"יש לי מילה אחת לג'ק קרואק: עריכה", אומרת פריס לג'ס באחד הפרקים בעונה השנייה של "בנות גילמור". "גברים מעריצים את קרואק ובוקובסקי, אבל לא יפתחו בחיים ספר של ג'יין אוסטין". פריס צודקת: אם אתם קוראים מסוג גבר, יש סיכוי טוב שתפספסו כמה מהיצירות הספרותיות הגדולות שנכתבו אי פעם, פשוט כי הוסללתם לקרוא קודם את המינגוויי, ואתם חושבים בטעות שאם יש שם של בת על העטיפה זה ספר על שושלת של ארבע נשים שמעבירות מדור לדור מתכון לקציצות.

בגלל הבלבול הזה, בשנה האחרונה התחילו קוראים רבים באמריקה להיענות לאתגר קריאה, ולקרוא במשך שנה רק ספרות שנכתבה על ידי נשים. בהשראת הטרנד ההוא כתבנו גם אנחנו את שישה אתגרי הקריאה שלנו. הרשימה שלפניכם היא המלצה לתכנית קריאה שנתית לסגירת פערים.

אם אתם רוצים לקרוא חמישה ספרים, כדאי להתחיל מאלה:

1. דולי סיטי / אורלי קסטל בלום

אתגר הקריאה - נשים (צילום: סטודיו מאקו)
צילום: סטודיו מאקו
קשה לכתוב על "דולי סיטי" במבנה המוכר של "עלילה" ו"סגנון", כי הוא טריפ אחד גדול שמורכב מכל אלה. במובן מסוים הוא "חייבים לדבר על קווין" ישראלי, כי הוא עוסק באמהות כמו שלא נכתב בעברית מעולם, אבל הוא הרבה מעבר לזה. "דולי סיטי" הוא ספר הפריצה של אורלי קסטל בלום והוא מופע מתפרץ וחסר שליטה של גאונות ואומץ, ובמובנים רבים הספרות הישראלית הצעירה של שנות ה-90 נכתבה בצלו. אם לא דולי, אתם חייבים לקרוא איזשהו ספר של קסטל בלום כדי להאמין שאפשר לכתוב ככה בעברית. (עם עובד, 1992)

2. חמדת / טוני מוריסון

אתגר הקריאה - נשים (צילום: סטודיו מאקו)
צילום: סטודיו מאקו
חמדת היא בתה של סת', שפחה שנמלטה מהעבדות וחיה באוהיו מעט לאחר מלחמת האזרחים בארה"ב. היא איבדה את בתה במאבק על החירות, ונותרה רדופת רוחות ואבל במשך 17 שנה, עד שיום אחד חמדת שבה ומופיעה. אנחנו חיים בתקופה בה סיפורים מתקופת העבדות מציפים אותנו מסרטי האוסקר וקליפים של ביונסה, אבל טוני מוריסון היתה מהכותבות החלוציות שהעניקו לנשים שחורות באמריקה פה וקול, והיא גם קיבלה עבור כך פרס נובל. (מאנגלית: ניצה בן-ארי, הספריה החדשה, 1987)

3. עין החתול / מרגרט אטווד

אתגר הקריאה - נשים (עיבוד: סטודיו מאקו)
עיבוד: סטודיו מאקו
קשה לחשוב על עוד ספר שהוא גם מופתי וגם עוסק במה שרוב האנשים היו מכנים קשקושים של ילדות. זו אחת מהיצירות הגדולות ביותר של מרגרט אטווד, מהסופרות הגדולות החיות היום, ובניגוד ליצירה הגדולה האחרת שלה, "מעשה השפחה", שהיא דיסטופיה בומבסטית, "עין החתול" עוסק ביום יום – בחינוך שקיבלו נשים בשנות ה-60, בגירושים ובמאבק של אישה לפלס את דרכה בעולם האמנות, ומעל הכל, בהתעללות הסמויה והמשוכללת של ילדות קטנות זו בזו. זה ספר בלתי נשכח שנקשר בזכרונות הילדות של הקוראים שלו לעולם. (מאנגלית: יעל אכמון, כנרת זמורה ביתן, 1996)

4. קול צעדינו / רונית מטלון

אתגר הקריאה - נשים (צילום: סטודיו מאקו)
צילום: סטודיו מאקו
"קול צעדינו" הוא ביוגרפיה קיבוצית של נשים שמעט מאוד שירים הושרו להן: עולות מארצות ערב, פועלות עניות, שמגדלות ילדים ושורדות בעולם רחוק מיליוני קילומטרים מזה שגדלו בו. זה ספר על חיים בצריף בפתח תקווה הענייה של שנות ה-50 וה-60, על נשים שנאבקות על לחם מול גברים שדוהים בייאוש או מתמסרים לפנטזיות מהפכניות, ועל סדר יום שיש בו רגע אחד יקר למנוחה לפני השינה. (עם עובד, 2008)

