זכתה בפרס ישראל. דבורה עומר (צילום: חדשות 2)
דבורה עומר. גידלה את כולנו | צילום: חדשות 2

דבורה עומר הלכה לעולמה, אבל השאירה אחריה כמות בלתי נתפסת של ספרים, כמעט מאה, שאותם כתבה בקדתחנות במשך השנים והפכו לקלאסיקות מיידיות של בני נוער וילדים. בלתי אפשרי לבחור מבין הספרים האלו את המומלצים, אחרי הכל דור שלם גדל ועוצב פה על דבורה עומר, שכישרונה הגדול היה לכתוב ספרים שידברו לבני נוער, לא משנה מאיזו תקופה. ובכל זאת בחרנו לכם חמישה ספרים שאם לא גדלתם עליהם, עדיין יש לכם הזדמנות. הם זמינים בכל ספרייה (כי את דבורה עומר שואלים מספריות, לא קונים במבצעים בצומת ספרים), הם קריאים והם מרגשים עד היום.

הבכור לבית אבי
הבכור לבית אב"י

הבכור לבית אב"י                         

 אחד מספרי הנעורים הגדולים של דבורה עומר, ובכלל, שתיאר בהמון רגישות ואהבה את חייו של איתמר בן אב"י, בנו של אליעזר בן יהודה ומי שנקרא "הילד העברי הראשון". חייו הקשים ורצופי העוני, המחלות והדעות הקדומות הפכו לספר מסעיר ששילב את שני הדברים שדבורה עומר אהבה יותר מכל - העיסוק בהיסטוריה הישראלית וכמובן, השפה העברית. 

פגיעה ישירה
פגיעה ישירה

פגיעה ישירה

לא רבים יודעים זאת, אבל לדבורה עומר היו חיים לא פשוטים. בגיל 11 אמה מתה, ובקיבוץ מעוז חיי שבו גדלה טענו שהיא התאבדה. תעלומת מותה של אמה מעולם לא הרפתה ממנה, עד שהמטפלת בקיבוץ שבו גדלה התוודתה בפניה כי אמה לא התאבדה, אלא נהרגה במהלך אימונים של תנועת ההגנה. הספר "פגיעה ישירה" - על בת קיבוץ הגדלה על רקע השמועה שאמה התאבדה, נכתב לאחר הגילוי הזה ועסק באופן סמי אוטוביוגרפי לא באחד מגיבורי ההיסטוריה, אלא סוף סוף היא בעצמה, מה שהופך אותו לפחות מלמד ומספר, ויותר כואב ורגשי.

אין תמונה
שרה גיבורת ניל"י

שרה גיבורת ני"לי

הכישרון הגדול של עומר היה לקחת דמויות על היסטוריות, ולהפוך אותם לבני אדם. כאלה שגם בני נוער יוכלו להזדהות איתן ולאהוב אותן, גם באייטיז וגם היום. "שרה גיבורת ניל"י" היא כנראה פסגת היצירה הזאת. לא רק גיבורה מפעם שעברה עינויים קשים, אלא גם בחורה שמתאהבת ומתאכזבת ונפרדת ויש לה מערכת יחסים מורכבת עם אחותה. יכול להיות שהיום כבר אף טינאייג'ר לא יראה טעם בלקרוא ספר על שרה גיבורת ניל"י (האמת? גם בניינטיז לא), אבל את הספר הזה דווקא כן.

אין תמונה
לאהוב עד מוות

לאהוב עד מוות
טוב, אנחנו לא רוצים לדכא אתכם עד עפר, אבל זה עדיין ספר ששווה את הדכדכת הקלה שתתקוף אתכם. גם הפעם מדובר על סיפור אמיתי, סיפרום של זהרה לביטוב ושמוליק קופמן ששירתו ביחד בפלמ"ח, תכננו להתחתן ואז... בלי ספוילרים. ונכון, גם כאן מודגשת החשיבות של הצבא בחברה ומדובר בסולם ערכים שונה לחלוטין מזה שיש לנו היום, אבל כמו שדבורה עומר תמיד ידעה - אהבה זאת אהבה. לא משנה באיזה שנה.

אין תמונה
הנשיקה שהלכה לאיבוד

הנשיקה שהלכה לאיבוד

ממש כמו שספרי הנוער של דבורה עומר ילוו טינאייג'רז בכל תקופה, גם ספרי הילדים שלה ימלאו את המדפים, לא משנה באיזה שנה. קובץ הסיפורים "הנשיקה שהלכה לאיבוד" ליווה אותנו כפעוטות, ורוב הסיכויים שילווה גם את הפעוטות שלנו. כי הם חמודים ומעשירים וכיפיים, כי ילדים הם ילדים, לא משנה איפה ומתי, וכי יש דברים שפשוט לא הולכים לאיבוד.