השפה העברית ממשיכה להתחדש בכל דור שעובר, כשהסלנג בהגדרתו תמיד קובר את הישן ומקים מעליו בניינים. אבל מילה אחת הצליחה לחמוק מהגורל הקשה של ביטויי השעה שעברו זמנם. "מגניב" נולדה לה אי שם בסוף שנות השבעים, ועד היום היא עדיין נמצאת בשימוש תדיר. בניגוד לביטויים נשכחים כמו "מדליק" ו"פצצות לגבות", מגניב לא חדלה מעולם להיות מילה מגניבה, וזקנים וצעירים כאחד יכולים להגות אותה בביטחון וגאווה.

אך מי אחראי למילה המופלאה שמלווה אותנו כל כך הרבה שנים? לפי מדורה של סמדר שיר ב"מעריב לנוער" משנת 1979, שדר הרדיו הוותיק בועז כהן. בפוסט שעלה בדף הפייסבוק "הנוער של אתמול", פורסם צילום מתוך מדורה של שיר, המתאר שורת מילים חדשות שהנוער של אותה תקופה אימץ, ובראש המדור, לפני ביטויים כושלים כמו "קיבל היצ'קוק" (פחד), "חופשי על הבר" (חופשי) ו"חליק אותה" (סידר את העניין) - מופיעה הצעה של בחור צעיר בשם בועז כהן, עם המילה "מגניב".

בשיחה עם כהן הוא לא התחייב לכך שהיה הראשון שהגה את המילה, אך אמר כי כשהחל להשתמש בביטוי, לא שמע אותו בשום מקום אחר. כהן מספר כי שלח ביטויים רבים למדור המדובר, אך עם השנים שכח את ההמצאה המגניבה, ורק כשהפנו את תשומת ליבו לפוסט בפייסבוק, נזכר שהוא אכן זה ששלח את הצעת הסלנג המוצלחת. לדבריו, הביטוי הגיע משורה משירו של יהונתן גפן: "אם אני רואה גנב, אני נגנב איתו". 

בועז כהן (צילום: יחסי ציבור)
ממציא השפה העברית. כהן | צילום: יחסי ציבור

למרות צניעותו, השדרן הודה כי זה מרגש לראות שהמילה ממשיכה במלוא הכוח כמעט 40 שנה לאחר שהתחיל להשתמש בה בנעוריו. בנוגע למאבק העקוב מדם עם המקבילה הלועזית, "קול", כהן אומר שהוא עדיין מעדיף את הביטוי המקורי: "אני תמיד מעדיף להשתמש בשורשים עבריים". בתור אוהבי השפה שלנו, קשה שלא להזדהות עם נאמנותו של כהן למקור המקומי. גם אם אינו מתחייב כי הוא אכן מי שהגה לראשונה את הביטוי, עד שלא יימצא מועמד אחר, אנחנו רוצים להודות לכהן על החידוש החשוב. מי ייתן ומגניבותך תמשיך להדהד עוד דורות רבים, איש מגניב שכמותך.

mako תרבות בפייסבוק