצ'ן מחזיק כיום 9.8% מערוץ 10, ולכן נחשב בעל עניין בערוץ. עד 2015 החזיק מילצ'ן 24% ממניות הערוץ. בסך הכל איש העסקים השקיע כ–50 מיליון דולר בערוץ 10 מאז תחילת שנות ה–2000. בסוף 2014, כאשר הערוץ עמד בפני משבר והיה עשוי להיסגר, נתניהו נפגש אישית עם גורמים רלוונטיים וניהל דיונים רבים בנוגע לעתיד הערוץ.

על רקע תחקירי "ביבי טורס" ב–2011 ומסיבות נוספות, נקט נתניהו בגישה עוינת כלפי הערוץ, בטענה שהוא מסקר את הפרשה באופן מוטה לרעה, ולכן פעל כדי לסגור אותו או לפחות לאיים על קיומו. ואולם בפועל, במהלך השנים נתניהו פעל בצורה תמוהה והפכפכה, ודווקא תחת סמכותו קיבל ערוץ 10 הקלות ורישיון קבוע לשידורים.

מלוח הפגישות של ראש הממשלה, שהגיע לידי TheMarker, עולה כי ב–14 בדצמבר 2014 קיים נתניהו דיון בנוכחות יו"ר הרשות השנייה, אווה מדז'יבוז', ומשתתפים נוספים, שעסק בסוגיית ההקלות שיינתנו לערוץ לאחר שיקבל רישיון קבוע לשידורים. לאחר שמועצת הרשות השנייה אישרה את ההקלות, ועדה מיוחדת בכנסת התכנסה כדי לאשרר אותן, בתמיכת נתניהו.

היחסים בין נתניהו לערוץ 10 היו מתוחים מאוד באותה תקופה. הערוץ אמור היה להיסגר לאחר תום תקופת הזיכיון שלו, והוא לא יכול היה לקבל רישיון קבוע לשידורים לאור חובותיו ואי־עמידתו בדרישות הפיננסיות. ב–30 בדצמבר נפגש נתניהו פעם נוספת עם מדז'יבוז'. בפגישה נכחה גם היועצת המשפטית של הרשות השנייה, הילה שמיר. באותה פגישה נכח גם היועץ המשפטי לממשלה דאז, יהודה וינשטיין, והמשנה ליועמ"ש, אבי ליכט.

אף ששבועיים קודם לכן נתניהו סייע לערוץ, בשלהי 2014 הוא תמך בסגירתו. בתום אותה פגישה הודיע וינשטיין לנתניהו כי הערוץ ימשיך לפעול וכי יש לחוקק חוק שיאריך את זיכיונו לחצי שנה. נתניהו אמר אז לוינשטיין: "הרגע הפסדתי את הבחירות בגללך".

באותה תקופה ניהל נתניהו גם פגישות עם מנכ"ל ערוץ 10, יוסי ורשבסקי, והגיע עמו להסכמים לגבי המשך פעילות הערוץ. בהמשך נתניהו ניסה שוב להצר את צעדיו של הערוץ והשית עליו חוב גבוה של 17 מיליון שקל — אך בסופו של דבר שר האוצר, משה כחלון, הפחית את החוב. בהמשך, לאחר הארכת זיכיון של חצי שנה ומתן ההקלות, נכנסה קבוצת RGE לערוץ 10 ורכשה את השליטה בו. אחד מבעלי RGE הוא המיליארדר לן בלווטניק, המקורב גם הוא לנתניהו.

נתניהו גם לא דיווח במסגרת מסמך ניגוד העניינים שלו על יחסיו הקרובים עם בעלי קבוצת בזק, שאול אלוביץ'. לאחר פרסום התחקיר של גידי וייץ ב"הארץ", על הסיקור החיובי שניתן לנתניהו באתר "וואלה", ששייך לקבוצת בזק, התבקש נתניהו לדווח על קשריו עם אלוביץ'. בדיווח זה התברר כי השניים נוהגים לסעוד בחברת בנות זוגם. בעקבות זאת החליט היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כי נתניהו שרוי בניגוד עניינים והוא נאלץ להעביר את הסמכויות הקשורות בקבוצת בזק לשר צחי הנגבי.

מילצ'ן ניסה במהלך השנים למכור את מניותיו בערוץ 10 ולצאת מהאחזקה בו. ככל הנראה האחזקה בערוץ פגעה ביחסיו עם נתניהו, בדומה להתערערות היחסים בין נתניהו ללאודר, ששלט בערוץ בפועל ומימן אותו מ–2009 — לאחר פרסום תחקיר "ביבי טורס" של רביב דרוקר.

מנגד, מילצ'ן דרש כי תוחזר לו השקעתו בערוץ, ולכן סירב להיפרד ממניותיו. מאז כניסת RGE לערוץ אין למילצ'ן נציג בדירקטורין החברה. עם זאת, מילצ'ן עדיין לא זנח את תוכניותיו להיות פעיל בשוק הטלוויזיה הישראלי. כפי שפורסם ב–TheMarker, מילצ'ן קיבל הצעה להיכנס כשותף בזכיינית ערוץ 2, רשת. בעבר דווח גם כי מקורבו של נתניהו, ניר חפץ, אמר כי קיימת היתכנות להקים ערוץ טלוויזיה חדש בשותפות עם מילצ'ן. מילצ'ן הכחיש כוונות כאלה.

לפי הערכות, הגרסה הנוכחית של נתניהו בנוגע למערכת יחסים הקרובה שלו עם מילצ'ן תאלץ לפסול אותו מלדון בעתיד ערוץ 10 ואולי גם בעתיד הטלוויזיה המסחרית כולה. כלומר, נתניהו עשוי להיות מנוע מלעסוק בשוק השידורים — התחום המרכזי שבו התכוון לבצע רפורמה ולהכניס תחרות בשוק. על הפרק מונחות גם ההמלצות של הוועדה בראשות מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, לרפורמה בשוק השידורים, אך נתניהו עשוי להיות מנוע מלטפל בכל חלקיה.

ממשרד המשפטים נמסר: "מערכת היחסים בין ראש הממשלה למילצ'ן והשפעתה על תפקידו כשר התקשורת נבחנת בימים אלה בעקבות פניות שהתקבלו בנושא, וכן במסגרת גיבוש עמדת המדינה לעתירה שהוגשה בנושא על ידי מפלגת 'יש עתיד'. תגובת המדינה תימסר לבג"ץ ולפונים, כמקובל, לאחר גיבושה".

מלשכת ראש הממשלה וממשרד התקשורת לא נמסרה תגובה.

פורסם במקור ב-TheMarker

 

עוד כתבות ב-TheMarker: