ייכנס לפוליטיקה? אשכנזי (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

ערוץ הכנסת (אפיק 99 בממירים) פועל מזה 12 שנים במתכונתו הנוכחית כערוץ חדשות המסקר את הנעשה בבית המחוקקים ומופעל על ידי חברת חדשות 2. בתקופה זו אמור היה הערוץ לצאת למכרז חדש, אך זה נדחה כדי להמתין למסקנותיה של ועדה ציבורית מיוחדת שהוקמה כדי לבחון את מדיניות הערוץ, בראשה עומדת השופטת שרה פריש. אתמול הגישה ועדה זו את מסקנותיה ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, ועוררה סערה בתחום התקשורת. 

כפי שמדווח נתי טוקר ב-TheMarker, הועדה התמודדה בעיקר בשאלה האם ערוץ הכנסת אמור לשרת את הכנסת ולפעול לשיפור מעמדו בקרב הציבור, או שמא עליו לפעול כגוף עיתונאי אזרחי החותר לשקיפות הנעשה בכנסת ומעביר ביקורת עניינית על חבריה ופועלם. חברי הועדה שמעו טיעונים לכאן ולכאן. ד"ר תהילה אלטשולר-שוורץ מהמכון הישראלי לדמוקרטיה הביעה עמדה נחרצת בעד מתן חופש פעולה עיתונאי לערוץ. "אין מדובר בערוץ של הכנסת אלא בערוץ המשקף את עבודת הכנסת ושייך לציבור", כתבה אלטשולר-שוורץ והוסיפה "במשטר דמוקרטי שקיפות בעבודת הפרלמנט היא ערך יסוד... מטרתו המרכזית של ערוץ הכנסת היא להגביר שקיפות ונגישות של עבודת הכנסת לציבור ולא להיות מוסד יחסי ציבור של הכנסת". 

מנגד, עמדו נציגי ערוץ 20, המתעתדים לגשת למכרז המתקרב ושואפים להפעיל את ערוץ הכנסת ביום שאחריו. הערוץ, הנקרא בעבר "ערוץ המורשת", פועל מאז 2014 כערוץ טלוויזיה מסחרי, המשדר תכניות בידור, אירוח, תרבות ואקטואליה עם דגש על מסרים ציוניים ופרו-ישראליים. הערוץ מזוהה, בעיקר בעת האחרונה בעקבות שינויים פרסונליים ומקצועיים בו, עם הציבור הדתי-לאומי והימני. "אין מקום בערוץ כזה לביקורת מתלהמת או מזלזלת על הכנסת וחבריה במסגרת השידורים, אלא להיפך, יש להמחיש לציבור את נחיצותה של עבודת הכנסת ואת פועלה" כתבו נציגי הערוץ לחברי הועדה, ואף התייחסו באופן ישיר לתכניות, פינות ומגישים בערוץ הנוכחי דוגמת "הצעת צחוק" של יעקב אייכלר ו"זוג או פרט" של עמית סגל, עליהם כתבו כי הם "פועלים נמרצות להשמצת הח"כים ולזלזול בהם. יש לקבוע הגבלות על הופעה של גורמים שפוגעים בכבודה של הכנסת, מזלזלים בחבריה ואינם מכבדים את מוסד הכנסת". 

כאמור, אתמול הגישה הועדה את מסקנותיה ליו"ר הכנסת אדלשטיין, במה שנראה כמו ניסיון להלך בין הטיפות ולנסח הצעת פשרה. בין היתר המליצה הועדה על סעיף האוסר על ביזוי הכנסת, אך ביקשו להדגיש כי "אין בהוראה זו כדי להגביל את החופש העיתונאי של הערוץ בכל הנוגע לסיקור עובדתי של ההתרחשויות בכנסת". 

עולם התקשורת כאמור, סוער. העיתונאי עמית סגל לא נשאר אדיש לההאשמות, והגיב בחשבון הטוויטר שלו בסדרת ציוצים שהציתו מחדש עימות נושן בינו לבין אנשי ערוץ 20. 



גם צייצנים נוספים הגיבו לאירועים: 









מערוץ 20 נמסר: ״את עמדתנו בעניין המכרז הצגנו בנייר העמדה שהוגש לוועדה לבחינת ההסדרה של ערוץ הכנסת. לא היתה לנו כל כוונה לפגוע בעמית סגל. אנחנו אוהבים את עמית ומעריכים מאד את עבודתו״.