הסופר היהודי-אמריקאי ג'ושוע כהן זכה בפרס פוליצר על ספרו "הנתניהוז", רומן המערבב מציאות ובדיה ועוסק בימיה של משפחת נתניהו בארה"ב. ועדת הפרס תיארה את הספר כ"רומן היסטורי עוקצני וכתוב במיומנות על המוזרויות של החוויה היהודית-אמריקאית, המציג רעיונות ומחלוקות סוערים כמו העלילה עצמה".  

הספר, שכותרתו המלאה היא "הנתניהוז: אפיזודה שולית ובסופו של דבר אף זניחה בתולדות משפחה מפורסמת מאוד", סובב סביב הקריירה האקדמית של בנציון נתניהו באמריקה, אליה עבר עם אשתו צילה והילדים בנימין, עדו ויוני בסוף שנות ה-50. הספר מתרחש בקולג' הבדיוני קורבין, בשעה שבמציאות פרופ' נתניהו היה בעל משרה בקורנל. 

בביקורת על הספר שפורסמה במגזין Forward, למשל, מתארים את משפחת נתניהו הבדיונית כחבורה "עייפה, עצבנית וחצופה", כזו שמכניסה את הפרופסור בספר לשורה של צרות והופכת את המפגש איתה לסקנדל אדיר. ובעוד פרופסור בלום בספר (דמות המבוססת על חוקר הספרות הרולד בלום) מוצג כ"ליברל אמריקאי נאיבי", לנתניהוז, על פי הביקורת, יש "נטייה לפרובוקציות, מניפולציות וסכסוכים". 

ג'ושוע כהן, 2019 (צילום: Leonardo Cendamo/Getty Images)
ג'ושוע כהן | צילום: Leonardo Cendamo/Getty Images

עודד כרמלי, מייסד "הבה לאור" שהוציאה לאור את הספר בישראל, סיפר בראיון ל-mako בשנה שעברה כי ההוצאות הישראליות הגדולות חששו לפרסם את הספר בעברית. "מספר להוצאות לאור רצו לפרסם את הספר בישראל", אמר אז כרמלי, "אבל המחלקות המשפטיות של כל הוצאה חטפו רגליים קרות, ואמרו לעורכים משהו כמו 'דיר באלק, עוד תהיה לנו תביעה מיאיר נתניהו'. כשהספר הגיע לידיי, חשבתי שזה טירוף מערכות שהוא יראה אור מסביב לעולם, ורק בישראל לא ניתן יהיה לפרסם רומן על משפחת נתניהו. אני חושב שזה המעשה הנכון לעשות, גם ספרותית וגם ציבורית".

רבים מזוכי פרס פוליצר שהוכרזו היום (שני) עוסקים בנושאים הקשורים לזהות ולגזע. בפרס הדרמה זכה המחזה "Fat Ham" של ג'יימס איג'יימס, שהוא עיבוד ל"המלט" המתרחש בחצר של משפחה שחורה בדרום ארה"ב. האמן ווינפרד רמברט, שמת בשנה שעברה, זכה בפרס הביוגרפיה על הספר "רודף אותי לקבר שלי: זכרונותיו של אמן מהדרום של ג'ים קרואו". פרס הפוליצר לספר עיון הוענק לאנדראה אליוט, שכתבה ספר בשם "ילדה בלתי נראית: עוני, הישרדות ותקווה בעיר אמריקאית", שהוא המשך לסדרת תחקירים שכתבה בניו יורק טיימס על ילדה הומלסית מברוקלין. 

ג'ושוע כהן יהיה אורח פסטיבל הסופרים בירושלים בשבוע הבא וינהל דיון מול קהל עם עורך "תרבות וספרות" של עיתון הארץ בני ציפר, על קונפליקטים בין יהדות ארה"ב לישראל ועל משנתו של בנציון נתניהו.