שבוע וחצי לטקס יום העצמאות ה-75 של ישראל שיתקיים בהר הרצל, והשרה מירי רגב הכריזה בשבוע שעבר על משיאי המשואות, ביניהם - גיבור מלחמת יום הכיפורים וחבר הכנסת והשר לשעבר אביגדור קהלני, והשחקן והסטנדאפיסט שלום אסייג. 

מורן אטיאס ואקי אבני נבחרו להנחות את טקס הדלקת המשואות שיפתח את חגיגות יום העצמאות, כפי שפורסם לראשונה ב-mako. בהודעה שיצאה מטעם השרה רגב צוין כי השניים "מנחים מנוסים אשר פרצו דרך בארץ ובעולם ומהווים דוגמה להצלחה ישראלית". קהלני ואסייג ישיאו משואה לצד שמות נוספים כמו מאמן מכבי ת"א לשעבר בכדורסל דיוויד בלאט, ד"ר חתאם חוסיין, סילבן אדמס, סיוון יערי, אופק ראשון, אליהו צלאח, נינה אבידר, ורד בן סעדון, פרופ' אבי ריבקינד, יהודית נגוסה ורעות עמיחי. מטעם צה"ל, ישיא משואה מפקד יחידת דובדבן, סא"ל ד'.

אביגדור קהלני 

קהלני לחם כמפקד במלחמת ששת הימים, שם נפצע ואחריה זכה בעיטור המופת על לחימתו. במלחמת יום הכיפורים בשנת 1973 לחם בקרב על עמק הבכה שבגולן, בעקבותיו זכה בעיטור היוקרתי מכל - עיטור הגבורה. גם אחרי שירותו הצבאי המשיך להקדיש את חייו לחברה כפעיל חברתי, איש ציבור, חבר כנסת ושר בממשלה. קהלני יזם ומוביל את מסע "בעקבות לוחמים", שבו עולים אלפי בני נוער לרמת הגולן ומקבלים עליהם, בהשראת גבורת דור לוחמי מלחמת יום הכיפורים, את נס המנהיגות, ההובלה והחלוציות.

אביגדור קהלני (צילום: יונתן בלום)
גיבור מלחמת יום הכיפורים. קהלני | צילום: יונתן בלום

שלום אסייג

אסייג, יליד טירת הכרמל שמשפחתו עלתה ממרוקו, זוכה פרס האקדמיה לטלוויזיה היה מראשוני הסטנדאפיסטים שהופיעו בערוץ 2 בראשית דרכו. מאז, הופיע בטלוויזיה ובקולנוע וכמפיק, תסריטאי, עורך, מנחה ויוצר. בכל שנותיו על הבמה ועל המסך השתמש באמנות כדי להשמיע את סיפורה של משפחתו וקהילתו – מתוך תחושה עמוקה של אהבה, שייכות וחמלה, ועורר הזדהות בקרב משפחות עולים מכל תפוצות העם.

דיוויד בלאט

בלאט, כדורסלן ואחד מגדולי המאמנים בהיסטוריה של הספורט הישראלי, שאחראי לרבים מהישגיו. הוא החל את הקריירה שלו באוניברסיטאות אמריקאיות, אבל אחרי השתתפותו במכבייה החליט לעלות לארץ. הוא השתלב בכדורסל הישראלי - תחילה כשחקן ובהמשך כמאמן אגדי. קודם לתפקידו הנוכחי כיועץ מקצועי ויושב ראש הוועדה המקצועית במועדון של מכבי ת"א, היה יועץ מקצועי לניקס.

