הצפייה בטקס הלוויה של שמעון פרס לפני כשבוע וחצי הולידה כמה רגעים מעניינים. אחד מהם למשל, היה הצעידה המשותפת של נשיא ארה"ב ברק אובמה לצדה של שרת התרבות והספורט מירי רגב כשהיא מחייכת לעברו של אובמה. כעת מתברר כי באופן חריג, לרגב היה נציג ששלט בזמן אמת בבימוי כל האירוע, והעניק לה שליטה חסרת תקדים לקבוע כיצד ומה יראו כל צופי הטלוויזיה בזמן אמת.

שלושת ערוצי הטלוויזיה, כפי שמקובל בכיסוי אירועים רבים שמשודרים במקביל בכמה ערוצים, שיגרו במאי מקצועי אחד מטעמם, שיביים את הטקס בהתאם לנורמות עיתונאיות. לווית פרס, כמו אירועים ממלכתיים אחרים, מומנה על ידי המדינה דרך מרכז ההסברה, עליו אחראית רגב - לרבות מימון הצילומים וניידת השידור. עד כה, ערוצי הטלוויזיה עמדו על כך שהבימוי ייעשה על בסיס שיקולים עיתונאיים על ידי במאי מטעמם.

גם הפעם נבחר לתפקיד במאי מטעם ערוץ 10. אלא שבזמן אמת התברר לו כי מרכז ההסברה במשרד התרבות הציב מעליו במאי אחר מטעם הממשלה. לאורך כל האירוע הנחית במאי מרכז ההסברה הוראות בימוי על בימאי חדשות 10 - למשל כמה זמן להציג את רגב על המסך וכמה זמן את שרה נתניהו, וזאת בניגוד לשיקולים עיתונאיים.

גורמים בערוצי הטלוויזיה אמרו כי "זה היה קומיסר מטעם השלטון. מדובר בהתנהלות מסוכנת וחמורה, שמסכנת את העבודה העיתונאית". לדבריהם, על אף החיסכון הכספי, הבימוי שנשלט על ידי מרכז ההסברה פוגע בעיתונות, והם ייאבקו למנוע הישנותו של מצב מעין זה.

ממרכז ההסברה נמסר: "המידע שבידיכם אינו נכון עובדתית ומשולל כל יסוד. אירוע הלוויה שודר בהתאם לסטנדרטים המקצועיים שמדינת ישראל מחויבת אליהם. לאף אחד מהגורמים המצלמים והמשדרים לא ניתנו כל הנחיות לצילום או בימוי, והמידע שמופיע בשאלתך משולל כל יסוד. הוכחה ברורה לכך ניתן לראות בשידור המקצועי והאיכותי שבו צפו מיליוני אזרחים בארץ ובעולם ובההחלטה של מרבית אמצעי התקשורת לשדר אותו. בנוסף לכך, מאות עיתונאים, בהם ערוצי התקשורת המרכזיים מהארץ ומהעולם, הוזמנו והגיעו לסקר את האירוע, וההחלטה אם להתחבר לשידור המרכזי או לצלם בעצמם היתה בידם".

הכתבה פורסמה במקור ב-TheMarker

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך: