האנשים מאחורי "נעלמת", יודעים דבר או שניים על להכות על הברזל בעודו הוא חם. קצת יותר משנתיים לאחר יציאת הספר - ששהה 8 שבועות ברשימת רבי המכר של ה"ניו יורק טיימס", ותואר על ידי רבים כתופעת הספרותית הגדולה ביותר של השנים האחרונות אחרי "50 גוונים של אפור" - ההייפ לא נגמר. כבר באוקטובר צפוי לצאת לאקרנים עיבוד קולנועי לספר. את התפקיד הראשי יגלם המאמי הלאומי של הוליווד, בן אפלק, ועל הבימוי אחראי דיוויד פינצ'ר ("הרשת החברתית", "מועדון קרב", "שבעה חטאים"), מה שיוצר לא מעט ציפיות ולחשושים שכוללים אזכורים לטקס האוסקר הקרוב.

ג'יליאן פלין (צילום: Taylor Hill, GettyImages IL)
מנסה לשמור על המתח | צילום: Taylor Hill, GettyImages IL
אבל לפני שהוא הופך לאחד מהסרטים הכי מדוברים השנה, "נעלמת" הוא קודם כל מותחן מצליח של גיליאן פלין, כותבת ספרי מתח אמריקנית. במרכז העלילה עומדים יחסיהם של איימי וניק, שנשואים מזה חמש שנים. איימי היא יפהפייה אמריקנית מניו יורק, בת יחידה להורים שמתחזקים זוגיות יציבה וחשבון בנק מנופח בזכות "איימי המדהימה" - סדרת ספרים מצליחה שנכתבה בהשראת בתם. ניק, לעומת זאת, גדל עם אבא לא יציב ומתקשה להתמודד עם פיטוריו. הוא חוזר עם איימי לעיר הולדתו במיזורי כדי לסעוד את אמו החולה ופותח שם פאב קטן מקרן הנאמנות של אשתו. על פניו, ניק ואיימי מנהלים זוגיות אוהבת, אך בבוקר יום נישואיהם החמישי נעלמת איימי מהבית ומשאירה את ניק כחשוד המרכזי בהעלמותה.

"נעלמת" מספר שני נרטיבים במקביל. מצד אחד אנו מתוודים להווה כפי שחוו אותו ניק -  ההתמודדות עם החטיפה, החיפושים אחר אשתו וההאשמות שמופנות כלפיו. מצד שני, אנו מקבלים הצצה לקטעי היומן של איימי, שמתארת את חייה מרגע ההכרות עם ניק ועד לשנת נישואיהם האחרונה. המעבר בין הסיפורים יוצר מתח שמחזיק את הסיפור. כשהעניינים מתחילים להתפתח, והטבעת סביב ניק מתחילה להתהדק, כבר ברור שמישהו מהשניים מספר סיפור לא נכון, עכשיו, וכמו בכל סיפור מתח טוב, רק נשאר לגלות מי. זוהי בחירה שמאפשרת לחוות את הסיפור מהכלל אל הפרט. אם בתחילת הספר אנו מקבלים את הסיפור בצורה מאוד שטחית – בחורה מאוהבת לצד בחור שכואב את חסרונה, לאט לאט אנו נחשפים לפרטים הקטנים, וכך, ככל שהספר מתקדם, המתח נבנה בצורה שמצדיקה את השימוש בביטוי "מורט עצבים". התואר אולי הודבק לכל מותחן נורדי שיצא לאחרונה, אבל "נעלמת" מצליח להצדיק אותו, תוך כדי שהוא שומר על מעמדו כספר קריא ונגיש, רב מכר על החיים האפלים בפרברים האמריקאים.

בן אפלק, מתוך "נעלמת" (צילום: 20th Century Fox)
איך ייראה הסוף? | צילום: 20th Century Fox
ברגע השיא של "נעלמת" המבנה שנשמר לאורך רוב הספר, נשבר. אנחנו כבר לא מקבלים את העבר של איימי, אלא את כאן ועכשיו. זהו רגע מפכח, מהסוג שתזכרו הרבה אחרי הקריאה, מהסוג שיגרום לכם להמליץ על הספר לחברים רק כדי שתוכלו לדסקס אותו. אמרנו פינצ'ר? תחשבו על הסוף של "שבעה חטאים", כשבראד פיט מגלה את הראש של גווינת פאלטרו בתוך הקופסה ומשאיר אותנו עם הלסת שמוטה גם כשהכתוביות כבר מסתיימות. ההבדל הוא שבעוד שב"שבעה חטאים" ההפתעה נשמרת לסוף הסרט, ב"נעלמת" היא מתרחשת בערך באמצע. הטוויסט מציב אתגר קשה לסופרת שצריכה לשמור את המתח לאורך כל מה שנשאר מהספר, משימה שהיא לא תמיד עומדת בה בהצלחה, לפחות לא באותה הצלחה בה היא בונה את הסיפור. זוהי לא נפילת מתח שתגרום לכם לזנוח את הספר בצד. להפך, אחריה הדמויות מתעגלות, והרצון לדעת מה קורה איתן רק הולך וגובר. למרות זאת, ככל שהספר מתקדם מתפתחת תחושה שמישהו שם קצת איבד את זה ומתחילים להבין למה פינצ'ר הצהיר שבאדפציה שלו הסוף יהיה קצת שונה. במידה מסוימת הסוף חוזר להתחלה בפשטות שלו, לטוב ולרע.

בסופו של דבר "נעלמת" עושה עבודה מצוינת. הוא מצליח לשבור את המבנה המוכר של ספרי מתח, מציג לנו דמויות מעניינות ומוכיח שאנשים לא תמיד מתנהגים כמו שאנחנו מצפים מהם להתנהג. ערעור הקרקע היציבה עליה אנחנו עומדים הוא כלל חשוב בספר מתח טוב, ו"נעלמת" עושה את זה בצורה פרועה, כמעט מתריסה. גם ברגעיו החלשים, "נעלמת" יוצר מספיק עניין ואם תתבאסו קצת מהסוף, תזכרו שזה לא נגמר עד שהדיוויד פינצ'ר ישיר.