1. טראמפ מחליט לאסור על כניסת מוסלמים ומסתכסך עם הוליווד (שוב)

החלטתו של נשיא ארצות הברית הטרי, דונלד טראמפ, לאסור את כניסתם של מהגרים מוסלמים משבע מדינות שונות לא מסבכת אותו רק עם ארגוני זכויות אדם מרחבי העולם, אלא גם עם תעשיית הקולנוע האמריקאית, שצפויה להיפגע מההחלטה בטקס פרסי האוסקר הקרוב. חוץ ממבקשי מקלט שלא יורשו להיכנס למדינה, גם הבמאי האיראני, אסגאר פרהאדי ("העבר") - שכבר זכה בעבר בפרס האוסקר ("פרידה", 2011) ונחשב למועמד מוביל לפרס גם השנה על "הסוכן" ("The Salesman") - יתקשה מאוד להגיע לטקס שיתקיים ב-28 בפברואבעקבות הצו עליו חתם טראמפ.

אסגאר פרהאדי (צילום: Ian Gavan, GettyImages IL)
אסגאר פרהאדי | צילום: Ian Gavan, GettyImages IL

באקדמיה לא נשארו אדישים להחלטה של טראמפ, ודובר מטעמם מסר: "אנחנו מודאגים מאוד מכך שאסגאר פרהאדי, הבמאי של הסרט זוכה האוסקר 'פרידה', לצד הצוות והשחקנים של הסרט המועמד לאוסקר השנה, 'הסוכן', לא יוכלו להיכנס לארצות הברית בגלל דתם ומדינת המוצא שלהם"."הסוכן", סרטו השביעי של פרהאדי, עוסק בזוג שחקנים איראנים (שהאב חוסיינו וטהראני אלידוסטי) המשתתפים בהפקה מקומית של המחזה זוכה הפוליצר, "מותו של סוכן", מאת ארתור מילר; במקביל לעבודה המורכבת על המחזה עוברים השניים לבית חדש ולו היסטוריה מפוקפקת, דבר שהופך את חייהם לאתגר גדול אף יותר. "הסוכן" זכה כבר לפרסים רבים, ביניהם הפרס לשחקן הטוב ביותר (חוסייני) בפסטיבל קאן האחרון, בעוד פרהאדי זכה בפרס הבימוי. 

כוכבת הסרט, טהראני אלידוסטי, צייצה בחשבון הטוויטר שלה ביום חמישי, כי כאות מחאה, היא איננה מתכוונת להגיע לטקס. "החלטת טראמפ על אי מתן ויזות לאזרחי איראן היא גזענית", צייצה, "בין אם זה יכלול אירועי תרבות או לא, אני לא אתייצב לטקס האוסקר כמחאה". גם יוצרים אמריקאים רבים שלא הושפעו ישירות מהצו של טראמפ, החליטו שלא לעבור על ההחלטה בשתיקה. הבמאית המועמדת לאוסקר, אווה דוברניי, ציטטה את פרהאדי בתוספת הציוץ: "מילים רבות עוצמה של אחד הקולנוענים האהובים עלי, אסגאר פרהאדי, שכמו רבים אחרים לא יוכל להיכנס לארצם של החופשיים". 


מייקל מור, כנראה אחד המתנגדים הקולניים ביותר של הנשיא טראמפ בתעשייה, כתב: "לשכנינו המוסלמים בעולם: אני ועשרות מיליונים נוספים כל כך מצטערים. רוב האמריקנים לא הצביעו עבור האיש הזה", והתייחס לכך שטראמפ לא זכה ברוב קולות המצביעים בבחירות. 


השחקן קומייל ננג'יאני ("עמק הסיליקון") כתב: "כיליד פקיסטן אני יכול לומר לכם שלבוא לאמריקה זה מאוד קשה. איסור כניסת מוסלמים לא יוביל לדבר מלבד שנאה". 


השחקנית זואי קאזאן (נכדתו של הבמאי איליה קאזאן), תייגה את טראמפ וכתבה: "דרך אגב, זה [הצו האוסר על כניסת מוסלמים] יסכן בהמשך הדרך את כוחותינו המזויינים. מי ירצה לעזור לנו בקרב כאשר זאת הדרך בה אנחנו גומלים להם?".