דיוויד בלאט (צילום: Aykut Akici/Euroleague Basketball via Getty Images)
מאמן הכדורסל דיוויד בלאט | צילום: Aykut Akici/Euroleague Basketball via Getty Images

נינה אבידר

אבידר מייסדת שותפה ויושבת ראש הכבוד של קרן אייסף, הקבוצה הפילנתרופית המובילה בפיתוח המנהיגות החברתית והאקדמית בארץ, שנולדה באלכסנדריה שבמצרים. בשנות ה-50 עבדה במחנות עליית הנוער בצרפת ובישראל, שם פגשה צעירים שגורלם הפך למפעל חייה. "ראיתי את הילדים, בעיניהם ניצוצות של חוכמה, חסרי סיכוי לקבל חינוך טוב ולהגשים את עצמם. זה שבר את לבי, עבורם ועבור כל עם ישראל". היא פנתה לנדבן היהודי אדמונד ספרא, עם רעיון להקמת קרן שתסייע לצעירים שעלו מארצות המזרח לממש את הפוטנציאל.

סא"ל ד'

סא"ל ד', פצוע צה"ל שהשתקם וחזר לשירות קרבי מלא, מוביל את חייליו יום ולילה למבצעים עלומים ונועזים. הוא ישיא משואה בשם הלוחמים והלוחמות החשאיים, שבאומץ, בתחכום ובאנושיות גדולה מגינים על מדינת ישראל ועל אזרחיה.

אימון של יחידת דובדבן (צילום: במחנה)
מפקד יחידת דובדבן ישיא השנה משואה בהר הרצל | צילום: במחנה

ד"ר חתאם חוסיין

חוסיין התמחתה ברפואה פנימית ומחלות זיהומיות בקריה הרפואית רמב"ם, והייתה רופאה בכירה ביחידה למחלות זיהומית. ב-2011 התמנתה לרכז את תחום בקרת הזיהומים בביה"ח וכיום היא מנהלת את היחידה למניעת זיהומים. חוסיין מובילה מחקר קליני חלוצי בנושא זיהומים נרכשים בביה"ח וחיידקים עמידים. בתקופת הקורונה ניהלה את המערך ברמב"ם ומונתה למנהלת שתי מחלקות ייעודיות לקליטת חולים. בצד עבודתה, היא מרצה קלינית בכירה בפקולטה לרפואה של הטכניון וחברה בוועידות רפואיות.

סיון יערי

יערי, מייסדת ומנכ"לית עמותת "אינוביישן אפריקה", הגיעה לפני 20 שנה במסגרת עבודתה בבקרת איכות למפעל ג'ינסים של חברת ג'ורדאש, למדגסקר שבאפריקה. היא החליטה להקדיש את חייה להטמעת החדשנות הטכנולוגית הישראלית בכפרים המרוחקים, כדי להתניע התפתחות כלכלית ודרך לצאת ממעגל העוני. באמצעותן, משתמשת העמותה באנרגיית השמש לשאיבת מים נקיים והעברתם לברזים, שאותם התקינה בכפרים. העמותה שהקימה בגיל 29 התקינה מערכות סולאריות ביותר מ-900 כפרים, ושינתה את חייהם של למעלה מ-4.2 מיליון בני אדם בעשר ממדינות היבשת.

ורד בן סעדון

סעדון נולדה בהולנד למשפחת גרים, עלתה לארץ והתיישבה בשומרון. יחד עם בעלה הקימו את ביתם ואת כל חסכונותיהם השקיעו ברכישת עשרים דונמים של כרם, בהמשך פתחו יקב - 'טורא'. מפעל משפחתי שהפך ליקב בוטיק, שזכה בפרסים בינלאומיים.

ורד בן סעדון (צילום: אלון מסיקה-מגזין פנימה)
החקלאית ורד בן סעדון מהשומרון, שתשיא השנה משואה | צילום: אלון מסיקה-מגזין פנימה

פרופ' אבי ריבקינד

ריבקינד, מחלוצי רפואת הטראומה בישראל שעמד בחזית המענה הרפואי לנפגעי טרור בבירה, ומוביל המיזם הארצי "צעירים נוהגים אחרת" להסברת הסיכון שבנהיגה לא זהירה. פרופ' ריבקינד מלווה בהתנדבות ארגוני רפואה וסיוע רבים, מייעץ לקצין רפואה ראשי בצה"ל בתחום כירורגיה כללית וטראומה, ומוביל את "ועידת ישראל לרפואה", שאותה יזם והקים.

יהודית נגוסה

נגוסה, בת למשפחה יוצאת אתיופיה, היא מייסדת וראש המכינה הקדם-צבאית "הזדמנות לשנות", הפועלת בקיבוץ עין השלושה, סמוך לגבול עזה. המכינה פונה לנערים שקיבלו פטור מגיוס על רקע אי-התאמה ועבר פלילי, ומוכנים לעבור תהליך אינטנסיבי, ומעניקה להם הזדמנות שנייה לשירות צבאי משמעותי. נגוסה שירתה בעבר בשירות הביטחון הכללי ואחרי שחרורה פנתה לתחום החינוך בעולם המכינות הקדם-צבאיות, תוך שהיא פועלת לשילוב צעירי הקהילה האתיופית והפריפריה הישראלית במכינות.

אופק ראשון

במשך שש שנים סבלה ראשון, שיזמה את "סיירת חרם", הפרויקט המשותף עם "הצינור" ברשת 13, מחרם אכזרי שהובילו ילדי כיתתה. היא בחרה לחשוף באומץ את סיפורה בפני החברה הישראלית כולה והפכה את חוויותיה האישיות הקשות למקור לשליחות ולכוח. ראשון פעילה כיום למען העלאת המודעות למכת החרמות והבִּיוּש, "שיימינג", בבתי הספר.

אופק ראשון (צילום: אלבום פרטי, צילום: חן ראשון)
סבלה מחרם במשך שנים. אופק ראשון | צילום: אלבום פרטי, צילום: חן ראשון

סילבן אדמס 

כנער בראשית שנות ה-70 בקנדה, התקומם אדמס על הפער בין מדינת ישראל לבין סיקורה התקשורתי העולמי. החינוך הציוני והדוגמה האישית שקיבל בקהילה היהודית בקנדה הובילו אותו לחפש דרכים חדשות ויצירתיות לחשיפה חיובית של פניה היפות של ישראל. אדמס, שמחלק היום את זמנו בין קנדה לישראל, עמד מאחורי הבאת הג'ירו ד'איטליה לארץ, ממרוצי האופניים הנחשבים בעולם, משחק הידידות של נבחרות ארגנטינה ואורגוואי בכדורגל ששודר למיליונים בעולם, ההופעה של מדונה באירוויזיון בת"א וכן על חמש שנות אירוח של אליפות איש הברזל של המזרח-התיכון.

רעות עמיחי

עמיחי בת ה-17 מהמושב נטע שבחבל לכיש, מתנדבת ארגון השומר החדש, ארגון חברתי, חינוכי וציוני שהוקם בשנת 2007 על ידי קבוצת מתנדבים בכדי לסייע ולהעצים חקלאים וגורמי אכיפה בשמירה על אדמות המדינה, ובמקביל לחבר את תושבי הארץ, בדגש על הדור הצעיר, לאדמה, לאהבת המולדת , לציונות ולערבות הדדית. עמיחי מתנדבת בשומר החדש למעלה משלוש שנים, ופעילה בתוכנית מנהיגות צעירה של הארגון על שם אלכסנדר זייד. היא נבחרה על ידי ראשי הארגון לייצג את אלפי מתנדביו.

אליהו צלאח

ממייסדי המושב שתולה שבגבול הצפון, צלאח עלה בגפו מכורדיסטן לארץ סמוך ל-1948. כחייל בודד השתתף במלחמות ישראל ובמשך שנים עסק בחקלאות ובתעשייה. ביתו היה פתוח תמיד בפני נזקקים - יחד עם זוגתו אימץ חיילים בודדים ששירתו באזור ופעל להנחלת מסורת יהודי כורדיסטן. במקביל המשיך את מסורת הפיוט של יהודי כורדיסטן וכתב מאות פיוטים שקובצו בשני כרכים עבי כרס.