תמונת אישה המוצגת בפרויקט ענק ובו תמונות של מאות ניצולי שואה המוצג בימים אלה ברחבת כיכר ספרא בירושלים הושחתה באחד הימים האחרונים. התערוכה, שהעלתה עיריית ירושלים לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, נמצאת כעת בימיה האחרונים לאחר שעמדה במקום מאז אפריל. בצילום שהושחת מופיעה פני פרנס, ילידת המבורג, שהייתה עיתונאית בגרמניה שלאחר מלחמת העולם השנייה. במסגרת עבודתה החשובה, כתבה פרנס מאמרים על פשעי הנאצים והתמקדה בנושאי זכויות אדם.

פרויקט לונקה, שיזמו הצלמים ג'ים הולנדר ורינה קסטלנובו בשיתוף עיריית ירושלים, מספר את סיפוריהם של 400 שורדי שואה שתועדו במצלמותיהם של צלמים מרחבי העולם. לצד הצילומים, קורותיהם של השורדים מסופרים בשלוש שפות - עברית, ערבית ואנגלית. לצד המחלקה לאמנות פלסטית בעירייה, מעורבים בפרויקט הקרן לירושלים, קרן גולדמן, ודברה פל, שתרמה מכספה לטובת קיום התערוכה להנצחתו של אביה הפרטיזן, ג‘וזף פל. הפרויקט נקרא על שם ד"ר אלאונורה נס לונקה, שנולדה בפולין ב-1926 ושרדה חמישה מחנות ריכוז והשמדה. ב-2018 לונקה הלכה לעולמה בישראל. 

פני פרנס (צילום: קובי פריג', facebook)
פני פרנס | צילום: קובי פריג', facebook

תמונתה של פרנס הושחתה באמצעות ספריי צבע ועד כה לא התקבלה במשטרת מחוז ירושלים תלונה בנושא. עם זאת, מהמשטרה נמסר כי "העברנו את הנושא לבדיקה של אגף החקירות והמודיעין באופן יזום".

עופר ברקוביץ', יו"ר התעוררות בירושלים וראש האופוזיציה במועצת העיר, התייחס לאירוע הקשה בציוץ החשבון הטוויטר שלו. "בושה וחרפה. הפגיעה בנשים מתחברת לפגיעה בניצולי השואה. ובכיכר העיר! ספרא מרושתת הרי במצלמות, האם הפושעים כבר במגרש הרוסים?" 

בשיחה עם mako אמר ברקוביץ' כי "הייתה אמורה להיות היום פגישה עם מפקד המחוז ולצערי היא נדחתה. מדובר בפגישה שאמורה הייתה לגעת גם בפגיעה בנשים שהנושא (של השחתת שלטים עם תמונות נשים, שג"מ) אמור היה לעלות בה. זה בהחלט אירוע לא ראשון ולא שני, בעיני זה מחייב תגובה מהירה, ויש להתחיל לתפוס את הפושעים האלה שעושים זאת פעם אחר פעם, זה צריך להיות מטופל. הפגיעה החוזרת בתמונות נשים בירושלים מתחברת הפעם לפגיעה בניצולי השואה ובזכר השואה: לא נאפשר לדחוק נשים מהמרחב הציבורי, זה סמל למציאות מכוערת וקשה, שאיננו מקבלים אותה. הדרך למנוע את הביזיון היא  הפעלת אכיפה נוקשה כנגד הפורעים. אני קורא למשטרה לפעול, ולראש העירייה להתייחס לנושא. כיכר ספרא מרושתת במצלמות ואין סיבה שלא יביאו את האשמים לדין. מנגד הגיע הזמן כתגובה הולמת להרחיב את כמות תמונות הנשים במרחב הציבורי, הן על ידי גורמים פרטיים והן על ידי גורמים עירוניים". 

מעיריית ירושלים נמסר כי "עיריית ירושלים רואה את האירוע בחומרה רבה ותפעל להחלפת המיצג שניזוק במיצג חדש. בנוסף, קצין הביטחון של קריית העירייה הנחה את המאבטחים להגביר את הסיורים באזור".

משדולת הנשים בישראל, הנאבקת יותר מעשור בתופעה, נמסר: "השחתת תמונתה של העיתונאית ניצולת השואה פני פרנס מזעזעת אותנו, אבל למרבה הצער לא מפתיעה כלל. המציאות היא שהשחתת תמונות נשים במרחב הציבורי בישראל מתרחשת על בסיס יומיומי בכל רחבי הארץ. רק לפני חודשים ספורים הושחתה בעיר - בפעם השנייה - תמונתה של עפרה יצחקי, הלומת קרב בשיקום, ששירתה בכוחות הביטחון במשך 25 שנה. גם תמונותיהן של אחיות הדסה בתקופת הקורונה ותמונתה של הספורטאית האולימפית לינוי אשרם הושחתו בירושלים השנה. ויש עוד ועוד מקרים נוספים. נשים שתרמו כל כך הרבה למדינה מקבלות בחזרה יחס כפוי טובה, כאשר איש לא משלם מחיר על מחיקתן - אקט אלים ומבזה שאין להקל בו ראש".  

"אבל חשוב לציין, הפשע הזה לא מופנה רק כלפי המצולמות פרסונלית, כולנו כנשים נפגעות, כל אישה וילדה שרואות את השילוט המושחת ומפנימות את המסר לגבי מקומן במרחב הציבורי. הפשעים האלה נעשים במקומות מרכזיים ומרושתי מצלמות, ואת הפשעים ניתן לחזות מראש שכן הם מתבצעים בעקביות, אבל לפי הטיפול של משטרת ישראל ועיריית ירושלים אין לעבריינים שום סיבה לחדול. יותר מזה, הפשע משתלם: יש מי שכבר נמנעים מלפרסם תמונות נשים על שילוט, על מנת לחסוך מעצמם את עלויות ההשחתה האלו. אנחנו חוזרות ומזכירות: את המחיר האמיתי משלמת החברה הישראלית כולה".