2. לא מצחיק: ג'רי סיינפלד מפרסם ציוץ פוגעני וחוטף מהטוקבקיסטים

כאילו אמריקה לא סובלת מספיק מצרות גזעניות ופוגעניות בתקופה האחרונה, מי שהחליט להצטרף (ככל הנראה, לא ממש במודע) הוא במפתיע דווקא ג'רי סיינפלד, שמצא דרך לא רגישה במיוחד לקדם את הפרק החדש של תכניתו "קומיקאים במכוניות שותים קפה". ביום חמישי האחרון הוא פרסם ציוץ, בו יחצן את הפרק הרביעי בעונה התשיעית, בו יתארח הקומיקאי לואיס בלאק. כתוב: "חדש! קומיקאים במכוניות שותים קפה. לואיס בלאק. חיי בלאק [גם 'שחורים'] חשובים". המשפט האחרון, כמו בכל שבוע שבו הוא מפרסם את הקידום לתכנית שלו בטוויטר, הוא משפט שלרוב מקושר לשם הקומיקאי, אך הבחירה ב"Black Lives Matter" – המרפרר לשם התנועה המוחה נגד אלימות כלפי אפרו-אמריקאים לא התקבל בחיוב.

סיינפלד, שבעברו טען בעד התרת הצנזורה לקומיקאים, אף סיפר כי הפסיק להופיע בקמפוסים כי הסטודנטים "רגישים יתר על מידה". "הם פשוט רוצים להשתמש במילים האלו – 'זה גזעני', 'זה סקסיסטי', זה מלא בדעות קדומות'", הוא אמר בעבר בראיון, "הם אפילו לא יודעים על מה הם פאקינג מדברים". אך נראה שזה לא ממש מנע מהטוקבקיסטים להגיב לו.

"זה גרוע יותר מפרק הסיום של 'סיינפלד', שאני עדיין לא מחבב במיוחד", כתב בנג'מין סיימון, בעוד טיילור קונווי צייץ: "עכשיו אני מבין למה לארי דיוויד כתב את כל הבדיחות".

הקומיקאי המתחיל מאט דונאהר הגיב גם הוא והתייחס לציטוט הקמפוס של סיינפלד, כשאמר "היי, אני יודע שאתה חושב שילדי קולג' הם יותר מידי פוליטיקלי קורקט עבורך אבל אני בן 30 והחרא הזה עדיין מאוד פוגעני ועלוב". בתגובה, קיבל דונאהר שלל טוקבקים מזלזלים (חלק אף אמרו שבכך סיים לעצמו את הקריירה), וג'רי סיינפלד אפילו לא הניד עפעף, ובטח לא מחק את הציוץ. מה דעתכם? פוגעני או תגובה מוגזמת?

3. הלב כואב: הוליווד נפרדת מג'ון הרט המנוח (והמחווה של מעריצי "הארי פוטר")

2017 רק התחילה והיא כבר רומזת לנו בכבדות שכל מה שמיהרנו לשייך לשנה שחלפה – הולך לחזור על עצמו מהר מאוד (כי אתם יודעים איך זה, אנשים פשוט נוטים למות). אך יום שישי האחרון היה קשה במיוחד כשאיבדנו לא אייקון קולנועי אחד, אלא שניים – השחקן הבריטי ג'ון הרט והשחקנית הצרפתייה עמנואל ריבה.

הרט, שנפטר בגיל 77 לאחר התמודדות ממושכת עם מחלת הסרטן, היה לשחקן מוערך מאוד והשתתף במגוון סרטים כמו "1984", "איש הפיל", "הארי פוטר" ו"שר הטבעות", ובקרוב גם נצפה בו שוב ב"ג'קי" עם נטלי פורטמן, שעתיד לצאת בשבועות הקרובים לאקרנים. מבקר הקולנוע שלנו ספד אותו בטור פרידה, והוא לא היה היחיד, כשגם רבים ממעריציו וחבריו לתעשיית הסרטים ביקשו להביע את עצבם ברשתות החברתיות.

