אחרי התמודדות מעוררת הערכה עם התפרצות הקורונה במדינתה, בשבועות האחרונים ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן מצאה את עצמה במרכזה של סערה סביב סרט חדש, "הם אנחנו" ("They Are Us") שמו, שהיה אמור לצאת לדרך ולעסוק בטבח בכרייסטצ'רץ' - אירוע ירי משנת 2019, במסגרתו פעיל הימין הקיצוני ברנטון טרנט פרץ לשני מסגדים בעיר ורצח 51 מוסלמים.
תגובתה של ארדרן לרצח, בראשה תיעוד של ראש הממשלה כשהיא מבקרת את משפחות הקורבנות בעודה עוטה רעלה, הכתה גלים ברחבי העולם - והסרט היה אמור להתמקד בה, כשלתפקיד הראשי מלוהקת השחקנית רוז ביירן ("נזקים", "מסיבת רווקות" ולאחרונה גם הסדרות "גברת אמריקה" ו"פיזיקל"). לתפקיד הבמאי והתסריטאי נבחר אנדרו ניקול, מי שביים בעבר את "מה קרה בגטקה?" ו"עולם הזמן", אך בימים האחרונים התברר שהסרט לא ייצא לפועל, וזאת לאחר שביקורות על התסריט לסרט טענו שהוא מפגין חוסר רגישות כלפי קורבנות הטבח.
הסיבה לסערה, שנבעה מביקורת ציבורית קשה בקרב בני הקהילה המוסלמית בניו זילנד, הייתה ההחלטה ה"מגונה" ו"חסרת הרגישות" של ניקול להתמקד דווקא בתגובתה של ארדרן לאירועים - ולא בקורבנות עצמם. גם ארדרן עצמה הבינה את הבעייתיות בכך שסיפורם של 51 קורבנות מוסלמים יסופר דווקא דרך עיניה של האישה הלבנה שדאגה למשפחותיהם (כשרעיון "המושיע הלבן" הגזעני חוזר על עצמו פעם אחר פעם בסרטים הוליוודיים), וביוני האחרון הסבירה ש"אלה סיפורים של הקהילה המוסלמית שלנו, והיא זו שצריכה לעמוד במוקד. אני לא חושבת שהסיפור שלי הוא אחד הסיפורים שצריך לספר".
כבר לפני חודשיים, שהתסריט ל"הם אנחנו" דלף לרשת, התחוללה סערה נרחבת ברשת - כזו שהובילה להתפטרות אחת המפיקות ולעצומה בת עשרות אלפי חתימות שדרשה את גניזתו. "זה פסול בכל כך הרבה רמות", סיפרה בזמנו אחותו של אחד הנרצחים בטבח, "זה השפיע על המון אנשים, מעבר לקורבנות שהושפעו באופן ישיר". כעת, בהצהרה שמסר לתקשורת הניו זילנדית בה הכריז על ביטול ההפקה, גם ניקול מכה על חטא. "אני מצטער לשמוע על הכאב שנגרם למשפחות הקורבנות, לאור הפצה מוטעית של טיוטת התסריט שלנו", הסביר, "התסריט רחוק מלהיות מוכן, ומעולם לא היה אמור להתפרסם בפני חברי הקהילה המוסלמית בשלב כל כך מוקדם". לפי הבמאי, שלב טרום-ההפקה של הסרט ייעצר לעת עתה, עד שתבוצע "התייעצות מלאה עם בני הקהילה".
"כל המטרה של התסריט, שפורסם ללא אישור, נועדה אך ורק למשקיעים פוטנציאליים", הסביר ניקול, "התסריט ניתן להם בביטחון מוחלט, ויידענו אותם שזו לא אמורה להיות הגרסה הסופית. כל הסצינות התסריט היו בגדר ממלאות מקום, עד שהיינו מסיימים את ההידברות שלנו עם המשפחות". ניקול הבהיר שהוא עדיין מקווה שהסרט ייצא לפועל, בראש ובראשונה כדי שהוא יוכל "לכבד את השורדים, ואת החיים של אלה שאבדו".