קן נגד האקדמיה: השחקן ראיין גוסלינג, שהתבשר אתמול (ג') על מועמדותו לפרס האוסקר לשחקן המשנה הטוב ביותר על תפקידו בסרט "ברבי", הגיב לידיעה בזעם על האקדמיה האמריקאית לקולנוע. הסיבה לכעס של גוסלינג איננה המועמדות האישית שלו - אלא בגלל הקולגות שלו ל"ברבי", מרגו רובי וגרטה גרוויג, אשר לא מועמדות לפרסי המשחק והבימוי על חלקן בשובר הקופות. גוסלינג הצטרף לביקורת שהתפשטה ברשת על ההתעלמות מהשתיים, ופרסם הצהרה שבה הביע מחאה על הבחירה שלא לכלול אותן ברשימת המועמדים לפרס.

"אין קן בלי ברבי, ואין את הסרט 'ברבי' בלי גרטה גרוויג ומרגו רובי, שתי הנשים שבזכותן נוצר הסרט הזה, שעשה היסטוריה והצליח בכל רחבי העולם", מסר גוסלינג בהצהרה לתקשורת, והוסיף: "להגיד שאני מאוכזב מכך שהן לא מועמדות בקטגוריות שלהן יהיה אנדרסטייטמנט. נגד כל הסיכויים, ובלי שום דבר פרט לכמה בובות חסרות נשמה בלבוש מינימלי - וללא מפשעה, תודה לאל - הן גרמו לנו לצחוק, שברו לנו את הלב ועשו היסטוריה. העבודה שלהן צריכה לקבל הכרה".

הסרט "ברבי", שעשה היסטוריה והפך לסרט הראשון אי פעם בבימוי אישה שהרוויח מעל למיליארד דולר, מועמד לפרס האוסקר בקטגוריית הסרט הטוב ביותר. גוסלינג כאמור מועמד גם הוא לפרס שחקן המשנה, ואמריקה פררה מועמדת לפרס שחקנית המשנה. כמו כן, הסרט קיבל מועמדויות לפרס התסריט הטוב ביותר, שעליו מועמדת הבמאית גרוויג יחד עם בן זוגה נואה באומבך, וגם רובי עצמה זכתה לנציגות מתוקף היותה אחת ממפיקותיו (מפיקי הסרטים הם אלו שמועמדים בקטגוריית הסרט הטוב ביותר). למרות זאת, בשתי הקטגוריות המרכזיות שלהן, בימוי ושחקנית ראשית, גרוויג ורובי לא קיבלו את המועמדות הנחשקת. 

מרגו רובי, גרטה גרוויג (צילום: Michael Buckner, Variety via Getty Images)
רובי וגרטה גרוויג | צילום: Michael Buckner, Variety via Getty Images

וגוסלינג אינו היחיד שיצא נגד הבחירה התמוהה. בראיון למגזין וראייטי, גם פררה הביעה אכזבה על ההחלטה להשאיר את רובי וגרוויג מחוץ למירוץ. "גרטה עשתה כל מה שבמאי יכול לעשות כדי להיות ראוי לפרס הזה", אמרה השחקנית. "היא יצרה את העולם הזה, לקחה משהו שאין לו ערך עבור רוב האנשים והפכה אותו לתופעה גלובלית. זה מאכזב לא לראות אותה ברשימה", הסבירה, ועל רובי הוסיפה: "מה שמרגו השיגה בתור שחקנית הוא באמת לא ייאמן". 

הביקורת של גוסלינג ופררה מצטרפת לגל ביקורות שליליות ברשת, המאשימות את האקדמיה האמריקאית לקולנוע בפטריארכיה ובשוביניזם. בקטגוריית הבימוי מועמדת רק אישה אחת - ז'וסטין טרייה על "אנטומיה של נפילה" הצרפתי. למרות זאת, בקטגוריית הסרט הטוב ביותר דווקא נרשמה היסטוריה: לראשונה, שלושה סרטים שמועמדים לפרס בוימו על ידי נשים ("חיים שלמים", "אנטומיה של נפילה" וכמובן, "ברבי").