"תנוח על משכבך בשלום חברי. ג'ון הרט האגדי. במשך חודשים, בילינו יחד ימים ולילות ארוכים במיוחד בבודפשט, בזמן שצילמנו את 'הרקולס' – צילומים קשים מאוד. כבוד אמיתי לשחק וללמוד מהאדם הזה ואפילו יותר מכך, להיהפך לחברים", ספד אותו דה רוק (דוויין ג'ונסון). "אני תמיד אהיה אסיר תודה על החוכמה שבה הוא שיתף אותי. פעם אחת בלונדון, חלקנו שיחה מדהימה בצהריים. ג'ון הסביר לי, לגבי מהי אחריותי בהוליוודי עכשיו כשנהפכתי, לדבריו, ל'בוס'. אני צוחק עכשיו בעודי כותב את זה, כי אני עדיין יכול לשמוע אותו ואת המבטא הבריטי האיקוני שלו אומר את זה. אגדה".

RIP my friend. Legend John Hurt.  For months, we spent very long days and nights together in Budapest, while shooting Hercules - very tough shoot. A real honor to act and learn from this man and even better than that, become buds.  There's nothing that invaluable OG insight, and I'll always be grateful for the wisdom he shared w/ me. One time in London, we had an epic convo over lunch. John broke it down to me, on what my responsibilities are in Hollywood now after becoming, in his words, "the boss". I'm laughing right now as I type this, because I can still hear him and his iconic British accent just droppin' those OG pearls. Legend.  Prayers, love, strength and light to the Hurt family during this time of loss.  Thank you, brother. For everything. #JohnHurt

A photo posted by therock (@therock) on

עוד קולגות שנפרדו ממנו היו קיפר סאת'רלנד (ששיחק איתו ב"הווידוי"), ג'ייסון פריסטלי (ששיחק איתו "באהבה ומוות בלונג איילנד"), כריס אוונס (ששיחק איתו ב"רכבת הקרח"), סטיבן פריי, ג'יי קיי רולינג ועוד.

ואגב רולינג, מעריצי "הארי פוטר", שהכירו ואהבו את הרט מתפקידו כמר אוליבנדר, הגדילו לעשות וכאות מחווה הניפו את שרביטם למענו בסמטת דיאגון שבעולם הארי פוטר באולפני יוניברסל:

4. התחזית תהיה חמה ומביכה: הפדיחה הטלוויזיונית של החזאית וכוכב "בנות", אדם דרייבר

כידוע, הסופרבול הוא אירוע מרגש וחגיגי מאוד בקרב האמריקאים, ורגע לפני שנזכה לצפות בליידי גאגא חורכת את הבמה הענקית בעולם אנחנו זוכים לקבל הצצות לכמה מפרסומות הסופרבול המפורסמות. לפני כמה זמן הבאנו לכם הצצה לפרסומת של גל גדות וג'ייסון סטיית'ם ל"WIX" הישראלית ובסוף השבוע האחרון גם האחים כהן הפתיעו עם פרסומת סופרבול למרצדס, אך מי שהצליח "לזעזע" את מערכת חדשות הבוקר של ערוץ WBBC, "News Rising", היא זו של אדם דרייבר (אדם מ"בנות", קיילו רן מ"מלחמת הכוכבים: הכוח מתעורר") למותג החטיפים, "סניקרס". בתכנית הבוקר סיפרו על הפרסומת, שעתידה להיות הראשונה שתצולם ותשודר בלייב, ואז פנו לחזאית שלהם, קייטלין קודי, שנראתה נלהבת במיוחד לשמוע על זה. מה קרה משם שגרם לכל אנשי האולפן להתגלגל מצחוק במשך כמה דקות ארוכות? לא נעשה ספוילרים, רק נספר שהקטע האוקוורד קשור אליה ולדרייבר, ולאח שלה (?!). צפו:

ועד שתגיע הפרסומת המלאה, הנה הטיזרים לזו שתשודר בלייב:

5. גם המפיקים בחרו ב"לה לה לנד" 

איגוד המפיקים האמריקאי העניקה הבוקר את הפרסים שלה, וכמו במועמדויות לאוסקר, גם כאן היה "לה לה לנד" הזוכה הגדול. "לה לה לנד" צירף את הפרס ל-14 מועמדויות לאוסקר ושבעה פרסי גלובוס הזהב. "דמיאן שאזל יצר סרט על ההקרבות שאמנים עושים", אמר המפיק מארק פלאט בטקס, "אנחנו חוגגים לכל השוטים שנאבקים אבל מנסים בתשוקה רבה לממש את חלומות האמנותיים".