5. ג'יין אייר / שרלוט ברונטה

אתגר הקריאה - נשים (צילום: סטודיו מאקו)
צילום: סטודיו מאקו
זה אולי הספר הכי חשוב שנכתב על ידי אישה אבל עזבו חשוב – ג'יין אייר הוא גם ספר הרפתקאות מרתק וגם סיפור אהבה משגע, והגיבורה שלו, יתומה ענייה ובעלת שאר רוח שמחפשת את מקומה בעולם, היא חברה לכל החיים. (מהדורות ומתרגמים רבים. 1847)

אם אתם רוצים לקרוא 18 ספרים, זו התכנית השנתית שלכם:

6. החברה הגאונה / אלנה פרנטה

זה ספר חדש, אבל הוא מסתובב כרגע כמו חללית שחוטפת אנשים, וכל מי שקורא אותו חוזר עם עיניים מזוגגות. החלק השני, "הסיפור של שם המשפחה החדש", יצא השבוע. (מאיטלקית: אלון אלטרס, הספריה החדשה)

7. המחברת הגדולה / אגוטה קריסטוף

יצירת אפלה ומוחצת איברים פנימיים על מלחמה ועל מה שהיא מעוללת לבני אדם. (מצרפתית: נורית פסטרנק, כתר)

8. גאווה ודעה קדומה / ג'יין אוסטין

האם הרוחנית של הקומדיות הרומנטיות והצ'יק ליט, והספר שהוא האבטיפוס של כל כך הרבה סיפורים טובים שקראתם. יש הרבה מהדורות ותרגומים, העדכני ביותר הוא של עירית לינור בהוצאת כתר.

9. חייבים לדבר על קווין / ליונל שרייבר

מונולוג של אם שבנה רצח את חבריו לכיתה. אחד הספרים החשובים של המאה ה-21 שהיה פריצת דרך בשיח הבינלאומי על הורות. (מאנגלית: ענת ויינשטיין, כנרת זמורה ביתן)

10. פעמון הזכוכית / סילביה פלאת

אחד הספרים היפים שנכתבו על דיכאון קליני. מי שיצליח לשכוח את הביוגרפיה של המחברת יבחין גם בכמויות של סרקזם והומור בין הדמעות. (מאנגלית: יואב הלוי, ספרית פועלים)

11. כמעיין המתגבר / איין ראנד

ספר שהוא מופע אלכימי: הדמויות בו פלקטיות, המסר שלו שגוי נורא, ואף על פי כן כיף אדיר לקרוא אותו. (מאנגלית: אינגה מיכאלי, כנרת זמורה ביתן)

12. פרנקנשטיין / מרי שלי

אחד האגדות המכוננות של המודרניזם ושל המדע הבדיוני. כולם מכירים את הסיפור, אבל מי שיטרח לקרוא את הטקסט המקורי יגלה שהוא שונה מאוד מהעיבודים המוכרים לנו. (מאנגלית: שרון פרמינגר, פן)

13. ההיסטוריה הסודית / דונה טארט

הספר הממכר ביותר ביקום הידוע. קבוצת סטודנטים בחוג אקסקלוסיבי ללימודי קלאסיים מסתבכים בפרשיית רצח. (מאנגלית: ורד שוסמן, כתר)

14. אל תיגע בזמיר / נל הרפר לי

ספר אמריקאי קלאסי ואהוב מאוד שחשף את הציבור האמריקאי לעומק הגזענות בדרום, והאיץ את ביטול חוקי ג'ים קרואו. (מאנגלית: מיכל אלפון, עם עובד)

ועוד כמה למתקדמים –

15. חצי שמש צהובה / צ'יממנדה נגוזי אדיצ'י. רומן ענק עם גיבורה אמיתית על מלחמת האזרחים בניגריה, המלחמה שהביאה למסכי הטלוויזיה במערב את רעב ביאפרה.

16. הכותלי / נל זינק. ספר הביכורים הלא פוליטיקלי קורקט מאת הסנסציה הספרותית של הרגע. טיפאני מתחתנת עם חובב צפרות שהיא בקושי מכירה ועוברת איתו לשווייץ, שם היא מעבירה את ימיה בבגידות ובבטלה.

17. מקופלת / תמר גלבץ. כשרונה העצום של תמר גלבץ בספר פריצה יוצא דופן, שמתעד פרידה ופירוק של בית באקסטרים קלוז אפ.

מה פספסנו? תנו עוד המלצות בתגובות

 לכל אתגרי הקריאה של שבוע הספר