מדובר בזכייה משמעותית עבור "לה לה לנד", כיוון שפרס איגוד המפיקים נחשב כמנבא של הזוכה באוסקר לסרט הטוב ביותר – 19 מהזוכים בפרס המפיקים (מתוך 27 בסה"כ) זכו גם באוסקר. עם זאת, בשנה שעברה זכה בפרס "מכונת הכסף", שהפסיד את האוסקר ל"ספוטלייט".

גם טקס פרסי המפיקים לא עבר בלא התייחסות לנשיא החדש. "כולנו פליטים, אף אחד מאתנו לא מחוץ לזה", אמר ארווין ווינקלר, שקיבל פרס עבור מפעל חיים, בהתייחס לצו הנשיאותי שהוציא דונלד טראמפ נגד כניסת אזרחים משבע מדינות מוסלמיות לארה"ב. "חופש הדת היה אחד מהעקרונות היסודיים של הדמוקרטיה שלנו", אמרה נשיאת האיגוד לורי מקרידי. "עכשיו יותר מאי פעם עלינו לזכור את המילים שעל פסל החירות".

בין הזוכים הנוספים בטקס: "זוטופיה" (סרט אנימציה), "או.ג'יי סימפסון: תוצרת אמריקה" (סרט דוקומנטרי), "פשע אמריקאי: אמריקה נגד או.ג'יי סימפסון" (סדרת טלוויזיה), "קומיקאים במכוניות שותים קפה" (סדרה דיגיטלית), "Stranger Things" (דרמת טלוויזיה) ו"אטלנטה" (קומדיה טלוויזיונית).

6. הפועל באר שבע: עכשיו הספר

אחרי ההצלחה במגרש, הפועל באר שבע מגיעה גם למדפים עם "השתגעתי בגללה – סיפור על אהבה וכדורגל" – ספר מאת אשר הלפרין המלווה את מסע האליפות ההיסטורי של הקבוצה.

גיבור "השתגעתי בגללה" הוא רוני בן-אברהם, נהג אוטובוס שמאוהב בהפועל באר שבע ומלווה אותה בדרך לאליפות ראשונה אחרי 40 שנה במדבר. זהו ספרו הראשון של הלפרין, שרואה אור בהוצאת "דני ספרים". "הספר הזה מזכיר לנו שוב את קסמו של הכדורגל", כתבה עליו שדרית הספורט מירי נבו. באירוע ההשקה הערב בסטימצקי ביג בבאר שבע ישתתפו קפטן הקבוצה אליניב ברדה והמנכ"ל אסי רחמים, והספר יימכר במחיר מיוחד של 59 ₪ (במקום 98 ₪).

7. אורי ברנשטיין הלך לעולמו

המשורר אורי ברנשטיין נפטר אמש (שבת) בגיל 81. ברנשטיין, עו"ד ומנכ"ל אמקור לשעבר, נודע בעיקר בזכות שירי האהבה שכתב לאשתו, הסופרת הדרה לזר.

ברנשטיין נולד בתל אביב ב-1936. הוא פרסם את ספר שיריו הראשון "אביב ושברו" ב-1955. הוא ערך את כתב העת לספרות "יוכני" ביחד עם נתן זך, והמשיך לפרסם ספרי שירה במקביל לעבודתו כעורך דין. ב-1967 מונה למנכ"ל אמקור. ב-1981 עבד כעורך בהוצאת עם עובד ולימד ספרות באוניברסיטת בן גוריון. לצד ספרי השירה שכתב, ברנשטיין עסק גם בתרגום שירים, ופרסם שני ספרי פרוזה ומחזה. המוזיקאי דויד פרץ הלחין ב-2009 אלבום משיריו בשם "כולם מעשים בודדים".

ברנשטיין השאיר אחריו את אשתו הדרה לזר ואת ילדיהם גאיה (פרופ' למשפטים) ואסף (במאי הסדרה "פאודה"). הלווייתו תתקיים מחר (שני) ב-12:00 בבית העלמין קריית שאול.